2011. május 20.

Gazdát cserélt a Körös-torok

Ettől az évtől a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. vette át a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetési feladatait. A népszerű nyaralóhelyen közel 400 üdülőház áll, ebből 62 a szentesiek tulajdonába van. A múlt hét végén a társaság az üdülőtulajdonosoknak szervezett fórumot. A tájékoztató után a cég képviselője, Gyovai Szabolcs lapunknak elmondta, több újdonságot is bevezetnek nyártól. Elsőként június közepétől visszaállítják a belépőkaput, ahol portás fogja ellenőrizni a behajtókat. A tervek szerint később regisztrációs beléptető rendszert alakítanának ki a Torok bejáratánál. Változni fog a szemétszállítás rendje is: eddig saját portájuk elé helyezhették ki a hulladékot az üdülőtulajdonosok, de a mostani szezontól csomópontokhoz telepített konténerekbe kell kirakni a szemetet, a gyűjtőket pedig sűrűn fogják üríteni. Már elkezdődött az utak megerősítése – a kft. ígérete szerint 2 éven belül az öszszes dűlő félig szilárd burkolatot kap, ami azt jelenti, hogy zúzott követ terítenek le. A kemping épületeinek felújítását is megkezdték: új berendezésekkel komfortosabb szolgáltatást szeretnének nyújtani a vendégeknek. Új kerékpártárolót alakítanak ki, és ha a városvezetés is támogatja az új házirendet, szankcionálnák azokat, akik nem a kijelölt helyen hagyják biciklijüket.

Évek óta vita tárgya, mennyi bulit rendezhetnek a Körös-torokban. Volt olyan szezon, amikor csendes hétvégéket jelöltek ki, ilyenkor egyáltalán nem lehetett zenés rendezvényt tartani. Ezzel kapcsolatban Gyovai Szabolcs úgy fogalmazott: a torok nem pihenő, hanem üdülőövezet, amibe belefér az is, hogy a fiatalok – rendezett keretek között – szórakozzanak. Ezért szombatonként mehetnek majd a bulik, már csak azért is, mert a helyi vállalkozók érdemben ezeken az estéken tudnak bevételt szerezni. Azért sem tartják szerencsésnek a tiltást, mert akkor a fiatalok más település felé vennék az irányt, és az még több kockázatot hordoz magában. Az is eldőlt, hogy augusztus 4. és 7. között rendezik az idei Körös-toroki napokat, amelynek a gáton innen és azon túl is lesznek helyszínei. A programokat idén ingyenesen lehet majd látogatni, de a távlati tervekről Gyovai Szabolcs lapunknak elárulta, jövőre még színvonalasabb fesztivált szeretnének rendezni, amelyen már belépőt kellene váltaniuk az érdeklődőknek.

A szombati fórumon üdülőtulajdonosok jelezték, hogy megfigyelésük szerint csökkent a homokpad magassága, mert korábban, ekkora vízállásnál már előbújt a víz alól a föveny. Olyan vélemény is elhangzott, hogy ezt az üdülőterület felső részén lerakott kősarkantyú okozza. Szakemberektől megtudtuk, hogy a sarkantyút a további partszakadás megakadályozása érdekében építették évekkel ezelőtt, és a célját el is érte. Ugyanakkor az is egyértelművé vált a hozzáértők számára, hogy a városi szakaszon megváltozott a Tisza sodrása és hordaléklerakó képessége. Ezt viszont nem lehet egy műtárgyra fogni, hiszen nem csak a város alatt, hanem fentebb is megfigyeltek szokatlan mederjelenségeket. Lapunknak egy korábbi vízügyes úgy fogalmazott, ha ez így folytatódik a következő években, akkor érdemes lenne kutatást folytatni a témában.

B.D.