XLII. évfolyam 46. szám

2010. november 19.

Megkapta a bérlakást Szebasztián családja

A Varga család négy évvel ezelőtt vett birtokba egy szociális bérlakást, ahonnan a napokban egy Pintér utcai családi házba költözhettek. Az előző képviselő-testület lakásügyi bizottságának elnöke, dr. Gyenes Ágota kezdeményezte a lakáscserét, amelyet a testület akkor egyhangúan elfogadott. A négyéves Szebasztián veleszületett izomgyengeséggel él, a családnak sok nehézséget okozott az, hogy a kisfiút az emeletről kellett levinni levegőzni a babakocsival és a lélegeztetőkészülékével együtt.

2010. november 19.

Véradók napja

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetősége, a Dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztálya és az Együtt a Véradókért Szentesen Alapítvány a véradók napja alkalmából kitüntetés-átadó ünnepséget rendez december 3-án, pénteken 16 órakor. A véradókat a központi konyhán látják vendégül.

Beszédet mond Szekeres Veronika régióigazgató és Sasvári Krisztina a vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója.

2010. november 19.

Változások lesznek a közfoglalkoztatásban

Képünk illusztrációA Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatás eddigi rendszerét jövőre a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltja fel, amely igényelhető támogatások felhasználásával valósul meg és a bürokrácia csökkentésével jár. Az új rendszer a munkaügyi kirendeltségekkel való szoros együttműködést és folyamatos párbeszédet feltételez. A kormány 64 milliárd forintot tervez fordítani a célra. A tervek szerint a települési önkormányzatok és az állami infrastruktúrát kezelő gazdálkodó szervezetek mellett a kis- és közepes vállalkozások is részesülhetnek a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatásból.
A közfoglalkoztatás típusait tekintve rövid időtartamú önkormányzati, vagy huzamosabb idejű önkormányzati közfoglalkoztatásról beszélhetünk a jövőben. Az előbbi napi 4 órásban teljesíthető és a települési önkormányzatok mindennapi közfeladatainak ellátását segíti. Az utóbbi napi 6–8 órás munkavégzést jelent.

A tervek szerint a kis- és közepes vállalkozások jövőre a munkaügyi központ kirendeltségéhez benyújtott pályázat alapján kaphatnak támogatást, amely csak az előző évi létszámhoz viszonyítva többletfoglalkoztatásra igényelhető. Egyelőre még vizsgálják az országos közfoglalkoztatási programok lehetőségeit. Ez az ár- és belvízvédelemhez, a közutakhoz, vasutakhoz, az állami erdőterületekhez, a megújuló energiaforrásokhoz és az energiatakarékossághoz kapcsolódó munkálatokat segítenék.

A kérdésben parlamenti döntés november végén várható, a fenti információk egyelőre tájékoztató jellegűek.

(A részletes cikk a www.afsz.hu oldalon olvasható.)

2010. november 19.

Súlyponti helyett megyei

Polgármesteri támogatással

A kis Makrancos a kórház kertjébenJanuártól megszűnik a súlyponti kórház kategória, a tervezett változás érinti a Dr. Bugyi István Kórházat is. Még 2006-ban jelöltek ki az országban 39 súlyponti kórházat, a mostani változás szerint azonban helyettük megyei kórházak alakulnak. A fekvő- és járóbeteg ellátásban a megyei kórház státusz elnyerésére pályázik az intézmény, a kezdeményezést támogatja Szirbik Imre polgármester is.

Megkezdődött a szakmai konzultáció a Gyógyuló Magyarország címet viselő programról. Az ebben felállított új rendszer szerint az országban 5 szintű egészségügyi struktúra jön létre: 0. szint lenne a Járóbeteg ellátási szint, első a Fekvő- és járóbeteg ellátó intézmény, második a Megyei szintű fekvő- és járóbeteg ellátási központ, harmadik a Nagytérségi szintű fekvő- és járóbeteg ellátási központ, negyedik az Országos szakmai központok és alközpontok.

2010. november 19.

