XLIII. évfolyam 19. szám

2011. május 20.

Szakmájuk sztárjai

Megváltották a szakmunkás bizonyítványt

Országra szóló sikert ért el a Szakma Kiváló Tanulója-verseny döntőjében a Zsoldos Ferenc szakközépiskola két diákja. Szatmári Viktort (képünkön) szakmája legjobbjának választották.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett versenyen, a Szakma Sztár elnevezésű fesztiválon zajlott a háromnapos megmérettetés. Nem akármilyen körülményeket támasztott a különböző szakmák kiváló tanulóinak versengése. Szakmánként tízen, összesen több százan versenyeztek Budapesten, a Hungexpón.

Az ezt megelőző írásbeli döntőn is látszott, magasra tették a mércét, de Szatmári Viktor ezt is megugrotta. A Zsoldos szakközépiskola harmadéves, végzős központifűtés- és csőhálózat-szerelő tanulója elmesélte: az első napon szóbeli versenyen kellett helyt állni, másnap a gyakorlati ismeretek következtek. A feladatok egy részét az egyik szakközépiskolában oldották meg a versenyzők, hiszen az expó területén nem mindenre volt lehetőség. Nem lehetett például nyílt lángot használni, pedig hegesztő tudásukat is bemutatták a tanulók. Egyebek mellett tükörlapos műanyagcső-hegesztés, ív- és lánghegesztés, mechanikus hajlítás, keményforrasztás szerepelt a kívánalmak között, de Viktorékra egy kis fűtésrendszer elkészítése is várt.

Ilyen érdeklődő, szorgalmas tanítványokat kíván minden kollégájának a fiatalember egyik gyakorlati oktatója, Kovács Árpád, aki Kiss Károllyal tanítja a diákokat. A Baustudium Kft.-nél az életben, valós körülmények között leshetik el a szakma fogásait a diákok, aminek a jövőben igazán hasznát vehetik. Büszke tanítványára az osztályfőnök, Járainé Halász Ildikó is. A gépészmérnök tanár bízik abban, hogy ez az eredmény példaértékű, s szeretné, ha bátrabban jelentkeznének a diákok versenyekre.

Ebben a szakmában megtalálta a helyét, mondja Viktor. Jók a kilátásai is, hiszen hiányszakmákban szükség van a jó szakemberekre, ezt mérlegelte már pályaválasztáskor is. Gimnáziumi érettségivel tanulta ki ezt a mesterséget, ám itt nem akar megállni. Úgy véli, a szakembereknek elengedhetetlen, hogy tovább képezzék magukat. Jöhet akár a főiskola is, épületgépész szakon, hallottuk Viktortól, aki már igencsak felszabadultan nyilatkozhatott, hiszen – ahogy mondani szokás – valóban "felszabadult", azaz a versenyen való sikeres szerepléssel megváltotta a szakmunkás bizonyítványát.

Hasonlóképpen Köpe Sándornak sem kell már vizsgáznia villanyszerelésből, minthogy tanult szakmájában a 8. helyen végzett ugyanezen a versenyen. Az iskola hat villanyszerelő tanulót indított, ketten a középdöntőig jutottak (Tóth Sándorral), majd következett az országos megmérettetés. Összesen közel 200 diák közül lett 8. a Zsoldos versenyzője, számolt be szakmai tanára, Tornyi Molnár Zoltán a tanítványa szép eredményéről, kinek Munkácsi Ferenc a gyakorlati oktatója.

Darók József

2011. május 20.

Találkozó

Hetedik alkalommal rendezik meg a testvárosok kulturális találkozóját. Június 4-én, szombaton 18 órakor a Sankt Augustini Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekarát, a Siegburg és Szentes város muzsikusainak koncertjére várják az érdeklődőket a zeneiskolába.

2011. május 20.

Újra napirenden az iskola-összevonás

Szülők kontra városvezetés a Petőfi iskolábanA Klauzál- és a Petőfi-iskola tervezett összevonásáról tartott tájékoztatót a szülőknek a városvezetés kedden. Szirbik Imre a Petőfi-iskola tornatermében rendezett fórumon elmondta, a kormányzat olyan finanszírozási modell bevezetését tervezi a közoktatásban, amelynél az állam fedezné a pedagógusok bérét, a működtetés egyéb költségei viszont a fenntartókat terhelné. Ez azért lényeges, mert így nem nyílik olyan gazdálkodási kiskapu, ami lehetővé tenné az összes önkormányzati iskola további fenntartását. Vagyis megalapozott volt az a márciusban nyilvánosságra hozott szakértői vélemény, miszerint négy intézményt össze kell vonni két iskolaépületbe. A polgármester hozzátette, a beiratkozások során csak a Kosztába és Klauzálba jelentkezett elegendő elsős. A Deák-, a Damjanich- és a Petőfi-iskolába csak 16-16 leendő elsős gyermeket írattak be a szülők, de ez kevés, mert az osztályindítás törvényi minimuma 21 fő. Azt is leszögezte a város első embere, hogy tanulóközösségeket nem kívánnak megbontani, sőt az ének-zene tagozat is tovább működhet a Klauzál-iskolában.

2011. május 20.

Négy nap alatt a világörökség helyszínein

Magyarország világörökség helyszíneit keresték fel négy nap leforgása alatt, vagyis hazánk legszebb tájait barangolták be a Deák és Damjanich iskolák tanulói újszentesi gyerekek társaságában.

Ebbe az irigylésre méltó helyzetbe egy nyertes pályázat hozta az iskolát: a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak sikerrel, a romániai Újszentes általános iskolájával. A "Világörökségünk gyerekszemmel" elnevezésű projekt kínált lehetőséget hazánk 8 világörökségi helyszínét megtekinteni, s a látottakat képzőművészeti alkotásokon megörökíteni. A tavaszi szünetben kelt útra 29 tanuló a Deák és Damjanich iskolákból, Újszentesről pedig 15 gyerek tartott velük, tudtuk meg Vajdáné Balogh Idától, a pályázat írójától. Négy napba sűrítve 1600 kilométert buszoztak. Első nap Pécs felé vették az irányt, délelőtt az ókeresztény sírkamrákat tekintették meg, majd alkonyatkor, ahogyan tervezték, csodálatos látványt nyújtott a Fertő-tó és környéke. Másnap az ezeréves pannonhalmi bencés apátság, utána a budapesti Duna-part, a várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete bűvölte el a társaságot. A következő napon Hollókőre látogattak, ahol igazi palóclevest kóstoltak, délután aggteleki barlangtúra volt a programjuk. A negyedik napon Tokajon jártak, bort azonban nem kóstoltak. A helyszínek felkeresését Hortobágyon fejezték be. A gyerekek előzetesen felkészültek, s a helyszíneket ők maguk mutatták be társaiknak, majd nekiálltak vázlatokat készíteni. A pályázatban különböző technikával dolgozhattak, így rajzok, tűzzománcok is készültek.

