2011. január 28.

Kis kukta

Rakott tojás

Hozzávalók: tojás, bacon szalonna, hagyma, reszelt sajt, tejszín. (A hozzávalókat mindenki igénye szerint határozza meg. )

Elkészítése: Főzzük kemé-nyre a tojásokat, közben a hagymát vágjuk vékony karikákra, a bacont kockázzuk apróra, vajon süssük ropogósra. Terítsük egy tűzálló tál aljára a szalonna felét, erre fektessük a karikára vágott tojásokat. Öntsük le egy tojássárgájával, sóval és reszelt sajttal elkevert tejszínnel, és süssük át a sütőben, amíg megpirul a teteje.

Rakott túrós nokedli (édes)

Hozzávalók: kiszaggatott nokedli, fél kg vagy 75 dkg túró, 1 pohár tejföl, kristálycukor, vaníliáscukor, mazsola, tojássárgája, citromhéj ízlés szerint.

Elkészítése: Annyit nokedlit szaggassunk, amennyi egy tepsire (tűzalló tál) való. A túróba belekeverjük a pohár tejfölt, és az ízlés szerinti cukrot, 2-3 csomag vaníliáscukrot. Aki szereti a mazsolát, tehet bele, de tojássárgáját és citromhéjat is. A tepsit kenjük ki vajjal, alulra tegyük a nokedli felét, erre tegyük a túrót, majd terítsük be a nokedli másik felével. A tetejét megkenhetjük cukrozott tejföllel, majd süssük meg.

Egyszerű somlói galuska

Hozzávalók: 1 pikóta tekercs, 1 bögre capuccino, 1 liter tej, 1 cs. főzés nélküli csoki- és vaníliapuding, 10 dkg darált dió, 1 tejszínhab.

Elkészítése: A piskótatekercset darabokra szét kell szedni, majd egy jénai tál aljára helyezzük az első réteget. Minden piskótaréteget meg kell locsolni a capu-ccinoval. A csoki és vaníliapudingot külön-külön fél-fél liter tejjel keverjük ki. A már elkészült pudingot rétegesen helyezzük a piskótalapra a következőképpen: meglocsolt piskóta, vaníliáspuding, dió, piskóta, csokipu-ding p., dió, egészen, addig, amíg van a hozzávalókból. Összeállítás után kb. fél órára a hűtőbe kell tenni.