Az áldozatos munkáért

A szociális munka napját hagyományosan megünnepli az önkormányzat. Ez az esemény jó alkalom a szociális szféra különböző területein dolgozó szakembereknek a találkozásra, egy kedélyes beszélgetésre. Tiszteletükre adott óvodások csoportja zenés-táncos műsort, és őket köszöntötte Szirbik Imre is ünnepi beszédében hétfőn a központi konyha ebédlőjében.

A polgármester köszönetet mondott az áldozatos erőfeszítésekért, melyeket a dolgozók a közösség segítségére szorulókért tesznek nap, mint nap. Ráadásul ők, mint a polgármester fogalmazott, sokszor ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint a rászorulók, de azokat munkájuk idejére otthon hagyják, s vállukra veszik a másokét, majd hazatérve ismét a saját problémáikkal kell foglalkozniuk. Mosolyt is tudniuk kell varázsolni, s ezért a nagyon nehéz feladatért mondott az egész város közössége nevében köszönetet Szirbik Imre.

November 12-én nem csak a szociális munka napját ünneplik, hanem egyúttal a házi segítségnyújtás városunkbeli fennállásának 35 évéről is megemlékeztek a rendezvényen.

Mint elhangzott, a gondozók a munkájuk során háztól-házig járnak mindennap, sok-sok kilométert megtéve, s az ezt nagymértékben segítő elektromos kerékpárokért hálásak a városnak. Kamerát vettek a kezükbe, s egy délután felvették azokat az életképeket, melyekkel az ünnepségen bemutatták a napi tevékenységük során előforduló, de ez alkalomra vidámra hangolt helyzeteket. Szólt kisfilm az adatlap kitöltésének nehézségeiről, amikor az ellátott állandóan visszakérdez, egy másik jelenetben a vércukorszintmérő bukkant fel, mesélt egy film a véletlenül túladagolt hashajtó esetéről, de az időjárás viszontagságainak kitett ázott gondozónőről is.

A szakemberek persze nem tudnak felhőtlenül nevetni a mindennapok gondjait, – kedves humorral – bemutató filmecskék láttán, hiszen ezeket a problémákat saját bőrükön tapasztalják. Az ünnepi vacsorát azért mindenki jó hangulatban fogyasztotta el.

D. J.

2010. november 19.

Nemes adományozó és iskolaalapító

120 éve hunyt el ifj. Bartha János

Ifj. Bartha János (Ábrányi Lajos, 1898)Hetven évvel ezelőtt, 1940. november közepén nyitotta meg kapuit a Szentesi M. Kir. Téli Gazdasági Iskola és Mezőgazdasági Állomás, a mai Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző intézményi jogelőde. Az iskola ifj. Bartha János gazdálkodó hagyatékából létesült, a parasztfiatalok továbbképzése céljából. A szezonális intézmény 46 tanulóval kezdte meg a működését, Regele János igazgató irányításával. A ma is használt épület terveit Kerekes András építész készítette. Az iskola előbb 1943-ban, majd 1988-ban felvette az alapító, ifj. Bartha János nevét. A nemes adományozó 120 évvel ezelőtt hunyt el; ebből az alkalomból idézzük fel emlékét.

2010. november 19.

"Kötelező" gondolatok

Tizenkilenc éve dolgozom a biztosítási szakmában és megértem néhány változást. Minden autós hallgatja a médiában, hogy váltani kötelező. Spórolás mindenáron. Valóban meg lehet takarítani több ezer forintot, de a sok ajánlat mellett pár gondolatot engedjenek meg, kedves autós társaim.

Ha káreseményben vagyunk résztvevők, akkor rengeteg az intéznivaló. A lízing cégek, autószerelők, a másik fél akivel ütköztünk és a kárszakértő, mind-mind rémületes bürokratának tűnik, pedig csak a dolgukat végzik. Ha mégis karambol történik, jól jön az élő hangú segítség, és az elérhető ügyintéző. Az a sok rohanó üzletkötő a biztosítóknál… Na, lehet őket szidni, de ők azok, akiket felhívhatunk, ha az árok szélén üldögélünk rémülten. Ilyenkor nincs internetes bejelentésre lehetőség és kezdődik a felsorolt vesszőfutás.