A 6-14 éves diákcsapatot elkísérték Vajdáné mellett Tornyi Molnár Edit és Hankóné Cza-gány Tünde, illetve a partneriskolából Dénes Ildikó pedagógusok. A természetben előforduló érdekességeket is megtapasztalhatták diákjaik. Pécsen már virágoztak a gesztenyefák, miközben északon még ibolyát találtak a hegyoldalon.

A hazaérkezés után csoportmunkában elkészült műveket a gyermekkönyvtárban fogják kiállítani, gyereknaptól már láthatók lesznek, Újszentesen pedig a szeptemberi falunapon. Partnereiket vendégül látják az iskola immár 22. évébe lépő rendezvényén, a Deák Diák Show-n is, május 27-én.

D. J.

2011. május 20.

In memoriam dr. Szigethy Zsuzsanna

Bár három hét múlva a Garda-tóhoz készült, a kíméletlen programmódosítás egy határozott mozdulattal áthúzta azt, s vele együtt mindent...

A sors megadta, ami járt Neki, fájdalmas testi és lelki vergődés nélkül vált el a földi léttől.

Nagyon gazdag örökséget hagyott ránk: a feltétel nélküli emberszeretet melegét, a szakmai igényességgel harmonizáló alázat példáját a beteg emberek iránt.

Az utóbbi időben megfáradt, törékeny testében szellemi frissesség, a még el nem olvasott szépirodalom és nem eleget hallgatott zene befogadására irányuló töretlen törekvés, a nem szűnő érdeklődés a kényszerből második helyre szorult kórházi élet iránt — jellemezte. Nem készült még a halálra, de a rá jellemző reális gondolkodás, kíméletlen precizitás ennek az esélyét is meghagyta, így nem érte felkészületlenül.

Mi, akik ismertük, észrevétlenül beépítettük az életünkbe azt a szeretetet, jóságot, amit bőkezűen osztogatott, s bár nagy üresség maradt a helyén, minket melenget a 40 év alatt gyűjtött és ránk hagyott öröksége.

Köszönjük Zsuzsa az elesettek, betegek és gyógyultak, tanítványok, valamint a kollégák és munkatársak nevében is!

Nyugodj békében!

Dr. Kovács Aranka
címzetes osztályvezető
főorvos

2011. május 20.

Szentmise az alapítványért

A Szentes Kistérségért Mentőalapítványt az a megtiszteltetés érte, hogy május 8-án Bejan Topsi Bálint atya a szentmisét értük ajánlotta fel. A szentmisén összegyűjtött adomány a mentők gyorsabb és hatékonyabb munkáját fogja segíteni.

Nagyon megható és szép volt a szertartás, ahol a cserkészek díszőrséget álltak, ezzel is emelve az ünnepélyes hangulatot. Szentesen tudomásunk szerint még nem tartottak szentmisét ilyen mondanivalóval és céllal. Ezzel a mentőmunkánk is elismerést nyert, valamint az alapítványunk is segítséget kapott. Komoly összeg – 116 ezer forint – jött össze, melyből a mentőautókban lévő felszerelést tudjuk bővíteni!

Köszönettel:

a szentesi mentőállomás
dolgozói

 

* * *

Az egészségügyi szervezeteknek hirdetett pályázatot az egyik országos pénzintézet berendezések, felszerelések fejlesztésére. Összesen 10 egységet, 4 kórházat és 6 mentőállomást részesített támogatásban a bankhálózat. A szentesi mentőállomás 717 ezer forintot kapott, amit elsősorban a járművekben használatos gyermekmentő eszközök beszerzésére fordítanak.

2011. május 20.

Dugovics Titusz utca

Utcáink, tereink névadói (42.)

A Kisér nevű városrész dél-nyugati részén található; a Mentő utcát, valamint a Kinizsi Pál és Lőrinc utcákat köti össze. E rövid utcácska 1932-ben kapta Hunyadi János katonájának, Dugovics Titusznak a nevét. Életéről keveset tudunk. Vas vármegyéből származott. 1444-ben részt vett a várnai csatában. Nándorfehérvár (Belgrád) 1456. évi ostromakor a várfalra följutott török zászlótartót hősies önfeláldozással magával rántotta a mélybe. A vitéz nevét és tettét több költemény megörökítette.

Labádi Lajos

2011. május 20.

Tanítók és diákok hétköznapjai régen

Az elemi népiskolák története Szentesen (II.)

Szentesi református nagytemplomA XVIII. századi iskolák szervezetére, belső életére adalékokat találhatunk a legelső hivatalos jelentésben, amely 1766-ban kelt a szentesi református egyház iskolájáról. Eszerint a hívek gondoskodtak az iskola fenntartásáról, az alkalmazásban lévő magiszter, s a melléje rendelt praeceptorok pedig tartoztak az ifjúságot tudományos ismeretekre és jó erkölcsre oktatni. Az iskolának semmiféle pénzalapja nem volt. A kántornak (a leányok tanítójának) fizetett az egyház évi 80 rénes forintot, a 2–3 praeceptornak pedig egyenként 10–10 forintot, önkéntes adományokból vagy más gyűjtésből.

2011. május 20.

Biciklikre licitálhatnak

Közel 40 kerékpár kerül kalapács alá május 27-én, pénteken délelőtt a polgármesteri hivatal udvarán. Régóta gyakorlat a városházán, hogy az év során talált és leadott bicikliket elárverezik. Az árverezést bonyolító adóirodán megtudtuk, volt olyan esztendő, amikor 150 járgánynak kerestek új gazdát. Elhagyott kerékpárokat állampolgárok is szoktak bevinni a hivatalhoz, de legtöbbször a rendőrség a közreműködő. Ha mégis magánszemély a megtaláló, és leadja a hivatalban, ha addig nem jelentkezett érte a tulajdonos, 3 hónap után elviheti. Amennyiben egy évig nem jelentkezik senki a talált tárgyért, az ő tulajdonába kerül. Az árverésen minden darabnak külön kikiáltási ára van, a licitet 100-200 forinttal lehet emelni.

2011. május 20.

Védelmi bizottság a laktanyában

A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság május 12-én a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tartotta soros ülését. A bizottság centrális alárendeltségben működő közigazgatási szerv, amely az illetékességi területén belül ellátja a honvédelmi felkészítéssel kapcsolatos feladatait, amit törvények, kormányrendeletek írnak elő számára. A térség adottságai miatt a legnagyobb veszélyt a víz jelentheti belvíz és árvíz formájában.

Évente kétszer tartanak soros ülést. Az idei elsőt Magyar Anna országgyűlési képviselő, A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke, valamint a szentesi műszaki ezred parancsnoka, Nyers József ezredes nyitották meg.

Az elnök asszony szerint tökéletes az együttműködés a bizottsági tagok között. Egy esetleges katasztrófahelyzet esetén a honvédség, a rendőrség, tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az önkormányzatok mind egymás munkáját támogatva sietnének a bajbajutottak segítésére.

A zárt ajtók mögött zajló ülés után Nyers József ezredes, mint házigazda körbevezette vendégeit a laktanya egyes pontjain. Azokat a technikai eszközöket is bemutatták, amelyek egy esetleges katasztrófa esetén segíthetik a védelmi munkálatokat az alakulat részéről.

