2011. május 20.

Kis kukta

Kapros-túrós palacsinta paprikás öntettel

Elkészítése: Készítsen sós palacsinta alapot 4 tojásból és 1 liter tejből. Tegyen bele 1 ek. vegetát és törjön a nyers tésztába 1 gerezd fokhagymát. Süsse ki a palacsintákat, és tegye félre. 30 dkg juhtúrót és 50 dkg tehéntúrót keverjen össze 30 dkg tejföllel és aprítson bele 2 csomó kaprot, tegyen hozzá 1 ek. pirított szezámmagot. Sóval, frissen őrölt csilipaprikával ízesítse. Töltse meg a palacsintákat az elkészült túróval, göngyölje fel hagyományos módon és tegye őket tűzálló tálba. Aprítson fel apróra 5-6 db újhagymát, és olajon fonnyassza 5 percig, majd adjon hozzá 50 dkg tejfölt és 1 ek. őrölt pirospaprikát. A kapott masszát keverje csomómentesre. 3 dl vízben forraljon fel egy leveskockát és adja a paprikás tejfölhöz, majd ismét keverje simára és öntse a palacsintákra. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon süsse 20 percig.

Forrón tálalja. Önálló ételként, de húsok mellé köretként egyaránt kínálhatja.

Tavaszi túrós saláta

Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, só, 2 fej lilahagyma, 1 fejes saláta, 1 kígyóuborka, 4 paradicsom, 2 paprika, 3 retek, 15-20 dkg kukorica (lehet fagyasztott, de akkor a mik-róban egy kis vajjal fel kell engedni, vagy konzerv).

Elkészítése: A túrót összekeverjük a tejföllel, a sóval, majd belekeverjük a kukoricát . A salátát megmossuk, leveleire szedjük, összetépkedjük, a többi hozzávalót tetszőlegesen aprítjuk (kockázzuk, csíkozzuk, karikázzuk.) Mindent összekeverünk, és azonnal fogyasztható.