Másik gondolat… Egy rosszul sikerült felmondással elveszíthetjük az évek alatt megszerzett bonuszunkat. Sajnos, mindenki tévedhet, ez is lehet drága játék.

A jó választás fontos, de egy dolgot ne felejtsünk el: nem minden az olcsóság.

Ma már autót sem veszünk légkondi, vagy extrák nélkül, pedig úgy olcsóbb lenne. A kényelmünkre is adunk. Döntsünk felelősen.

Herold Péter biztosítási szakértő

2010. november 19.

Óvatosan metsszük a diófát

Az optimista ember ültet diófát, tartja a szólás, hiszen mikorra termőre ér (30-40 év múlva) addigra már az unokák fogják élvezni a gyümölcsét. Azonban a mai viszonyok, a faiskolában vásárolt oltványok esetében nem kell olyan sokáig várni, hiszen pár év alatt lehet róla szüretelni.

Dr. Horváth Györgytől, a kertbarátkör elnökétől megtudtuk, hogy a dió igen elterjedt növény, sok fajtája van; papírhéjú, vastaghéjú, kerek, ovális, különböző színben és nagyságban terem. Leveleiben csírázást, növekedést gátló anyagok vannak, így a diófák alatt szinte minden növény kipusztul. Komposztálni sem érdemes a leveleket legalább két évig, mert ezek az anyagok csak egy idő után bomlanak le belőle.

A diófa viszonylag kevés gondozást igényel. Permetezni nem szükséges, kevés kártevője van. Az első néhány évben esetleg egy kis koronaalakításra van szükség. Óvatosan bánjunk a metszéssel, mert a dió az egyik legkorábban "ébredő" fa, a nedvkeringése már januárban beindul. Ha metszeni szükséges, akkor lombhullást követően, még a nyugalmi állapotban végezzük el ezt a műveletet. Ellenkező esetekben egy fiatal fa esetén olyan intenzív lehet a nedvek beindulása a sérült helyeken, hogy a fa ki is száradhat.

Vannak, akik már zöld állapotában is felhasználják a termést. Megérve saláták, gombák, vagy egyszerű vajas, zsíros, lekváros kenyerek kiegészítője is lehet, de a juhsajtok, birsalmasajtok, almák mellé is ízletes csemege. Ledarálva panírba keverve különleges ízt ad a rántott húsnak is.

A dióbélnek igen magas az olajtartalma, ami az egészséges életvezetéshez feltétlenül szükséges. A koleszterincsökkentő étrendek egyik alapja a mogyoróval és mandulával együtt, a benne levő telítetlen zsírsavak miatt. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre.

Garai Sz. Imre

2010. november 19.

Gyöngyösi nyomdász alapított vállalkozást városunkban

Évfordulónaptár – 2010.

115 éve, 1895. november 11-én Sima Ferenc országgyűlési képviselő beszédet tartott a képviselőházban az agrárszocialista mozgalmak terjedésének gazdasági okairól.

170 éve, 1840. november 13–14. között a vármegye nagy hajtóvadászatot tartott a szentesi határban a betyárok ellen, amelyben Szentesről 80 lovas és 300 gyalogos ember vett részt.

2010. november 19.

Miniszteri elismerés a vezérigazgatónak

Az Európai Kereskedelmi Nap alkalmából dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kereskedelemben végzett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül miniszteri kitüntetésben részesítette Mészáros Zoltánt, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatóját.

Az elnök az elismerést az elmúlt héten vette át Budapesten.

2010. november 19.

Játék koncertjegyekért

A Fivérek zenekar felajánlott 3 db belépőt a koncertre, melyeket az alábbi kérdésre helyesen válaszolók között sorsolunk ki.

Mi a címe annak a Zorán-Presser dalnak, mellyel a Seres-fiúk 12 évvel ezelőtt először álltak közönség elé?

A megfejtést szerkesztőségünkbe (név és telefonszám feltüntetésével) kérjük eljuttatni november 25-ig. A dal címét e-mailen (szenelet@szentes.hu) és a 63/311-63-as telefonon fogadjuk. Sorsolás november 26-án, csütörtökön. A nyerteseket telefonon értesítjük.

2010. november 19.

