XLI. évfolyam 46. szám

2009. november 20.

Országos bajnokok a szentesi tűzoltók

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szer-vezésében október 6-9-ig Szolnokon, Dunakilitin és Pécsett tartották a VII. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő és a III. Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportok Szakmai Vetélkedőjének országrészi selejtezőit, majd november 6-7-én az országos döntőt Pakson. A döntő elméleti és gyakorlati részekből állt. A két napon át tartó vetélkedésben csapatban az első helyen végzett a szentesi hivatásos önkormányzati tűzoltóság 6 fős raja, Kálmán Rajmund őrnagy irányításával. Ezzel végleg a szentesi hivatásosoké lett a vándorserleg. A rajparancsnok egyéni, irányítói kategóriában a 3. helyet szerezte meg. A csapat első helyezése azt jelenti, hogy nemzetközi szakmai rendezvényen ők képviselik hazánkat.

A csapat tagjai: Kálmán Rajmund tű. őrnagy (irányító), Pozsár Gábor tű. zászlós, Kovács Ferenc tű. őrmester, Molnár Robin tű. őrmester, Balázs Csaba tű. zászlós (beosztott tűzoltók), Sárközi András tű. zászlós (gépjár-művezető). A napokban a fenntartó önkormányzat nevében dr. Sztantics Csaba jegyző köszöntötte a győztes csapat tagjait, és bejelentette, elismerve a teljesítményüket az önkormányzat mátraszentimrei üdülőjében egy hosszú hétvégét tölt-hetnek el családtagjaikkal együtt.

2009. november 20.

Nyelvvizsga helyben

A Horváth Mihály Gimnázium új profilja

Decembertől már Szentesen is lehetőség lesz a nyelvvizsgára, a Horváth Mihály Gimnázium ugyanis megállapodást kötött a TELC nyelvvizsgaközponttal. Egyelőre két nyelven, angolul és németül adhatnak számot tudásukról a vizsgázók, akik alap-, közép- és felsőfokot teljesíthetnek. A lehetőség nemcsak a gimnazisták, hanem mások előtt is nyitott.

Néhány hónapja vette fel az intézmény vezetése a kapcsolatot a TELC nyelvvizsgaközponttal. - Ennek egyik oka az volt, hogy - talán nyelvszakosságom miatt is - próbálom preferálni a középiskola nyelvi képzését. A másik: nap mint nap látjuk a gyerekeken, hogy küszködnek azzal, hogy ha továbbtanulnak, akkor hogyan szereznek nyelvvizsgát. E nélkül a bizonyítvány nélkül ma már nem végezhető el egyetlen szak sem, nem szerezhető diploma. Ezért próbálunk úgy segíteni a diákoknak, hogy a négy év alatt igény esetén felkészítjük a sikeres nyelvvizsgaszintre, és a vizsgát helyben is teljesíthetik - mondta el H. Szabó Réka igazgatónő, aki szerint fontos az, hogy a tanulók ismert helyszínen és körülmények között írhatják a teszteket és szóbelizhetnek.

2009. november 20.

Véradónk Napja

Több ezren nyújtották karjukat

A Dr. Bugyi István Kórház és a Magyar Vöröskereszt Szentesi Szervezetének összefogásában és szervezésében évtizedek óta kiegyensúlyozott a véradás és a vérellátás Szentesen és térségben. Az elmúlt 40 évben egy esetben sem fordult elő, hogy a szentesi kórház betegei közül valaki ne kapta volna meg a gyógyulásához, egészségéhez feltétlenül szükséges vért, vagy vérkészítményt.

A Véradók Napja (november 27.) alkalmából a véradások szervezői minden évben rendszeresen köszönetet mondanak a véradók önzetlenségéért, köszöntik a sokszoros véradókat.

Idén november 20-án ünnepség keretében köszöntötték a sokszoros véradókat, összesen 166 olyan embert, aki önzetlenül nyújtja karját rendszeresen. Kiemelkedő László Sándor és Török József véradó teljesítménye, ők 140 alaklommal, míg Balogh Bálint és Szeles János 120-szor, illetve Csorba László és Schmidt István 100-szor adtak már vért. Az ünnepségen hat 90-szeres, négy 80-szoros, hat 70-szeres, tizennyolc 60-szoros, negyvenegy 50-szeres, harminckilenc 40-szeres és negyvenhat 30-szoros véradót köszöntöttek. A sokszoros véradókat az Együtt a Véradókért Szentes Alapítvány alaptőkéjének hozadékából, illetve az alapítványhoz befolyt 1 százalékos jövedelemadó felajánlások összegéből jutalmazták.

A véradók aránya nem mutat csökkenő tendenciát a Dr. Bugyi István Kórház ellátási körzetében, évről évre közel azonos létszámban nyújtják karjukat embertársaik egészsége érdekében. Az idei évben október 31-ig Szentesen, Csongrádon és kistérségeikben, valamint Mindszenten összesen 5039 véradásra való jelentkezés történt, 4543 egység vért vettek le a szentesi kórház Vérellátó Állomásán, valamint a Dr. Bugyi István Kórház és a Magyar Vöröskereszt által szervezett kiszállásos véradások keretében. 2009-ben 338 új véradó jelentkezett körzetünkben. 2008-ban 5991 esetben jelentkeztek véradásra, a levett egységek száma 5375, míg 379 új véradó lépett be a véradó rendszerbe.

2009. november 20.

A Zsoldos várja a diákokat

A hét közepén szerdán nyílt napot tartott a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola. Délelőtt óralátogatásokra volt lehetőség a rendész (katonai szakközépiskolai), a kereskedelem-marketing és a gépész-közlekedés szakközépiskolai osztályban. Az érdeklődő tanulók a tanműhelyben, az elméletigényes gyakorlati órák keretében a kőműves, a kereskedő, a hegesztő és a fodrász szakmákról tájékozódhattak. Ismerkedhettek a helyszínnel, és azokkal a meglehetősen jó eszközökkel, amelyekkel az iskola rendelkezik. A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény délutánján a 8. osztályosok, és immár a szülők is - igények szerint - egy általános tájékoztatót hallgattak meg a szakmai és a szakközépiskolai osztályokról.

Pintér Etelka igazgatónőtől megtudtuk, az iskolában oktatott szakmák jó része hiányszakma, amire a munkaerőpiacnak szüksége van. Szóba jöhet itt a Kecskeméten 2012-re elkészülő Mercedes gyár, vele kapcsolatban Szentes várja a beszállítókat. Olyan szakmákat oktatnak, amelyben a gépipar van leginkább előnyben. Egy nagyszerű szakmai döntés alapján gépipari központ lett az iskola, ami azt eredményezi, hogy közel 50 millió forintos eszközhöz jutnak remélik, hamarosan. Az igazgatónő bízik abban, hogy a szentesi munkaerőpiacot fel fogja pörgetni a Mercedes gyár, s hogy az egyetlen, érettségire épülő akkreditált képzésüket, a gépipari mérnök asszisztens képzést el tudják indítani a jövő tanévben.

Milyen szakmákat oktatnak? Gépészet szakmacsoport: épületgépészet és csőhálózat berendezés szerelő, szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő (ezek mind hiányszakmák). Építészeti szakmacsoport: belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő, kőműves, festő, mázoló, tapétázó. A könynyűipari szakmacsoport: női szabó. Egyéb szolgáltatások szakmacsoportban a fodrász a legnépszerűbb. Kereskedelem-marketing szakmacsoport: bolti eladó, kereskedő, logisztikai ügyintéző (ez utóbbi érettségihez kötött). Elektrotechnika-elektronika szakmacsoport: villanyszerelő.

