2009. november 20.

Jó döntés született

Műtéti tömb pályázat

A Csongrád Megyei Közgyűlés november 12-i ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat adja be a Dr. Bugyi István Kórház 3 milliárd forintos fejlesztésére vonatkozó pályázatát, melyben egy új műtéti blokk kialakítását célozzák meg. A pályázati kiírás függvényében - amennyiben a pályázati feltételek lehetővé teszik -, a projekt megvalósításához szükséges önerőt a Csongrád Megyei Önkormányzat és a szentesi önkormányzat közösen kívánja biztosítani.

A döntésre az intézmény főigazgatója, dr. Baráth Lajos sajtóközleményben reagált. - Okos és bölcs, a lakosság egészségügyi ellátását szem előtt tartó döntés született a Csongrád Megyei Közgyűlés ülésén. Okos, mert a fejlesztés évtizedekre előre meghatározhatja Szentesen és a térségben az egészségügyi ellátás magas színvonalát. Bölcs, mert bebizonyosodott, hogy születhetnek olyan projektek, amelyek komoly egészségtani előnyt biztosítanak a kórháznak. A szentesi kórház, mint a térség kiemelkedő egészségügyi intézménye és súlyponti kórház, lehetőséget kap arra, hogy a pályázat pozitív elbírálása esetén a 21. századi követelmények szerint történhessen meg a műtéti szakterületek fejlesztése az intézményben. Ehhez egy jó pályázat elkészítésére van szükség, amellyel meg lehet nyerni az intézmény számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztéshez szükséges forrást. Azonban ennek alapja az a tény, hogy a szentesi önkormányzat, mint tulajdonos, valamint a Csongrád Megyei Közgyűlés, mint az intézmény fenntartója, meg tudott egyezni abban, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva, az egészségügyi fejlesztést kívánva és megvalósítani szándékozva együttműködnek, és erejüket egyesítik a pályázat sikerének érdekében. Mindazért, hogy megvalósulva szolgálja Szentes és térségének mindazon betegeit, akik a súlyponti kórházban jogosultak az ellátásra - kommentálta a Csongrád Megyei Közgyűlés döntését dr. Baráth Lajos.

A Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója hangsúlyozza: Az intézmény vezetése és személyzete - mint eddig is - elkötelezetten áll a pályázathoz kapcsolódó feladatok elvégzéséhez, hiszen az intézmény jövőjére vonatkozóan kiemelten fontos, hogy a gazdasági stratégia mellett a lakosság ellátásához szükséges korszerű körülmények adottak legyenek. A korszerűbb gyógyítás vonzóbbá teszi az intézményt a szakmai ambícióval rendelkező orvosok számára is. Ezek megvalósulását a jelenlévőknek kötelességük tudásuk legjavával segíteni.

Sikeres pályázat és a megfelelő összegű támogatás elnyerése esetén a Dr. Bugyi István Kórházban megvalósuló új műtéti tömbben valamenynyi műtéti szakma - amely jelenleg különféle pavilonokban van elhelyezve az intézményben - egy központi műtéti egységre centralizálódna. Ezzel egy épületbe kerülne a központi sterilizáló. Ez össze lesz kötve a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, ahol szintén 500 millió forintos fejlesztés indul meg 2010 januárjában. A traumatológia átköltöztetése után áthelyezésre kerül a belgyógyászati-, és az intenzív osztály. Kidolgozás alatt van 2010. januári beadási határidővel az 1,1 milliárd forintos forrást célzó onkológiai kiscentrum létrehozásának pályázata is. Ezzel együtt sikeres projektek esetén három pályázat valósulhat meg a közeljövőben a Dr. Bugyi István Kórházban, összesen 4,6 milliárd forintos értékben, amelyek lehetővé teszik, hogy szakmailag korszerű, hatékony feltételek között működő egészségügyi intézményrendszer jöhessen létre Szentes és térségének betegeit szolgálva.

- Eltökélt szándékom, hogy egységes, szakmailag és gazdaságilag hatékony, a lakosság egészségügyi ellátását maximálisan biztosítani tudó intézménnyé váljon a kórház a jövőben. Remélem, hogy a város a pályázat szakmai terveit rendelkezésre bocsátja a műtéti tömb megvalósítása érdekében, és az értékarányok tekintetében is megegyezik a tulajdonos és a fenntartó - jelentette ki dr. Baráth Lajos főigazgató.