XLIII. évfolyam 3. szám

2011. január 28.

Emlékévet hirdettek

Átadták a Bugyi István Emlékérmeket

Csütörtök este rendezte meg hagyományos éves ünnepi tudományos ülését a Dr. Bugyi István Kórház. A rendezvényen kiosztották a Bugyi István Emlékérmeket és elismerték a 2010-ben tudományos tevékenységet végzők munkáját. Idén két emlékérmet ítélt oda az intézmény tudományos bizottsága.

Életműdíjasként adományoztak emlékérmet dr. Szi-gethy Zsuzsanna belgyógyász főorvosnak, aki nem tudott jelen lenni az eseményen. Őt egykori munkatársa, dr. Kovács Aranka főorvos méltatta. Szintén emlékérmet vehetett át dr. Papp Zoltán főorvos, aki előadásában a kórház 1873-tól napjainkig tartó fejlődéséről szólt, kiemelve az érsebészeti műtétek területét.

A tudományos tevékenységet végző orvosok közül idén dr. Berki Sándor osztályvezető vehetett át elismerést. Ahogyan azt a tudományos bizottság titkára, ifj. dr. Kispál Mihály elmondta, a főorvos végezte mind mennyiségileg, mind minőségileg a legszínvonalasabb munkát 2010-ben. Dr. Berki Sándor országosan és világviszonylatban is egyaránt elismert műtéti tevékenysége mellett a világ különböző pontjain, köztük az öreg kontinensen, de Amerikában is több szakmai előadást tartott tavaly. A tudományos emlékülésen a minimálinvazív csípőprotézisekkel elért 7 éves tapasztalatairól adott számot, több mint 1000 eset tükrében. Kitért arra is, hogy a nehéz körülmények ellenére egyetlen elsődleges fertőzés sem volt az osztályon, s az operációkkal behelyezett protézisek egyike sem tört el.

A szakdolgozók tudományos munkásságának elismeréseként idén a díjat Kovács Gábor ápoló vehette át, aki az orosházi kórház ápolási igazgató-helyettesével közösen állította össze és ismertette pályamunkáját, Szakma vagy hivatás, avagy milyen az ápolói élet Békés és Csongrád megyében címmel.

Dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató bejelentette: a 2011-es évet Dr. Bugyi István Emlékévnek nyilvánította a menedzsment. A program főbb pontjait és okait dr. Gyenes Ágota megbízott orvos-igazgató ismertette a megjelentekkel.

2011. január 28.

Látogatási tilalom

A Csongrád Megyei ÁNTSZ folyamatosan figyelemmel kíséri az influenza-járvány alakulását. A megbetegedések száma elérte azt a szintet, amely alapján látogatási tilalmat kellett elrendelni, amely mindannyiunk, az intézményünkben fekvő betegek és az újszülöttek védelme érdekében január 26-tól lépett életbe a Dr. Bugyi István Kórházban.

2011. január 28.

"Aranyérmes" a kórház

A szavazások alapján

Márton Jánosné ápolási igazgató "Az év kórháza" oklevéllelA Dr. Bugyi István Kórház nyerte – holtversenyben az Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Érsebészeti Klinikával – idén a HáziPatika.com által meghirdetett "Az év kórháza" verseny Ápolás- és szakszemélyzet kategóriáját. Az elismerést Márton Jánosné ápolási igazgató és dr. Gyenes Ágota orvos-igazgató vette át január 25-én, Budapesten. Az Év Kórháza versenyben orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság kategóriákban lehetett pontozni a kórházakat.

A már hagyománynak számító, hatodik éve megrendezett internetes szavazással a szervező ismét esélyt adott a betegeknek arra, hogy hangot adjanak véleményüknek, és megmondják, szerintük melyik az ország legjobb kórháza. A HáziPatika.com a legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi portál Magyarországon, 1999 óta nyújt egészségüggyel, életmóddal kapcsolatos tartalmat és szolgáltatásokat.

2011. január 28.

Hi-Tech a Zsoldosban

Az EUROPASS bizonyítványt átvett diákok50 millió forintos értékben fejlesztették a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola hegesztőműhelyét, a 21. századi technikai eszközök beszerzését 90 százalékos mértékben támogatta az Európai Unió. A hegesztő és vágó technológiai berendezéseket a minap adták át a középiskolában, s ezzel párhuzamosan kiosztottak 15 EUROPASS bizonyítványt is, melyet olyan diákok vehettek át, akik többhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban vagy Franciaországban.

2011. január 28.

Szentesiként dobban…

Olvasónk tollából

A sors – 65 évvel ezelőtt – sokunk életébe beleszólt. Kinek így, kinek úgy. Szentes – szeretett szülővárosom sok fiatalt engedett útjára, főleg az induló nagy építkezésekre. A szentesi munkáskézre, szorgalomra szükség volt az iparvidékeken. A tanulás akkor, helyben nem mindenkinek adatott meg. E sorok írója a borsodi iparvidékre került. Immár 60 éve. De az elszármazottság egyáltalán nem jelent elszakadást. Az emlékezés kitörölhetetlen a mindennapokból.

Fiatalos lendülettel vállaltunk 1945 után minden apró-cseprő munkát. Konyhakertekben, házak építésénél, ahol egy-két napra akadt valami. Engem egyszer – valaki, valahol felfigyelt rám – behívtak a Nemzeti Segélyhez (Kanász-ház a Nyíri-köznél) alkalmi raktári munkásnak. Vezetői (Marton János, Szala-csek Titusz) meg voltak elégedve munkámmal. Onnan a kórház területére kerültem, a Kurca melletti szép parkot alakítottuk ki. Édesapánk Szarvas Lajos, a kórház kerti munkása volt, egyik alkotója a japán pavilonnak és a kis hídnak, a fenyvesek telepítésének.