A két helyi védelmi bizottság tagja, Szirbik Imre megnyugtató hírekről számolhatott be. Szentes polgármestere elmondta, hogy az elmúlt időszak nagy belvizei a térség belterületét egyáltalán nem veszélyeztették. Árvízveszéllyel szintén nem kellett a tél folyamán, és remélhetőleg nem kell a nyáron sem számolni. A tiszai gátszakasz állapota nem kifogásolható, a város csatornahálózata szinte százszázalékosan kész van. De, hogy igazán biztonságban érezzék magunkat a szentesiek, ezért az idén még megvalósul egy belvízi szükségtároló kiépítése is. A bel- és árvíz mellett a város számára egyedül a helyi baromfifeldolgozó cég vegyi anyagai jelenthetnek kockázatot, de remélhetőleg ez soha nem válik tényleges veszélyforrássá.

Magyar Anna megköszönte a műszaki ezred tagjainak, hogy ilyen alaposan felkészültek és ezt a rendezvényt is sikeresen lebonyolították. Meggyőződését fejezte ki, hogy minden egyéb feladatukat hasonló lelkiismeretességgel és alapossággal látják el a katonák.

Sipos Katalin
Fotó: Kovács Dóra Eszter

2011. május 20.

Átszabnák a városi úthálózatot

A rendelőintézetnél két kereszteződésből egyet alakítanának kiTöbb sarokházat is el kell majd bontani ahhoz, hogy a legidőszerűbb közlekedésfejlesztési elképzeléseket végre tudják hajtani Szentesen. A MÁV hozzájárult, hogy ne kelljen felüljárót építeni a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Szarvasi út összekötéséhez.

Lapunk megjelenése napján dönt a képviselő-testület a város közlekedési hálózatának fejlesztési lehetőségeiről. Az előterjesztés öt helyszínnel foglalkozik kiemelten.

2011. május 20.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja ötödik soros ülését a város képviselő-testülete. A délután 2 órakor kezdődő tanácskozáson a képviselők – egyebek mellett – megvitatják az önkormányzati érdekeltségű gaz-dsági társaságok éves beszámolóját, valamint az Egységes Pedagógiai Szolgálat ötéves munkájáról szóló értekezést. Átfogó értékelés hangzik el az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról, valamint a a gyámhivatal 2010. évi hatósági intézkedéseiről, feladatairól.

Megvitatják a város közlekedési hálózatának, és a parkolási rendszer helyzetét és fejlesztési lehetőségeit. Várhatóan módosítják a helyi építési szabályzatról, valamint az építményadóról szóló rendelet. Meghatározzák a 2011/2012. nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, a csoportokhoz kapcsolódó pedagógus és technikai létszámot. A testület elé kerül ismét az a képviselői indítvány, amely a lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó programot tartalmazza.

2011. május 20.

Programok

A díszmadártenyésztő szakkör díszmadárbörzét rendez május 22-én, vasárnap 7–11 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A Szentesi Dumaszínház sorozatban Beliczai Balázs és Aranyosi Péter humorestjére várják a közönséget az ifjúsági házba május 26-án, csütörtökön 19 órakor. Jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban és a Babilon Könyvesházban.

A nyugdíjasok klubja május 27-én, pénteken 14 órakor tartja klubfoglalkozását a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az összejövetelen A férfi mind őrült című klasszikus magyar filmet vetítik. Főszerepben: Jávor Pál, Tolnay Klári és Pethes Sándor.

A Tokácsli Galériában május 27-én, pénteken 17 órakor Debreczeny Zoltán festőművész tárlatának utolsó napján – rendhagyó módon – kiállítászáró ünnepséget rendeznek. Köszöntőt mond Szűcs Lajos alpolgármester. Erre az alkalomra a művész két alkotást ajánlott fel, melyet a jelenlévők között sorsolnak ki.

2011. május 20.

Film Csernobilból

1986. április 26. úgy vonult be a világtörténelembe, mint az emberiség legnagyobb atomkatasztrófájának napja. A Csernobili Atomerőmű balesete után levegőbe szállt radioaktív felhő ellepte Európát, és egész országokat szennyezett el. Azóta eltelt 25 év. A felrobbant 4-es reaktorblokk köré húzott 30 km-es zóna ma is egyfajta védőgátként zárja el a sugárszennyezett területeket a külvilágtól.

E hasábokon már megírtuk, hogy a szentesi Maczelka Márk és volt egyetemi csoporttársa, Bendarzsevszkij Anton áprilisban dokumentumfilmet forgatott a helyszínen. (Kiutazásukat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénzzel és sugárvédelmi eszközökkel, ruhákkal támogatta.) A cél, mint mondják, egy 12 részes cikksorozat megírása, valamint egy kétrészes dokumentumfilm elkészítése volt, amely túlzások, torzítások nélkül, objektíven, tárgyilagosan taglalja azokat az eseményeket, amelyek a Csernobili Atomerőmű balesetéhez vezettek, illetve azokat a következményeket, melyeket a baleset idézett elő.

Az alkotás bemutatja az atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty városát helyettesítő új települést, Szlavuticsot. A film továbbá felteszi a kérdést, hogy vajon kik és miért áldozták az életüket az atomerőműnek az elmúlt években és hogyan folytatódott az atomerőmű működtetése és az ott dolgozók élete a katasztrófa után; milyen állapotban van ma a balesetet szenvedett reaktor védőburka, a "szarkofág" és mit rejt a belseje. Nos, az Ukrajnában forgatott dokumentumfilm előzetese elkészült, május 20-án az m1 televízió reggeli országos magazinműsorában láthatták a nézők először.

(l.j.)

2011. május 20.

Világot járt hacker a jó oldalról

Minél többet tudott, annál inkább izgatta Benjámint, hogyan juthatna be informatikai rendszerekbeHamarosan akár saját iskolájának informatikai rendszerét is biztonságosabbá teheti Tamási Benjámin. A Pollák Antal szakközépiskola tizedikes diákja etikus hackernek tanulhat, miután egy ötletére ráharapó hazai cég felajánlotta, kifizeti az 5 napos tanfolyam 700 ezer forintos költségét.

2011. május 20.

Ápolásra született

Berezvai Mátyásné (jobbról) 40 éve ápoló. (A szerző felvétele.)Egy gyermekkori kórházi élmény miatt döntött úgy Berezvai Mátyásné, hogy a betegek ápolásának szenteli életét. Munka mellett tanulta ki, hogyan lehet segítségére az elesetteknek. A múlt csütörtökön Florence Night-ingale Éremmel kitüntetett ápoló szerint egy jó szó is segít a gyógyulásban.