Az igazgatónő véleménye az, hogy ezek a szakmák jó elhelyezkedési lehetőségeket biztosítanak. Mint mondja, egy kis szemléletváltozásra lenne szükség, főként a szülőknél, mert a mai világban nagyon fontos a szakma, olykor felér egy diplomával, sima érettségivel ma már nem igen lehet elhelyezkedni. Náluk külföldi szakmai gyakorlatra is mehetnek a tanulók. Februárban egy csoport Franciaországba utazik majd. Kiemelte a rendészeti osztályt. Tavaly indult, nagy érdeklődésre tartott számot. Őket is várják a munkaerőpiacon: a honvédségnél, a rendőrségnél munkaerőhiány van.

(X)

2009. november 20.

Előadás

Cserbik Attila, bibliaoktató tart előadást Ábrahám, akit Isten kiválasztott; Mi volt a célja Izraellel? Nehéz döntések hibákkal címmel november 26-án, csütörtökön 18 órakor. Az érdeklődőket a városi könyvtárba várják.

2009. november 20.

A huszadik találkozó

Az ötlet tehát nem friss, de jó. Ami még több: működik. Húsz évvel ezelőtt született az elképzelés, hogy - a mára már egykori - Juhász Gyula Tanárképző Főiskola - szintén már nem létező - történelem tanszékének diákjai találkozzanak. Pontosabban: akik részt vettek a Tudományos Diákkör munkájában. Aminek, mint a tanszéknek is, Nagy István (képünkön) tanár úr volt a lelke, vezetője. A helyszín, ritka kivételektől eltekintve, a szentesi levéltár.

Nem véletlenül. Annak idején az elsős hallgatók első kirándulásának fontos állomása a dokumentumok e fontos szentesi gyűjtőhelye. Mert az itt végzett munka akkor példaértékűnek számított. Az egykori diák, a mostani igazgató, Labádi Lajos pedig szíves-örömest házigazdája az évenkénti rendezvénynek.

A program mindig egyszerű. A gyülekezés után szabályos történelmi szeminárium, a tanár úr vezetésével. Mint a régi, szép időkben. Nagy István pedig hihetetlen szakértelemmel tud kérdezni. Idén Romsics Ignác, akadémikus, a régi diákok egyike tartott előadást hazánk utóbbi húsz évéről. Azután kérdések, felszólalások, vita, nézetek ütközése.

Az ebéd következett, mert a történészek csöppet sem vetik meg az asztal örömeit. Bizonnyal ezek a találkozók is öregbítik a kiváló szentesi pacal országos hírét.

A délutáni időszak már oldottabb. Ezúttal a 80 éves tanár úr köszöntése zajlott. Az ajándék stílszerűen egy kötet, Nagy István munkáiból szemezgetett a szerkesztő, Labádi Lajos. A dedikálás már a diáktalálkozókon szokásos anekdotázások közepette történt.

Végül persze a szokásos ígéretek. Jövőre, veletek, ugyanitt. Eddig ezt mindenki komolyan is vette. Bizonyos, hogy most is így volt.

P. Gy.

2009. november 20.

A kézimunka "hazájában"

Olvasónk tollából

Lapunk olvasója, dr. Magyar Jánosné küldött levelet szerkesztőségünknek. Olvasónk levelében leírja, hogy a közelmúltban a kézimunka egyik legszebb "hazájában" járt, 18 társával együtt. Kalocsán először az egyházi múzeumba vezetett az útjuk, ahol ritka és értékes gyűjteményt csodálhattak meg. A székesegyház, a városközpont látnivalói után a paprikamúzeum bejárása következett. A múzeum padlására sok lépcső vezetett, de a látvány mindenért kárpótolta a kirándulókat. A paprikatermesztés folyamatában mélyedhettek el a bámészkodók, az ültetéstől a csomagolásig.

"A kalocsai kézimunka "nádfedeles háza" már fokozta a látnivalók szépségét. A szobák, a konyha, a kalocsai asszonyok keze munkája festésben, varrásban, az eredeti "Singer" varrógépek lenyűgözték az először idelátogatókat."

"Köszönjük Mátéffy Zoltán csoportvezetőnk munkáját, és még azt is, hogy a hazafelé megnézhettük az ország egyik legnagyobb, az Alföldön lévő "pincefaluját", Hajóst. A település szorosan egymáshoz épülő, pincékkel ellátott házait. Megkóstolhattuk kitűnő vörösborát, a Kadart, amelyről utcát is neveztek el."

2009. november 20.

Kártya a pénzhez

A jelenlegi gazdasági helyzetben a Széchenyi Kártya az egyik forrásteremtő hitelkonstrukciónak számít a vállalkozások körében. Népszerűségét növeli a 2 százalékos állami kamattámogatás. Minimális adminisztrációval pár héten belül akár 25 millió forint is rendelkezésre áll, illetve igényelhető, - interneten is - viszonylag rövid futamidővel, többek között ingatlanfedezet nélkül. Részletesebb információt lehet találni a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján, de a szentesi és környékbeli vállalkozók személyesen is kérhetnek felvilágosítást a kamara kistérségi képviselőjétől Sülyös Edittől (Tóth József u. 13., tel: 316-454.)

2009. november 20.

Koncertre, könyvre is futotta

A Szentes Városért Közalapítvány 2008-ban összesen 454 ezer forintot fordított kulturális-, sport- és egyéb célú rendezvények támogatására. Ebből az öszszegből 58 ezer 528 forintfolyt be a 2007. évi személyi jövedelemadó 1 százalékos befizetések kapcsán. Támogatásban részesült a Szentesi Zenebarátok Egyesülete által megrendezett Óév-búcsúztató gálaműsor, amely több mint ezer érdeklődő zenebarátot vonzott.

Ugyancsak támogatásban részesült a Szentesi Spartacus SK. Sakk Szakosztály, amely sokat tesz az ifjúsági utánpótlás nevelése, versenyképessége érdekében. 2005-ben jelent meg Pusztai János: Szentes és a repülés 1909-1959 c. könyve, amelynek sikerét jelzi, hogy a 300 példányban kiadott munka két év alatt elfogyott, hiánycikké vált. A szerző időközben elkészítette a fenti mű javított, bővített kiadását, amely 360 oldalas, sok fotóval. A helytörténeti könyv újrakiadását a kuratórium támogatta. A Horváth Mihály Gimnázium 12. D (drámais) osztályának 18 franciául tanuló diákszínpados növendéke 2007 februárjában Brüsszelben járt, a belga diákok pedig 2008. november 11-19. között érkeztek Szentesre cserelátogatásra. Gazdag programot állítottak össze számukra: budapesti, szegedi és szentesi kirándulásokkal. A külföldi tanulók minél színvonalasabb ellátása érdekében kérték a közalapítvány anyagi segítségét. Kérjük, hogy a jövőben is támogassák 1 százalékos befizetéseikkel a Szentes Városért Közalapítvány munkáját. Adószám: 18450046-1-06.

2009. november 20.

Fekete Nagy Ignácné tanított.

.engem is a 30-as években. Nagynyomás területén lévő - nagyhegyi - Külterületi Állami Elemi Iskolában, 5-6. osztályos koromban. Tőle ismertem meg a történelmet, alkotmánytant, polgári jogokat, kötelezettségeket, vegytant, egészségtant.

1939 májusában Szentes lakossága a cserkészek repülőnapjára várta gróf Teleki Pál miniszterelnököt. Hat vitorlázó repülő és hangár avatására. Iskolánkban mi is készültünk. Búzavirágból repülő alakot fontunk, közé fehér virágból írtuk gróf Teleki Pál, dr. Bonczos Miklós főispán nevét. Az átadására tanítónőnk eredményeink alapján jelölt ki bennünket, - balról jobbra - Czakó Jánost, Székely Rozáliát, Vámos Lászlót, Martók Juliannát. Mögöttünk Fekete Nagy Ignácné, Hajdú Ignác igazgató látható. Készítményeink átadásakor a miniszterelnök beszélgetett velünk.

Az eseményről készült fényképeket Martók Juliskával megőriztük. Osztálytársaimmal való találkozásainkkor tanítóinkra tisztelettel emlékeztünk. Feketéné néptanítónak tartotta magát. Ezt generációkat nevelő munkája, eredményei bizonyítják, gyémántdiplomája dokumentálja.