Dolgoznak a Petőfiben

Megkezdődött a Petőfi Szálló műemléki rekonstrukciója. A generálkivitelező Arcadom Építőipari Zrt. alvállalkozókat keres a felújításhoz. Az alvállalkozók kiválasztása pályáztatással történik. A beruházás során bontási, mélyépítési, magasépítési, gépészeti-, erős- és gyengeáram-szerelési, felületképzési, burkolási, külső közműszerelési munkálatokhoz vár jelentkezőket a generálkivitelező, mindenekelőtt Szentesről és környékéről.

Az alvállalkozók kiválasztásánál előnyben részesülnek a hasonló területen referenciákkal, valamint a megfelelő humánerőforrással rendelkezők. A generálkivitelező sürgősen alkalmaz bontási munkákban járatos alvállalkozót, 15-25 fős létszámmal.

Jelentkezni lehet, a referenciák és a szakterület megjelölésével az erdelyi@pendola.hu e-mail címen.

Kis képünkön Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezetője. Alatta a Petőfi belsejének látványterve.

2010. november 19.

Nyolcévesen világsztárok között

Ifjabb Lindák Zoltán (Zotty)Úszónak készült, ám ma már teniszezőként ér el nagyszerű eredményeket ifjabb Lindák Zoltán, a Szentesi Tenisz Klub versenyzője. A most nyolcesztendős fiatalember idei remek eredményei alapján – korosztályának hatodik kiemeltjeként – meghívást kapott a Magyar Tenisz Szövetségtől arra a viadalra, melyen 16 fiú és 16 leány az idei Tennis Classics helyszínén, világsztárok és nézők százai előtt mérhette össze tudását a Papp László Budapest Sportarénában.

Zoli ötesztendősen kezdett úszni, ám mivel versenyre nem nevezték be, szülei tanácsára a teniszezést választotta. Rákóczi Andrea ismertette és szeretette meg vele a sportágat, és ragasztotta rá a Zotty becenevet. Egy erőnléti és négy labdás edzésen vesz részt hetente.

2010. november 19.

Terjed a gyermekkori diabétesz hazánkban is

Az elhízás, a helytelen táplálkozás és a mozgás-hiány növeli a kockázatot

Az EURODIAB-rendszer felmérése szerint a kontinens szinte minden országában, így hazánkban is növekszik a gyermekkori diabéteszesek száma. Mint sok más betegség, ennek is kiváltó okai lehetnek a társadalmak változó életmód- és táplálkozásbeli szokásai. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a mértéktelen üdítőital-fogyasztás egyértelműen ide sorolható, ismertette dr. Szűcs Péter (képünkön) hódmezővásárhelyi szakorvos a hétvégén, a művelődési házban tartott diabétesz konferencián.

2010. november 19.

Úton-útfélen

Az Istenért nem lépne arrább. Ott áll az ajtóban, és néz rám azokkal a megveszekedett üveges szemekkel, de nem mozdul. Mondom neki, kérlelem, menjen bentebb, ne álljon ott, mint egy árva szamár! Nem megyek vele semmire. Úgy tűnik, csak a sofőrre hallgat. Arra is csak néhány aprócska lépés erejéig.

Beszorultunk az autóbuszba.

Most kiabálj! A szőke fiú a hátsó ajtónál áll, onnan integet felénk. Pontosabban az előttem álló szoborrá merevedett fiút próbálja életre kelteni. Ő sem jár nagyobb szerencsével. Hadonászik, hoszszúra nyúlt karjait ide-oda lengeti. Semmi. Az a három lány meg csak nevet rajta. Egészséges kacagásuk akár incselkedő is lehet.

2010. november 19.

Salsa-est

Kétórás élőzenés salsa-estre várják az érdeklődőket november 26-án, pénteken 18 órától a Művelődési és Ifjúsági Házban. A tánctanítással egybekötött rendezvényen a salsa, a bachata, a rumba, a merengue alapokat sajátíthatják el a résztvevők.

2010. november 19.

Egy hónap alatt épült fel a Királyság-terem

A jövő év elején teljesen elkészül a TeremMintegy 25 ezer fő vallja magát Magyarországon Jehova Tanújának. Szentesen nyolcvan tagot számlálnak, akik az összejöveteleiket bérelt helyiségben, a MÁV művelődési házban tartják. A helyzet nemsokára megváltozik, Királyság-termet építenek a Dózsa György utcában.