2011. január 28.

Pusztító árvizek és belvizek a múltban

260 éve: "Szerfelett való nagy vízáradások" Szentes határában

Áradás a TiszánAz elmúlt időszakban számos természeti csapás érte hazánkat, amelyek közül leggyakoribbak voltak a pusztító árvizek és belvizek. Sorra dőltek meg a korábban feljegyzett rekordok, amelyek nyomán a tudósítók gyakorta túlzásokba estek. A "szakértők" a globális felmelegedés rémével riogatnak, némelyek pedig a világ végének hamarosan bekövetkező eljövetelét jósolgatják. A hiszékenyebbek hajlamosak felülni a csacska híreszteléseknek, s rettegve gondolnak a jövőre. Bizonyára nem tennék ezt, ha tudnák, hogy elődeink száz megy száz évekkel ezelőtt átéltek a maiaknál jelentősebb természeti csapásokat, majd élték tovább megszokott hétköznapi életüket.

2011. január 28.

Alelnök a műszakiak körében

Szentesen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tett látogatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke Csampa Zsolt országgyűlési képviselő, Homola Csaba nyugállományú dandártábornok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának katonai szakértője, valamint Dr. Szajlai Mónika Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Titkárság titkárságvezetője kíséretében január 20-án.

A vendégeket Nyers József mérnök ezredes, ezredparancsnok fogadta, majd jelentett az alakulat rendeltetéséről, feladatáról, a NATO felajánlott alegységek tevékenységéről, a kiképzés, feltöltöttség, technikai eszközök helyzetéről. Fontos terület a kapcsolattartás a helyi önkormányzattal, a lakossággal, a civil szférával, melynek a jól működő rendszerére, fontosabb eseményeire kiemelten kitért a parancsnok úr.

2011. január 28.

Gazdasági társaság lesz a művelődési központ

Idén már az újonnan kapott laptopok segítik a képviselők munkájátLapunk előző számában írtunk a Szentesi Művelődési Központ tervezett átalakításáról. A képviselő-testület január 23-i ülésén tárgyalta a témát. A városfejlesztési bizottság egy nonprofit közművelődési kft. megalakítását javasolta. Már nevet is adtak neki: Szentesi Közművelődési Nkft.

A vitában Halmai István (Fidesz-KDNP) kifejtette: nem lát előnyt abban, hogy az intézményt gazdasági társasággá alakítsák. A meghívók számából azt látom, hogy Szentes lakosságához, kulturális igényéhez mérten óriási a választék – jelentette ki a képviselő. Színvonalának emelésére, bővítésére nem lát lehetőséget. Jelen felállásában Szentes kulturális életét jónak tartja.

2011. január 28.

Indulhat a medence-felújítás

A sportuszoda 33-as medencéjében még októberben jelentős vízromlás következett be. Az ÁNTSZ akkor megállapította, hogy a víz klór határértékei a mért különböző pontokon nagymértékű eltérést mutatnak egymáshoz képest. A medence üzemeltetését a hatóság felfüggesztette és kötelezte az önkormányzatot a műszaki hiányosságok megszüntetésére. Két megoldási javaslat került múlt pénteken a képviselő-testület elé, a városatyák a feszített víztükrű változatot támogatták.

A drágább, áfa nélkül közel 24,2 millió forintos verzióról határoztak. Szóba kerül, hogy nem mellékes a munkálatok megkezdődésének időpontja sem, Szirbik Imre polgármester hangsúlyozta: a szezonkezdésre be kell fejezni a felújítást.

Napirenden volt az uszodát működtető Üdülőközpont Nonprofit Kft. 2011-es üzleti terve is. Kiderült: három egykori dolgozójuk keresetet nyújtott be a munkaügyi bírósághoz. Az eddig lezárt ügyek felemás eredményt hoztak, egy esetben a cég nyert, egyszer megegyeztek a felek. A harmadik eset tárgyalása még folyamatban van.

A képviselők arról is döntöttek, hogy az októberi technikai problémák miatt egy hónap térítésmentes uszodahasználatot kapnak a bérlettel rendelkezők.

Komoly nehézségeket jelenthet az uszoda 33-as medencéjének felújítása a Szentesi Vízilabda Klub felnőtt és utánpótlás csapatai számára, ha a munkálatok a bajnoki idény közben kezdődnek. A férfi és női együttesek felkészülési körülményei ideálisnak cseppet sem mondhatóak, és különösen nem lesznek azok akkor, ha hetekre lezárják a versenymedencét. Beleon Zsolt (képünkön) klubigazgatótól megtudtuk, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség április 15-étől engedélyezi a mérkőzések megrendezését nyitott medencében, erre a hónapra kellene olyan állapotba hozni az 50 méteres medencét, hogy abban edzeni és mérkőzést lebonyolítani egyaránt lehessen. A felnőtt csapatok mérkőzéseit mindenképpen más helyszínen kell majd megrendezni, ez közel másfél millió forintos többletkiadást jelent majd a klubnak. A bajnoki mérkőzések lebonyolításának pontos forgatókönyvét akkor tudják a szövetség felé továbbítani, ha a kiderül, hogy mikor kezdődik a medence átalakítása. Beleon Zsolt elmondta, az átalakítási munkálatokkal kapcsolatban a klub mindenben alkalmazkodik a város igényeihez. A női bajnoki szezon várhatóan április végén, a férfi bajnoki idény május utolsó hetében zárul.

2011. január 28.

Bentlakásos intézménnyé alakul

A parkerdő otthon

Emelkedik a bentlakók száma a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban, azonban a nappali ellátási forma várhatóan április 1-jétől kikerül az intézményből, a feladatot a jövőben Szentes Város Gondozási Központja veszi át. A feladat-átszervezésre – melyről a képviselő-testület korábban döntött – azért volt szükség, mert sokan várnak bentlakásos ellátásra a szociális intézményben.