Katókát szüleim, szülők tisztelték.

Példamutató életutad véget ért. Emlékemben: Élsz.

Korszakkép volt az iskola épülete. Amelyben tanítói lakás volt, egy tanterem, 1-4. osztályig délelőtt, 5-6. osztályig délután tanultunk. A fűtés fával, szénnel, a világítás petróleumlámpával történt. Az épület még áll.

Székely Rozália
Kátai Ferencné

2009. november 20.

Elhunyt a Francia Akadémia Lovagja

Évfordulónaptár - 2009.

120 éve, 1889. nov. 17-én a szentesi megyei képviselők egy csoportja értekezletet tartott az új megyei tisztikar személyi összetétele kérdésében. Stammer Sándor hivatalban lévő alispánnal szemben Balogh János volt polgármestert, megyei árvaszéki elnököt jelölték az alispáni tisztségre.

80 éve, 1929. nov. 17-én megalakult a Szentesi Iparos Kör.

20 éve, 1989. nov. 17-én a Népi Ellenőrző Bizottság rendkívüli ülést tartott Brnya György elnökletével, amelyen kimondták a szervezet jogutód nélküli megszűnését. - Az MDF Szentesi Szervezete az Árpád TSZ székházában nyilvános vitaestet szervezett a mezőgazdaság jövőjéről.

205 éve, 1804. nov. 18-án megszületett Pesten Klauzál Gábor (1804-1866) ügyvéd, Csongrád vármegye volt országgyűlési követe, a reformellenzék tagja, az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere, Szentes város pártfogója (1836/37). (1895-ben Joó Béla megfestette életnagyságú portréját, 1906-ban utcát, 1994-ben iskolát neveztek el róla Szentesen.)

105 éve, 1904. nov. 20-án a szentesi 48-as körök elnöksége táviratilag üdvözölte a szövetkezett parlamenti ellenzéket: "Alkotmányunk ellen intézett merénylet tetteseit megvetjük! A legszentebb küzdelemre szövetkezett ellenzék harcosait szívünk teljes melegével üdvözöljük!" - szólt a távirat.

20 éve, 1989. nov. 21-én 81 éves korában elhunyt Nagy-ajtósi István (1908-1989) gimnáziumi tanár, irodalomtörténész, helytörténész, tankönyvíró, a Francia Akadémia lovagja. A november 28-án megtartott temetésén a gimnáziumi tantestület nevében Bácskai Mihály igazgató búcsúztatta.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. november 20.

Mindenkit várnak a koripályára

Régi álom vált valóra

Az elmúlt héten vasárnap hivatalosan is megnyílt a műjégpálya, a vasútállomás mögött a Frigó Kft. területén. Mostantól biztonságos és kultúrált körülmények között űzhetik ezt a téli sportot a korcsolyázás szerelmesei. A 19. században már a Korcsolyázó és Csolnakázó Egylet működtetett természetes jég alapú pályát a vasútállomás melletti területen. Abban az időben ezen a környéken még tó volt, amit nyáron csónakázásra használtak.

2009. november 20.

A vakcina nem nézetfüggő

Legyengített kórokozókból kialakított oltóanyag. Objektíve ezt hívják vakcinának az idegen szavak szótára szerint is. Valamilyen betegség megelőzését szolgálja, jelen esetben a "világjáró" influenza járvány megfékezését, semlegesítését, hiszen a beoltott fiatalok, felnőttek szervezetét "természetes ellenállásra" készteti a fertőzéssel szemben.

Mára viszont kiderült, hogy nálunk még vakcinaként sem könnyű dolog létezni. Nincs védettsége olyan tekintetben, hogy alkalomadtán ne sorolják be a közéleti csatározások és szimpátiák eszköztárába és esetleg az emberek ne világnézeti alapon döntsék el a beoltás kérdését. Holott a vakcina önmagában éppen olyan független, mint mondjuk a tégla, amely nem tehet arról, hogy pártirodát, templomot, sportcsarnokot, netalán bordélyházat építenek belőle. A vakcina is abban ártatlan, hogy mire használják, betegség leküzdésére vagy verbális ürügyként az egészség megőrzésének időleges elutasítására. Azért időlegesen, mert előbb-utóbb mindenki józan eszére hallgat és ettől teszi függővé az elhatározását.

A vakcinának nincs baloldali, jobboldali vagy liberális, konzervatív tulajdonsága. Ezt csak a bolondériára szakosodott egyes körökben állítják, vagy állították, azzal együtt, hogy mindenkiben van persze ösztönös húzódozás és aggodalom mindenféle injekcióval, oltással kapcsolatban. Már csak azért is, mert például egy másfajta és korábbi betegséget hordozó és folyamatosan kezelt páciensnél az orvos tudja kijelenteni, hogy pluszként az influenza elleni vakcina mennyire, miként javallott és szükséges. "Mellesleg", a magyar vakcináról kiemelkedően jó szakmai értékelést adott az arra illetékes nemzetközi intézmény.

Azt a vakcinát még nem sikerült előállítani, amelyik gondolkodásunk egészségét erősítené, hogy a világon nagyon sok ténynek, terméknek, akciónak a csupasz valóságában nincsen politikai hovatartozása. Csak akkor van, ha ez utóbbit mi ragasztjuk mesterségesen hozzájuk..

-bert

2009. november 20.

Eltűnt Colombo kutyája

Alumíniumtárgyakat loptak (több mint 20 ezer forint értékben) egy őrizetlenül álló, korábban varrodaként működő gyár telephelyéről november elején - tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. A tettest már elfogták a rendőrség munkatársai.

25 ezer forintot ért az a kerékpár, melyet tulajdonosa lezáratlanul hagyott a Kossuth téren november 10-én (természetesen a bringa már nincs meg). Szintén keresi a rendőrség azt a tolvajt, aki egy lezárt kerékpárról vágta le a lakatot, és vitte magával a biciklit.

Megcsapoltak egy parkolóban álló kamiont a József Attila utcában. A tettesek kb. 100 liternyi gázolajat loptak ki a jármű tartályából november 11-ére virradó éjszaka.

Tizenegy malac tűnt el egy őrizetlen tanyából De-rekegyház külterületén. A 150 ezer forint értékű sertéseket az elmúlt szombatra virradóra vitték el.

Vizsgálatot folytat két kutyatulajdonos ellen - állatkínzás miatt - a szentesi rendőrkapitányság. A rendőrségre érkezett feljelentés szerint a gazdik nem megfelelően tartják jószágaikat. Hogy ez valóban így van-e, azt szakértők bevonásával vizsgálják a nyomozóhatóság emberei.

Eltűnt egy 50 ezer forint értékű, basset hound fajtájú kutya Szentesen. "Colombo kutyája" elkóborolt otthonról, ám volt, aki ezt észrevette, és értesítette a gazdát. A tulajdonos elindult az állatért, de mielőtt odaért volna egy autó fékezett az állat mellett, pórázt akasztottak a kutya nyakába, betették az autóba, majd elhajtottak. A rendőrség lopás miatt indított nyomozást az ügyben.

H. V.G

2009. november 20.

Változások a laborban

A Dr. Bugyi István Kórház Központi Laboratóriumának ellátási területéhez tartoznak Árpádhalom, Csanytelek, Csépa, Csongrád, Derekegy-ház, Eperjes, Fábiánsebes-tyén, Felgyő, Kunszentmár-ton, Nagymágocs, Nagytőke, Öcsöd, Szegvár, Szele-vény, Szentes, Tiszasas, Tiszaug, Tömörkény lakosai.

2009. december 1-től a területi ellátási kötelezettség szerint a nem laboratóriumunkhoz tartozó járóbete-gek számára vizsgálatot nem készítenek a Központi Laboratóriumban.

2009. november 23-tól a Központi Laboratóriumban várólistát vezettek be a járóbetegek számára.