A '90-es években fogalmazódott meg, hogy szükség lenne egy saját összejöveteli helyre, magyarázta a szentesi gyülekezet koordinátora.

2010. november 19.

Dumaszínház

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében lépnek fel a Dumaszínház előadói. Benk Dénes és Hadházi László humorestjére – a nagy érdeklődésre való tekintettel – november 25-én, csütörtökön két előadást tartanak. Jegyek már csak a második előadásra válthatók, melyet a megyeháza dísztermében rendeznek 21 órai kezdettel.

2010. november 19.

Bőrápolás

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub találkozóját november 26-án, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Molnár Szilvia területi képviselő tart előadást. A délelőtti program témája a csecsemő és a kisded téli bőrápolása.

2010. november 19.

Az Év zenekarának koncertje

A szentesi sportcsarnokban idézi meg a TV2-n futó Megasztár hangulatát a Fivérek együttes, mely a tehetségkutató műsorban az Év zenekarának bizonyultMint a csongrádi-szentesi csapat vezetőjétől, Seres Antaltól és művészeti vezetőjüktől, Ombódi Csillától megtudtuk, a tévécsatorna kivételt tett a gitáros testvérekkel, hiszen a műsor szereplői a szerződésben foglaltak szerint egészen a december 18-i fináléig nem léphetnének fel a szokásos keddi budapesti klubkoncerteken kívül. Ilyen okból a már teljesen kész nagylemezük megjelenése is várat még magára. A szentesi koncertre vonatkozó kedvező döntést a zenekar annak tulajdonítja, hogy nagyon szeretik őket a TV2-nél.

2010. november 19.

Frost/Nixon

A városi könyvtárban működő filmklubban a Frost/ Nixon című amerikai filmet vetítik november 23-án, kedden 18 órától.

Miután elhagyni kényszerült hivatalát, Richard Nixon három éven át hallgatott. Ám 1977 nyarán a ravasz és hajthatatlan egykori főparancsnok belegyezett, hogy leül egy átfogó interjúra, és szembenéz a hivatalát és az annak végét jelentő Watergate botrányt érintő kérdésekkel. Nixon mindenkit meglepett, amikor David Frostot választotta ki tévés gyóntatójaként, mert az volt a terve, hogy könnyedén túljár a fesztelen brit showman eszén, és így újra belopja magát az amerikaiak szívébe.

2010. november 19.

Kiállítások a Galériában

A Tokácsli Galériában (Kossuth tér 5. I. emelet) a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázatára érkezett alkotásokból rendezett kiállítás november 27-ig tekinthető meg, keddtől-péntekig 10-18, szombaton 9-13 óráig.

A Díszítőművész kör 30 éves évfordulója alkalmából rendeznek kiállítást december 2-án, csütörtökön 17 órakor a Tokácsli Galériában. A kiállítást megnyitja Szemerédi Endréné szakkörvezető, közreműködik Zöldi Lászlóné tekerőn. A kiállításon a hímzőkön kívül munkáikkal bemutatkoznak a Kurca-parti Foltvarrók és a fafaragók.

2010. november 19.

Mikulásra

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek klubban Mikulás-napi kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket november 23-án, kedden 17 órakor. A foglalkozás szükséges eszközöket biztosítják. A délutáni matiné november 30-án, kedden 17 órakor lesz.

2010. november 19.

Bemutató

Traj Adrián első verseskötetéből tartanak bemutatót az érdeklődőknek december 2-án, pénteken 17 órakor a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében. A verseket a gimnázium 11. évfolyamának diákjai adják elő.

2010. november 19.

Jancsi és Juliska

November 25-én, csütörtökön a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Jancsi és Juliska című tánc-mesejátékot tekinthetik meg a gyerekek a Micimackó-bérlettel. A VSG-Kamarabalett előadását Vass Sándor Gergely koreográfus rendezte. Az előadásokra jegyek is kaphatók a helyszínen.

2010. november 19.