Bolyánné Szamosközi Gabriella (képünkön) tájékoztatása szerint az otthonban ápoltak létszáma 32 fővel emelkedik, így összesen 132 főt helyezhetnek el az intézményben. Jelenleg is ötvennyolcan várnak a beköltözésre, közülük harmincöten sürgősségi listán vannak. A létszámnövekedéshez minden műszaki és jogszabályi feltételnek megfelel az épület. Új lakószobákat rendeznek be, folyamatban van a szükséges bútorok beszerzése. A létszámemelkedés miatt növekednek a dologi kiadások, a gyógyszer, pelenka, mosatási, étkeztetési költségek. Ennek a megtervezése zajlik a gazdasági igazgató bevonásával, s már az is körvonalazódik a várakozó listán lévők jövedelmi helyzetének tükrében, hogy várhatóan döntően csökkeni fog az önkormányzati támogatás mértéke. Jelenleg 87 ezer 300 forint az intézményi térítési díj, de az ellátott által fizetendő térítés változó, a jövedelem 80 százaléka terhelhető ugyanis vele. A megmaradó 20 százalékkal az ellátott rendelkezik, esetleg ebből fizeti az alaplistán kívüli gyógyszereket, pelenkaköltséget.

– A szakmai létszámot is emelnünk kell, a működési engedélynek megfelelőn szükség van plusz 9 ápolóra. Hárman a megszűnő nappali ellátásunkból kerülnek át a bentlakásos részbe, 6 álláshelyre pedig pályázatot írtunk ki – ismertette az aktualitásokat az intézményvezető. Kiemelve, hogy az intézmény alapító okiratában szereplő szabályozás szerint Magyarországról, de elsősorban Szentes és kistérségéből vehetnek fel ellátottakat, s várólistájukon is főként környékbeliek szerepelnek.

–A nappali ellátásban viszont a költségek csökkentésére van szükségünk. Ez alapján döntöttek úgy a képviselők, hogy a nappali ellátást megszüntetik az otthonban. A bejáró idősek azonban továbbra sem maradnak ellátás nélkül, ugyanis a gondozási központ veszi át a feladatot, s mindenkinek biztosítják a lakóhelyéhez legközelebb eső nappali ellátást. Ezzel kapcsolatban Pus-kásné Halál Ágnes intézményvezető és Lencséné Szalontai Mária szociálpolitikai osztályvezető tájékoztatta a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon ellátottait, és elvégezték az igények felmérését.

Cseh-Lakos

2011. január 28.

Komolyságot is tanulnak a katonáktól

A legnépszerűbb szakká vált a Zsoldos Ferenc szakközépiskolában a 2009-ben indított katonasuli-program. A katonai alapismeretek tantárgyból érettségi vizsgát is tehetnek a diákok, és további távlatokat nyithat előttük.

A pályaválasztás előtt álló fiataloknak ajánlják a szakközépiskolában mind népszerűbb képzést, melyről a múlt héten tartott tájékoztatón Pintér Etelka igazgatónő azt árulta el, a 2009-es tanévben egy háromoldalú megállapodásnak köszönhetően vezették be az intézményben: az iskolához csatlakozott a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a Rákóczi Honvéd Sportegyesület. Kezdeményezésük egyedülálló a régióban.

Nem mindegy az sem, kiktől tanulják a honvédelmi ismereteket, s ez a Szentesen bevezetett képzés abban különbözik a többi hasonlótól, hogy aktív katonák oktatják a diákjaikat, tudtuk meg Szép Ilona tanárnőtől, aki a tantárgy oktatását vezeti az iskolában. Ez észre is vehető a gyerekek viselkedésén, akik másként viszonyulnak az egyenruhásokhoz. A katonák jelenléte az egész iskola légkörét meghatározza, mert mint a tanárnő mondta, olyankor nagyobb rend, fegyelem tapasztalható a többi diák részéről is. A katonákkal való találkozás mindennapos, nem mindig az iskola falai között, hanem a laktanyában is. Jelenleg a tíz fiú mellett hat lány is látogatja a tanrendbe teljesen beépült órákat. Az eddig két évfolyamon oktatott tárgyat négy évfolyamon fogják tanítani az intézményben. Most még csoportbontásban a rendészeti képzésben tanulókkal járnak egy osztályba, de a tervek szerint, amennyiben elegendő jelentkező lesz, külön katonai osztályt is indítanak. Az első évfolyamon fizikai felkészítésben vesznek részt a diákok, eséstechnikákat, közelharc ismereteket tanulnak a Honvéd Rákóczi SE tagjainak közreműködésével. A második évtől lép be a katonai pálya világa tantárgy, a két utolsó évfolyamon pedig az érettségi tantárgyat, a katonai alapismereteket tanulják. Mindezt komoly tanmenet, tankönyv alapján, így a képzés megfelelő belépőt kínálhat a továbbtanuláshoz a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre. Azonban nem csak hivatásos, vagy szerződéses katonaként számítanak rájuk, hanem a szerveződő önkéntes tartalékos rendszerben is lehetőségük lesz a katonai pályára lépni, mondta Nyers József ezredes, a műszaki ezred parancsnoka. Emellett a képzés nem csak arról szól, hogy a katonaság kötelékében dolgozzanak az itt tanulók, hanem maga a honvédelmi nevelés is fontos, meghatározó lehet az életükben, tette hozzá.

A katonai pályára készülő, 10.-es Török Zsolt (képünkön) úgy emlékszik, társaival a kezdetekkor még ugyanolyan lazák voltak, mint bárki más, ráadásul ők különbnek, "ászoknak" érezték magukat. A képzés folyamán azonban sokat komolyodtak, a pozitív változást magán is érzi a diák, aki szerint a fiúknak a vérében van a katonáskodás, ő ezért jelentkezett.

