XXXVII. évfolyam 13. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Új munkahelyek, fejlesztések
 

2006. március 31.


Szirbik Imre, Lantos Sándor (tolmács), Rainer Bornemann, Bán Zsolt és Keller Ferenc a sajtótájékoztatón.


Kedvező elmozdulás következett be Szentesen a munkalehetőségek számának növekedésében. Idén jelentősen növelték a munkáslétszámot a Legrand Rt.-nél, illetve a Hungerit Zrt.-nél. A polgármesteri hivatal a regisztrált munkanélküliek foglalkoztatására pályázatokat nyújtott be, a gazdaság versenyképességének növelése érdekében - a kis- és középvállalkozókkal együttműködve - fejlesztési programot indított el az ipari parkban.


Bővebben


 

Költözik a Micimackó
 

2006. március 31.


A város központjában 2001-ben adták át az új játszószerekkel felszerelt gyermekparkot. A Micimackó játszóteret most elbontották. De nem véglegesen. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész arról tájékoztatta lapunkat, hogy a felújított fa eszközöket néhány méterrel távolabb ismét felállítják majd.

A városközpont felújításával a tér e részét is átépítik, új gyalogút, átjáró készül a Horváth Mihály utca és a Panoráma között, továbbá megújul a Szent Miklós tér.

Mire e sorok megjelennek, elkezdődnek a munkálatok a Nagy Ferenc utcában. Ennek folytatásaként alakítják ki a Horváth Mihály utca és a tér közötti gyalogutat. Az átjáró útjában "állt" a játszótér, ezért elbontották. Onnan nem messze, kicsit jobbra a Kossuth utca felé már egy fölújított játszóteret helyeznek vissza.

 


 

Drámaisok a színen
 

2006. március 31.


Március 25-én rendezte meg a Horváth Mihály Gimnázium Mustra Gáláját a Tóth József Színházteremben, ahol nem csak a kiváló mustrázók léptek fel, hanem a tanév folyamán készült színpadi darabokat is láthattuk. Képünkön részlet a Drámacskák című produkcióból, melyet a 10. D osztály mutatott be. Ezzel vettek részt a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Művészeti Szakközépiskola és az ODE Diákszínjátszó fesztiválon a budapesti Bárka Színházban. A darabot Matos Ibolya tanárnő rendezte.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

A két csöpp felelősségről
 

2006. március 31.


Március 27-e, hétfő. Éjfél után egy óra. Kiment az álom a szememből. Fel kell kelnem. Ruhát kell kapnom magamra. És írnom kell valamit a tegnap előtti napról. A szombatról. A Gyümölcsoltó Boldogasszony szép napjáról. Mikor a katolikus keresztények még meglévő hite arra az "Egy csöpp emberségre" gondol, mely a szó biológiai értelmében beindult egy názáreti fiatal hajadon méhében.

E szép nap számomra úgy kezdődött, hogy a fél hetes hírek után megszólalt a Kossuth adón a történésznő, Schmiedt Mária hangja, s mondott néhány okos szót "Egy csöpp emberség" címszó alatt.


Bővebben


 

Választási napiparancsok, hírszerzők és egyéb otrombaságok
 Botrányos választás 1931-ben (II.)

2006. március 31.


Dr. Farkas Béla főispán


A kormánypárt az előző részben ismertetett előnyök mellett egyéb, etikusnak aligha nevezhető intézkedéseket is foganatosított a győzelem bebiztosítása érdekében. Ezt a célt szolgálták a "választási napiparancsok" kiadása, amelyek a főispáni bizalmas iratok között maradtak fenn.


Bővebben


 

Mátyás király segített
 Évfordulók - 2006

2006. március 31.


105 éve,
1901. március 25-én indult a Szentes című társadalmi és ismeretterjesztő hetilap. Kiadója Bőhm Albert, felelős szerkesztője Csallány Gábor.

