<<< Vissza

Ők megmutatják, amit mi látunk

2006. március 31.

 
Dr. Csíky László és Tónió (Fotó: Vidovics)

Magyar Nobel-díjasok portrészobra fogadta a városi könyvtárba látogatókat március utolsó szombatján. Dr. Csíky László portré- és karikatúraszobrász valamint Tónió karikatúrista közös kiállítása nyílt meg ezen a napon. A művészekkel Szűcs Lajos alpolgármester beszélgetett.
Fellépőket is hívtak a megnyitóra: Halmai Bianka hegedűjátéka után a Dobbantó Táncegyüttes két tagja, Magyar Nóra és Bagi

Ferenc vajdaszentiváni táncokat adtak elő. Szűcs Lajos egy ifjúkori élménnyel kezdte: korábban atletizált, és egyszer a Kinizsi pályán megjelent egy házaspár két rozzant kerékpárral és azt mondták, hogy ők mostantól atletizálni fognak és mellesleg tanítani is. Így is lett. A házaspár dr. Csíky László és felesége volt.

Az orvos elmondta, neki a sport életeleme. Emellett rajzol, szobrokat készít és gyógyít. Ötéves korában terrakottából formált egy kis pipáló székelyt, ez volt élete első szobra, ma is őrzi. Apja nagyon tehetségesnek látta, de azt javasolta, tanuljon orvosnak, mert az a jég hátán is megél. Ő történész akart lenni, végül mégis az orvosi karra ment. Vonzó volt számára, hogy Szentes szinte tiszta magyar város, ezért jöttek ide Erdélyből. Felesége matematikatanár, fia diszkoszvető és irodalomtörténész, lánya közgazdasági diplomát szerzett, mindketten külföldön élnek.

Csíky László már általános iskolában rajzolt, eleinte tanárait ábrázolta groteszk módon. Tónió is a tanárai karikatúrájával kezdte. Később az iparművészeti egyetemen is az oktatóit és az évfolyamtársait rajzolta le. Egy kollégája tanácsolta, hogy próbáljon meg politikusokat rajzolni. Fotók alapján ábrázolta őket, és ez annyira jól ment, hogy egy év múlva bekerült a Ludas Matyihoz. Címlapokat készített az újságnak. Egyszer felkereste telefonon egy tévés társaság, amely politikai bábműsort akart indítani, és kérték, hogy próbáljon meg ilyen figurákat tervezni. Ez volt az Uborka című műsor, melyben Tónió tervezte bábokat láthattunk. Dr. Csíky László munkáiban meglátta azt a tehetséget, ami az ő művészetéhez párhuzamosan passzolna. Körülbelül egy éve együtt állítanak ki országszerte. Tónió elmondta, hogy alkotás közben nagyon pontosan próbálja leképezni a látványt, ami előtte van. Tökéletesen tud koncentrálni, ilyenkor semmi nem zavarja. Ahogy összerakja a részleteket, igyekszik felnagyítani az átlagtól eltérő dolgokat az arcon. A két művész valójában viszszaadja azt, amit mi is hasonlóan látunk, csak nekünk nincs eszközünk a megjelenítésükre.

Két leleplezés történt a kiállító teremben: Szűcs Lajos és Tónió karikatúraszobrát készítette el Csíky László, majd negyedóra alatt megalkotta a közönség előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szobrát. Tónió karikatúrákat készített, többek között az alpolgármesterről is.

A kiállítás legtöbb darabja politikusokat, közéleti szereplőket ábrázol. Április 14-ig megtekinthető a könyvtár nyitva tartási idejében.

Majzik Andrea


<<< Vissza