D. J.

2011. január 28.

Ha oroszt tanulnának...

Nem zárkóznak el az intézményvezetők

Lapunk hasábjain több alkalommal olvashattak cikkeket a nyelvtanulás fontosságáról. Tanárok, munkáltatók, munkavállalók mindannyian az ügy mellett teszik le a voksukat, elsősorban az angol nyelvet emelve ki. De vajon a világ bármely táján boldogulnánk-e vele? A nyugati gazdaság és kultúra olykor kritika nélküli követése során nem felejtjük-e el, hogy talán más földrajzi tájon és egy másik nyelvcsaládban is kereshetnénk egy elsajátítandó kommunikációs eszközt?

2011. január 28.

Dr. Papp Zoltán főorvos

Bugyi István Emlékérem egyik kitüntetettje:

A Bugyi István Emlékérem kiadásáról még 1988-ban döntött a Tudományos Bizottság. Az elismerést először dr. Zsoldos Ferenc kapta. Azóta minden évben kitüntetnek egy-egy orvost a kórházban végzett kiemelkedő munkásságáért. Idén dr. Papp Zoltán sebész főorvos részesült az elismerésben.

Ő az az orvos, aki még személyesen ismerte a professzor urat. Meg is említi, most lesz halálának a 30., valamint a kórházban a sebészet élére történt kinevezésének a 80. évfordulója. Azt mondja nagy megtiszteltetés a számára, hogy a kerek jubileumon veheti át a kitüntetést.

2011. január 28.

Bese–Kádár alkotások

A Tokácsli Galériába várják az érdeklődőket A kerámia szentesi hagyományai, kiállítás Bese László és Kádár Barbara alkotásaiból nyíló tárlatra. A február 3-i, csütörtöki 17 órakor kezdődő megnyitón dr. Mód László néprajzkutató mond beszédet, közreműködik a Pengető Citerazenekar.

2011. január 28.

Lányok, asszonyok vetélkedhetnek

Légy huncut, sportos és vidám! – üzen a szlogen a Fiatal Feleségek Versenye plakátjáról. A szervezője Bertók Róbert szerint az elnevezés megtévesztő lehet, mert a vetélkedő nem csak a feleségeknek, és nem is csak a kifejezetten fiataloknak szól. Elmondása szerint minden hölgy indulhat, aki nem érzi magát idősnek. Olyan feladatokkal szembesülnek majd az indulók, amelyekkel egy átlag feleség, illetve háziasszony találkozhat a mindennapok forgatagában. Hogy mégis mik lehetnek ezek? Természetesen a bevásárlás, takarítás, főzés, gyereknevelés, háztartás vezetése, és bizony a férj, illetve partner kiismerése.

Persze nem kell attól félni, hogy a mindennapi rutinnal felfegyverkezett anyukák, feleségek, háziasszonyok és barátnők elunják majd a feladatokat. Hiszen mindenbe bele lehet vinni a humort és a mókát, s mint megtudtuk, e kettőből lesz is bőven a vetélkedő alatt.

A rendezvény első fordulójára február 5-én, szombaton délelőtt kerül majd sor.

Ezen a napon zajlanak majd a gyakorlati feladatok, amelyek sok meglepetést tartogatnak. Az már biztos, hogy egy "Flúgos Futam" is lesz, amely során a bevásárlókocsik ördögei megdönthetik (férjeik legnagyobb örömére) a bevásárlások eddigi időrekordját.

Lesz a "Főzz és Győzz" versenyszám is. Az az induló, aki még nem igen látott serpenyőt, jobb, ha elkezd ezzel a tárgyal ismerkedni. Ennél a feladatnál egy reggelit kell majd összeállítani a szakértő zsűrinek, a tagok természetesen kizárólag férfiak közül kerülnek majd ki.

Azoknak a hölgyeknek, akiknek legalább egy gyermeke van, biztosan nem lesz nagy kihívás az "Öltözés-Költözés" feladat.

A vetélkedő döntőjét az V. Esküvő és Baba-mama Kiállítás második napján, február 13-án rendezik meg. A versenyen induló hölgyeknek ide már el kell vinni a partnereiket is. Itt már inkább csak elméleti feladatokat kell megoldani, amelyek biztosan okoznak majd vidám pillanatokat a jelenlévőknek. Mivel a selejtező feladatait nem lesz könnyű a helyszínen követni a több helyszín miatt, így az ott történtek legvidámabb pillanatait levetítik majd a döntőt megelőzően.

A vetélkedőre jelentkezni az alábbi címre lehet: bertok@gladiatorrendezvenyiroda.hu.

A rendezvénnyel kapcsolatos fontosabb információkat megtalálják a www.gladiatorrendezvenyiroda.hu oldalon.

2011. január 28.

Éltre kelt figurák

Megtornáztatták a tanulók képzeletét

Az animációs filmek világa, a megmintázott, vagy rajzolt figurák mozgása mindenkit elvarázsol, legyen az gyerek, vagy idősebb. Azonban elsősorban a fiatalokat várta a Koszta József Múzeum a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyére egy workshop-ra, azaz műhelymunkára, ahol is két csoportban összesen mintegy 30 gyerek, szentesi általános iskolákból és a csongrádi Bársony szakközépiskolából leshette el szakemberektől, hogyan elevenednek meg a papír, – vagy gyurmafigurák, és maguk is készíthettek saját mozgóképeket.

2011. január 28.

Vetítés a kiállításon

A Koszta József Múzeum zömmel az animáció témája köré építette a Magyar Kultúra Napjára szervezett programsorozatát.