145 éve,
1861. március 27-én született Brassóban (Erdély) Koszta József (1861-1949) festőművész, a Munkácsy-tradíciót folytató ún. alföldi irányzat egyik legjelentősebb képviselője. 1882/83-ban a bécsi akadémia vendéghallgatója, majd 1885-88 között a budapesti Mintarajziskolában Greguss János, Lotz Károly és Székely Bertalan tanítványa. 1891-ben ösztöndíjjal a müncheni akadémiára került, hazatérése után Benczúr Mesteriskoláját látogatta. 1906-ban elnyerte a Fraknói-díjat, amelyből két évet Rómában tölthetett. A Mezei munkások c. képére kapott Röck-díjból Párizsba, majd az Andrássy-díjból Belgiumba és Hollandiába látogatott. Külföldi útjai után - az 1910-es évek közepén - az Alföldön telepedett le: Szentes határában lévő tanyáján dolgozott három évtizeden át. A tanyavilág festőjeként vonult be a művészettörténetbe. Számos kitüntetés és díj birtokosa: 1917-ben Wolfner-díjjal jutalmazták, 1935-ben állami festészeti aranyérmet, 1948-ban Kossuth-díjat kapott. A Nemzeti Galéria több festményét őrzi. Hagyatékából 29 festmény a szentesi múzeum tulajdonába került. 1949-től a helyi múzeum névadója. 1962-ben utcát, 1992-ben iskolát neveztek el róla Szentesen. Városi házát emléktábla jelöli (Zrínyi u. 2.), utcája elején domborműves emlékoszlop áll, Borsos Miklós alkotása (1969).


Bővebben


 

Két év börtön gyilkosságért
 

2006. március 31.


Tekintettel a cselekmény súlyára, semmi nem indokolja, hogy a vádlott büntetést felfüggesszék - mondta ki ítéletének indoklásában a Szegedi Ítélőtábla, így a Csongrád Megyei Bíróság döntését megváltoztatva a táblabíróság 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte az 58 éves szentesi Német Lajost. A vádlott súlyosan bántalmazta egy ismerősét, aki pár nappal később meghalt. A nyugdíjas, büntetlen előéletű vádlott lakóhelyére rendszeresen bejárt alkalmi munkát végezni B. Márton sértett, aki italozó életmódot folytatott. 2004. október 29-én italozás közben a vádlott legalább kétszer ököllel arcon ütötte a sértettet, ki a földre került, s több bordája és az orrcsontja is eltört. Miután a vádlott a bántalmazást abbahagyta, értesítette a rendőröket. A mentőszolgálat a sérültet a szentesi kórházba szállította, ahol mellkas-csövezést hatottak végre rajta, azonban ezt a sértett kitépte, ezért október 30-án meg kellett ismételni. A férfi a szakszerű orvosi ellátás ellenére november 2-án életét vesztette. A másodfokú ítélet immár jogerős.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

18 millió oktatásra
 

2006. március 31.


A Klauzál Gábor Általános Iskola 18 millió forintot nyert pályázaton a kompetencia alapú oktatás bevezetésére, megalapozására. Ennek keretében a pedagógusok egy része többszöri továbbképzéseken vesz részt, illetve közel 4 millió forint értékben döntően informatikai eszközöket vásárolnak. Bár a program várhatóan a következő tanév elején indul, a minél pontosabb megvalósításra való felkészülést már meg is kezdte az oktatási intézmény.

 


 

Tisza-vizet a Kurcába
 

2006. március 31.


A Kurca folyamatos vízpótlását tervezik a vízügyi szakemberek a szakminisztérium államtitkárának utasítására. Gombos András a Rádió Szentesnek elmondta, hogy három lehetséges változatot dolgoznak ki. Az egyik lehetőség a jelenlegi megoldás fejlesztése az ún. lavórtól, másik lehetőség a Vekeren keresztül a szarvasi Körös-holtág duzzasztásával, a harmadik pedig a Kommün csatorna kettős funkciós átalakítása, hogy a Tiszából közvetlenül kerülhessen víz a Kurcába. Jelenleg a hatástanulmányok és a tervezés folyik, őszre várható egy kész terv. A teljes kotrás és a folyamatos vízutánpótlás 2012-2013-ra lesz megoldható, addig azonban a környező települések szennyvízcsatornázását és az állattartó telepek szennyezésének megszüntetését is el kell végezni.

 


 

Gondolatok
 

2006. március 31.


A tudás önmagában senkit nem tesz jobbá: a tanult ember nem feltétlenül jobb ember is. A több tudás ad tekintélyt, megbecsülést, de a jóság forrása nem a tudás: a jóság Isten külön kegyelmi ajándéka, amit annak ad, aki kéri tőle. Ne feledd: "Aki kér, mind kap..." A szeretet Isten legnagyobb kegyelmi ajándéka.