A sürgősségi betegellátás, az onkológiai (daganatos) kezelés, illetve véralvadásgátló terápia alatt álló betegek, a 14 év alatti gyermekek, a terhesgondozásban részesülők előjegyzés nélkül jöhetnek a Központi Laboratóriumba, illetve mintáikat fogadják az eddig megszokott rend szerint.

Az ezekbe a kategóriákba nem tartozó, érvényes laboratóriumi beutalóval rendelkező járóbetegek 30 napot meg nem haladó előjegyzés szerint kerülnek vizsgálatra függetlenül attól, hogy személyesen jelennek meg, vagy háziorvostól, szakrendelőből, egyéb beküldőtől csak a vizsgálati anyaguk érkezik be.

A bejelentkezés előjegyzésére személyesen a Dr. Bugyi István Kórház Központi Laboratóriumban munkanapokon 10-15 óráig van lehetőség, illetve telefonon a 63/313-244-es szám 375-ös mellékén. A csongrádi rendelőintézet laboratóriumához tartozó páciensek munkanapokon 10.30-14 óráig jelentkezhetnek be a csongrádi laboratóriumban személyesen vagy a 63/570-800 telefonszámon. A jelzett időtartamon kívül és másik telefonszámon előjegyzést nem fogadnak el!

2009. november 20.

Megújult honlap

November 18-tól szerkezetében és külsejében is megújult honlappal mutatkozik be Szentes a nagyvilág, a helyi lakosok és a városunkba érkezők előtt. A város internetes történelme 1995 augusztusától indult. Ez az ötödik honlap, amellyel megjelenünk az információs világsztrádán, az előző weboldal öt éven keresztül szolgált állandó és aktuális információkkal.

Több hónapos munka előzte meg az új internetes oldal beindítását. - Egy évtizeddel ezelőtt az első között jelentünk meg az inter-neten saját website-tal, az akkori igényeknek megfelelően. Most az elmúlt évek tapasztalatait leszűrve, az új elvárások felé nyitva készítettük el az új honlapot, mely a lakosok életét, információkhoz jutását megkönnyíti, illetve az ide érkezőknek az első benyomást jelentheti - hangsúlyozta Szirbik Imre polgármester.

Ez egy egyedi kialakítású, dinamikus, állandóan fejleszthető honlap, amely a kor igényeinek teljes mértékben megfelel - hívta fel a figyelmet az internetes oldal elkészítője, Vidovics Ferenc, aki elmondta: már induláskor 1500 nagyfelbontású kép színesítette a honlapot, mely egyelőre 200 bejegyzést tartalmaz. A fent lévő, folyamatosan bővülő anyagok közé aktuális hírek, programajánló, közlemények, kinagyítható plakátok, intézményismertetők, elérhetőségek, közlemények tartoznak. A menü és a struktúra az internetezési szokásoknak megfelelően lett kialakítva. Gondoltak arra is, hogy egyes információk angol és német nyelven is elérhetők legyenek, az ideérkezőket térkép is segíti az eligazodásban, sőt tájékozódhatnak még a parkolási zónák elhelyezkedéséről is. Közbeszerzési anyagok is fent vannak, sőt a potenciális befektetőknek is szolgálnak aktuális információkkal.

Újdonság, hogy az eddig használt Ön hivatala honlap integrálva lett az új városi weboldal-ba, az eddig ott fellelhető információk az önkormányzat menüpont alatt találhatók meg. Itt van lehetőség arra is, hogy kérdéseiket megfogalmazzák a lakosok az önkormányzat illetékes munkatársai felé, akik vagy elektronikusan, vagy postai úton válaszolnak, igény szerint.

Cseh-Lakos

2009. november 20.

Mikulásra készülnek

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek klub következő kézműves foglalkozására várják a gyerekeket november 24-én, kedden 17 órakor. A klubban Mikulás napjára készülnek, a foglakozáshoz szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A délutáni matiné december 1-jén, kedden 17 órakor lesz az ifjúsági házban. Bővebb információ kapható a helyszínen vagy a 314-211-es telefonon.

2009. november 20.

Fogadónap

November 26-án, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14-16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket, és a közügyek iránt érdeklődőket.

2009. november 20.

Légiriadó lesz

A szentesi polgári védelmi kirendeltség december 9-én, szerdán 8 órakor kíséletet tesz a polgármesteri hivatal tetején lévő fősziréna felmorgatására. A polgári védelem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben olvasható, hogy a felmorgatás sikeres végrehajtása esetén mintegy 23 éves korszakot zár le a város, hisz a sziréna hangját a lakosság utoljára 1986-ban hallhatta.

2009. november 20.

Nyílt nap

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület nyílt napot tart november 25-én, szerdán 14-16 óráig a Petőfi u. 4. sz. alatti székhelyén, a Művészetek Házában. Minden érdeklődőt és tagot várnak a helyszínen.

2009. november 20.

Egyeztettek

Szomszédok Egymásért Mozgalom

A forgalom szabályozása, aktuális KRESZ-kérdések, különböző típusú bűncselekmények voltak napirenden azon az egyeztetésen, melyre a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) tagjait, illetve a rendvédelmi szervek képviselőit hívták össze a városházára.

A közbiztonságot érintő kérdéseiket a rendőrkapitánynak, a közterület-felügyelet képviselőjének, illetve a polgárőrség vezetőjének tehették fel a lakosság képviselői.

Gránicz Pál a polgárőrség helyi szervezeteinek működéséről szólt. Elmondta, hogy Szentesen alacsony létszámban, mint egy 28 fővel vannak jelen. A tagok közül csupán 14-15 ember vállal aktív szerepet munkájukban. Éves költségvetésük az iroda bérleti díját, a használatukban lévő gépkocsihoz kapcsolódó költségeket fedezi, melyre az önkormányzattól kapott támogatás biztosít anyagi keretet.

Munkájukról beszélt Kó-czán István, a közterület-felügyelet képviseletében, mely 2001 januárja óta működik a városban. Feladatkörükbe tartozik a közterületek ellenőrzése, állagának megóvása a város közigazgatási határain belül. Utóbbi azért hangsúlyos, mert manapság többször jelentenek problémát a városszéli erdőkben történő falopások.

Balogh-Szabó Imre rendőr alezredes az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Szerinte nemcsak a rendőröknek, hanem a közterület-felügyeletnek, a polgárőröknek és a lakosoknak is egyaránt tenniük kell a közbiztonság érdekében. Ezen kívül célszerű élni a biztonságtechnikai berendezések által nyújtott lehetőségekkel is. Végül felhívta a figyelmet azokra az esetekre, amelyekben idős emberek lakásába különböző indokokkal jutnak be elkövetők, akik ellopják az otthon lévő, megtakarított pénzt.

Csányiné dr. Bakró Nagy Veronika aljegyző a karácsony előtt házakba bekopogtató, vagy az embereket az utcán leszólító gyűjtögetőkre hívta fel a figyelmet, akiknek kilétéről érdemes adományozás előtt meggyőződni.

Cseh-Lakos

2009. november 20.

Elismerések a kórházban

A Dr. Bugyi István Kórház reorganizációs programjának egyik kiemelt pontja a humánerőforrás értékeinek, a dolgozók munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. Ennek tükrében jubileumi elismeréseket adott át november 13-án főorvosi értekezlet keretében dr. Baráth Lajos főigazgató, aki szerint az intézményben mindig kiemelkedő tudású, szakmailag felkészült szakemberek dolgoztak. 40 éves jubileumi elismerésben részesült dr. Kovács Aranka belgyógyász főorvos. 30 éves jubileumi elismerésben részesült Bernátné Bába Veronika diplomás ápoló. 25 éves jubileumi elismerésben részesült dr. Berta Izabella fül-orr-gégész adjunktus, dr. Józsa Géza szülész-nőgyógyász főorvos, dr. Oczella László belgyógyász főorvos, dr. Berki Sándor traumatológus főorvos és Lénárt Sándorné, az intézmény takarítói szolgálatának dolgozója.

