2011. január 28.

Gazdasági társaság lesz a művelődési központ

Idén már az újonnan kapott laptopok segítik a képviselők munkájátLapunk előző számában írtunk a Szentesi Művelődési Központ tervezett átalakításáról. A képviselő-testület január 23-i ülésén tárgyalta a témát. A városfejlesztési bizottság egy nonprofit közművelődési kft. megalakítását javasolta. Már nevet is adtak neki: Szentesi Közművelődési Nkft.

A vitában Halmai István (Fidesz-KDNP) kifejtette: nem lát előnyt abban, hogy az intézményt gazdasági társasággá alakítsák. A meghívók számából azt látom, hogy Szentes lakosságához, kulturális igényéhez mérten óriási a választék – jelentette ki a képviselő. Színvonalának emelésére, bővítésére nem lát lehetőséget. Jelen felállásában Szentes kulturális életét jónak tartja.

Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) példaértékűnek tartja az iskolák, intézmények és a Szentesi Művelődési Központ közötti együttműködést. Elmondta: a jelen menedzsment megfelelően képviseli a kultúrát, a művelődést, gazdasági indoklását sem látja különösebben, hogy mivel tudna hatékonyabban működni egy nonprofit gazdasági társaságban. Itt több a helyszín, amelyek megosztják a közönséget.

A nonpropit kft. egy lehetőséget kínálna, mondta Karikó Tóth Tibor alpolgármester (Pálmások Szövetsége). A téma kidolgozója hozzáfűzte: művelődési intézmény esetében nehéz dolog anyagi érdekeket vizsgálni. Elsősorban nem azt kell nézni. Kicsit változik a szerkezet.

– A rendezvényórákat kevésnek érzem. Az az intézmény, amelyik 2100 kihasználható órából közel 200 órát használ ki, azon vitatkozhatunk, hogy rendben van-e. Az ifjúsági ház esetében folyamatosan csökken a rendezvényórák száma. Úgy gondolom, valahol gond van. Az előterjesztés lényege: nagyobb önállóságot kell kínálni, bízom abban, hogy az IH menedzsmentje ezzel élni is tud, és pozitív irányba indul el – jelentette ki az alpolgármester.

Varróné Szabó Ildikó igazgató az ellenkezőjéről próbálta meggyőzni a testületet. Mint mondta egyáltalában nem csökkent a rendezvényórák száma, igenis növekedett, 600 óra körül van. – Nem tartom szerencsésnek az állandó összehasonlítgatást a zeneiskolával vagy a könyvtár tevékenységével. A három intézmény teljesen különböző adottságokkal rendelkezik, és különböző feladatok ellátására képes. A művelődési központ igen sajátos helyzetben van, öt épületben végezzük kulturális tevékenységünket. Hozzá kell tenni, kevés létszámmal. Kollegáim sokszor szaladgálnak egyik épületből a másikba. Maximálisan igyekszünk kiszolgálni a közönséget. Úgy érzem, nem kell szégyenkeznünk a programok miatt – jelentette ki az intézményvezető.

Mit vár Szirbik Imre polgármester (MSZP) az átalakulástól? Elmondta: – A kor kihívásaira, a változó világra tudjunk olyan választ adni, olyan eszközöket fölszabadítani, amely több embert vonz. Hogy a kultúra áru, vagy nem áru, erről lehet vitatkozni. A nonprofit kft. továbblépés. Szabadságot, rugalmasságot látok benne. Olyan új lépés, amelyben a lehetőséget meg kell találni.

A képviselő-testület többségi szavazattal a Szentesi Művelődési Központ non-profit kft.-vé történő átalakulása mellett döntött. Az ügyvezető munkakörére pályázatot írnak ki.

(lovas)