Meglepetésként érte Be-rezvai Mátyásnét, hogy az ápolók nemzetközi napja alkalmából Florence Night-ingale Éremmel ismerték el 40 éves munkáját. A rendelőintézet nyugdíjba készülő vezetőasszisztense, Judit 17 évesen, ruhagyári dolgozóként határozott úgy, hogy a betegek ápolásának szenteli életét. Döntését meghatározta egy gyermekkori élmény. Kislányként sokat betegeskedett, és egyszer két hónapra be kellett feküdnie az akkor még a Horváth Mihály utcán működő gyermekkórházba, amelynek akkori szigorú szabályzata nem engedte, hogy szülei naponta látogassák. Szerettei nagyon hiányoztak, de az ápolók segítettek átvészelni a nehéz időszakot: mindig mellettük voltak, és akiket szomorúság fogott el, azokat külön is babusgatták.

2011. május 20.

Megmentette a várost az árvíztől

Szentes elsőként Horváth Gyula ármentesítési kormánybiztost tüntette ki díszpolgári címmel, a 130 évvel ezelőtti eseményre emléktábla-avatással emlékeztek múlt héten. Az emléktáblát az Atikövizig szentesi szakaszmérnöksége Kiss Bálint utcai épületének falán helyezték el.

1881-ben Szentest is fenyegette az áradó Tisza és Körös. Ebben az évben nevezték ki Horváth Gyulát a Bökény-Mindszenti Ármentesítő Társulat kormánybiztosává. A katasztrófát a kormánybiztos határozott és ésszerű intézkedéseinek köszönhetően sikerült elkerülni. Horváth Gyula teljhatalmával élve 400 katonát vezényeltetett Szentesre, gőzhajóval hordatta a földet a gátak megerősítésére, mozgósítást rendezett a városban, pénzsegélyt utalt ki a rendkívüli kiadásokra, s nem utolsósorban saját, állandó jelenlétével öntött lelket az árvíz megfékezésért küzdő emberekbe.

Az árvíz pusztításától megmenekült város képviselő-testülete díszpolgári címet szavazott meg a kormánybiztosnak, aki az első alkalommal odaítélt kitüntetést Balogh János polgármestertől vette át 1881-ben.

Most, 130 évvel később Szirbik Imre polgármester úgy fogalmazott: ez a nap jelképes, hiszen a város és a vízügy szakemberei együtt tisztelegnek Horváth Gyula emléke előtt. Más pártállású politikus, a Jobbik Magyarországért helyhatósági képviselője, Szabó Zoltán hívta fel a figyelmet az évfordulóra, mely szintén azt jelenti, hogy bár sokféleképpen gondolkodhatunk, egy biztos pont van: az itt élők biztonsága, hangzott a polgármestertől.

Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója avatóbeszédében arról szólt, hogy nekik, vízügyeseknek különösen fontosak az elődök tettei, eredményei a munkájukhoz. Kiváltképp, ha olyan emberről van szó, akit nem csak egy szűkebb kör ismer el, hanem azok is, akikért dolgozott. Díszpolgárok jelenlétében a polgármesterrel együtt leleplezték az emléktáblát, a csongrádi Máté István alkotását.

(darók)

2011. május 20.

Gazdát cserélt a Körös-torok

Ettől az évtől a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. vette át a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetési feladatait. A népszerű nyaralóhelyen közel 400 üdülőház áll, ebből 62 a szentesiek tulajdonába van. A múlt hét végén a társaság az üdülőtulajdonosoknak szervezett fórumot. A tájékoztató után a cég képviselője, Gyovai Szabolcs lapunknak elmondta, több újdonságot is bevezetnek nyártól. Elsőként június közepétől visszaállítják a belépőkaput, ahol portás fogja ellenőrizni a behajtókat. A tervek szerint később regisztrációs beléptető rendszert alakítanának ki a Torok bejáratánál. Változni fog a szemétszállítás rendje is: eddig saját portájuk elé helyezhették ki a hulladékot az üdülőtulajdonosok, de a mostani szezontól csomópontokhoz telepített konténerekbe kell kirakni a szemetet, a gyűjtőket pedig sűrűn fogják üríteni. Már elkezdődött az utak megerősítése – a kft. ígérete szerint 2 éven belül az öszszes dűlő félig szilárd burkolatot kap, ami azt jelenti, hogy zúzott követ terítenek le. A kemping épületeinek felújítását is megkezdték: új berendezésekkel komfortosabb szolgáltatást szeretnének nyújtani a vendégeknek. Új kerékpártárolót alakítanak ki, és ha a városvezetés is támogatja az új házirendet, szankcionálnák azokat, akik nem a kijelölt helyen hagyják biciklijüket.

2011. május 20.

A legjobb ifjúsági táncosok

A felnőttek között is helyt állnak

Kis Violetta és Hegyes Bertalan 14. lett az ifjúsági világbajnokságonTúl van eddigi legjelentősebb nemzetközi sikerén Hegyes Bertalan és Kis Violetta. Az ifjúsági korcsoportban legjobban jegyzett magyar táncospár idehaza a felnőttek között is az élre került.

A Horváth Mihály Gimnázium tanulói két és fél éves közös pályafutásuk alatt 9 korosztályos magyar bajnoki címet érdemeltek ki standard és latin táncokban, valamint tíztáncban egyaránt. Nem véletlenül gondolják úgy a Szilver TSE-ben, hogy ők a legesélyesebbek majdan felnőttként a világbajnoki bronzérmes László Csaba és Mikes Anna nyomdokaiba lépni. A moldáviai Kisinyov-ban az ifi tíztánc világbajnokságon szép eredményt, eddigi legjobbjukat értek el: 30 párból a 14. helyen végeztek. Másnap, május 1-jén nemzetközi open-versenyen táncoltak ifjúsági és a felnőtt mezőnyben, ami nem kis megerőltetést jelent, jóformán alig tudnak közben pihenni. Van már gyakorlatuk az ilyen párhuzamos versenyzésben, ezúttal a felnőtteknél 27-ek lettek 62 párosból, ifiben pedig a 9-ek 61 indulóból. A fiatal táncosok lendülete nem torpant meg a folytatásban sem: május 7-én Veszprémben a felnőtt-ifjúsági országos tíztánc ranglista-versenyt sikerült megnyerniük, igaz, László Csa-báék távollétében, akik éppen Kanadában versenyeztek. Az eredmény még így is figyelemre méltó, főleg, ha eláruljuk, hogy Violettáék betegen iskolázták le a felnőtt és a korosztályos mezőnyt, hiszen mindketten torokgyulladással küzdöttek.

Mint hallhattuk tőlük, azért indulnak ifiként már a felnőttek között is, hogy a pontozók jobban megismerjék őket, az elkövetkező versenyeken fontos lesz az ismertség. Máshogy kell táncolniuk felnőtt, ifjúsági, hazai és külföldi versenyeken, mindenhol azt kell adniuk, ami ott elvárható. A felnőtteknél szükséges érettebb stílust a korosztályukban is kamatoztatják, mondták.

Idei sikereiket a közeli Kisteleken koronázhatják meg, ahol szeptemberben az év legfontosabb megmérettetése lesz számukra a tíztánc Eb.

Darók József

2011. május 20.

Civil-nap

Az önkormányzat és a Városi Civil Tanács minden érdeklődőt vár a VI. "Civilnek lenni ma Magyarországon" elnevezésű rendezvényre. A Dózsa-háznál lévő Közösségi téren tartandó civil nap programjai május 21-én, szombaton kezdődnek.