Eredeti pompájában

Befejeződtek az orgonarekonstrukció legnagyobb munkái

A törmelék tönkretett 48 sípot, ezt pótolták nemrégibenHálaadó istentisztelet keretében adták át október 31-én a Református Nagytemplom felújított orgonáját, a hangszert előbb egy koncert keretében Karasszon Dezső orgonaművész, majd az istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudomány Egyetem gyakorlati teológia tanszékének vezetője szólaltatta meg. Az orgonafelújítás több ütemben zajlott, a költségeket adományokból és pályázati forrásból fedezték.

A hangszerek királynőjének is nevezett orgona egyedi hangszer, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet Európában is egyedüli, hogy eredeti állapotban maradt fenn a tasniládás Angster orgona, sohasem építették át.

2010. november 19.

Élmény volt ez a mérkőzés!

Női együttesünk, a Hungerit-MetalCom Szentesi VK is gyűjtögeti a pontokat, Zantleitner Krisztina csapata előbb a Honvédot ütötte ki 19–1-re, majd a Heraklész Utánpótlás Válogatott ellen nyertek 17–2-re Győri EszterékNagyszerű hangulatú mérkőzésen győzte le a Debrecen csapatát a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabdacsapata a bajnokság legutóbbi játéknapján a ligeti uszodában. A Szentes – a 8–7-re megnyert mérkőzésen – mindössze egyszer, de a legfontosabb pillanatban vezetett, így hoszszú hónapok után ismét győzelemnek örülhettek a szentesi szurkolók. A Patriots és a Köménymag szurkolói csoportok hangos buzdításával mintegy tíz debreceni drukker vette fel a küzdelmet, így pompás medence-parti körítés mellett kezdődhetett a történelmi mérkőzés. A két csapat korábban soha nem találkozott egymással bajnokin.

2010. november 19.

Éremeső Hódmezővásárhelyen

Nagy létszámú csapattal képviseltette magát a Szentesi Delfin ESC november elején a Hódmezővásárhelyen rendezett nemzetközi szenior úszóversenyen. Negyven egyéni aranyérem mellett számos ezüst és bronzérmet is szereztek a szentesiek.

Felvégi Zsuzsanna: 50 pille, 100 gyors, 100 pille, 200 gyors, 200 vegyes, 400 gyors 1., 50 gyors 2.; Becsák Jánosné: 100 gyors, 50 gyors, 100 mell, 200 gyors, 400 gyors, 50 mell 1.; Bertényi Mária: 50 mell, 50 gyors, 100 gyors, 100 mell, 200 gyors, 400 gyors 1.; Virágos Éva: 50 hát, 50 gyors, 100 hát, 100 gyors, 200 vegyes 1., 200 gyors, 400 gyors 2.; dr. Bakacsi Gyula: 50 mell, 50 hát, 50 gyors, 100 mell, 200 gyors, 100 hát, 100 gyors 2.; Szakács Ernő: 50 mell, 50 gyors, 100 gyors, 100 mell 1.; Brunszvik Árpád: 50 pille, 200 vegyes, 100 pille, 400 vegyes 1. 50 hát, 100 hát 2.; Pólyáné Téli Éva: 50 mell, 100 mell, 100 pille 1. 50 pille 2. 50 gyors 3.; Kovács Attila: 100 hát 1. 50 hát, 100 gyors 2. 50 gyors 3.; Kelő Sára: 400 gyors 1. 200 gyors 2.; Melkuhn Dezső: 100 mell, 200 gyors, 200 vegyes, 400 gyors 2, 50 pile 3.; Lukátsy Katalin: 50 hát, 100 mell, 50 gyors 2., 100 gyors, 200 vegyes, 50 mell, 100 hát 3.; dr. Venczel Kincső: 50 pille, 200 vegyes 2. 50 mell 3.; Bodnár Istvánné: 50 mell, 100 gyors 2.; Pászti Edit: 100 hát 2., 50 hát, 100 gyors 3.; Debreczeni Beáta: 100 pille 2. 100 hát 3.; Molnár Péter: 50 mell 2. 100 gyors 3.; Kómár Lajos: 50 pille 2, 100 gyors 3.; Bocskay Zsófia: 100 pille 2. 400 gyors 3.; Kovács László: 100 gyors 3.