2009. november 20.

A szeretet jegyében

Szentes városért érem kitüntetettje: dr. Demeter Attiláné

Szentesen született, iskoláit a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte. Onnan a Bár-czi Gusztáv Tanárképző Főiskolára vezetett az útja, a diploma megvédését követően pályát választott. Nem is akármilyet! Olyat, melyet nem csak úgy gondolomra választ az ember. A kérdés innentől kezdve magától értetődő: hogyan lesz gyógypedagógus az ember?

Dr. Demeter Attiláné így fogalmaz: a véletlen találkozása a belső indíttatással. Emlékezete szerint kiskora óta pedagógusnak készült, igaz, hogy hegedűtanár szeretett volna lenni, a lényeg az, hogy mindig a gyerekek vonzották. Így került az óvónőképzőbe. Ahol a csoportban volt egy középsúlyos fogyatékos gyerek. Érdekelni kezdte a vele való foglalkozás.

2009. november 20.

Az űrkutatásról

Az űrkutatás legújabb vívmányairól hallhatnak érdekességeket az érdeklődők november 25-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban. Az előadást Szalai Tamás, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa tartja.

2009. november 20.

Díszmadarak és kisállatok

Az elmúlt hétvégén a Móricz Zsigmond Művelődési Ház adott otthont a szentesi díszmadár tenyésztők börzéjének. Sajnos manapság az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy kisállatokat vagy éppen díszmadarakat tartsanak. Nemcsak a rendszeres elfoglaltságot jelentő tartásuk, hanem az állatok takarmányozása is sokba kerül.

Vass László (képünkön), a tenyésztők helyettes vezetője elmondta, hogy a madarak sok örömet szereznek azoknak, akik szeretik őket. Élmény nézni, ahogy élik az életüket. A madarak fogságban vannak, de az igazi tenyésztő minden jóval ellátja az állatokat. Az állattartás a gyermekek nevelésében is hasznos lehet, hiszen a róluk való gondoskodás már ebben a korban is kialakít egyfajta felelősségtudatot, rendszeretetet.

Nagyné Eszter csincsilla nyulakkal jött a börzére. Óriási sikere volt a gyermekek körében, hiszen ezek a szelíd állatok mindenki arcára mosolyt csaltak. Nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelő körülmények között tartsák a kis jószágot. Nem elég hozzá egy papírdoboz és a megfelelő táplálásra is gondot kell fordítani. Ha valaki komolyan akar foglalkozni a nyuszikkal, akkor lehet tenyésztő is, mert a nyúlhúsra van kereslet. Egészséges, nem zsíros és a magyar konyha egy különleges alapanyaga.

(GI)

2009. november 20.

Jó döntés született

Műtéti tömb pályázat

A Csongrád Megyei Közgyűlés november 12-i ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat adja be a Dr. Bugyi István Kórház 3 milliárd forintos fejlesztésére vonatkozó pályázatát, melyben egy új műtéti blokk kialakítását célozzák meg. A pályázati kiírás függvényében - amennyiben a pályázati feltételek lehetővé teszik -, a projekt megvalósításához szükséges önerőt a Csongrád Megyei Önkormányzat és a szentesi önkormányzat közösen kívánja biztosítani.

2009. november 20.

Évzáró a hastáncosoknál

Gyovainé Éva vezetője a 2006-ban alakult, Szentesen és Csongrádon működő, Kelet Lányai Hastánc Egyesületnek. Az éves munkáról, a tanult táncokról minden év végén nagyszabású évzáró rendezvényen számolnak be az egyesület tagjai.

Az egyesület célja, hogy a hastáncot minél több fiatallal megismertessék, és generációkon keresztül megőrizzék. A hastánc az erotika, a nőiesség egyik legkifejezőbb eszköze, bár a tanárok között több férfi is akad, akik a koreográfiát oktatják. A mozgásfajták között ez a tánc az, ami talán a legősibb, hiszen több ezer éves gyökerekkel rendelkezik. Mára nagyon sok fajtája alakult ki, amit befolyásoltak, formáltak a különböző földrészek eltérő kultúrái. Az elmúlt év júniusában megtartott bemutatón 15-en rekordot állított fel: több mint 12 órán keresztül hastáncoltak. A november 28-i, szombati rendezvényre több neves szegedi vendégművészt - közöttük Czeglédi Editet - meghívtak 18 órára a Móricz művelődési házba. A belépés díjtalan.

G. I.

2009. november 20.

A Tankcsapdára várva

A 2005-ös Tankcsapda-album címe szerint Mindenki vár valamit. Szentes most nem valamit, nem is akárkiket: az ország első számú rockbandáját várja! Lukács Laciék november 26-án, csütörtökön érkeznek az Ifjúsági Házba a Graffiti Klub szervezésében, soros elő-zenekaruk, a fiatal rocker-nemzedéket képviselő Holtidő kíséretében. Jogos a kérdés: mit várhat a szentesi közönség a 20 éves Tankcsapdától, akiktől és akik által hangos volt az idei Sziget Fesztivál? A választ - egészen véletlenül - az október közepén megjelent legújabb albumuk címe adja: "Minden jót" mindenkinek, akit "szétfeszít a rock and roll rugója"!

Kicsit konkrétabban: telt házat és igazi koncerthangulatot várhatunk, hiszen régen jártak Szentesen, ahová kezdettől szívesen jöttek. Várható kifejezetten erre a turnéra összeállított műsor, néhány új dallal, és - a kerek évfordulóra tekintettel - a régi, jól ismert slágerekkel!

Várhatunk egy összeszedett, az előző hét szombatja óta pihent csapatot. Várhatunk impozáns fénytechnikát, professzionális színpadi show-t, pörgős koncertmenetet. Aközben - a legkevésbé sem mellékesen - nem túl komplikált, mégis hatásos, ütős rockzenét, a való életről és valódi érzésekről írott dalszövegekkel. Várhatunk egy karizmatikus frontembert, aki a színpadon kívül közvetlen, két lábbal a földön járó, hétköznapi figura. Egy másik rockzenekar, az Európa Kiadó szavaival: "első osztályú vidéki srác"! (A Tankcsapda-trió tagjai soha, egy pillanatra sem szakadtak el Debrecentől.)

A koncert végéhez érve reményeim szerint csapzott, de mosolygó, az átélt élményekkel hetekre feltöltődött emberekkel találkozhatunk. Mert, mi jobb ellenanyag az életben elnyelt "legjobb" mérgekre, mint egy jól sikerült rock-buli?

Amit pedig néhány nappal a koncert után várhatunk a Tankcsapdától, az a Rock-inform különszáma, amelyik kizárólag róluk szól, és amelyhez a 2006-os Kisstadion-koncert felvétele lesz a bónusz, DVD-formátumban.

Olasz Sándor

2009. november 20.

Könyvtárfejlesztések

A csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez. Csongrád megyéből konzorciumba tömörülve a csongrádi, szentesi, makói városi könyvtár, valamint a felgyői és a maroslelei községi könyvtár nyújtotta be a pályázatot.

A projekt vezetője a csongrádi könyvtár. A 2008-ban benyújtott pályázat 69 millió forint összegű, 100 százalékos intenzitású támogatásban részesült. A megvalósítás október 1-jével indult, és előreláthatólag hat hónapig tart.

Horváth V. Margit, a csongrádi könyvtár vezetője a pályázat lényegéről elmondta, hogy az öt könyvtárban 41 komplett számítógépet, 6 szervert helyeznek el, a mobil eszközökkel rendelkező könyvtárhasználók részére WIFI elérést biztosítanak. A fogyatékkal élők számára speciális számítógépek és egyéb más eszközök állnak majd rendelkezésre.

