2010. november 19.

Költözik a testület

Várhatóan nem az eddigi, megszokott helyen, a városháza dísztermében ülésezik majd a képviselő-testület, bár a november 26-i soros ülést még ott tartja meg. A tanácskozás helyszínének módosítására praktikussági és költségtakarékossági okokból kerülhet sor, a díszterem felfűtése magas összeget jelent, azért, mert ez a helyiség túl nagynak bizonyul a városatyák és a meghívott vendégek létszámához mérten.

Szirbik Imre polgármester elmondta: véleménye szerint sor kerül az átalakításra, bár a képviselő-testület szuverén döntése, hogy hogyan ül le. Azonban logikus, hogy a díszterem helyett, amely ünnepélyes helyet biztosít a képviselői munkához, egy kisebb helyiséget válasszanak erre a célra.

– A dísztermet 150 ember számára és előadói jelleggel tervezték. Az előző, 23 fős képviselő-testület egy széksort foglalt el, mostmár azonban tizenöten tanácskozunk összesen, illetve a meghívott vendégek jelennek meg. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben az úgynevezett kistanácskozó teremben tartanánk az ülést, amely huszon-egynéhány fő munkájára alkalmas. Ez azt jelenti, hogy a képviselőkön kívül 15-20 fős érdeklődő vehet részt. Természetesen a termet úgy szeretnénk technikailag felszerelni, hogy rádió- és tele-vízióközvetítésre is alkalmas legyen. Közmeghallgatás esetében azonban a nagytermet vennénk igénybe – beszélt a részletekről a polgármester, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy várhatóan továbbra is minden hónap utolsó péntekén lesznek az ülések. Ez alól kivételt jelent a február a karnevál miatt, valamint a május, mert akkor azoknak a gazdasági társaságoknak – csupán két napjuk maradna mérlegük benyújtására –, amelyek esetében akkor tárgyal a képviselő-testület. Így, ha a városatyák még valamilyen módosítást hozzáfűznek az anyaghoz, vagy plusz adatot kérnek, még mindig marad idő arra, hogy a cégbíróság időben megkaphassa az önkormányzati társaságok szükséges dokumentumait.

A november 26-i képviselő-testületi ülésen sok téma lesz napirenden. Az alakulással összefüggésben lesz néhány technikai kérdés, illetve vannak költségvetést előkészítő és megalapozó döntések. Utóbbi tizenegy-néhány rendelet és előterjesztés tárgyalását jelenti. A testület bővebb tájékoztatást kap a ciklusnyitón a háromnegyedévi pénzügyi helyzetről, és erre alapozva a 2011-es költségvetési koncepció is tárgyalási pont lesz, néhány technikai jellegű téma mellett.

Cseh-Lakos