A múlt pénteken a gyerekek maguk is lehetőséget kaptak rövid filmek elkészítésére a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen. Másnap Kar-sai Attila esztéta előadásán már a klasszikus magyar rajzfilmek hat évtizedes történetéből adott ízelítőt, a magyarázatokat sok-sok filmrészlettel kiegészítve az ifjúsági házban.

Vetítés a múzeum megyeházi épületében is volt, és kérésre ezentúl is lesz, hiszen Tóth Pál (Paja) 7x3D című kiállítása kínálja erre a lehetőséget. A Szegeden letelepedett rendező az országban egyedüliként készít 3D-s szoftverrel rövid animációs filmeket, ezekből a hazai és nemzetközi fesztiválokon díjakkal elhalmozott alkotásokból nézhet meg a látogató néhányat a múzeumban. A kiállítás a munkafolyamatokat mutatja be, fázisrajzokon szemléltetve, milyen aprólékos munka vezet a kész műig. Tóth Pál filmjei elsősorban gondolatokat közvetítenek, amihez keretként társulnak az effektek, s a rendező szinte maga készít mindent. Saját készítésű a zoetrop névre hallgató szerkezet is, aminek ősét a korabeli mutatványos sátrakban már láthatták elődeink. A két és fél perces Szezonvég című filmen 4 hónapot dolgozott, míg a 15 perces Rajzfilm című alkotás kerek 3 évébe telt. Mint mondta, az eredeti koncepció ennyi idő alatt sem vész el, hiszen rajzolt forgatókönyv, storyboard alapján dolgozik, de újabb ötletek azért adódnak a munka során. Elmúltak már azok az idők, amikor a tévében ilyen rövid animációs filmeket vetítettek, és a plázák sem tartanak igényt rá, ezért a kis műremekekhez csak ilyen alkalmakkor, mint ez a kiállítás, illetve DVD-n lehet hozzáférni. A múzeumi kiállítás március 10-ig tekinthető meg.

D. J.

2011. január 28.

Filmklub: Arcok

A városi könyvtárban működő filmklubban az Arcok című amerikai filmdrámát vetítik február 1-jén, kedden 18 órakor.

Egy szétmálló házasság története, s a szeretőké, akikhez a pár vigaszért fordul. A férj belezúg egy prostituáltba, sőt hozzá is költözne, de ennek a nőnek már – minden látszat ellenére – a magány az egyetlen lehetséges életközege. A feleség inkább ragaszkodna a klasszikus családmodellhez, de amikor a férj faképnél hagyja, hamar gyönyört keres egy fiatal táncos karjai közt.

2011. január 28.

Sokszínű rendezvénysorozat a Zöldágnál

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület alapításának 15. évében jár. Az idei évre vonatkozó "15 év 15 napban" programsorról sajtótájékoztatót tartottunk január 20-án a Kiss Bálint u. 3. szám alatti próbatermünkben.

1996 óta folyamatos heti próbák mellett évi 20-30 fellépésre, táborozásra szakmai kirándulásokra és a 19-20. századi helyi lakosság – főleg a parasztság – hagyományos népzenei, néptáncos ésföldművelői munkásságának megismertetésére is jutott idő. Gyermek néptánc találkozókat, népdaléneklési versenyt, népzenei műsorokat, néprajzi pályázatokat és vetélkedőt szervezünk rendszeresen.

Ezek sorát folytatva július 22-én Balla István szentesi tekerősre emlékezünk a Kálvária temetőben levő sírjánál 135. születésnapja alkalmából. Kirándulásokat is szervezünk: áprilisban a 30. táncháztalálkozóra, májusban Szadára, júniusban Szilágysomlyóra és Székre.

A július 18–23-ig megrendezésre kerülő Ki játszik ilyet? népi játék, néptánc és népzene táborba a vörösiszap katasztrófa károsultjai közül is fogadunk táborozókat.

A IX. Szentesi Kamara Gyermek Néptánc Fesztiválra november 26-án 16 órától kerül sor. Ezen a napon 9 órától Zöldág Kupa amatőr asztalitenisz versenyünket is megrendezzük a Damjanich iskolában. December 12-én zárul az eseménysor a helyőrségi klubban ünnepi közgyűléssel, gálaműsorral, vacsorával és a Bodza banda muzsikálta táncházzal.

Addig is minden hétfőn és szerdán 16-19 óra között szeretettel fogadjuk minden régi és leendő új tagunkat a Kiss Bálint utcai telephelyünkön.

Várjuk azokat is, akik a Kertész leszek! programunk iránt is érdeklődést tanúsítanak. A január 27-én elkezdett kertészkedéssel kapcsolatos beszélgetések ez után várhatóan minden második csütörtökön 17 és 19 óra között a Dózsa-ház új épületrészében lesznek, melyeket magánszemélyek mellett a Király István Kertbarátkör és az önkormányzat is támogat. Az egyesület elérhetőségeiről, életéről a http://zoldagmse.mlap. hu honlapon találnak információkat.

Hankó Györgyné
Zöldág MSE elnök

2011. január 28.

Két óra az esküvő jegyében

"Csak egy" címmel rendezték meg a múlt szombaton a megyeháza nagytermében a Di-norr menyaszszonyi ruha szalon önálló bemutatóját.

A kellemes hangulatú rendezvényen lágy zene, ízléses fény és hangulatos dekoráció fogadta a közönséget, az ajtóban pedig báli ruhába öltözött hostess hölgyek fogadták a látogatókat és segítettek, hogy mindenki kényelmesen elfoglalja helyét.

2011. január 28.

Három a magyar igazság

Sikerült a csapatot összehozni a tornáraÓriási ovációval, ünnepléssel fogadták a szurkolók a Hungerit-MetalCom női pólósainak pazar szereplését. Magabiztosan, veretlenül jutottak tovább a hódmezővásárhelyi uszodából a LEN Kupa legjobb nyolc csapata közé.

