2009. november 20.

Nyelvvizsga helyben

A Horváth Mihály Gimnázium új profilja

Decembertől már Szentesen is lehetőség lesz a nyelvvizsgára, a Horváth Mihály Gimnázium ugyanis megállapodást kötött a TELC nyelvvizsgaközponttal. Egyelőre két nyelven, angolul és németül adhatnak számot tudásukról a vizsgázók, akik alap-, közép- és felsőfokot teljesíthetnek. A lehetőség nemcsak a gimnazisták, hanem mások előtt is nyitott.

Néhány hónapja vette fel az intézmény vezetése a kapcsolatot a TELC nyelvvizsgaközponttal. - Ennek egyik oka az volt, hogy - talán nyelvszakosságom miatt is - próbálom preferálni a középiskola nyelvi képzését. A másik: nap mint nap látjuk a gyerekeken, hogy küszködnek azzal, hogy ha továbbtanulnak, akkor hogyan szereznek nyelvvizsgát. E nélkül a bizonyítvány nélkül ma már nem végezhető el egyetlen szak sem, nem szerezhető diploma. Ezért próbálunk úgy segíteni a diákoknak, hogy a négy év alatt igény esetén felkészítjük a sikeres nyelvvizsgaszintre, és a vizsgát helyben is teljesíthetik - mondta el H. Szabó Réka igazgatónő, aki szerint fontos az, hogy a tanulók ismert helyszínen és körülmények között írhatják a teszteket és szóbelizhetnek.

Ennek érdekében felvették a TELC-cel a kapcsolatot azért, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumban akkreditált nyelvvizsgaközpont jöhessen létre. Az intézményben felmérték a feltételeket és megfelelőnek találták őket. Úgy ítélték meg, hogy teljesíteni tudják a kritériumoknak. Ezután a középiskola beadta a pályázatot, amelyet pozitívan bíráltak el, és megérkezett a hivatalos értesítés is. Így már nyelvvizsgahelyként is működik a gimnázium, ahol egyelőre angolból és németből alap-, közép- és felsőfokú vizsgára van lehetőség. Egy napon lehet teljesíteni az írásbelit és a szóbelit, mint ahogyan a többi nemzetközi nyelvvizsgánál is.

Az idei tanévtől a középiskola nyelvoktatási rendszere is teljesen átalakult.

- Tavaly próbáltunk tagozatosítani. A nyelvtagozaton megváltoztattuk a képzési rendszert. Felemeltük a heti nyelvóraszámot. A nyelvi tagozatos kilencedikesek heti nyolc órában tanulnak angolt. A 10. évfolyamon heti hét óra áll rendelkezésükre az idegen nyelvek elsajátítására. Úgy állítottuk össze az óraszámot, hogy a 10. év végére, vagy amikor kezdik a 11. osztályt, akkor nyelvből le tudjanak érettségizni. A középiskola első két évében sokan élnek a lehetőséggel. Ha pedig az első nyelvből tizenegyedikesként már megvan az érettségijük, vagy a nyelvvizsgájuk, akkor negyedik év végére a második nyelvből is megszerezhetik azokat. Ennek érdekében 11. és 12. osztályban a második idegen nyelv óraszámát emeltük fel - ismertette a képzési rendszert H. Szabó Réka.

Nemcsak a gimnazisták, hanem bárki vizsgázhat angolból és németből is a középiskolában. Ezért az intézmény beindított nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat is, ahol a TELC típusfeladatokat gyakorolják a résztvevők, választás szerint 60 vagy 120 órás kurzus keretében. A nyelvvizsgára, a kurzusokra jelentkezni, illetve sikeres teljesítmény esetén a bizonyítványt átvenni a Horváth Mihály Gimnáziumban lehet.

Cseh-Lakos