9 óra: Regisztráció, 9.15: Szirbik Imre polgármester köszöntője, 9.30: Az Új Széchenyi Terv DAOP-pályázati lehetőségei 2011–13 között, előadó: Tapasztó Dénes, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa, 10.15: Kávészünet. 10.30: Civil szervezetek lehetőségei a Dózsa-Házban, előadó: Barát László, a Dózsa-ház Ifjúsági Közösségi Tér munkatársa, 10.45: Az Önkéntesség Nemzetközi Éve, előadó: Hegedűs Nagy Edit, a Dél-alföldi Regionális Önkéntes Központ munkatársa és Gilicze Andrásné a Szentesi Önkéntes Pont vezetője, 11.15: Kávészünet, 11.30: A civilség jövője, előadó: Horváth Tibor, az NCA Tanácsának alelnöke. 12 óra Városi Civil Tanács újjáalakulása, valamint az Ifjúsági Keret igénylésének lehetősége, előadó: Virág Olga, civil és ifjúsági referens, polgármesteri hivatal, 12.30: Kérdések és válaszok, 13 óra: Büféebéd (jó idő esetén a fenti nyitott teraszon), Teaház a Herba-mix Kft. támogatásával. Kapcsolódó programok: a Dózsa-ház mellett St. Jupát Nyílt Nap – Próbáld ki! – falmászás és túrakenuzás.

2011. május 20.

Kiállítás rejtőzködő Koszta-képekből

Koszta József: Mezei munkásokMagángyűjteményekből származó, következésképp kiállításra még nem, vagy csak ritkán kerülő Koszta-képekből nyílt időszaki tárlat a múzeumi világnap alkalmából.

A Koszta József Múzeumban látható vá-logatás igazi kuriózum a nagyközönség számára. Apropóját a festőművész születésének 150. évfordulója ad-ja. Összesen 22 festmény, illetve két grafika látható az újon-nan nyílt tárlaton, valamennyi magángyűjteményekből érkezett a múzeumba. A szervezésben támogatást nyúj-tott a szintén gyűjtő Szabó Antal. Magángyűjtők által féltve őrzött gyönyörű képek kerülnek most a nyilvánosság elé. Azonban a gyűjtők túlnyomó többsége nem kívánja felfedni kilétét, ezért a kiállítást egyfajta titokzatosság lengi be. Szentesen több magánszemélyről tudnak, akik birtokában vannak Koszta-alkotásnak, fel is keresték őket, de sajnos, csak egyikük adott kölcsön képeket a múzeumnak, mesél a szervezés nehézségeiről Béres Mária múzeumigazgató. Elsősorban olajfestményeket állítanak ki, közöttük több nagyméretű képet. Az "érett" Koszta jellegzetes témái, azaz tájképek, virágcsendéletek, portrék társaságában olyan képek is láthatók, amelyek a művész majd minden alkotói korszakát megjelenítik. A képek reprezentálják Koszta József útkeresését, és a csakis rá jellemző stílust, kifejezésmódot megtalált európai rangú festőóriást is.

Koszta József Brassóban született 1861-ben. Az 1910-es évek elején Szentesen találta meg azt a környezetet, amely élete végéig ecsetjére kívánkozott, s meghatározó lett munkásságában.

Művei nyomán a szegényparasztság élete is utat tört a festővászonra. A Kossuth-díjjal kitüntetett művész maga is Szentes melletti tanyájában berendezett műtermének csendjében alkotott. Elhíresült mondásai közé tartozik a kiállítás címének választott "Kenyni muszáj!"

A múzeum honlapján már megtekinthető egy archív filmhíradó 1948-ból, mely a Nemzeti Szalonban nyílt Koszta-kiállításról szól. A felvétel különlegessége, hogy feltűnik benne maga a művész is, a halála előtti évben láthatjuk ecsettel a kezében.

D. J.

2011. május 20.

Ezüstöt fújt össze a zenekar

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont Ifjúsági Fúvószenekara május 7-8-án a VII. Országos Zeneiskolai Zenekari Versenyen vett részt, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Oktatási Hivatal szervezett Gyöngyösön. A verseny fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára volt. Szorgalmas és kitartó munkánk meghozta eredményét. A versenyre videó-felvételt küldtünk be a kötelező darabról, amely alapján kiválasztották, hogy ki versenyezhet tovább az országos döntőben. Zenekarunk ezt sikeresen teljesítette, tehát készültünk a megmérettetésre. A sok gyakorlás és próba meghozta gyümölcsét, zenekarunk második helyezést ért el, bizonyítottunk és legyőztük saját magunkat. Karnagyunk, Várkonyiné Mihály Erna pedig kiemelkedő karnagyi munkájáért különdíjat kapott. A fárasztó versenyzés után egy nap kikapcsolódásra is jutott időnk. Ezen idő alatt sor került túrázásra, bobozásra, zenekaron belüli vetélkedőre. Hazafelé utunkon meglátogattuk Kecskeméten a Leskovszky-féle hangszergyűjteményt. A kiállításnak hála közelebbről megismerhettük a hangszerek történelmi fejlődését.

Köszönjük a felkészítést Várkonyiné Mihály Ernának, valamint a zenekar kisegítésében résztvevő személyeknek: Pintér Borbálának, Pakó Attilának, Takács Gabriellának, Dragon Lajosnak és Labádi Krisztinának. Köszönünk mindent a zeneiskola igazgatójának, Mihály Bélának. Az utazást pedig Gyuri bácsinak.

Korom Krisztina
és Balogh Csilla

2011. május 20.

Motorok és hangerő

Kétnapos motoros találkozó helyszíne lesz a Vasutas Sporttelep jövő hétvégén, május 27-én és 28-án. A Loki Show névre keresztelt rendezvényen a motorzaj mellett folyamatosan szól majd a zene is.

Az, hogy a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő motoros találkozók egyikének Szentes adhat otthont, tulajdonképpen a véletlennek, no és Ruzs-Molnár Lászlónak köszönhető, derült ki az eseményt beharangozó tájékoztatón. Az idei sorozatban az egyik helyszínen, Pilismaróton visszamondták a rendezést, erre a lehetőségre, a "lyukra" csapott le a régi motoros. Ruzs-Molnár László az ötletével megkereste a Szentesi VSC elnökét, Makra Zoltánt, hogy rendezzenek egy olyan motoros találkozót, amire ebben a városban még nem volt példa.