Az élet tele van ellentmondásokkal, sokféle apró "igazsággal". Aki azt hiszi magáról, hogy mindig jól tudja, mi a valódi igazság, a helyes vélemény, jó megoldás, az nem különb a többi embernél, hanem egyszerűen beképzelt, túlságosan is önhitt. Törpe óriás...

Ugye ismered a Tízparancsolatot? Mind a tizet? És ugyan meg tudod-e tartani mindegyiket? Ne gondolkozzál, mit válaszolj. A Biblia ezt írja: "Nincs egyetlen igaz ember sem." Vagyis nincs büntetlen ember, mindnyájan bűnösök vagyunk. Nem egyformán, ki ebben, ki abban vétkes. És ez nem lesz másképpen. A dolog megoldása másban van: Isten irgalmas, kegyelmes, a megbocsátó szeretete magasabb a felhőknél is. Ez azonban ne a vétkezésre bátorítson, hanem inkább több alázatosságra és Isten iránt táplált háládatosságra késztessen, bátorítson, hanem az alázatosságra és az Isten iránti hálára késztessen!

Minél idősebb vagyok, annál kevésbé tudok megfelelni minden kihívásnak. Ismernem kell a testi gyöngeség által szabott korlátokat. A sok "igen" után meg kell tanulnom egyre gyakrabban nemet is mondanom. Ha ma még nem érted, majd egyszer megérted... Hány éves is vagy?

Hagyd a másik embert, hadd legyen olyan, amilyen. Úgysem tudod a szavaiddal megváltoztatni, jobbá tenni. Elég, ha te már jó vagy, vagy majd jobb leszel. Aki látja a te jóságodat, meg is kívánja s ha megkívánta, igyekezni is fog olyanná válni, amilyennek téged lát. Nem a szavaid nyomán, hanem a példaadásod nyomán.

Dr. Imre Ernő

 


 

Francia és német diákok jönnek
 

2006. március 31.


Balogh Csilla Noémit, a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (a SZIDÖK) polgármesterét kérdezzük a SZIDÖK tevékenységérol.


Bővebben


 

Beiratkoztak az iskolákba
 

2006. március 31.


Hivatalos, de nem végleges adatok az általános iskolai beiratásokról.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 278 gyermeket irattak be az oktatási intézményekbe. Az önkormányzati iskolákba 174, az egyháziakba 104 gyermeket irattak be. A hivatalos, de még nem végleges információk szerint a Koszta J. Általános Iskolában 63, a Petőfiben 32, a gróf Széchenyiben 8, a Klauzálban 31, a Damjanichban 17, a Deákban 23, a Szent Erzsébetben 49, a Kiss Bálintban 55 elsős kezdheti meg szeptemberben az általános iskolai tanulmányait. Az önkormányzati iskolákban kialakítandó osztálylétszámokról május 12-i ülésén dönt a képviselő-testület.
Forrás: Rádió Szentes

 


 

Játékos mindennapok
 

2006. március 31.


Március 14-én délután felsős diákok részvételével 13 csapatos területi technika verseny zajlott a Koszta József Általános Iskolában
A gyerekek a barkácsolás, számítógépes technika, bolti bevásárlás, postai tennivalók, hulladékszelektálás, ügyességi verseny és könyvtári kutatás területén bizonyíthatták rátermettségüket.

A 4 fős csapatok 5-8. osztályos tanulókból álltak és családneveket választottak maguknak, majd a továbbiakban már így versenyeztek. A "családok" maguk dönthették el, hogy a "családtagok" közül ki milyen feladatot vállal és mikor teljesíti azt a megadott 120 percen belül. Természetesen a "rokonok" segíthették egymást.

A legtöbb pontot a Mindszenti Általános Iskola csapata gyűjtötte, így ők jutottak tovább az országos versenyre (Farkas Nikolett, Papp Rita, Juhász Gábor, Luczó István).

További helyezettek az 5-8. osztályban: 2. Kiss B. Ref. isk. (Hajdú Hanna, Juhász B. Antal, Lázár Miklós, Szabó Bence), 3. Szent E. Kat. isk. (Bozó Boglárka, Kovács Krisztián, Szabó N. Zoltán, Szabó Zsolt).

7-8. osztályban: 1. Damjanich J. isk. (Faur Viktória, Hornyik Anna, Bögöthy Gábor), 2.-3. Klauzál G. isk. (Bartyik Bernadett, Erdei Adrienn, Pipis Ildikó, Székely Szilvia, Arany Jenő, Hergelt András, Pipis Róbert, Pető László).