Az első napon az angolok ellen talán nem kellett mindent kiadni magukból a lányoknak, és egyfajta edzőmeccsen, magabiztos győzelmet arattunk. A második napon a két olimpiai bajnokkal felálló hollandok három góllal is elhúztak, mire feleszméltünk. A végén a szentesi csapat és a szurkolók örülhettek; sikerült viszszavágni a Belgrádban, korábban elszenvedett vereségért. A harmadik napon jöttek az oroszok. A mérkőzés megint idegborzolósan kezdődött, aztán jöttek a fiatalok, Jankovics védései, Takács Orsi fantasztikus védőjátéka, Kövér-Kis Réka, Miskolczi Kitti, és Brávik Fruzsina góljai után a szentesi publikum örülhetett.

Molnár Zoltán, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke szerint a siker nagyon komoly előkészületeknek a végeredménye. Sikerült Szentesre hozni egy zseniális edzőt, Zantleitner Krisztinát, aki nagyon szigorú és következetes munkával kialakított egy csapatot, akihez az elnökség olyan játékosokat hozott, akikkel a sikerhez vezető útra lehetett lépni. Az elnök köszönetét fejezte ki a hódmezővásárhelyi vezetésének, amiért nem kértek uszodahasználati díjat, valamint azoknak a támogatóknak, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre. Köszönet jár Beleon Zsolt klubigazgatónak a fantasztikus szervezőmunkáért.

Zantleitner Krisztina ed-ző boldog, hogy sikerült teljesítenie azt a célt, amit a lányokkal közösen fogalmaztak meg. Elindultak egy úton, és bizony nem mindig volt ez sima. A felkészülési időszakban Kövér-Kis Rékát meg kellett operálni, Takács Orsi huzamosabb ideig beteg volt, és egyre jöttek az éles meccsek. Mint minden csapatjátékban, a védekezés megszervezése, és begyakorlása volt az alap. Örül, hogy a csapatot a tornára sikerült összeraknia. A nagy tengely – Gyöngyössy Anikó, Takács Orsi, Brávik Fruzsi mellett – a szentesi fiatal lányok, akik a legjobbkor és legjobban játszottak. Nem remegett a kezük, amikor rájuk várt a feladat, hogy a ziccert be kell lőni. Eredmények: Hungerit-MetalCom-Szentes – West London Pen-guin (GBR) 15–3, Hungerit- MetalCom-Szentes – ZVL Leiden (NED) 11–8, Hun-gerit-MetalCom-Szentes – Ugra Khanty Mansiysk (RUS) 12–10.

Garai Sz. Imre

2011. január 28.

OB-t rendezett a teniszklub

Egy pontrendszer alapján értékelnek

A Magyar Tenisz Szövetség megbízásából, egy nyertes pályázat útján a szentesi, ligeti teniszstadion adott otthont január 22–24. között a fedett pályás utánpótlás tenisz Országos Bajnokságnak. A Szentesi Tenisz Klub vezetését azért érte ez a megtisztelő, ámbár nagyon sok szervezést igénylő kiemelt rendezvény, mert utánpótláskorú teniszezőkkel rendelkeznek, ezzel teljesítették azokat a feltételeket, ami egy ilyen verseny kiírásának az alapfeltételei közé tartoznak. A 18 év alatti fiúk közül sokan ma már külföldön is játszanak, egyfajta műanyag pályán, de a szentesi salakpályának is van egy külön varázsa, és szívesen játszanak itt is.

A szentesi "ászok" Virág Máté, Korom Tamás, Fricska Martin az utánpótlás ranglista első harminc versenyzői közé tartoznak. 35 nevezés történt, de a különböző sérülések és betegségek miatt 31 versenyző indult el. Az ország különböző részeiből érkeztek versenyzők erre a háromnapos rendezvényre. Az egyéni és páros számok győzteseit és helyezettjeit egy pontrendszer alapján értékelik és így alakítják ki a ranglistát, majd a válogatott keretet, akik a nemzetközi versenyeken képviselik Magyarországot.

Garai Sz. Imre

2011. január 28.

Miskolcon folytatja a Loki

Január 31-én, hétfőn este Miskolcon, a Borsod Volán Szabadidőközpont vendégeként folytatja az NB II-es bajnoki futsal küzdelmeket a Szentesi Vasutas csapata. A mieink a 11 csapatos Keleti csoport 10. helyéről, három ponttal vágnak neki a "tavaszi" idénynek. Némethy László vezetőedző a kissé csalódást keltő ősz után is érez elég erőt játékosaiban ahhoz, hogy felzárkózzanak a középmezőnyhöz, különösen akkor, ha a két rutinos labdarúgóra, Kerepeczky Csabára és Koncz Zsoltra is számíthat az előttük álló mérkőzéseken. Az ő játékuk egyelőre még kérdéses, az viszont biztosnak tűnik, hogy egy fiatal, 16 esztendős kapus, Határ Dávid pótolja majd a távozó Gombos Viktort. A hétfői ellenféllel kétszer találkozott a Szentes ősszel, és mindkét alkalommal különös fordulatokat tartogatott a randevú. Először úgy szereztek három pontot a mieink, hogy a Volán nem érkezett meg Szentesre a bajnoki mérkőzésre, másodszor eljöttek ugyan egy kupameccsre, de igazolást nem hoztak magukkal, így csak egy barátságos mérkőzésre kerülhetett sor. A mostani találkozótól pontszerzést vár Némethy edző, de ez kizárólag fegyelmezett játékkal valósítható meg. A Vasutas heti két foglalkozással készült az előttük álló feladatokra.

H.V.

2011. január 28.