Ez tehát az előzménye a motoros Loki Show-nak, melyre várják a környék szórakozni vágyó fiataljait, akik a kétkerekű járművek bűvöletében élnek. A Vasutas Sporttelepen a szervezők szerint minden feltétel adott: a hatalmas zöld területen lehetőség van sátrat verni, bográcsozni, sportolni, és remélhetőleg a hangerő sem zavar senkit. A rendezvényre elkészül egy 6x30 méteres központi sátor is. A közönségre kulturális programokkal is számítanak. Pénteken 14 órakor nyílik a tábor, 19 órától Zorall-koncert és erotikus kavalkád veszi kezdetét, éjfélkor a Blues Company játszik. Másnap stílszerűen gokartos ébresztővel indul a programok sora, 13 órától pedig következik az igazi látványosság: a pöfögő motorcsodák, köztük veterán járművek rendőri felvezetéssel végiggördülnek a városon, a Jókai utcától a Csongrádi úton és a városközponton át a vasútállomásig. Szombaton 18 órától fellép Illés Tóni motoros hangutánzó, utána a No art, a Napvágás, a Metal Storm és az AB-CD zenekarok. Vidám ügyességi játékok is lesznek, például sör pingpong, gyorsulási verseny, de olyan is, ahol az nyer, aki legkésőbb ér a célba motorjával.

Szeretnének hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel, mondta Makra Zoltán. Akár a várossal karöltve is, ezáltal a hékédi-nagyhegyi városrészt is bevonni a kulturális életbe.

2011. május 20.

Úszóérmek Szarvasról

A szentesi csapat a Szarvason nyert kupávalGyermekek számára rendezett úszóversennyel propagálták az úszósportot Szarvason. A Szentes Városi Úszó Club csapata, bár betegségek miatt hiányos volt, mégis kiválóan szerepelt a május eleji, úgynevezett népszerűsítő versenyen.

Az alábbi dobogós helyezéseket harcolták ki a szentesi sportolók:

Lányok, 50 m gyors: 3. Mácsai Kata Gréta (2004-es), 100 m gyors: 3. Héja Ágnes (99), 3. Gulyás Andrea (2000), 2. Héja Gabriella, 3. Orbán Réka (2001-esek), 100 m hát: 2. Lantos Csilla (2000), 3. Orbán Réka, 50 m pillangó: 2. Héja Gabriella, Dudás Sz. Dóra (2002), 3. Dudás Sz. Kata (2000), 100 m vegyes: 1. Gulyás Andrea, 2. Dudás Sz. Kata, 2. Orbán Réka, 3. Héja Gabriella.

4x50 m gyorsváltó: 1. Szentes (Orbán, Dudás Sz. K., Héja G., Gulyás).

Fiúk, 100 m gyors: 1. Erdélyi Bence (95), 3. Vidovics Milán (96), 50 m hát: 3. Mácsai Kristóf (2002), 3. Rébeli Sz. Benedek (2003), 50 m pillangó: 3. Virágos Bálint (2002), 100 m vegyes: 1. Dancsó Soma (98). 4x50 m mellváltó: 2. Szentes (Virágos, Gergely Szabolcs, Mácsai, Sazbó Dániel, (2002).

A Rébeliné Vincze Edit, Vidovicsné Szamosi Csilla és Paulovics Tamás edzők által vezetett szentesi csapat a 13 résztvevő egyesület közül összesítésben a 2. helyen végzett.

2011. május 20.

Május végi futballünnep

Labdarúgó fesztivál lesz Szentesen, melyre legalábbt ezer sportolót várnak a szervezők május utolsó hétvégéjén. A rendező, a HSZA-TÁK-Junior FC megbízott elnöke, Némethy László szerint az I. Családi Szabadidő és Futballfesztivál célja, hogy minden korosztályt a sport, a mozgás, és lehetőleg a labdarúgás mellé állítsanak.

A rendezvény felvezetéseként május 22-én, vasárnap délben a klub bajnokságot nyert U 14-es korosztályú előkészítő csapata vív barátságos mérkőzést az Újpest hasonló korú fiataljaival a Pusztai László Sporttelepen. Az igazi futballünnep azonban egy héttel később, május 27-e és 29-e között lesz, ekkor ezer sportoló és sportolni vágyó vendéget várnak a Kinizsi és a Spartacus pályákra a szervezők.

– Pénteken délelőtt 250 szentesi óvodás számára szervezünk játékos, mozgásos feladatokat, melyeket különböző állomáshelyeken kell végrehajtaniuk a kicsiknek – nyilatkozta Némethy László. – Akik szeretnék, azok az ugrálóvárat is kipróbálhatják majd. Délután a Spartacus pályán a hátrányos helyzetű fiataloknak szervezünk focitornát, ezzel párhuzamosan öt előkészítő korosztályú csapatnak 30 perces, nagypályás villámtornát tartunk a centerpályán. Senki nem megy haza üres kézzel, hiszen éremmel jutalmazzuk a legjobbakat, de pólót, gyümölcsöt, üdítőt is kapnak majd a sportolók. Másnap összesen 34 együttes mintegy 600 versenyzője részvételével zajlik az U7-es, U9-es és U11-es korosztályú fiatal labdarúgók megmérettetése délelőtt 9 órától. Terveink szerint a két idősebb korosztály döntőjét a 2008-ban az év játékvezetőjének választott, az idei Magyar Kupa-döntőt is dirigáló Iványi Zoltán vezeti. Vasárnap amatőr férfi és női csapatok mérkőznek majd, itt 12 férfi és 6-7 női gárda részvételére számítunk. Délben Hevesi Tamás ad koncertet, de szeretnénk véradásra is lehetőséget biztosítani a pályára látogatóknak. A három nap alatt folyamatosan üzemel majd a büfésátor, sőt lesz egy mini quad-pálya is, melyen a bátrabbak kipróbálhatják a négykerekűeket.

Némethy László elmondta, már évek óta tervezték egy ehhez hasonló sportünnep megvalósítását Szentesen, de mindig közbejött valami, most viszont a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valóra válhat a régi álom.

H.V.

2011. május 20.

Legyőzték a listavezetőt

Idegenbeli győzelemmel javította ki egy héttel korábbi hazai vereségét a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink Szatymazon léptek pályára, és gólokban gazdag mérkőzésen 3-2-es győzelmet arattak a fordulót megelőzően még élen álló házigazdák ellen. (Az ifjúságiak ugyanilyen arányban szenvedtek vereséget). A Poszler – Nagy A., Vincze, Tihanyi, Kán-vási, Debreczeni, Tóth, Nagy I., Gránicz, Juhász (Pengő), Pá-ger összeállítású Kinizsi mindössze két cserejátékossal utazott el az öszszecsapásra, hiszen Németh Arnold fejsérülés, Bordács eltiltás, Halmos pedig egyéb problémák miatt nem állhatott Bozóki Zoltán rendelkezésére. A Szentes az első félidő közepén szerzett vezetést Tóth László révén, ám közvetlenül a szünetet megelőzően egyenlítettek a hazaiak.

A második játékrész ismét gyors gólváltással indult, előbb Vincze lőtte a hálóba a Kinizsi második találatát, egy perccel később viszont már 2-2 volt az eredmény. A három pont sorsa a 86. percben dőlt el, ekkor Tóth László lövése a lábak között utat talált a kapuba. A Kinizsi tíz játékossal fejezte be a mérkőzést, ugyanis Páger megsértette a játékvezetőt, így idő előtt mehetett zuhanyozni.

