2011. május 20.

Átszabnák a városi úthálózatot

A rendelőintézetnél két kereszteződésből egyet alakítanának kiTöbb sarokházat is el kell majd bontani ahhoz, hogy a legidőszerűbb közlekedésfejlesztési elképzeléseket végre tudják hajtani Szentesen. A MÁV hozzájárult, hogy ne kelljen felüljárót építeni a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Szarvasi út összekötéséhez.

Lapunk megjelenése napján dönt a képviselő-testület a város közlekedési hálózatának fejlesztési lehetőségeiről. Az előterjesztés öt helyszínnel foglalkozik kiemelten. A javaslatok zöme azt a célt szolgálja, hogy az átépített Kossuth utcát tehermentesítsék az átmenő forgalom alól. Korábban szó volt róla, a település északi határában is érdemes lenne elkerülő utat építeni annak érdekében, hogy a Csongrád és Kunszentmárton között közlekedők ne hajtsanak be a városközpontba. A mostani anyag szerint erre a problémára megoldást nyújtana egy olyan tengely, ami a Csongrádi utat és a Rákóczi utcát kötné össze megfelelő szélességben. Ehhez azonban ki kell szélesíteni a Kiss Zsigmond utcát, a meglévő helyett új hidat kell emelni a Kurcán, és át kell tervezni Batthyány és a Sima Ferenc utca csomópontját. Ott a sarki házat is el kell bontani, hogy egy négyágú kereszteződést tudjanak kialakítani. Az előzetes számítások szerint 25 százalékkal nőne a forgalom a Batthyány utcán. A Kiss Zsigmond utcán az árkok lefedésével új parkolókat lehetne építeni, illetve a légvezetékeket is földkábelekkel váltanák ki.

Az előterjesztők felülvizsgálnák a Tóth József utca forgalmi rendjét is. Az átépítés után egyirányú gyűjtőút lenne, amin csak dél felé lehetne közlekedni. Erre terelnék a buszforgalmat – ez a mostani menetrend szerint napi 18 helyközi és néhány helyi járatot jelent. A sportcsarnok környékén is forgalomátszervezést sürgetnek.

Ahhoz, hogy a Kossuth utca déli oldalán is legyen alternatív áthajtási lehetőség a városon keresztül közlekedőknek, a Farkas Antal utcától egészen a Mátyás király utcáig kell új tengelyt építeni. Ennek első lépéseként szükség lesz a Nyíri köz átépítésére: itt és a Sáfrán Mihály utcán összesen öt ingatlant kell majd elbontani a megfelelő nyomvonal kialakításához. A Somogyi Béla és a Mátyás király utca közötti részen épülne meg az Új utca folytatása, ennek érdekében szintén öt ingatlant kell kisajátítania az önkormányzatnak. Lényegesen leegyszerűsödött a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Szarvasi út régóta tervezett összekötése, miután a MÁV elvben hozzájárult egy szintbeli vasúti átjáró kiépítéséhez. Azért kerülhet le a felüljáró-építés a napirendről, mert manapság a Szentes-Szolnok vonalon csupán 11 vonatpár jár. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenne a Szarvasi út elejének, valamint az Attila és a Kossuth utca, továbbá a Rákóczi utca déli részének forgalma, ugyanakkor közel duplájára nőne a Bajcsy-Zsilinszky utcán közlekedők száma. Mindezen fejlesztések előkészítésére csak részben van meg az anyagi fedezet, ezért a 2012-es költségvetésben ezekre a feladatokra is biztosítani kell forrást.

Kép és szöveg:
B. D.