A tavaszra készülnek

Január 25-én, kedden kezdte meg a felkészülést a tavaszi idényre a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink azzal a céllal vágnak neki a március 5-én folytatódó bajnoki sorozatnak, hogy bekerüljenek a Tisza-Maros –csoport első hat csapata közé, jogosultságot szerezve ezzel a felsőházi rájátszásban való szerepléshez. Bozóki Zoltán vezetőedző lapunknak elmondta, hogy heti három edzéssel – egy tornatermi és két szabadtéri foglalkozással – készülnek a megmérettetésekre. A tervek között négy edzőmérkőzés is szerepel környékbeli csapatokkal, de csak a felkészülés későbbi szakaszában. Az első három-négy hétben erősítő jellegű feladatokat végeznek a labdarúgók, később kerül sor a frissítésre, a játékosabb foglalkozásokra. Bozóki Zoltán az ifjúsági és a felnőtt keretet együtt trenírozza, vezetésével összesen 25 játékos kezdte kedden a téli alapozást. Mint minden felkészülési időszakban, most is várható némi változás a játékoskeret összetételében, ám hogy pontosan kik azok a labdarúgók, akik távoznak illetve érkeznek a csapathoz, azt egyelőre még nem lehet tudni. Az átigazolási időszak január 31-ig tart, néhány napon belül tehát el kell dőlniük a legfontosabb kérdéseknek.

H.V.

2011. január 28.

Hétvégi vendégek: Fradi és Honvéd

A BVSC elleni nagyszerű győzelmet követően másik arcát is megmutatta a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi ví-zilabdacsapata. A Szentes Szolnokon szenvedett katasztrofális vereséget, a 20–5-ös kudarcra valószínűleg egyetlen vízilabdát kedvelő szurkoló sem számított. Egy esetleges vereség benne volt a pakliban, hiszen a Szolnok nagyobb játékerőt képviselő együttes, de a tizenöt gólos kudarc nehezen magyarázható. Tóth László vezetőedző lapunknak elmondta, hogy ellenfelük erősebb csapattal, hosszabb kispaddal rendelkezik, de ez sem lehet magyarázat arra, hogy alapdolgokat sem tudtak megvalósítani játékosai a mérkőzés során. A találkozót megelőzően nem látta jelét annak, hogy ekkora vereségbe szalad bele csapata, sőt, jól kezdték a találkozót. Később kimaradtak az emberelőnyök, pontatlanná váltak a lövések, saját maguknak tették nehézzé az összecsapást. A korábbi sikerekkel, győzelmekkel maguknak tették magasra a lécet, de egy ilyen vereség már nem fér bele abba a képbe, melyet szurkolóik körében eddig kialakítottak. Tóth László szerint ekkora különbség nincs a két csapat között, de ezt be kellett volna bizonyítaniuk, ami most sajnos nem sikerült. A szombati Ferencváros elleni (18 óra) és a vasárnapi, Honvéd elleni (szintén 18 óra) hazai találkozóknak is egyértelműen a fővárosi csapatok az esélyesei, de Tóth edző reméli, hogy itthoni medencében a korábban már láthatott harcos hozzáállással, méltó és tisztes ellenfelei lehetnek riválisaiknak. A Bodrogi Bau jelenleg 12 pontjával az OB I 8. helyén áll, holtversenyben a BVSC együttesével.

H.V.

2011. január 28.

2007 óta veretlen a Szilver párosa

Sorozatban ötödször bajnok a szentesi László Csaba – Mikes Anna versenytánc-páros tíztáncban. A Szilver TSE világ- és Európa-bajnoki bronzérmes duója 2007 óta minden évben magyar bajnoki címmel zárja ezt a kategóriát. A 2011-es Tíztánc Magyar Bajnokságot Mezőkövesden rendezték meg, ahol az ifjúsági tíztáncban is szentesi győzelem született: Hegyes Bertalan János és Kis Violetta lett a magyar bajnok.

Eredmények: Felnőtt korosztály: 1. László Csaba–Mikes Anna, 4. Bódi Ferenc–Gyurits Diána, 5. Budai Attila–Barna Lilla. Ifjúsági: 1. Hegyes Bertalan János–Kis Violetta, 2. Kis Vencel–Bori Ildikó, 6. Prozlik Ádám–Melis Bettina. Gyermek II. Magyar Bajnokság standardben és latinban 1. Nagy Márk–Vörös Liza.

A standard és a latin magyar bajnokságot február 5-én és 6-án rendezik meg Budapesten.

2011. január 28.

Pótfűtés

– Miért ilyen rövidek a szőke nős viccek?
– Azért, hogy ők is meg tudják jegyezni...

2011. január 28.

Kis kukta

  • Rakott tojás
  • Rakott túrós nokedli (édes)
  • Egyszerű somlói galuska
2011. január 28.

Közel 80 millió a zeneiskolának

Mihály BélaNemrég fejeződött be a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Hangversenyközpont felújítása. A közelmúltban megújult az épület teljes homlokzata. Elkészült a padlásfödém hőszigetelése, valamint azon homlokzatok hőszigetelése is, amelyek az épület műemléki jellegének megőrzését nem veszélyeztették. Elvégezték a nyílászárók és a külső párkánylemez cseréjét. Befejeződtek a bádogozási és csatornázási feladatok is. Az intézmény a korábbi korszerűtlen, gazdaságtalannak tekinthető földgáz fűtésről csatlakozott a városi távhőszolgáltatáshoz. A teljes beruházás összege közel 78,2 millió forint, ebből az önkormányzati rész 11,7 millió forint. A felújítás a Norvég Alap támogatásával valósult meg.