- A pályázattal lehetővé válik, hogy a városi és az azokhoz tartozó kistérségi könyvtárak egy közös portált, adatbázist hozzanak létre, az öt könyvtár állományát egy közös katalógusban tároljuk. Mellette egy kistérségi kulturális és turisztikai adatbázist is létrehozunk, azon felül szeretnénk az olvasóinknak olyan lehetőséget felajánlani, hogy otthonról akár saját maguk is intézhetik a könyvtári dokumentumok meghosszabbítását, előjegyzését. Az egységes katalógus így egy közös felületen kapcsolódik a megyei és országos adatbázisokhoz - jelentette ki az igazgatónő.

(lovas)

2009. november 20.

Twist Olivér

Az árvaházban dolgozó és éhező fiúk sorsot húznak: ki álljon oda a marcona felügyelő elé azzal, hogy több ételt szeretne. Twist Olivér húzza a rövidebbet, így neki jut a hálátlan feladat. Az incidens miatt bajkeverőnek minősítik és kirakják a szűrét az árvaházból. Mr. Sowerberry temetkezési vállalkozó műhelyébe kerül, ahol egy másik fiú provokációi miatt igazságtalanul verést kap, ezért elindul London felé. Olivér történetét november 24-én, kedden 14 órakor láthatják az érdeklődők a Theatrum Hungaricum társulat előadásában a Móricz művelődési házban. A művelődési központ kéri, hogy az iskolás csoportok előre jelezzék a létszámot, mert érkezési sorrendben tudják kiadni a jegyeket.

2009. november 20.

Kalocsa Art a galériában

Hubert László: Puszta virágaKortárs kalocsai festőművészek alkotásaiból tekinthető meg kiállítás a művelődési központ főtéri galériájában.

A népművészet, a paprika, amelyekről Kalocsa ismert, már alig fedezhető fel. A jelenkor művészéletéből öszszesen 23 alkotó mutatkozik be a szentesi közönségnek a tárlaton, köztük heten már csak a festményeikben élnek tovább. A Kalocsa Art címet viseli a kiállítás, utalva az ottani művelődési központ 2004-ben indult kezdeményezésére, mely országosan is egyedülálló. Együtt állít ki hivatásos képzőművész, művész-tanár, autodidakta alkotó és naív festő, mindez példa értékű.

A lokalitás, a vidék a közös az alkotásokban, fogalmazott a megnyitón Asperján Istvánné népművelő. A témák között felfedezhetjük a hajósi pincefalut, az aradi vértanúkat, de láthatjuk a Krisztus Pilátus előtt átértelmezését is, egy kalocsai utcát ábrázoló képen pedig szinte érződik a - 20 fok. A gyűjteményes tárlat a hónap végéig tekinthető meg.

D. J.

2009. november 20.

Föld-rész

Az Európa Tanács 60 éve címmel mutatkozik be a Föld-rész című nemzetközi és európai jogi szemle, november 24-én, kedden 18 órakor. Az est vendége Majtényi Balázs és Papp András László, a MTA Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársai. A folyóirat főszerkesztőjével és a szerkesztőbizottság elnökével beszélget Körtvélyesi Zsolt.

2009. november 20.

Díszek, emlékek készülnek

Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Iskola igazgatója nyitotta meg a "gólyás házban" a művészeti iskola következő rendezvényét, ahol a színjátszó tagozat és a kézművesek mutatkoztak be a szépszámú közönség előtt. Megnyitójában kiemelte, hogy a gyerekek kreatív képességének a kifejlesztésére, a hagyományok felelevenítésére és megőrzésére, a tanrend szerint működő iskola, ma nem képes. Hiszen az alaptantárgyakat is csak feszített munkarenddel lehet teljesíteni, és a művészeti tevékenységek kibontakozására a heti egy-egy óra kevés. Ezek az iskolák nemcsak a rajzzal foglalkoznak, hanem a kézművesség más területeivel is.

Ezek az apróbb-nagyobb kerámiából készült tárgyak, amelyeket a gyerekek alkottak, régebben a nagyszüleink idején még napi használatban voltak. Mára már azonban inkább csak dísznek, emléknek készülnek. Nem a nagyüzem sorozat-termékei, hanem kézzel készült egyedi darabok. A föld mélyéből kibányászott agyag sok embernek megmozgathatja a fantáziáját, de vannak, akik ezt művészi színvonalon is tudják művelni. Nem mindig úgy alakul a forma a korongon, különösen a kezdő keze alatt, ahogy azt elképzeli.

Kálmánné Szabó Erzsébet a művészeti iskola igazgatója gratulált azoknak a gyerekeknek, akik a közelmúltban szép sikereket értek el a 8. alkalommal megrendezett Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton a Fazekas kategóriában a második helyet érdemelték ki. A gyerekek alkotásait nem az üzlet vezérli, hanem egy-egy emlék, dísztárgy vagy egy használati eszköz elkészítése. A gyerekek a művészeti iskolában 6+4 évig tanulhatnak, képezhetik magukat. Természetesen, magas szinten képzett oktatók biztosítják a megalapozott szakmai fejlődést. Nagy örömükre sikerült szervezni - pedagógusképzés keretein belül - egy felnőtteknek szóló tanfolyamot is.

(Garai)

2009. november 20.

Jazzlegendák Szentesen: a Super Trio

Nem túlzás: nem csak a nevében szuper a trió! Görög "keresztapától" kapott néven a magyar jazz nagy öregjei koncerteznek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban november 27-én pénteken, 19 órakor. Olyan művészek ők, akiknek a magyar és nemzetközi téren, évtizedek óta kifejtett teljesítményük alapján kijár a világsztár státusz! A Super Trio csapatát a zongorista Vukán György, a nagybőgős Berkes Balázs és a dobos Kőszegi Imre alkotják.

Vukán, aki hatvan éve koncertezik immár, civilben fogorvosként praktizál. Egyébként pedig ha kell, filmzeneszerző (pl. Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét), ha kell, Chopin alkotótársa a jazzben, ha kell, lemezkiadó, ha kell, ragtime-zongorista. Sokoldalúsága vitán felül áll tehát, és aki ismeri őt, tudja, hogy minden, az imént felsorolt területen 120 százalékban teljesít. Az engedmény fogalmát talán hírből sem ismeri. Életműve elismeréseként nemrégiben könyvet írtak róla, munkássága összefoglalásaként pedig CD-ből és DVD-ből álló box látott napvilágot.

Berkes Balázs a szó szoros értelmében a nagybőgő professzora, hiszen tanszékvezetőként több évtizede, számos kiemelkedő tudású nagybőgőst tanított, nevelt fel a Zeneakadémia jazz tanszékén. 46 éve Vukán muzsikus partnere, hiszen korábban másik közös formációjuk is volt.

A tanítás ürügyén hasonlóak mondhatók el Kőszegi Imréről is. Számtalan tanítványa mellett a mi Kertész Ákosunkat okította a dobolás művészetére. Felmerül a kérdés, hogy ha a tanítvány extra klasszissá vált, mi mindent tudhat a mester?

Ekkora kaliberű trióban kizárt az alkotóenergia szétaprózódása, annál valószínűbb a hatványozódása! Hosszú évtizedek rutinja és a zene iránti tisztelet és feltétlen alázat tetőzi be mindezt. Aligha kétséges tehát, hogy ritka élmény részeseivé válhatnak, akik jelenlétükkel tisztelik meg a magyar jazz sokat tapasztalt, kivételes képességű, legendás muzsikusait.

Olasz Sándor

2009. november 20.

Élre állt a Hungerit

Az idei szezon második rangadóját a Hungerit-Me-talCom Szentesi VK női vízilabda együttese nyerte meg. A Dunaújváros elleni döntetlent követően a Zant-leitner-tanítványok az elmúlt bajnokság bronzérmesét, az Eger csapatát verték 14-11-re.