Köszönetet mondunk a felkészítő és a lebonyolításban segítő tanároknak:

Borbás István, Csorba Ildikó, Fekete Zoltán, Geráné Révész Gabriella, H. Szabó Péterné, Kéveszkiné Pintér Katalin, Kováts Levente, Lucza László, Orosz Mariann, Pólya Sándor, Széll Pálné, Szolláthné Sárközi Sarolta, Szunyiné Marton Edit, Sztankovits Tímea, Tóthné Török Ildikó, dr. Tóth Tiborné.

 


 

35 új munkahely
 

2006. március 31.


Bővült a foglalkoztatottak létszáma a Legrand Rt-nél. A villamosszerelési anyagokat gyártó világcég helyi vállalatához 35 főt vettek fel januárban betanított munkára. A kissorozatú speciális termékek szereléséhez középfokú végzettségű dolgozókat alkalmaznak. A szerelőüzemben így közel kétszáz munkavállaló dolgozik, 90 százalékban nők. A vállalat ebben az évben ötmillió forintért korszerűsítette tanműhelyét, ahol jelenleg 46 ipari tanulót képeznek villanyszerelő, forgácsoló és géplakatos szakmákban.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

Nemzeti gazdaszövetkezetet hoznának létre
 

2006. március 31.


Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének országos elnöke március 28-án délután Szentesre érkezett, és a Fidesz székházban sajtótájékoztatót tartott. Ezután Szegvárra látogatott, hisz sok ottani gazda vett részt az ő szervezésükben tavaly az országos demonstráción. Az elnök a Fidesz és a Magosz között kötött megállapodásról és arról az agrárprogramról tájékoztatott, mely a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség mezőgazdasági programjának a gerince.


Bővebben


 

Nők a kampányban
 "Velünk kerek a világ"

2006. március 31.


Jó ötletnek tartja a Fidesz női kampányát Steinerné Vasvári Éva országgyűlési képviselő, mert a február közepén indult programsorozat remek alkalmat ad arra, hogy a nők kötetlenebbül beszélgessenek a politikáról, a mindennapi életről.


Bővebben


 

"Aranyos" citerások
 

2006. március 31.


Folytatódott a Pengető Citerazenekar sikersorozata. Múlt hét végén két komoly megmérettetésen is arany fokozatot érdemeltek ki a szentesi zenészek, újságolta Mélykutiné Németh Kornélia, az együttes vezetője.

Öt helyszínen folytak a VI. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntői, ezek közül a Pengető citerásai Kiskunfélegyházán szerepeltek március 25-én. Az októberi országos döntőre 44 együttesből csak néhány jutott tovább, köztük volt a szentesi zenekar, mely dél-alföldi népdalcsokrával vívta ki a népzenei szaktekintélyekből álló zsűri elismerését, és a kiváló arany minősítést. Másnap Törökszentmiklóson a Népzenei Együttesek Országos Minősítésén az együttes történetében már negyedik alkalommal kapta meg az Arany Páva-díjat. Matyó summás népdalokból válogatott és bácskai táncokból összeállított műsoruk meggyőzte az ítészeket. A rangos népzenei kitüntetés birtokosai áprilisban részt vesznek az Arany Páva-nagydíjas versenyen Dabason, mely ismét nagy megmérettetés. A következő hetekben, hónapokban felkéréseknek tesznek eleget, sok helyre hívják őket fellépni, büszkélkedett a zenekarvezető. Említést érdemel a július 16-26. között Szentesen rendezendő országos méretű citerás és néptánc tábor is, ahová a legjobb hazai citerás tanárokat várják, hogy továbbadják tudásukat. Szeptemberben pedig a Pengető tagjai adják tovább az ún. népzenei stafétát, melyet tavaly óta őriznek. Arra jogosítja fel őket, hogy városunkban rendezhessék meg a népzenei világnap hazai fesztiválját. Így szeptember 30-án megyei népi zenekarok vendégeskednek, s adnak műsort Szentesen. A Pengető változatlan lelkesedéssel dolgozik, a tagságban csak egy változás történt: Baranyi Imre tíz év után visszatért a csapatba. Az állandó tagok: Vas Andrea, Szeri Szilvia, Földesi Márta, Petesné Trupulai Erzsébet, Őze Csaba, Laczkó Péter és Mélykutiné Németh Kornélia. Utóbbi elárulta, az elért szép sikerekben kiemelkedő szerepe van a művelődési központ erkölcsi és anyagi segítségének is.

