2009. november 20.

Mindenkit várnak a koripályára

Régi álom vált valóra

Az elmúlt héten vasárnap hivatalosan is megnyílt a műjégpálya, a vasútállomás mögött a Frigó Kft. területén. Mostantól biztonságos és kultúrált körülmények között űzhetik ezt a téli sportot a korcsolyázás szerelmesei. A 19. században már a Korcsolyázó és Csolnakázó Egylet működtetett természetes jég alapú pályát a vasútállomás melletti területen. Abban az időben ezen a környéken még tó volt, amit nyáron csónakázásra használtak.

A mai gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy egy ilyen létesítmény létrehozatalában meghatározó szerepet vállalnak azok a vállalkozók, akik úgy érzik - a lehetőségeikhez képest - segíteni tudnak. Szentes ezzel a létesítménnyel olyan városok közé lépett, akik a téli sportok közül a korcsolyázást is elérhetővé tette. A képviselő-testület az általános iskolák diákjainak támogatásáról határozott, így a gyerekek a testnevelés óra keretein belül kedvezményesen tanulhatnak korcsolyázni, illetve sportolhatnak is - mondta Szirbik Imre polgármester.

Ifj. Magyar József, az ötlet megvalósítója szerint a jégpálya és a kiszolgáló egységek vonzó körülményeket jelentenek az egészségesen sportolni, szórakozni vágyó szentesieknek vagy a vidékieknek. Hétköznap délelőtt, és a kora délutáni órákban az általános iskolások órarend szerint használják a létesítményt. Délután, este és hétvégén azokat a látogatókat várják, akik szeretnének megtanulni korcsolyázni (igény szerint oktatót is biztosítanak) vagy hódolni e kikapcsolódásnak. Azokra is gondoltak, akiknek nincs korcsolyájuk; kölcsönzésre is van lehetőség.

Fűtött öltözőn kívül, a melegedőben kivetítőn látható mi történik a pályán, és a szülők is figyelemmel kísérhetik gyermekeiket. A jégbárban üdítőket, frissítőket is lehet fogyasztani, de itt található - az országban nem sűrűn előforduló - egy jeges vitrin, ahol kézzel faragott jégszobrok láthatók. Ezen kívül még látható egy átlátszó "jégzsák", amibe százezer forint fémpénzt fagyasztottak. Ezt az összeget a szezon végén azok között sorsolják ki, akik az idényben jegyet vásároltak. A jégpálya mellett kiépített térítésmentes parkolóban vigyáznak a gépkocsikra is. A korcsolyázók óránként - egy turnusban kb. 60 fő - váltják egymást a pályán. Időpontot lehet egyeztetni telefonon, és a jégpálya honlapján: www.szentesjegpalya.hu.

Garai Sz. Imre