2011. január 28.

Éltre kelt figurák

Megtornáztatták a tanulók képzeletét

Az animációs filmek világa, a megmintázott, vagy rajzolt figurák mozgása mindenkit elvarázsol, legyen az gyerek, vagy idősebb. Azonban elsősorban a fiatalokat várta a Koszta József Múzeum a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyére egy workshop-ra, azaz műhelymunkára, ahol is két csoportban összesen mintegy 30 gyerek, szentesi általános iskolákból és a csongrádi Bársony szakközépiskolából leshette el szakemberektől, hogyan elevenednek meg a papír, – vagy gyurmafigurák, és maguk is készíthettek saját mozgóképeket.

A Kecskemét Film Kft. animációs filmrendezője, Szoboszlay Péter két munkatársával vezette be a tanulókat a filmkészítés eme népszerű műfajának legmodernebb világába. Az animációs műhelyfoglalkozás lényeges pontja volt, hogy számítógépekre csatlakoztatták a kamerákat, így azonnal visszanézhető és ellenőrizhető volt a felvett anyag. Ez nagy vívmány, magyarázta a rendező. Arról is beszélt a fiataloknak, – akiknek szerinte teljesen kitölti az életét a napi rengeteg mozgóképes élmény – hogy szemünk tehetetlensége miatt érzékeljük mozgásnak az egymás után vetített állóképeket, s ha már becsapjuk a szemünket az animációval, nem árt, ha tudjuk, mivel csapjuk be.

A gyerekek a legegyszerűbb pörgetős rajzoktól kezdve megtapasztalhatták, bizony, fáradságos türelemjáték vezet az animációs filmek elkészültéig. Kivágott papírfigurákkal is el lehet mesélni egy rövid történetet: életre kelt a monitoron például egy elefánt, amikor gondozója vizet vitt neki, az ormányos vidáman magára locsolta - mindez alig három másodperc, de a sikerélmény kárpótolta a beléfektetett munkát. Mint ahogy gyurmafigurákkal is lehet szórakoztatni, még ha a foglalkozás ideje csak kezdetleges kis filmecskére elég. Ahhoz, hogy a királylányt kiszabadító vitéz, vagy az égből alászálló Superman végrehajthassa akcióját, hosszadalmas, fázisonként összeállított munka szükségeltetett, s az alkotók vállalták azt is, hogy lebuknak: beépítették filmjükbe a cérnaszálat, amin az akcióhős leereszkedik. Alulról megvilágított asztalon homok árnyékából is születtek mini alkotások, a fiúk némelyike elvontabb témával kísérletezett, a lányok alkotásában pedig felrobbant egy "szerelembomba", s kirajzolódott a LOVE felirat.

A diákok minden esetben nagyon kreatívnak bizonyultak, hiszen visszanézve az elkészült műveket, még ezekért a néhány másodperces kis történetekért is besöpörhették az első elismeréseket. Szoboszlay Péter és csapata tíz éve vezeti a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban a Képről-képre animációs szakkört 12-16 éveseknek, és gyakran hívják őket műhelymunkákra. A rendező úgy látja, az itt elkészült alkotások is azt tükrözik, hogy a fiataloknak hallatlanul nagy érzékük van az animációhoz. Ilyen rövid idő alatt nem is az alkotások színvonala a lényeges, inkább a gyerekek kreativitását mérhetjük le, valamint az a cél, hogy megtornáztassuk a képzeletüket, magyarázta a rendező.

D. J.