D. J.

 


 

Ők megmutatják, amit mi látunk
 

2006. március 31.


Dr. Csíky László és Tónió (Fotó: Vidovics)


Magyar Nobel-díjasok portrészobra fogadta a városi könyvtárba látogatókat március utolsó szombatján. Dr. Csíky László portré- és karikatúraszobrász valamint Tónió karikatúrista közös kiállítása nyílt meg ezen a napon. A művészekkel Szűcs Lajos alpolgármester beszélgetett.


Bővebben


 

Arany Jánosra emlékezve
 

2006. március 31.


A szegedi Arany János Általános Iskola a költőre emlékezve indította útjára balladamondó versenyét, melynek területi fordulóját rendezték meg a Klauzál Gábor Általános Iskolában. Március 28-án 15 felső tagozatos tanuló mondta el kedvenc balladáját. Nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek, hiszen a ballada a legösszetettebb irodalmi műfaj, s nehéz megjeleníteni a szereplők bonyolult érzelmeit. A zsűri Arany János versei mellett népballadákat is hallhatott, volt köztük mosolyra és könnyre fakasztó egyaránt. Az áprilisi szegedi megyei döntőn az első három helyezett képviseli városunkat: 1. Horváth Szabolcs (Petőfi isk., fk.: Szemerédi Beáta), 2. Szemerédi Dávid (Kiss B. isk. fk.: Vanó Éva), 3. Kardos Fanni (Koszta isk., fk.: Kanyóné Molnár Henriett).

 


 

A feketeszárú cseresznye írója
 

2006. március 31.


Dr. Horváth György a könyvtárban kedvenc szerzőjéről beszélt.


A magyar irodalom remekei sorozat legutóbbi előadása Hunyady Sándorról szólt. Talán kevésbé ismert, nem tartozik a nagy klasszikusok közé, noha korában, a XX. század 30-as, 40-es éveiben ismert és elismert írónak számított.


Bővebben


 

Iskolai telefontolvajok
 

2006. március 31.


Az elmúlt vasárnap reggel egy nagymágocsi tanyából loptak el a tolvajok két kutyakarantén ketrecet. Később a rendőrök elfogták az elkövetőket, akiknél a ketreceket is megtalálták. A két gádorosi férfi egyelőre mindent tagad, állításuk szerint megvásárolták a szerkezetet. Arra még nem tudtak magyarázatot adni, hogy akkor miért menekültek a rendőrök elől...?

Büntetőeljárás indult egy makói házaspár ellen, akik úgy értékesítették személygépkocsijukat, mintha az már az övéké lenne. Az autót megvásárolni szándékozó vevő aztán kiderítette, hogy a járművön még tartozás van, ezért nem adható el.

Az Országos Takarékpénztár feljelentése alapján indult eljárás egy szentesi férfi ellen, aki hamis munkáltatói igazolással szeretett volna hitelt felvenni két alkalommal is. Csalás kísérlete miatt vizsgálódik a nyomozóhatóság az ügyben.

Továbbra is sláger a mobiltelefonok lopása - az iskolákban. A rendőrség kérése az, hogy a nagy értékű készüléket, játékot inkább hagyják otthon a diákok, minthogy lába keljen a suliban. Az egyik középiskola tornatermének öltözőjéből mobilt, pénztárcát és okiratokat vitt el a tolvaj 23 ezer forint értékben, az egyik étteremből pedig a felszolgáló készülékét vágta zsebre valaki - minden lelkiismeretfurdalás nélkül.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. március 31.


  • Vadászleves
  • Fűszeres vaddisznó
  • Illatos gesztenyefánk


Bővebben


 

Négy pontra vágyik a Legrand
 

2006. március 31.


A Ferencváros népligeti uszodájában játszott az elmúlt hétvégén bajnoki mérkőzést a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata.