Álmosan kezdett a Szentes, nem véletlenül kért hangos szóval ébresztőt játékosaitól Zantleitner Krisztina. Ekkor már vezetett az Eger, szerencsére Kotova, majd Győri góljaival fordítani tudott a Hungerit. Az egy gólos előny megmaradt az első negyed végéig. A második nyolc perc a Szentesé volt, már három góllal vezettek Győri Eszterék, ráadásul az egriek elveszítették edzőjüket, Kelemen Attilát. A sorozatos reklamálások miatt száműzték a kispadról a játékvezetők. A piros lap után túlságosan is megnyugodott a Szentes, olyannyira, hogy elherdálta a csapat a három gólos előnyt.

A harmadik negyed vége volt ismét a Hungerité, ekkor Árkosy Lilla percei következtek, előbb gólt szerzett a szentesi 6-os, majd pazar, és nem utolsó sorban önzetlen átadását Takács Orsolya váltotta gólra. A záró negyedben a Takács - Tóth Andrea - Kotova trió gyorsan öt gólra hizlalta a szentesi előnyt, végül 14-11-es szentesi sikerrel zárult az összecsapás. A találkozót követően Zant-leitner Krisztina érdekesnek nevezete a bíráskodást, rengeteg emberelőnyt -29-et (!) - és kontra szabálytalanságot ítéltek a játékvezetők, de játékosainak mindezektől függetleníteniük kell magukat. A két hetes szünetet szeretné arra használni, hogy rendet tegyen - ilyen tekintetben - néhány játékos fejében. Előzetesen nehéz mérkőzésre számított a tréner, hiszen, mint mondta, esélyesként győzni mindig nehezebb, mint veszteni való nélkül játszani.

Győzelmével a Szentes átvette a vezetést a táblázaton, és meg is őrizheti pozícióját, ha jövő szombaton Szegeden legyőzi a házigazdákat.

H. V.

2009. november 20.

Feltörhetetlen szolnoki védőfal

Nagy küzdelemben, gólszegény mérkőzésen szenvedett 5-3-as vereséget hazai pályán a Szolnok együttesétől a Bodrogi Bau Offshore-Outlet-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Több mint tizenkét percnyi játék után született az első találat, ki más is szerezhette volna, mint - az elmúlt szezonban a mieinket erősítő - Szőke Szabolcs. Az első negyedben három bravúros Horváth Tamás védésnek tapsolhatott a hazai publikum, a túloldalon pedig Zsivanovics, Jaksa és Torday tesztelte az ellenfél hálóőrét Gárdonyit, de sajnos még büntetőből sem sikerült a kapuba találniuk a mieinknek. Mindkét együttes nagyszerűen védekezett, mindkét kapus remek napot fogott ki, és ha már a védelmek is verve voltak, akkor a kapufa mentett. A már említett Szőke gólt követően gyorsan megduplázta előnyét a Szolnok, ám ekkor Éles Vilmos végre megtörte a vészes hazai gólcsendet, és a félidőre valamivel közelebb "húzta" csapatát a Szolnokhoz.

2009. november 20.

Teremben

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Szabadidős Sportegyesület tagjai a "Szeretetakció" rendezvénysorozat programját. A múlt héten, szombaton teremlabdarúgó tornára került sor. A torna során a hármas döntőbe a Loki (MÁV), a FÜKSZ (rendőrség) és a tűzoltóság csapata jutott be, ahol körmérkőzések során a Loki szerezte meg az első helyezést a tűzoltóság és a FÜKSZ előtt, és nyerte meg a kupát. A gólkirályi cím birtokosa Nana Mihály.

2009. november 20.

A sportcsarnok programja

November 21-én, szombaton a gyerekeké lesz a főszerep, mini vidámpark "Légvárvilág", ugrálóvárak nyújtanak önfeledt szórakozást. 22-én, vasárnap a Hungerit bajnokság 2. fordulóját rendezik meg, 23-án, hétfőn este a Legrand-MetalCom futsal csapat fogadja a Gyöngyös csapatát, bajnoki mérkőzésen. 29-én, vasárnap a Hungerit bajnokság 3. fordulója lesz.

December 3-án, csütörtökön ismét a gyerekeké a sportcsarnok: Mikulás kupa néven kézilabda tornát szerveznek a Szentesi Kinizsi segítségével. 4-én, pénteken a Boros Sámuel szakközépiskola diákjainak szalagavatójára kerül sor.

December 7-én, hétfőn a Legrand-MetalCom együttese a Gold Ball csapatával futsalozik, 10-én, csütörtökön a Mi van a puttonyban? gyermekprogramra várják az érdeklődőket. 12-én, pénteken a Horváth Mihály Gimnázium szalagavatója lesz, 13-án, szombaton gyerekfoci a HSZATÁK-Junior egyesület rendezésében.

Az előzetes tervek szerint december 20-án kezdődik a női palánkos labdarúgó torna. 21-23-a között ismét a gyermekek birtokolják a csarnokot, részvételükkel folytatódik a palánkos torna. A felnőttek tornájára 27 és 30-a között kerül sor. 30-án a hagyományos óévbúcsúztató koncertre várják mindazokat, akik egy jó hangulatú rendezvénnyel szeretnék zárni a 2009-es esztendőt.

2009. november 20.

Szeniorok Szarvason

A kétnapos szarvasi nemzetközi szenior úszóversenyen a magyar versenyzők mellett romániai és szerbiai versenyzők is beszálltak a küzdelmekbe a közelmúltban. A 25 méteres versenymedencével is rendelkező fürdő igazi gyöngyszeme a hazai uszodáknak, a szervezők jó házigazdáknak bizonyultak, így semmi nem hiányzott ahhoz, hogy a versenyzők nagy küzdelmeket vívjanak a sprint számokban. A Szentesi Delfin ESC versenyzői eredményesen szerepeltek.

Pólyáné Téli Éva. 25 mell 50 mell, 25 pille, 50 pille, 25 hát, 25 gyors, 50 gyors, 100 vegyes 1. Pászti Edit: 25 pille, 25 hát, 50 hát, 25 mell, 25 gyors 1, 100 vegyes 2. Mel-kuhn Dezső: 50 pille, 50 mell, 100 vegyes, 25 mell, 25 pille 1. Becsák Jánosné: 100 vegyes, 25 pille, 25 mell, 50 mell 1. 25 hát, 50 hát, 25 gyors, 50 gyors 2. dr. Bakacsi Gyula: 25 mell, 25 hát, 25 gyors, 50 mell 1. 50 hlát, 50 gyors 2. Bocskay Zsófia: 25 pille, 100 vegyes, 50 gyors 1. Bihari János. 50 hát 1. 50 gyaors, 2. 25 mell, 50 mell, 25 pille, 50 pille, 25 gyors 3. Szakács Ernő: 50 gyors 1. 25 gyors 2. 50 mell 3. dr. Petz János: 50 gyors, 50 pille 2. 25 gyors 3. Pengő Erzsébet: 50 gyors 2. 100 vegyes 3. Lukátsy Kati. 25 mell 3.

Váltók: 4x25 m férfi vegyes váltó: IV. kcs.: 2. Szentes (Melkuhn D., Bihari J., Szakács E., dr. Kanyó Á.). 4x 25 m női vegyes váltó: V. kcs.: 3. Szentes (Bocskay Zs., Ferke Gáborné, Becsák Jánosné, Bodnár Istvánné). 4x 25 m Mix vegyes váltó: V. kcs.: 2. Szentes (Bocskay Zs., Mel-kuhn D., Becsákné, Petz J.) VI. kcs: 2. Szentes (Bihari J., Kanyó Á., Bodnárné, Lu-kátsy K.) 4x 25 m férfi gyorsváltó: V. kcs: Szentes (Petz J., Melkuhn D., Szakács E., Bihari J.) 4x25 m Mix gyorsváltó: V. kcs: 2. Szentes (Be-csákné, Melkuhn D., Pászti E., Bihari J.).

Pólyáné Téli Éva

2009. november 20.

