2010. november 19.

Ismét Európa élén az Oyama Dojo

A győztes Oyama DojoAz október végi nagyszerű világbajnoki diadal után az utánpótlás sidokan karate Európa Kupán is leiskolázták a nemzetközi mezőnyt a szentesi Oyama Dojo SE karatékái. A november 13-án Budapesten lebonyolított megmérettetésen a klub újdonsült vb-győztesei közül szinte mindenki elindult, s a szövetségi kapitány, sensei Brezovai Sándor tanítványai az 5 ország 370 versenyzőjét felvonultató Európa Kupáról 12 aranyéremmel térhettek haza Szentesre. Az Oyama Dojo fiatal karatékái 1-1 ezüst- és bronzérmet is szereztek.

Természetesen a karatékák a két héttel korábbi versenyre hegyezték ki a csúcsformát, s egy olyan kőkemény torna után, mint amilyen az olaszországi világbajnokság, kérdéses volt, mennyire lehet a lendületet megtartani az Európa Kupára. A szövetségi kapitány elismeri, nem volt könnyű, nem is tanácsos ilyesmit csinálni, de versenyzői mögött olyan szintű felkészülés volt, hogy megpróbálták a formát átmenteni.

Európa Kupa-győztes versenyzőinek teljesítményét így értékelte Brezovai: – Lantos Lehelnek már olyan neve van a juniorok között, hogy két versenyző nem is állt ki ellene a full-contact küzdelemre. A borzasztóan erős szentesi fiú a döntőben 20 kg-mal nehezebb szlovák ellenfelét a verseny legnagyobb KO-jával, 17 másodperc alatt intézte el. Rapi Balázs nehezen melegedett be, ám a döntőig eljutott, s ott ő is ipponnal, azaz KO-val nyert, Európa egyik legjobb küzdőjét, az orosházi Zsiga Zsoltot győzte le. A – 50 kg-os Bagi Alexandrát áttették a junior 60 kg-ba, de ez sem akadályozta meg abban, hogy a döntőben 36 másodperc alatt bevigye a győztes ütéseket-rúgásokat. Győri Martin szintén nagyobbak között érvényesült. Kurucsai Róbert elszántan menetelt az aranyéremig, ippon-győzelmekkel.

Gojdár Kamilla és Gojdár Csanád egyszerűen zseniálisak voltak, értékelt az edző, aki szerint Száraz Csaba, Csillagkúti János, Szűcs Bianka és Szűcs Boglárka voltak a meglepetésemberek. Erdei Daniella pedig apja, a szegvári klubvezető, sensei Erdei Sándor számára volt meglepetés, akinek be tudta bizonyítani, hogy méltó tanítványa. Az Oyama Dojo ezüstérmese, Simonovics Erika hajszállal maradt le az aranyról, Halmai Nikolett pedig nagyon jó ellenfelekkel találkozott, tudásából most a bronzéremre futotta.

Az eredményekből egyenesen következik, hogy az Európa legjobb csapatának járó kupa is az Oyama Dojo birtokába kerülhetett. A fekete öves, 1 danos, de jelenleg még junior korú karatékák közül Lantos Lehelt, Rapi Balázst és Brezovai Botondot jövőre a tervek szerint nemzetközi felnőtt mezőnyben is elindítja sensei Brezovai. A klub vezetője egyedülálló statisztikát tud felmutatni, hiszen egyesületének versenyzői ebben az évben három világversenyen összesen 30 első helyezéssel gyarapították éremkollekciójukat.

(darók)