2010. november 19.

Bajnoki rögbimeccs

A Szentesi VSC NB I-es felnőtt rögbicsapata a sportcsarnokban látta vendégül a FIT World Szeged együttesét. Az idén felkerült szentesieknek túl nagy falat volt a stabil szegedi csapat, akik mind fizikailag, mind a játék taktikájában fölé nőttek a hazaiaknak. A Magyarországon még nem igen elterjedt csapatjáték komoly fizikai erőnlétet igényel. A test-test elleni kontaktus szinte minden pillanatban megjelenik, tehát aki ezt a sportágat választja, annak számolnia kell azzal, hogy gyakran a földre kerül.

Az első ránézésre bonyolultnak tűnő játék kiváló lehetőséget ad arra, hogy a játékosok megmutassák, milyen gyorsak, erősek és mennyire tudnak egymásnak segíteni. A labdarúgó pályákon a függőleges kapufákat megtoldva egy "H" betűt alakítanak ki. A keresztléc feletti részén átrúgott labda számít pontnak. A cél, a játék sava-borsa, az egész alapvonal mögötti területre átvitt, letett, és lenyomott labda. A játék során a tolongás, a bedobás, az elfutás, és a speciális passzolás teszik érdekessé és mozgalmassá ezt a játékot, amelynek népszerűsége Nagy-Britanniában, a volt angol gyarmatokon és Európa néhány országában a labdarúgással vetekszik.

A szentesiek az idei bajnoki szezonban csak a Kecskemét csapatát győzték le, a többi mérkőzésen az ellenfelek jobbak voltak, mint ahogy a szegediek is, akik 41–14-re győztek.

Dobos Attila, a szentesiek csapatkapitánya és szakvezetője elmondta, hogy átalakulóban lévő csapatának egy célja van; a fiatalok beépítésével biztos középcsapatot kialakítani, és megkapaszkodni az NB I-ben.

Garai Sz. Imre

2010. november 19.

Döntetlen

Őszi utolsó bajnoki mérkőzésén 1–1-es döntetlent játszott a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata Algyőn. A szeptemberi, gól nélküli remit követően ezúttal is megosztoztak a pontokon a csapatok, ami Bozóki Zoltán edző szerint is reális eredmény.

Az első rész kiegyenlített játékot hozott, valamivel többet birtokolta a labdát a hazai pályán futballozó Algyő. Igazán komoly helyzete egy volt a Kinizsinek, a 14 méteres lövés azonban elkerülte a vendéglátók kapuját. Szünet után az élete első felnőtt mérkőzésén pályára lépő Juhász Csaba góljával szerezték meg a vezetést, de hamarosan egyenlítettek a hazaiak. A találkozó akkor vált igazán izgalmassá, amikor az 56. percben a játékvezető kiállította Németh Arnoldot, így a létszámhátrányba kerülő Szentes csak a védekezésre összpontosított. A csapat és Poszler kapus remekül állta a sarat, az algyőiek nem tudták feltörni a jól záró Kinizsi-védelmet, sőt egy veszélyes ellenakció végén a kapura törő Bordácsot csak piros lapot érően tudták megállítani a hazaiak. Igaz, mindez a 85. percben történt, de a hátralévő időben ismét egyenlő létszámban játszottak a csapatok. A Kinizsi számára a hetedik helyen zárult a bajnokság ezen szakasza.

H. V.

2010. november 19.

Sakkverseny

Ismét megrendezik a Gallasz Béla Sakk Emlékversenyt az általános iskolás korosztálynak. Az évek óta hagyományos megmérettetés november 27-én, szombaton 8 órakor kezdődik. Helyszín a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

2010. november 19.

Teremlabdarúgás

November 13-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezte meg Szabadidős Sportklub a Szeretetakciós Teremlabdarúgó Tornát. Eredmény: 1. Loki, 2. Old Boys, 3. Dream-Team (Szabadidős SK) 4. Brazil Team. Gólkirály: Nana Mihály.

2010. november 19.