A vezetőedzőnek a hétvégi mérkőzésen sok hiányzóval kell számolnia. – A rutinos, magasabb osztályt is megjárt játékosokból álló FK 1899 Szeged ellen korábban a pontrúgások okozták a vesztünket, igyekszünk felkészülni ezekből a hétvégére – mondta a mester.

A Szeged elleni találkozó szombaton 17 órakor kezdődik a Pusztai László Sporttelepen.

H.V.

2011. május 20.

Szeniorban a Delfin a legjobb

A csongrádi országos szenior úszóverseny része volt a Sportoló nemzet kiemelt jelentőségű rendezvényeinek. Nem csak úszásra volt lehetősége a több mint 200 versenyzőnek, hanem egyéb sportágak bemutatójára is sor került. A Szentesi Delfin ESC versenyzői a 36 résztvevő egyesület közül a legjobb csapatnak bizonyultak, fölényesen megnyerték a pontversenyt. Az egyéni összetett versenyben a nőknél Virágos Éva bizonyult a legjobbnak, Bertényi Mária a 3, Debreczeni Beáta a 6. helyen végzett. A férfiaknál második lett az egyéni pontversenyben Mel-kuhn Dezső, míg dr. Bakacsi Gyula 3., Szakács Ernő pedig 4. lett. Abszolút versenyben 200 méteres vegyesúszásban, amelyet Csongrádi József emlékére hirdettek meg, a nőknél Berezvainé Virágos Éva 1., Pengő Erzsébet a 2. helyet szerezte meg. A férfiaknál Horváth Sándor 3., Melkuhn Dezső 4. lett. Gyémánt Imre emlékének szentelték a 100 méteres hátúszást, itt az abszolút versenyben Pászti Edit 2., Virágos Éva 3.

Berezvainé Virágos Éva: 200 hát, 100 gyors, 50 hát, 200 vegyes, 400 gyors, 50 gyors, 100 hát, 200 gyors 1. Melkuhn Dezső: 50 pille, 100 gyors, 100 mell, 200 vegyes, 400 gyors, 200 mell, 100 pille, 200 gyors 1. Szakács Ernő: 100 gyors, 400 gyors, 200 mell, 50 gyors, 200 gyors 1. 100 mell 2. Becsák Jánosné: 100 gyors, 400 gyors, 50 mell, 100 mell, 200 mell, 50 hát 1. Bertényi Mária: 100 gyors, 100 mell, 200 mell, 50 gyors, 50 mell 1. 400 gyors, 200 gyors 2. Bocskay Zsófia: 400 gyors, 100 pille, 100 gyors, 200 vegyes, 50 pille 1. Debreczeni Beáta: 50 hát, 100 mell, 200 hát, 400 gyors, 200 mell, 50 mell 1. Dr. Bakacsi Gyula: 50 mell, 100 mell, 200 hát, 200 mell 1. 50 gyors, 100 gyors, 100 hát 2. Pengő Erzsébet: 100 gyors, 200 vegyes, 200 gyors, 400 gyors 1. Pászti Edit: 50 hát, 200 hát, 50 gyors 1. 100 hát 2. Simon Tamás: 50 hát, 100 hát, 50 mell 1. 50 pille 2. Kovács Attila: 50 gyors, 100 hát, 200 gyors 1. Horváth Sándor: 200 vegyes, 200 hát 1. 50 pille 2. Keller Zoltán: 200 mell, 50 mell 1. Tóth Lászlóné: 200 gyors 1. 50 pille, 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors, 100 pille 2. Varga-Kis Kata: 100 mell 1. 50 hát, 50 mell 2. Rozgonyi Eszter 50 mell 1. 200 mell 2. Bihari János: 50 hát 1. 50 mell, 50 gyors, 50 pille 2. Bodnár Istvánné: 50 gyors 1. 100 mell 2. 50 hát, 50 mell 3. Ferke Gáborné: 100 hát 1. 50 hát, 200 mell 3. Bálega Szilvia: 50 gyors 1. Sípos Edit: 50 mell 2. Lucz Imre: 50 mell 4, 50 gyors 5.

4x50 m női gyorsváltó, VI. kcs.: 1. Szentes (Bodnárné, Ferkéné, Becsákné, Bocskay); V. kcs.: 1. Szentes (Bertényi Mária, Tóthé, Varga-Kis K, Molnár); II. kcs.. 1. Szentes (Pászti, Pengő, Sípos, Debre-czeni). 4x50 m férfi gyorsváltó, VI. kcs.: 3. Szentes (Mel-kuhn, Bihari, Lucz, Szakács).

Pólyáné Téli Éva

2011. május 20.

Két lovasverseny

Május 21-én, szombat 10 órától a Szent László Lovas-klub szabadidős és díjlovas versenyt rendez a Szentes-Fábiánsebestyéni pályán.

Program: 10 órától futószáras szabadidős verseny (fedeles lovarda), díjugrató szabadidős verseny (díjugrató pálya), szabadidős díjlovas verseny (díjlovagló négyszög). 12 órától western bemutató.

A versenyszámok párhuzamosan, több pályán zajlanak. 13 órától: hivatalos CDNB- díjlovas verseny, ami országos TALENTUM kupa minősítő, egyben Csongrád-Békés megyei bajnoki forduló. A versenyen kizárólag I. és II. osztályú bírók bírálnak és hivatalos versenyiroda biztosítja a színvonalat.

A két, egymástól független verseny egy napon, helyszínen való rendezésével szeretnénk a szabadidős lovasokat és a hivatásszerűen versenyző lovasokat egymáshoz közel hozni.

2011. május 20.

Győzelmekkel búcsúztak

Két idegenbeli győzelemmel búcsúzott az idei szezontól a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. Előbb gólzáporos mérkőzésen, 16-15-re nyertek az OSC vendégeként Horváth Tamásék, majd az Újpestet győzték le 15-11-re. Az OSC elleni, tét nélküli összecsapás laza védőmunkát, annál több gólt hozott, az első negyedben összesen tizenkettőt.

– Szerencsére a második negyedre feljavult a védekezésünk, támadásban viszont továbbra is hatékonyak tudtunk maradni, így három góllal megléptünk ellenfelünktől, előnyünk pedig kitartott a meccs végéig – mondta Tóth László vezetőedző.

– Igazi csapatként küzdöttünk, hajtottunk, nagyon akarták ezt a győzelmet a srácok, amit összességében megérdemeltünk. A kedd esti, Újpest elleni mérkőzésen is egyértelműen a győzelem volt a cél, bár szokatlanul késői időpontban rendezték a találkozót. Szerettünk volna szépen búcsúzni a bajnoki évadtól, és szurkolóinktól- összegzett a tréner.

A mérkőzés nehezen indult a Szentes számára, mivel a lila-fehérek 6-2-re vezettek az első negyedet követően, de a hét gólig jutó Balogh Zoltán vezérletével talpra állt a csapat, és végül négygólos győzelem született. Az már korábban eldőlt, hogy a Bodrogi Bau Szentesi VK együttese a 11. helyen fejezte be az idei pontvadászatot.

H.V.

2011. május 20.