Berki András vezetőedző jó kezdésről számolt be lapunknak, hiszen az első nyolc perc után mindössze egyetlen találat volt a Fradi előnye. A folytatásban már nem muzsikáltak ilyen jól a mieink, mivel 6-3-ra nyerte a második negyedet a hazai csapat. A második félidőben viszont semmi oka nem volt a szégyenkezésre a Legrandnak jobb nevű vetélytársával szemben, ugyanis a harmadik, majd a záró negyed is a Szentesé volt. A négy gólos hátrányt azonban csak felezni sikerült, így tisztesnek mondható 11-9-es vereséggel tért haza a gárda. Az igazi erőpróbák azonban csak most következnek, pénteken 19 órakor a Neptun, vasárnap 18 órakor a Pécs vendégszerepel a ligeti uszodában. Berki András a Ferencváros elleni találkozóról elmondta, hogy a pontszerzés sem lett volna elképzelhetetlen, annak ellenére, hogy akár egy nagyobb gólarányú vereségbe is beleszaladtak volna. Az előttük álló két mérkőzésen bízik a négy pont begyűjtésében, mert csak így kerülhet be az első nyolc közé a Legrandt. A pénteki mérkőzés legfontosabb hiányzója éppen Berki András lesz, akit a fővárosban reklamálásért állított ki a játékvezető, ezért a Neptun ellen Pengő László dirigálja majd a Szentest.

A vasárnap mérkőzésre az önkormányzat és a Szentes MÉH Kft. jóvoltából díjmentes lesz a belépés.

H. V.

 


 

"48-as lövészek"
 

2006. március 31.


A Szabadidős Sportklub "48-as honvéd lőversenyt" rendezett a Legrand lőcsarnokban március 18-án.

Az alábbi eredmények születtek:


Nők:
1. Fenyvesi Magdolna 165 kör (Szabadidős SK)
2. Tóth Pálné 159 (Szarvasi Lövészklub)
3. Gruik Brigitta 149 (Kontavill Szentes)

Férfi:
1. Lizon János 179 (Szarvasi Lövészklub)
2. Postás László 172 (Kontavill)
3. Tóth Pál 168 (Kontavill)

Ifjusági:
1. Gránicz Balázs 156 (Szabadidős SK)
2. Gruik Brigitta 149 (Kontavill)
3. Baranyi Gábor 119 kör (Kontavill)

 


 

Felemás Kinizsi-rajt
 

2006. március 31.


Két mérkőzésen egy győzelem és egy vereség a mérlege a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapatának. A Kinizsi hazai pályán kezdte a tavaszi idényt a Nagymágocs ellen, és arattak 1-0-ás győzelmet Bozóki Zoltán "fiai". Az elmúlt vasárnap a tabella második helyén álló Mindszentnél vendégeskedtek Szabó Árpádék, és bár Szabó László góljával még nekünk "állt a zászló", a hazaiak előbb egyenlítettek, majd a győztes gólt is megszerezték. Bozóki edző szerint a Nagy-mágocs ellen kiegyenlített erők küzdelméből kerültek ki győztesen a második félidő elején szerzett Hidas-találattal. Mindszenten a vezető gól után fölénybe kerültek a vendéglátók, két kapufát is szereztek mielőtt egyenlítettek volna. A második mindszenti találatot szentesi támadás előzte meg, amikor is egy beadást követően a hazai védő kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, ám a büntető elmaradt. Ami a legrosszabb, hogy az ellentámadásból néhány másodperc múlva a mindszentiek megszerezték a győztes találatot.

Szombaton 16 órakor a Kinizsi a megfiatalított Csany-telek gárdáját fogadja a Pusztai László Sporttelepen. Bozóki edző úgy vélekedett, hogy illő lenne itthon tartani a három pontot, annak ellenére, hogy a Kinizsi is "átalakult" a téli szünetben. Új arc a csapatban - az őszhöz képest - az 1988-as születésű kapus, Miskolczi Balázs és a jobb oldali védő, Bajusz Olivér. Szabó László Csany-telekről, Rózsa Péter Fábi-ánsebestyénből érkezett Szentesre, Pataki Csaba pedig sérülése után tért vissza társai közé.

H. V.

 


 

Mezőnyjátékos a kapuban
 Női NB I-es futsal

2006. március 31.


"Szegény ember vízzel főz", tartja a mondás. Ez igaz a Szentesi Futsal Klub női együttesére, az 5-8. helyért folyó küzdelem első fordulójában, melynek Tolna adott otthont. Az első etapon, a hazaiakon kívül a gyulaiak, Skorpió SE Salgótarján és a Szentes nézett egymással farkasszemet.