Ismét Európa élén az Oyama Dojo

A győztes Oyama DojoAz október végi nagyszerű világbajnoki diadal után az utánpótlás sidokan karate Európa Kupán is leiskolázták a nemzetközi mezőnyt a szentesi Oyama Dojo SE karatékái. A november 13-án Budapesten lebonyolított megmérettetésen a klub újdonsült vb-győztesei közül szinte mindenki elindult, s a szövetségi kapitány, sensei Brezovai Sándor tanítványai az 5 ország 370 versenyzőjét felvonultató Európa Kupáról 12 aranyéremmel térhettek haza Szentesre. Az Oyama Dojo fiatal karatékái 1-1 ezüst- és bronzérmet is szereztek.

Természetesen a karatékák a két héttel korábbi versenyre hegyezték ki a csúcsformát, s egy olyan kőkemény torna után, mint amilyen az olaszországi világbajnokság, kérdéses volt, mennyire lehet a lendületet megtartani az Európa Kupára. A szövetségi kapitány elismeri, nem volt könnyű, nem is tanácsos ilyesmit csinálni, de versenyzői mögött olyan szintű felkészülés volt, hogy megpróbálták a formát átmenteni.

2010. november 19.

Vereség

Ezúttal Salgótarjánban szenvedett vereséget a Szentesi VSK futsalcsapata a másodosztályú bajnokság Keleti-csoportjának legutóbbi játéknapján. A 8–5-ös vereség azt jelenti, hogy a Szentes a tizenegy csapatos csoport utolsó előtti helyét foglalja el, mindössze jobb gólkülönbséggel előzve meg a salgótarjáni együttest.

A Szentesi VSK legközelebb a Nagykáta gárdáját látja vendégül november 22-én, 20 órakor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A mérkőzésre a belépés díjtalan.

2010. november 19.

Pótfűtés

A rendőrt nyaggatja a felesége, hogy neki kell egy krokodilbőr papucs. A rendőrök elmennek Afrikába, veszettül lövik a krokodilokat, aztán ezt mondja az egyik:
– Még egyet lelövünk, ha nincs rajta papucs, akkor hazamegyünk!

2010. november 19.

Kis kukta

  • Emeletes pulykacombok hagymásburgonya ágyon
  • Baconpongyolás sertésszűz provence-i burgonyával
2010. november 19.

Költözik a testület

Várhatóan nem az eddigi, megszokott helyen, a városháza dísztermében ülésezik majd a képviselő-testület, bár a november 26-i soros ülést még ott tartja meg. A tanácskozás helyszínének módosítására praktikussági és költségtakarékossági okokból kerülhet sor, a díszterem felfűtése magas összeget jelent, azért, mert ez a helyiség túl nagynak bizonyul a városatyák és a meghívott vendégek létszámához mérten.

Szirbik Imre polgármester elmondta: véleménye szerint sor kerül az átalakításra, bár a képviselő-testület szuverén döntése, hogy hogyan ül le. Azonban logikus, hogy a díszterem helyett, amely ünnepélyes helyet biztosít a képviselői munkához, egy kisebb helyiséget válasszanak erre a célra.

2010. november 19.

202 milliós kárt okoztak

Több, mint egyesztendős nyomozati- és felderítő munkát követően fejeződött be a büntetőeljárás egy kft. két szentesi dolgozója ellen, akik tőkebefektetési ígérettel különböző összegeket vettek fel magánszemélyektől. A szerződésekben foglaltaknak nem tettek eleget, a felvett összegeket nem fektették be. A rendőrség gyanúja szerint 40 befektető esetében 202 millió forintos kár állapítható meg, ezért vádemelési javaslattal élt a nyomozóhatóság a Szentesi Városi Ügyészség felé üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt.

2010. november 19.

Családi események

Született: Hegedűs Csaba ás Rostás Szilviának Kornél, Atkári József és Jakobey Editnek Gellért nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kuti Ferenc és Szirbik Ágnes, Kovács József és Janó Márta.

Elhunyt: Bartyik József, Sárréti Gyula, Fábián-Tóth Jánosné Házi Mária, Császár Mihály, Vida-Szűcs László Miklós, Nagy Gyula, Polgár Sándor, Megyesi Anna, Szeri Sándorné Megyesi Rozália.