A megújult intézmény adott otthont a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett tanári hangversenynek. – A zeneiskola mindig is központja és szervezője volt a város, valamint a régió zenei életének. Fontosnak tartjuk a lehető legsokoldalúbb zenei felkészítést: az egyéni hangszeres képzés mellett, a különböző együttesekben való együttmuzsikálás, a zenei együttműködés képességének kialakítását is – mondja Mihály Béla igazgató, majd még hozzáteszi: – Kertész Ákosnak, az iskola tanárának köszönhetően évről évre bővül a repertoár. A hónap rendezvénye január 28-án, pénteken este lesz, amikor a Fonogram-díjjal kitüntetett Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa koncertezik, a sztárvendég pedig a Pa-Dö-Dö egyik frontembere, Falusi Mariann lesz.

2011. január 28.

Szegeden találták meg

Betörtek egy Deák Ferenc utcai házba január 18-án, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályától. A tettesek a szúnyogháló kivágása, majd az ablak kifeszítését követően 70 ezer forint készpénzt és étkezési utalványokat vittek magukkal.

Két gépkocsit is feltörtek a Széchenyi utcában. Az egyikből GPS-t, kézitáskát és okiratokat, a másik autóból egy JVC autórádiót loptak el a tolvajok. Az autórádió később Szegeden, egy közúti igazoltatást követően előkerült, a két szegedi gyanúsított ellen pedig megindította az eljárást a rendőrség. Azt még vizsgálják a nyomozók, hogy mindkét gépkocsit ugyanez a páros törte-e fel.

Ismeretlenek másztak be egy Vásárhelyi úti ház udvarába, majd a melléképületből festékszórót, ütvefúrót vittek magukkal 200 ezer forint értékben.

Villanymotor-alkatrészeket szeretett volna ellopni egy kistőkei telephelyről egy férfi, ám tetten érték, azóta már folyik a büntetőeljárás ellene.

Fémcsöveket loptak el egy Bocskai utcai üzlet udvarából a tolvajok, akik január 22-ére virradóra másztak be az udvarba, majd elemelték a százezer forint értékű csöveket.

Szintén százezret ért az a számítógép és monitor, amely egy Vásárhelyi úti telephely irodájából tűnt el néhány nappal ezelőtt.

180 ezer forint értékben loptak nyúlketrecet, áramfejlesztőt és műszaki berendezéseket egy szegvári tanyából.

Két férfi mászott be egy kajánújfalui telephelyre, ahol vasgyűjtésbe kezdtek. A hulladékgyűjtést azonban megzavarták a telep őrei, tetten érték őket, most lopás miatt folytat vizsgálatot ügyükben a rendőrség.

200 ezer forintot érnek azok a porcelántárgyak és étkészlet, melyet egy Köztársaság utcai lakásból tulajdonítottak el a bűnözők. A rendőrség még keresi a bűncselekmény elkövetőit.

H. V.

2011. január 28.

Új csarnokban

A Tejszolg Szentes Kft. élelmiszer-, vegyi- és gyógyszeripari berendezéseket és tartályokat gyárt. Az 1996-ban alakult Kft. a DAOP fejlesztési pályázat segítségével korszerű telephelyet épített a Barizber Kft. kivitelezésében. A beruházás lényege a tartályok méretében is növekedő gyártási lehetőség és a komplexitás. 1300 m2 alapterületen, az emeleti irodai és szociális résszel együtt 1600 m2 hasznos terület épült fel. A fejlesztés eredményeként korszerű körülmények közé került az összes üzemrész. Jelenleg 33 fő dolgozik a vállalkozásnál és a közeljövőben 2 fővel bővülhet a létszám. A hagyományos tejipari szolgáltató tevékenység a teljes bevétel mintegy 10 százalékát teszi ki a cégnél. Mára a magas minőségi feltételeknek megfelelő tartály és gépgyártás jelenti a fő tevékenységet. Ezt egészíti ki a rozsdamentes rendszerek technológiai csőszerelése. Január 28-tól a Tejszolg-Szentes Kft. nagynyomási telephelyén új csarnokban folytatódik a munka.

2011. január 28.

Felhívás

Ha van önnek feleslegessé vált könyve, ne dobja ki! Adományozza testvértelepülésünk, Újszentes újjáalakuló közkönyvtárának!

Ne hagyjuk szórványban rekedt, honfitársainkat "elcsángósodni".

Ajándékozni szánt könyveit leadhatja az ötletgazdánál, Bocskay Istvánnál (70/ 521-27-71), vagy a Galéria Kávéház és Étteremben (Petőfi u. 7/A). Ha szükséges házhoz megyek, értesítsen az alábbi telefonszámon: 70/ 941-38-47. Az anyanyelvükön még olvasni vágyó újszentesiek nevében köszönettel és tisztelettel

Gödér Lajos

2011. január 28.

Rajzpályázat

A Magyar Vöröskereszt szervezete vezetője Tanulj meg nemet mondani! címmel rajzpályázatot hirdet (téma: a drog-alkoholfogyasztás és a dohányzás megelőzése). A pályázatok szabadon választott technikával és méretben készülhetnek (max. egy ne-gyedív). Beküldési határidő: március 28. Beadás helye: a Vöröskereszt szentesi irodája, polgármesteri hivatal 133. sz. szoba. A munkák hátoldalán fel kell tüntetni a pályázat címét, a készítője nevét, életkorát, az iskolát és a felkészítő tanár nevét. A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, majd azokból kiállítást rendeznek. Eredményhirdetés április 8-án lesz.

2011. január 28.

Családi események

Született: Huszár János és Bánfi Bernadettnek Anna, Puskás-Varga Lajos és Dóczi Mónikának Panna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Liszkai Tamás János és Csizmadia Éva.

Elhunyt: Balog Istvánné Varga Erzsébet, Vida-Szűcs Lajosné Pitrik Mária, Szalai Julianna, Gyenes Antal, Kocsis Jánosné Vas Eszter, Csurgai János, Udvardi Sándorné Graff Katalin.