Gondolkodók

Giccs és irodalom címmel tart összejövetelt a gondolkodók klubja. A városi könyvtárba május 23-án, hétfőn 18 órakor várják az érdeklődőket. A találkozót vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanár.

2011. május 20.

Filmklub: Szellemkutya

A városi könyvtárban működő filmklubban május 24-én, kedden 18 órakor a Szellemkutya című amerikai-japán filmdrámát vetítik.

Szellemkutya sokat olvas és keveset beszél, galambokat tenyészt és a szamurájok ősi becsületkódexe, a Hagaku szerint éli mindennapjait. Ködös tekintete mögött bölcs nyugalom tanyázik, magányos harcos ő, aki tulajdonképpen már halott, csak valamiért mégis ebben a világban ragadt. Vesztenivalója így nem is lehet, életének egyetlen értelme, hogy a karmája által kirótt utat járja.

Jarmusch igazi, vérprofi allegóriamozit gyártott a keleti filozófiából és a szamuráj lélektanból.

2011. május 20.

Pótfűtés

Élt egy juhász a hegyekben, aki még soha nem járt a városban. Egyszer elhatározta hogy lemegy és körülnéz, amikor leért a hegyről meglátott két fényes csíkot (a vonat sínt) közzé állt és elindult, meghalott egy fütyülő hangot és még füstölt is! Mondja: jó nagy állat leütöm! A vonat elütötte, kórházba került, hazament és ücsörgött a fotelben törött lábbal. A felesége teát főz neki, a vízforraló elkezd gőzölni és sípolni, gyorsan felugrik és leüti, össze-vissza tapossa és veri. Kérdi a felesége: Hát te mit csinálsz? Válaszol: Most kell agyonütni, míg kicsi, ha nagy már lesz nem bírunk vele!

2011. május 20.

Kis kukta

  • Kapros-túrós palacsinta paprikás öntettel
  • Tavaszi túrós saláta
2011. május 20.

Színezzük be a HMG-t!

Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne szembesülne épített környezetünk gyakran lehangoló állapotával. Életminőségünkre a legnagyobb csapást talán a színek hiánya méri. Itt van például a kérdés: miből fessük ki az iskolát? Tudjuk, hogy közösségi összefogással sok minden megteremthető. A Let's Colour Településszépítő Egyesület azért jött létre, hogy ezeket a helyi kezdeményezéseket a hiányzó eszközökkel támogassa. Olyan épületekről vagy felületekről van szó, amelyek egy közösség életminőségére pozitív hatással lehetnek.

2011. május 20.

Elvitte a főbérlő autóját

Leginkább a kerékpárlopások domináltak a héten - már ami az eltelt napok bűnügyi történéseit illeti. A Bocskai utcából három kerékpárt is elvittek a tettesek, egy esetben sikerült elfogniuk az elkövetőt a rendőröknek. A Somogyi Béla utcából, a Klauzál utcából, a Brusznyai sétányról és az Apponyi térről is vittek el bringát a tolvajok, őket egyelőre keresik a rendőrök. Érdekesség, hogy több esetben is zárt tárolókból tolták ki a járműveket a bűnözők.

A főbérlő tudta nélkül vitte el annak autóját egy Gógány utcai lakásból kiköltöző albérlő. A tolvaj később megbánta tettét, Szentes és Csongrád között a járművet lezárta, majd otthagyta. Az albérlő ellen jármű önkényes elvételének alapos gyanúja miatt folyik nyomozás.

Szintén a Gógány utca volt a helyszíne annak a lopásnak, amely az egyik ház padlásáról történt. Az ismeretlenek fémtárgyakat tulajdonítottak el az épületből.

Bár kifizette a munkát a megrendelő, a rábízott feladatot mégsem végezte el egy szentesi fiatalember, annak ellenére nem, hogy a 37 ezer forintot eltette. Mivel a pénzt nem adta vissza, így feljelentették a rendőrségen.

180 ezer forintot ért az a hat sertés, melyet néhány nappal ezelőtt loptak el Fábiánsebestyén határából a tolvajok.

H.V.

2011. május 20.

Kórushang-verseny

Ez évben Liszt Ferenc születése 200. évfordulójának tiszteletére rendezik meg a XVIII. Egyházzenei Találkozót. Május 22-én, vasárnap 16 órakor a református nagytemplom ad helyet a hagyományos kórushangversenynek. Fellépnek: Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar, Musica Humana Kamarakórus – Ada, Agria Vegyeskar – Eger, Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa. A műsor változatosnak ígérkezik, gerincét a klasszikus egyházi művek alkotják a reneszánsztól a 20. századig, de emellett több spiritualé is felcsendül.

2011. május 20.

Damjanich-alapítvány

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik a 2009. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlották. 2010-ben a Damjanich János Alapítvány számlájára 51 ezer 340 forint folyt be.

Az alapítvány kuratóriuma a befolyt összegből 40 ezer forintot az alaptőke növelésére, a fennmaradó 11 ezer 340 forintot támogatásra, valamint költségeinek fedezésére fordítja.

Kérem a Tisztelt Adózókat, hogy a 2010. évi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásával járuljanak hozzá az alapítvány céljainak további megvalósításához.

Az alapítvány adószáma: 18452842-1-06, neve: Damjanich János Alapítvány.

Támogatásukat a jövőben segítségre szorulók, és a támogatásban részesülők, valamint a kuratórium nevében előre is köszönöm!

Kaszanyi Sándor

2011. május 20.

Építményadó

Az építményadóról szóló rendeletét is módosítja a képviselő-testület várhatóan a május 20-i ülésén. A rendelet két zónát taglal, a település zónákra osztásának fő célja nem más, mint a beruházások ösztönzése, új munkahelyek teremtésének könnyítése, a betelepülő vállalkozások adott területre vonzása úgy, hogy az ne jelentsen a költségvetés számára már meglévő bevételről való lemondást, forrásszűkülést.Az adó mértékét az I. zónában az adóalap minden megkezdett m2-e után 20 Ft/m2, a II. zónában 550 Ft/m2-ben határozták meg. Az elfogadásra javasolt módosítás az I. zóna területének térkép szerinti határát helyesbíti az Ipari Park Déli-zóna határának átrajzolásával. A szöveges leírás szerint I. zóna: az ipari park Északi zónájának keleti része, a Keleti zóna keleti része, a Déli zóna keleti és déli része, továbbá az elkerülő út nyugati oldalán elhelyezkedő területek. II. zóna: az I. zónába nem tartozó minden más terület.

2011. május 20.

Családi események

Született: Miskolczi Antal és Lunka Elizának Milán, Fehér Péter és Propst Réka Zitának Máté Bence nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Papp Zoltán László és Szabó Vera, Szilágyi Szabolcs és Pluhár Katalin, Tóth Gellért József és Szedlacsek Éva, Kardos Zsolt és Papp Zsuzsanna.

Elhunyt: Czutor Vilmosné Molnár Aranka, Gödön József, Nagy István Gábor, Serki Lászlóné Dancsó Magdolna, Hogyor Csaba Béla, Almási Sándorné Boros Erzsébet.