2011. május 20.

Újra napirenden az iskola-összevonás

Szülők kontra városvezetés a Petőfi iskolábanA Klauzál- és a Petőfi-iskola tervezett összevonásáról tartott tájékoztatót a szülőknek a városvezetés kedden. Szirbik Imre a Petőfi-iskola tornatermében rendezett fórumon elmondta, a kormányzat olyan finanszírozási modell bevezetését tervezi a közoktatásban, amelynél az állam fedezné a pedagógusok bérét, a működtetés egyéb költségei viszont a fenntartókat terhelné. Ez azért lényeges, mert így nem nyílik olyan gazdálkodási kiskapu, ami lehetővé tenné az összes önkormányzati iskola további fenntartását. Vagyis megalapozott volt az a márciusban nyilvánosságra hozott szakértői vélemény, miszerint négy intézményt össze kell vonni két iskolaépületbe. A polgármester hozzátette, a beiratkozások során csak a Kosztába és Klauzálba jelentkezett elegendő elsős. A Deák-, a Damjanich- és a Petőfi-iskolába csak 16-16 leendő elsős gyermeket írattak be a szülők, de ez kevés, mert az osztályindítás törvényi minimuma 21 fő. Azt is leszögezte a város első embere, hogy tanulóközösségeket nem kívánnak megbontani, sőt az ének-zene tagozat is tovább működhet a Klauzál-iskolában.

Elhangzott: ha nem vonnák össze az intézményeket, három iskolában nem indulhatna első osztály szeptemberben. Ez azzal járna, hogy az átlaglétszámok nem érnék el a törvényi minimumot, így állami normatívára sem lennének jogosultak az iskolák, a működtetés minden költsége az önkormányzatot terhelné. Az összevonással megtakarított pénzből – 60 millió forintból – viszont többet fordíthatna a város a helyi oktatás fejlesztésére.

A Petőfi-iskola egyházi kézbe adásáról Szirbik Imre elmondta, egyeztettek az evangélikusok képviselőivel, de miután kiderült, hogy az alacsony tanulólétszám miatt évente több tízmillió forinttal kellene hozzájárulnia a fenntartáshoz az egyháznak, elakadtak a tárgyalások, a felekezettől pedig azóta sem keresték a városvezetést. A polgármester megemlítette azt is, hogy a helyi középfokú képzés megtartása és megerősítése érdekében szakképzés indulhatna a Petőfi épületében. – Ezt a lépést most kell megtenni, az összevonás miatt senki nem szenvedhet hátrányt – fogalmazott a polgármester.

Május 20-ig még nyitott a kérdés – közölte a szülők egyik képviselője. Elmondta, a tantestülettel közösen vasárnap megint egyeztettek az evangélikus egyház képviselőivel, akik vállalták, hogy ha a törvényi lehetőségek engedik, és a szülők is szeretnék, kérelemmel fordulnak Gáncs Péter evangélikus püspökhöz, hogy tegyen lépéseket a fenntartói feladatok átvételére. Erre Szirbik Imre azt mondta, sajnálja, hogy nincs jelen Pathó Gyula lelkipásztor, mert akkor tisztázni lehetne, milyen álláspontot képvisel az ügyben az evangélikus egyház. A polgármester hozzátette, az önkormányzatot még nem keresték, de ha befut az egyház ajánlata, mint alternatív javaslatot beterjeszti a képviselő-testület elé.

Egy felszólaló arra is kitért, hogy igazából meglett volna az első osztály indításához szükséges létszám a Petőfiben, mert az óvodákból előzetesen 23 gyermek beíratását jelezték a szülők. Szerinte azért csökkent a szám, mert befolyásolták a szülőket. Egy másik szülő viszont emlékeztetett, most ballag el az utolsó olyan évfolyam, ahol két osztály volt. Úgy fogalmazott: be kell látnunk, hogy az összevonás az egyetlen járható út. Nem örültek a szülők, mikor elhangzott, hogy ha összevonják az iskolákat, a következő tanév végéig csak a hátrányos helyzetű gyermekeket írathatják át másik intézménybe. Azt is megtudták, hogy összevonás esetén a leendő elsősöknek joga van a második helyen megjelölt intézményben kezdeni a következő tanévet. Arra viszont nem kaptak érdemi választ, hogy mi lesz a mostani 14 fős első osztály sorsa. A polgármester ígéretet tett, hogy ha jogszabályok megengedik, együtt maradhat a közösség. Olyan kérés is elhangzott, hogy a hagyományok érdekében a Petőfi nevét vigyék tovább, ha már az intézmény a Klauzál épületébe költözik.

Csütörtökön a Damjanich-iskolában is tájékoztatót adtak a város vezetői a tervezett átszervezésről – a fórum lapzártánk után ért véget.

Bíró Dániel