<<< Vissza

Nemzeti gazdaszövetkezetet hoznának létre

2006. március 31.

 
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének országos elnöke március 28-án délután Szentesre érkezett, és a Fidesz székházban sajtótájékoztatót tartott. Ezután Szegvárra látogatott, hisz sok ottani gazda vett részt az ő szervezésükben tavaly az országos demonstráción. Az elnök a Fidesz és a Magosz között kötött megállapodásról és arról az agrárprogramról tájékoztatott, mely a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség mezőgazdasági programjának a gerince.

Elmondta, hogy az agrárdemonstráció jelképes volt, hisz a kormány négy éves tevékenységét minősítette az a három hét, amely alatt a miniszterelnöknek nem volt harminc perce számukra. Megítélésük szerint az elmúlt négy év agrárpolitikája nem volt sikeres, a vidéki emberek, a gazdák ezt igazolják viszsza. A kormány nem tudott élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az uniós csatlakozás kínált. A gazdák szinte minden évben demonstrációval tudták csak kikényszeríteni a támogatást. Az elmúlt négy év a sodródás, a stratégia nélküliség ideje volt.

A külföldi piacok óriási versenyt kényszerítenek ránk, és nem vagyunk felkészülve. 2004-hez viszonyítva tavaly az importnövekedés jelentős volt, élő állatban például elérte a hetven százalékot. Piacvédelem nélkül hatalmas tömegű áru jött be, és nincs minőség-ellenőrzés. Az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya teljesen felbomlott. A második világháború óta nem volt ilyen alacsony az állatállomány Magyarországon. Négy év alatt a sertésállomány két és fél millió darabbal csökkent éves szinten, a tehénállomány tizenkét százalékkal, tejtermelésünk húsz százalékkal.

A magyar vidék és a magyar gazdák programja valamennyi polgár programja. Elsősorban a termelőket hivatott segíteni, a jövedelmet ott tartja, ahol az keletkezik. Az uniós struktúrát tartják szem előtt, a birtokszerkezetet, a földmegtartást, a működő piacot. Új elem a programban egy nemzeti gazdaszövetkezet létrehozásának kezdeményezése. A gazda tulajdonába kell, hogy kerüljön a feldolgozóipar és a kereskedelem. Ez a szövetkezet országos hatáskörrel úgy működik majd, hogy az ország területét lefedő telephelyek a gazdák tulajdonába kerülnek. Ez az alap ahhoz, hogy végre telephelyeken keresztül lehessen a beszerzést, az értékesítést megszervezni. A gabonatárolásban jelentősen fog segíteni. Programjukban a fejlesztéseket a helyi erőforrásokra alapozva úgy szervezik meg, hogy az uniós források az ott élő embereket segítsék.

M. A.


<<< Vissza