Elöljáróban köszönet Balázs Imrénének a csapat kapusának, aki korábban már kiszállt a játékból, de a vezetés hívó szavára magára húzta a kapusmezt, hogy a csapat létszáma a megmérettetésen ne szenvedjen csorbát. A Tóth Antal által edzett csapat összeállítása: Balázsné-Kiss E., Csonka, Milovanovics, Üveges. Labdához jutott még Juhász, Bacsa, Kiss Á. A Kurca-partiak nehezen lendültek bele, az első percekben helyzetük maradt ki. A 7. percben egy nagyszerű szentesi támadás végén Üveges talált a hálóba, 1-0. Fél perc múlva egyenlít a tarján 1-1. Szünet után a Kurca-partiak összekapták magukat, s Milovanovics 2, Kiss E. találatával alakult ki a 4-1-es szentesi győzelem. A megszerzett három pontért nagy árat fizetnek Tóth Antal tanítványai, hiszen az egyik gólerős játékos Bacsa olyan súlyos bokasérülést szenvedett, hogy a nap további mérkőzésein már nem tudott játszani.

Következett a Tolna együttese. Bacsa sérülése lelkileg megfogta a szentesieket, semmi sem sikerült, 4-1-es vereség lett a vége. Ismét egy katonát vesztett Tóth Antal serege, ezúttal a kapus Balázsné szenvedett olyan sérülést, hogy az utolsó csatában Gyula ellen már Csonka (mezőnyjátékos) állt a kapuba. Dicséretére legyen mondva, ő is könnyebb sérüléssel bajlódott, de mindent megtett a tisztes helytállásért. A csere nélküli játék valamint két játékos kiválása miatt a Kurca-partiak összeroppantak. Nem is lehetett más az eredmény, mint 6-1-es gyulai győzelem. A szentesiek találatát Tolna ellen Csonka, míg a Gyula ellen Milovanovics szerezte.

A tabellán a Szentes 3 ponttal a 3. helyen áll. A második fordulóra április 2-án, 10 órakor kerül sor Gyulán. Nehéz összecsapások várnak a Szentesi Futsal Klubra.

D. V. Z.

 


 

Rögbis győzelem
 

2006. március 31.


Az őszi idényt a tabella tetején zárta az NB II-es Szentesi VSC „"91-esek" rögbi csapata. A téli pihenő után ők is elkezdték a tavaszi menetelésüket. A nyitányon Százhalombattán szerepeltek, s arattak fölényes győzelmet. Eredmény: Százhalombatta-Szentesi "91-esek" 17-35. Pontszerzők Baranyi 13, Törőcsik 7, Fekete, Kocsis, Füle 5-5-5.

 


 

Úszó diákolimpia
 

2006. március 31.


Március elején Székesfehérváron rendezték meg az "A" kategóriás IV. korcsoport országos úszó diákolimpiát. Az új versenykiírás alapján az országos ranglistán szereplő legjobb 16 csapatot hívták meg. Csongrád megyét, ezen belül Szentest a Klauzál Gábor Általános Iskola 6x50 m-es leány gyorsváltóban képviselte, amely 15 csapat közül a 4. helyezést érte el, megjavítva az eddigi legjobb eredményüket.

A váltó tagjai: Sipos Dorina, Újj Petra, Molnár Gyöngyi, Fazekas Anett, Magyar Alexandra, Bordás Ágnes

 


 

Szenior úszósikerek
 

2006. március 31.


A Szentesi Delfin ESC úszói közül 18 fő vett részt a Gáspár Ervin emlékére 9. alkalommal megrendezett országos szenior úszóversenyen. Bár még idényeleje van, mégis született néhány országos csúcs a békéscsabai uszodában. A szentesi versenyzőknek is jó hétvégéjük volt, 40 egyéni aranyat és egy váltó 1. helyet szereztek.

