2011. május 20.

Világot járt hacker a jó oldalról

Minél többet tudott, annál inkább izgatta Benjámint, hogyan juthatna be informatikai rendszerekbeHamarosan akár saját iskolájának informatikai rendszerét is biztonságosabbá teheti Tamási Benjámin. A Pollák Antal szakközépiskola tizedikes diákja etikus hackernek tanulhat, miután egy ötletére ráharapó hazai cég felajánlotta, kifizeti az 5 napos tanfolyam 700 ezer forintos költségét.

Hacker – magyarul csákányozó. Ezt az angol kifejezést mindenütt ismerik a világon, mióta az informatika mindennapjaink részévé vált. A Wikipédia szerint a hacker olyan számítástechnikai szakember, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus, avagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri. Akkora számítástechnikai tudással bír, hogy képes lehet egy adott rendszerbe "betörni" (azt illetéktelenül használni), és onnan információt a saját maga vagy mások számára eltulajdonítani. Leggyakrabban internetes vandálokat és bűnözőket emlegetnek így, de létezik egy másik csoport, akik a jó oldalon állnak. Ők az etikus hackerek. Az a feladatuk, hogy fölmérjék, biztonságos-e a megrendelő informatikai rendszere, s ha sebezhető elemeket találnak, felhívják rá a figyelmet, esetleg kijavítják a hibákat. Vagyis nekik mindig egy lépéssel a rosszfiúk előtt kell járni.

Tamási Benjámin június végétől akár saját iskolájának informatikai rendszerét is biztonságosabbá teheti. A Pollák tizedikes diákja mozgalmas gyermekkort tudhat maga mögött. Budapesten született, de misszionárius édesanyját követve bejárta a világot. Élt Romániában, Oroszországban, Kínában, Szerbiában és Boszniában is. Úgy másfél évente költöztek máshová, és ahogy változtak a helyszínek, úgy cserélődtek Benjámin barátai is. A fiú megtanult angolul, és a horvát nyelv is ráragadt. Először Kínában vette kezébe anyukája laptopját, de igazából Szarajevóban, 12 évesen kezdte érdekelni a számítógépek világa. Hiába tiltották, hiába nem volt elérhető internet a gépen, beleásta magát az informatikába. Minél többet tudott, annál inkább izgatta, hogyan juthatna be olyan rendszerekbe, amelyek feltérképezése is igazi kihívás. Miután édesapja révén Szentesre került, egy balul sikerült kísérlete osztályfőnöke figyelmét is fölkeltette, aki talált számára egy pályázati felhívást.

– Volt egy ötletem, ami még 14 évesen ugrott be. Akkor írtam is hozzá programot, de elveszett, így csak egy szöveges anyaggal jelentkeztem a pályázatra, ahol a győztes részvételt nyert egy igen költséges etikus hacker tanfolyamra. Harmadik lettem, de egy hazai cég – a Sikontakt Kft. – felajánlotta, ha az elképzelésemre kidolgozok egy programot, fedezik a képzés 700 ezres díját. Három nap alatt megcsináltam, és elnyerte a tetszésüket. Annyira elégedettek voltak, hogy az etikus hackerek konferenciájára is meghívtak, amit a múlt héten rendeztek Budapesten – mesélte Benjámin. A 17 éves fiatalember másik szerelme a muzsika: énekel, gitározik, számítógépen zenét szerkeszt. Saját weboldalán legfiatalabb féltestvéréről látható klip. Bár hamarosan legális hacker lehet, ő még tovább szeretne tanulni a műegyetemen.

Kép és szöveg:
B. D.