2009. november 20.

A sport általános helyzete városunkban

Városunkban élénk sportélet folyik. Van azonban olyan eset, amikor ezekről nem, vagy alig kapunk jelzést. A tudomásunkra jutott eseményekről viszont szívesen tájékoztatjuk olvasóinkat. Legyünk büszkék a sikereinkre, eredményeinkre, de azt is tudja meg a város polgára, hogy milyen nehézségeik vannak egyes kluboknak, mennyire befolyásolják a napi politikai, gazdasági történések az adott sportág, vagy a sportoló helyzetét.

Vannak sportágak, amelyek manapság nehéz napokat élnek át: vannak, akik éppen csak vegetálnak, de időnként felvillantanak egy-egy kiugró eredményt. De vannak olyan területek is, ahol fejlődés tapasztalható, mint például a kosárlabdában, az atlétikában, a birkózásban, a sakkban vagy éppen a diáksportban. Komoly sikereket érnek és értek el a női vízilabdában, a küzdősportokban, a versenytáncban, a teniszben, vagy az úszásban. Sokan töltik sportolással a szabadidejüket, így vigyázva egészségi állapotukra, a különböző szabadidős sportágakban. Ilyen a teremfoci, a kerékpározás, a futás, az aerobic, de találnak sportolási lehetőséget azok is, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

A tömegsportot több vállalat, vagy intézmény is támogatja településünkön, melyek közül évek óta kiemelkedik minden télen a sportcsarnokban megrendezendő Hungerit kupa vagy nyáron a Legrand bajnokság. A sporttevékenység mára sok területen is nemzetközivé nőtte ki magát. A testvérvárosok vagy más országok csapatai egyre több szentesi rendezvényen vesznek részt.

Sok sportkörben vették komolyan a városi sportbizottság ajánlását: minden egyesület fordítson gondot az utánpótlásra, hiszen ez az egyetlen kitörési pont, ez az a lehetőség, hogy az adott sportág ne "öregedjen ki" a város életéből. Az utánpótlás-nevelés hosszú, sok éves munka és lehet, hogy az igazi eredményeket a fiatal nem is itt éli meg. Hiszen az általános vagy középiskola elvégzésével más városba kerülnek, és ott térül meg a befektetett munka. Itt vannak hiányosságok; mint például az adott fiatal nevelési költsége átigazolás esetén.

Beindult a Horváth Mihály Gimnáziumban egy sportosztály, és az általános iskolák is egyre nagyobb teret adnak - a diáksporton túlmenően - az egyesületi tevékenységeknek is. Több sportág is "kilépett" már a városból, és a felnőttek mellett az utánpótlás területén rendeznek régiós, országos vagy nemzetközi versenyeket. Ebben élenjárnak a vízilabdások, a labdarúgók, a kézilabdások, kosarasok, a versenytáncosok és a küzdősportok művelői.

A sportlétesítmények területén a Nemzeti Sportváros kiváló lehetőségekkel rendelkezik: a Pusztai László Sporttelep, a liget, fedett és nyílt teniszpályák, az uszoda, a Dr. Papp László sportcsarnok, és más edzőtermek, a MÁV sportkomplexum, a Legrand szabadidős parkja, az iskolák tornatermei nagyon sok lehetőséget biztosítanak a sportolni vágyóknak, amely nemsokára bővül egy régen dédelgetett álommal, a fedett műkorcsolya pályával.

Garai Sz. Imre