Becsák Jánosné: 50 mell, 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors, 100 mell, 50 gyors 1. 50 pille, 50 hát 2. Csák Zsuzsa: 50 hát, 100 hát, 50 gyors, 100 gyors, 200 vegyes, 50 pille 1. Kovács Imréné: 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 10 gyors, 50 hát, 100 hát 1. Cseuz László: 100 hát, 50 mell, 200 vegyes, 100 pille, 100 mell 1. 50 pille, 100 gyors, 50 hát, 50 gyors 2. Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 50 mell, 100 mell, 50 gyors 1. Bocskay Zsófia: 50 pille, 200 vegyes, 100 pille 1. 100 gyors 2. 400 gyors 3. Debreczeni Beáta: 50 mell, 100 mell 1. 50 pille, 200 vegyes, 400 gyors 2. 50 hát 3. Kádár Róbert. 100 mell, 100 pille 1. Melkuhn Dezső: 100 pille 1. 400 gyors 2. 100 hát, 100 gyors, 100 mell 3. Balázsné Lukátsy Katalin: 100 mell 1. 50 mell 2. 100 gyors, 200 vegyes 3. Horvát László: 400 gyors 1. 50 hát 2. 50 gyors 3. Pengő Erzsébet: 50 gyors 1. 400 gyors: 2. Lantos Alíz: 50 gyors 1. 400 gyors 2. Dr. Bakacsi Gyula:100 hát, 50 mell, 50 hát, 100 mell 2. 100 gyors 3. Dr. Kanyó Ádám: 50 hát 2. Ferke Gáborné: 100 mell 2.

4x50 m férfi vegyes váltó: V. kcs 3. Szentes (dr. Bakacsi, Kasza J., Melkuhn, Cseuz).
4x50 m nő vegyes váltó: V. kcs 4. Szentes (Bocskai, Bodnárné, Ferkéné, Becsákné).
4x 50 m férfi gyorsváltó: V. kcs. 1. Szentes (dr. Kanyó, Horvát, Melkuhn, Cseuz).
4x50 m női gyorsváltó: V. kcs. 3. Szentes (Balázsné, Bocskay, Ferkéné, Becsákné).

Pólyáné Téli Éva

 


 

A Kanárik is elhallgattak
 

2006. március 31.


Az elmúlt fordulók remek eredményei után joggal várta el a szentesi kispályás labdarúgást figyelemmel kísérők lelkes
tábora, hogy a Legrand-Szentes folytassa bravúros menetelését a bajnokságban.

Hétfőn este a Kanárik gárdája vendégeskedett a Dr. Papp László Sportcsarnokban - és távozott vereséggel városunkból. Koncz Zsolt, a Legrand játékos-edzője előzetesen arra hívta fel a figyelmet, hogy remek játékosokból álló, taktikus csapat lesz az ellenfél, akik ellen nehéz mérkőzésre számít. Így is történt, hiszen a vendégek nem rontottak neki a Leg-randnak, jól megszervezett védőmunkából előre törve igyekeztek helyzeteket kialakítani a hazai kapu előtt.
Az első gólt a Kanárik szerezték, szerencsére még szünet előtt sikerült az egyenlítés, majd fordulás után a vezetést is átvette a Szentes. Az előny később tovább nőtt, és bár szépítettek a látogatók, a 3-2-es győzelem nem forgott veszélyben. A mieink góljait Geleta (2) és Kerepeczky szerezték.

Az eredmények kedvező alakulása után már csak karnyújtásnyira van a rájátszás a Legrand számára, éppen ezért hétfőn este a Cső-Montage otthonában is pontszerzésre számít Koncz Zsolt. Egyébként sárga lapjai miatt csak a kispadról irányíthatja társait, játszhat viszont Szarvas Zsolt, akinek letelt az eltiltása.

H. V.

 


 

Családi események
 

2006. március 31.


Született:
Nagy Zoltánnak és Vig Erikának (Kisér u. 33.) Dániel Levente, Szabó Istvánnak és Hegyi Katalinnak (Honvéd u. 22.) Zita Katalin, Horváth Istvánnak és Staberecz Editnek (Kossuth u. 17.) Hunor, Kövesdi Szabolcs Imrének és Veres Ritának (Horváth M. u. 6.) Dávid Szabolcs, Szalai Istvánnak és Varga Ildikónak (Csongrád, Kossuth tér 10.) István Szilárd nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Dr. Szabó János József (Eger, Kárpát u. 3.) és Balázsi Irén (Honvéd u. 23.), Lázár Sándor és Horvát Erika (Orosházi út 28.).

Elhunyt:
Szabó István (Lahner Gy. u. 18.), Mészáros Sándor (Szabadság tér 4.), Csentes Antalné Gencs Erzsébet (Rozgonyi 10.), Kis Imre (Nagyhegy 407.), Szőke Sándor Ferenc (Dr. Udvardi 73.), Orosz József (Kisér u. 100.), Kiss István (Csongrád, Szent I. 19.), Soós Józsefné Kádár Mária (Csongrád, Muskátli u. 4.), Gulyás Ferenc (Csongrád, Csengeri u. 12.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz