2011. augusztus 12.

A tiszta víznek megisszuk a levét

A régi tisztítóműt fölhagyják, mellé épül az új. (Fotó: Bíró Dániel)Félmilliárdos hitelfelvételre és további díjemelésre kényszerül Szentes, hogy a város vize és szennyvize megfeleljen az Európai Unió által megszabott vízminőségi határértékeknek. 2012-től havi tízmilliós bírsággal sújtják a helyi szolgáltatót.

Az utóbbi években megdőlt az a tétel, hogy nyáron több vizet fogyasztunk, mint az év többi részében. Az úgynevezett kalapgörbe, ami a vízfogyasztás éves mértékét szemléltette a szakemberek számára, mára kilyukadt: volt olyan július, amikor kevesebbszer nyitottuk meg a csapokat, mint karácsonykor. Hozzáértők szerint ennek két oka van. Az egyik, hogy a szennyvízrendszer kiépítésével a fogyasztók számára is megnőtt a vízhasználat költsége, a másik, hogy a válság még inkább takarékosságra ösztönözte a háztartásokat. A távlati kilátások sem túl kedvezőek.

Arzéncsapda

Az EU szigorításai miatt két, milliárdos nagyságrendű fejlesztésre kényszerül a helyi szolgáltató cég. Már lezárult az előkészítése annak az ivóvízminőség-javító programnak, amelynek egyik legfőbb célja, hogy a víz arzéntartalmát az uniós határérték alá csökkentsék – tudtuk meg Kocsis Lászlótól, a Szentes-Víz Kft. ügyvezetőjétől. A magyar szabvány 50 mikrogramm arzént engedélyezett egy liter vízben, az európai limit viszont 10 mikrogramm. Ennél Csongrád megye hatvan települése közül 43-ban magasabb az ivóvíz arzéntartalma. Szentesen 11 kút biztosítja az ivóvízbázist, ezeknél az arzéntartalom 14-21 mikrogramm között változik. A tervek szerint 2013 közepére épülne meg a Szentes-Víz Kft. berekháti telephelyén az új tisztítómű. Az 1,7 milliárdos beruházás költségeinek 82 százalékát az unió biztosítaná, a fennmaradó önrész 60 százalékát a magyar állam, így a városnak 100 millió forinttal kell hozzájárulnia a kiadásokhoz, amit hitelből fedezne. Hogy a tisztításra váró ivóvizet ne utaztassák feleslegesen a csőhálózatban, három városi kutat, a Deák Ferenc és a Farkas Antal utcait, valamint a Szarvasi útit lezárnák. Komoly kihívás lesz a társaság számára, hogy az arzénmentesített vizet megfelelő minőségben juttassák el a város külterületi részeire, így Lapistóra, Magyartésre, és Kajánon át egészen Belsőecserig.

Újabb díjemelés

Szintén elodázhatatlan a szennyvíztisztító modernizálása. A 95 százalékos hatásfokkal dolgozó berki műnél a tisztítási technológiából hiányzik a kémiai fokozat, ezért olyan vizet engedünk a Tiszába, ami nem felel meg az uniós elvárásoknak. Egyes határértékek túllépése miatt 2012-től havi 10 millió forint szennyvízbírságot kell fizetni az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató cégnek. Utóbbi fedezetéül szolgál az a 11 százalékos díjemelés, ami januártól lépett életbe, illetve egy újabb, hasonló mértékű díjnövelés, ami 2012-től lenne hatályos. A bírság megszűnése miatt mindannyiunk érdeke, hogy mielőbb megépüljön az új szennyvíztisztító a Berekben. A Szentes-Víz Kft. az elmúlt hetekben 48 millió forint uniós támogatást nyert a 2 milliárdos fejlesztés előkészítésére. A nagyberuházás 80-82 százalékát ugyancsak támogatásból fedeznék, viszont a 400 milliós önerőt hitelből kell finanszíroznia a városnak. Ha minden jól alakul, 2014 tavaszán indulhat a próbaüzem az új tisztítóban. Ettől fogva a megemelt díjak biztosítanák a hiteltörlesztés fedezetét. A tarifakérdést azonban nem lehet kipipálni, hiszen egyelőre nem tisztázott, hogy az ivó- és a szennyvíz tisztításának megemelkedett működési költségei mekkora további terhet rónak majd a szolgáltató cégre, s rajta keresztül szentesi ügyfeleikre.

Bíró Dániel