2009. november 20.

Kis kukta

Legényfogó káposztaleves

Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej kelkáposzta, 10 dkg gersli, törött bors, a rántáshoz: liszt, zsír, pirospaprika.

Elkészítése: A tarját és a karikára vágott hagymát felteszem főni, majd mikor félpuha, beleteszem a laskára vágott kelkáposztát a gerslit és a zúzott fokhagymát. Ha megpuhult, kiveszem a tarját és kockára vágom. A lisztből, zsírból és paprikából készült rántással berántom, beleteszem a tarját, borsozom és még egyszer összeforralom. Puha kenyérrel tálalom.

Brokkolis sertéssült

Hozzávalók: Fél kg brokkoli, 20 dkg sárgarépa, 1csokor újhagyma, 20 dkg sovány sertéshús, 3 ek. szójaolaj, só, bors, 25 dkg metélt tészta, 3 ek. szójaszósz, 2 ek. chili szósz, őrölt koriander.

Elkészítése: Szedjük rózsáira a brokkolit, és tegyük enyhén sós lobogó vízbe 5 percre, majd szűrőben csorgassuk le és a vízben főzzük meg a tésztát. Vágjuk vékony csíkokra a répát, a hagymát 1,5 cm-es darabokra. Mossuk meg a húst, itassuk le konyhai törlőkendővel, majd csíkozzuk fel. Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, 3 percig pirítsuk benne a húst. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a zöldségeket. Szója és chili szószszal ízesítsük. Végül forgassuk bele a tésztát, s tegyünk bele koriandert.

Mazsolás-diós álom

Hozzávalók: 2 kávéskanál sütőpor, 28 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 22,5 dkg cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál vaníliaaroma, 8 cl tej, 11,5 dkg mazsola, 6 dkg dió, porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A lisztet a sütőporral átszitáljuk. A vajat habosra kikeverjük, belekeverjük a cukrot és a tojásokat. Hozzáadjuk a lisztet, vaníliát, mazsolát, diót és a tejet. Kizsírozott tepsire kávéskanálnyi halmokat rakunk. Megszórjuk cukorral, és 180 fokon előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.