Hungerit Kupa

Kistérségi teremlabdarúgó bajnokság

Harminchat csapat részvételével négy csoportban az elmúlt héten vasárnap kezdődött az amatőr teremlabdarúgó bajnokság a város sportcsarnokban. A bajnokságról kell tudni, hogy a mérkőzéseket a csarnok átadása óta minden évben megrendezik. Nem csak szentesiek, hanem a vonzáskörzetbe tartozó községek csapatai is részt vesznek a mérkőzéssorozatban.

A négy csoport bizonyos erősorrendet is tartalmaz. Az "A" csoportban játszanak azok, akik közül többen nagypályás illetve futsal csapatokban játszanak, a "D" csoportban baráti társaságok teljesen amatőr játékosai küzdenek. Különösebb megszorítás nincs a benevezett játékosokkal szemben, hiszen az ún. "igazolt" játékosok egymás ellen, azonos csoportban játszanak

Minden csoport bajnokot avat, és a bajnokoknak lehetőségük van arra, hogy a következő szezonban "magasabb" osztályban indulhassanak.

Az 5+1-es játékszabályok szerint lebonyolított bajnokságot a sportcsarnok szervezi, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fiataloknak télen is lehetőséget adjanak a sport művelésére. Másrészt egyfajta felkészülési lehetőség mindazon nagypályás csapatoknak, akiknek télen nincs lehetőségük játszani. A mérkőzéseket hétvégén (szombaton vagy vasárnap) rendezik, az időpontokat előre sorsolják ki, de van lehetőség a "menet közbeni" módosításra is.

Az első játéknap eredmé-nye: Bundás Liba - Kispályások 2-3, Rodeó-Minarik FC 1-2, Tengeralattjárók - Hun-gerit I. 2-1, Alfa Team - Kispályások 2-2, Hungerit II. - Swiss Mag 0-7, MOV FC - Titánok 2-0, Revans - Vipera elmaradt, Old Tigers - KÁOSZ 1-4, Belvárosi Favágók - Dream Team 5-3, KÁOSZ - Revans 4-2, Fiorello-Cop's 0-6, FÜKSZ - Nagy FC elmaradt, Spitz - Csituszo 3-2.

(garai)

2009. november 20.

A sport általános helyzete városunkban

Városunkban élénk sportélet folyik. Van azonban olyan eset, amikor ezekről nem, vagy alig kapunk jelzést. A tudomásunkra jutott eseményekről viszont szívesen tájékoztatjuk olvasóinkat. Legyünk büszkék a sikereinkre, eredményeinkre, de azt is tudja meg a város polgára, hogy milyen nehézségeik vannak egyes kluboknak, mennyire befolyásolják a napi politikai, gazdasági történések az adott sportág, vagy a sportoló helyzetét.

2009. november 20.

Pótfűtés

Az egyik kisvárosban riasztották a tűzoltókat, mert egy ház emeleti ablakából füst gomolygott. A csapat behatolt a házba, ahol egy férfit találtak a füstölgő ágyon. Miután kimentették, a matracot pedig eloltották, feltették neki a kézenfekvő kérdést:
- Hogyan történt?
Válasz: - Nem tudom, már lángolt, amikor ráfeküdtem.

2009. november 20.

Kis kukta

  • Legényfogó káposztaleves
  • Brokkolis sertéssült
  • Mazsolás-diós álom
2009. november 20.

Van miért törleszteni

A középmezőnyhöz való csatlakozás a célja a Legrand -MetalCom-Szentes férfi futsal csapatának a Gyöngyös elleni, hétfőn este 20 órakor kezdődő bajnoki öszszecsapáson. A három pont begyűjtése mellett illő lenne visszavágni a hét eleji kupakudarcért is, hiszen a mieink éppen a gyöngyösiektől szenvedtek 8-4 arányú vereséget, és ezzel búcsúztak a futsal Magyar Kupa további küzdelmeitől.

A kupamérkőzésen meglehetősen tartalékos, felforgatott összeállításban lépett pályára a Szentes, a bajnoki találkozóra viszont teljes "fegyverarzenálját" felvonultatja majd Némethy László a győzelem reményében. A jelenleg tizedik, utolsó előtti helyre visszacsúszó Legrand-ra három olyan mérkőzés vár, amelyen nem titkoltan minimum hat pont begyűjtése a cél. Éppen ezért Némethy edző számára egy esetleges döntetlen is csalódás lenne, nem is beszélve arról, ha pontok nélkül maradna csapata.

A klub NB II-ben szereplő U21-es csapata is pályára lép, és a sorsolás szeszélye folytán éppen a gyöngyösi utánpótlás csapat ellen gyarapíthatják pontjaik számát Varga Zsolt labdarúgói. A találkozóra 17.30 órakor kerül sor a városi sportcsarnokban.

H. V.

2009. november 20.

Trükkös tolvajok

Az elmúlt hetekben több alkalommal érkezett bejelentés a szentesi rendőrkapitányságra, hogy különböző indokokkal mentek be elkövetők általában magányosan élők lakásába és loptak el különböző összegeket. A "trükkös tolvajok" segítőkész, jóindulatú embereket használták ki.

2009. november 20.

Tihanyi

A Garda-tó Dél-Olaszország legnagyobb tava, az Alpok és a Pó-alföld találkozásánál helyezkedik el, 51 km hosszú és legnagyobb mélysége 364 m. Az Alpok közeli vonulatai a hegyi kerékpárosokat és a sziklamászókat is messze földről vonzzák.

Tihanyi László sziklamászó turisztikai élménybeszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők november 28-án, szombaton 18 órakor, a Művészetek Házában.

2009. november 20.

Hazai záróra

Tápén szenvedett vereséget a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata a bajnokság utolsó előtti fordulójában. A mieink 2-1-re kaptak ki a házigazdáktól, így már biztos, hogy utolsó helyezettként telelnek Bozóki Zoltán tanítványai, hat ponttal lemaradva az előttük álló Tiszasziget együttese mögött. Mintegy 25 percnyi mezőnyjátékot követően szerezte meg a vezetést a Tápé, majd közvetlenül a szünet előtt Polyák röviden hazafejelt labdájára csapott le Horváth, aki megduplázta a hazaiak előnyét. Fordulás után intenzívebb támadójátékba kezdett a Szentes, ennek köszönhetően a játékrész elején egy kapu előtti kavarodást követően Polyák - javítva korábbi hibáját - a tápéi kapuba kotorta a labdát. A hátralévő időben a több lehetőséghez jutó, de igazán komoly helyzetet ki nem alakító Kinizsinek nem sikerült az egyenlítés. A Balla Csabát, Mihály Róbertet és Tompa Mórt is nélkülöző Szentes hazai környezetben zárja az őszi szezont. November 21-én, szombaton 13 órakor az Ásotthalom gárdája lesz az ellenfél. A 6. helyen álló vendégek elleni összecsapást Bordács sárga lapok, Halmos sérülés miatt kénytelen kihagyni, de Mihály Tamás játéka is kérdéses.

H. V.

2009. november 20.

Közmeghallgatás

Az önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart az önkormányzat 2010. évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban november 27-én, pénteken 14 órától. A városháza dísztermébe várják a város lakosságát és az intézmények, szervezetek képviselőit. A koncepció november 23-tól tekinthető meg a polgármesteri hivatal 119-es számú szobájában, a városi könyvtárban, illetve a www.szentes-info.hu/testulet internetes oldalon.

2009. november 20.

Családi események

Született: Fazekas István és Kisalbert Nikolett Mónikának Dóra, Kócsó Tibor Zsolt és Kondorosi Krisztinának Bence, Szin Ferenc és Nagy Szilvai Eszternek Ferenc Bence nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Nagy József és Dósai-Molnár Etelka.

Elhunyt: Korom István, Jónás Ferenc, Gajda Mihályné Szabics Anna, Piti István, Harangozó Kálmán, Lázár József, Valkai László János, Sarusi Illés, dr. Kosiczky Ferenc, Gál Bogárné Bánki Alice Irén.