2011. augusztus 12.

A megdrágult svájci frank Szentest is sújtja

Szirbik Imre: egy alpolgármester elegendő

A svájci frank erősödése a jelenlegi árfolyamon 700 milliós veszteséget jelent a szentesi önkormányzatnak – mondta a Rádió Szentesnek adott interjújában Szir-bik Imre. A polgármester arról is beszélt, hogy a Petőfi Szálló felújításának felgyorsítása érdekében már folytak tárgyalások, de a részletek még nem nyilvánosak.

– A helyzetünk nem rózsás, de nem reménytelen – fogalmazott az interjúban a város első embere, amikor a svájci frank erősödésének önkormányzati következményeiről kérdezték. Szirbik Imre elmondta, Szentes frankalapú kötvényeinek kibocsátásakor, 2006-ban és 2007-ben még 160 forint körüli árfolyamon mozgott az alpesi valuta értéke. Azzal, hogy a héten 260 forint fölé is ment a svájci fizetőeszköz ára, 700 milliós veszteség körvonalazódik, de mivel a városnak csak 2013 végétől kell megkezdeni a törlesztést, addig javulhat és romolhat is a jelenlegi helyzet. Fizetőképesség szempontjából némi biztonságot jelent, hogy a kötvény közel negyede garanciális letétben van. A visszafizetés terhét befolyásolhatja az is, hogy felhasználja-e a város a Magyar Fejlesztési Banknál lekötött 3 milliárd forintos hitelkeret megmaradt részét, azt a közel másfél milliárdot, amit egyebek mellett az uszoda és a kórház fejlesztésére tettek félre.

A két ügy egyébként még nem vett lendületet. Az uszoda esetében nem írtak ki pályázatot, a kórház fenntartója, a Csongrád megyei önkormányzat pedig elszalasztotta azt a – korábbi ciklusban kilobbizott – lehetőséget, hogy a 3 milliárdos műtőtömb beruházásra uniós támogatást nyerjen. A polgármester szerint óriási a bizonytalanság a kórház körül, amit a státuszkérdésen túl az is tetéz, hogy a kormányzat tervei alapján hamarosan állami kézbe kerülne az intézmény.

A takarékosság és egyéb szempontok, így a közigazgatás várható átszervezésének figyelembevételével egy alpolgármesterrel vinném tovább a város vezetését – mondta Szirbik Imre arra kérdésre, hogy lesz-e második alpolgármester, miután Karikó-Tóth Tibor lemondott tisztségéről. A polgármester azt is elárulta a startra kész városközpont rehabilitációs program kapcsán, hogy a Petőfi Szálló felújításának lassú előrehaladását szeretnék felgyorsítani. Ennek érdekében a városvezetés több tárgyalást is lefolytatott a nyáron, de ezek részletei egyelőre nem nyilvánosak.

Az interjúban szóba került a kóbor állatok elhelyezésének az elmúlt hónapokban sok vitát kavart kérdése. Az új fejleményekről Szirbik Imre elmondta, megegyezés született a berki ivartalanító központot működtető német alapítvány és az állatvédő egyesület között arról, hogy a jövőben a fábiáni úti gyepmestertelep szomszédságában alakítanak ki menhelyet. Csak ott gondoznák a gazdátlan ebeket, míg a Berekben csupán állatgyógyászati munka folyna.

Ami a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést illeti, a beszélgetésből megtudtuk, hogy rövidesen lezárul az Ipartelepi útra tervezett 2000 négyzetméteres gyártócsarnok építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. A 330 milliós beruházás felére pályázaton nyert forrást a város. A létesítmény bérleményként üzemel majd, a Legrand beszállítói körének biztosít letelepedési lehetőséget. A hasznosítás révén 80-100 új munkahely létesülhet Szentesen.

Bíró Dániel