2010. november 19.

Terjed a gyermekkori diabétesz hazánkban is

Az elhízás, a helytelen táplálkozás és a mozgás-hiány növeli a kockázatot

Az EURODIAB-rendszer felmérése szerint a kontinens szinte minden országában, így hazánkban is növekszik a gyermekkori diabéteszesek száma. Mint sok más betegség, ennek is kiváltó okai lehetnek a társadalmak változó életmód- és táplálkozásbeli szokásai. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a mértéktelen üdítőital-fogyasztás egyértelműen ide sorolható, ismertette dr. Szűcs Péter (képünkön) hódmezővásárhelyi szakorvos a hétvégén, a művelődési házban tartott diabétesz konferencián.

Régebben szinte kizárólag 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak gyermekeknél, ma már gyakori a 2-es típusú is. Az előbbi egy autoimmun betegség, hátterében az áll, hogy elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei. Leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik, a kezeléshez inzulin szükséges. Az utóbbiért elsősorban az izolált szénhidrátok – cukor, fehér liszt, stb. – fogyasztása okolható, relatív inzulinhiánnyal jár együtt. A felnőttek körében tapasztalható növekvő tendencia a gyerekeknél is megjelent, tette hozzá Szűcs doktor. Minél fejlettebb egy ország, annál valószínűbb, hogy a fiatalkori cukorbetegség felüti a fejét. A legszembetűnőbb a 0–4 évesek és a serdülők körében tapasztalt növekedés. A kezelésnél kórtani és életkori sajátosságokat is figyelembe kell venni, a gyerek ugyanis nem miniatűr felnőtt. A szülőkön is nagy a nyomás, gyakran öszszetűzésbe kerülnek a kicsikkel amiatt, hogy az étkezési időket és a szénhidrátbevitelt pontosan be kell tartani.

Diabetikus termékeket is fogyasztottak a jelenlévőkA serdülőknél jelentkező cukorbetegség egyéb problémákat is felvet. Nehezen kezelhető az életkor is, és ezt még tetézi az állapot, a diéta elfogadtatása. A nemi éréssel kapcsolatos hormonváltozások sem könnyítik meg a páciens és a kezelőorvos helyzetét: a hormonok ott is hatnak, ahol nem kellene. Az orvosnak néha pszichológusnak is lennie kell Szűcs Péter szerint. Meg kell nyugtatni a szülőket, hogy nem ők a hibásak a gyermek betegségének kialakulásában. Egy másféle szülői magatartás is elő szokott fordulni a szakemberek praxisában. Megesik, hogy a felnőttek nem hajlandóak belátni az inzulinkezelés szükségességét és egyéb, kétes tudományos hátterű terápiával próbálkoznak. Ez rendkívül veszélyes, hiszen az 1-es típusú cukorbetegség csak inzulinbevitellel tartható kordában.

Néhány éves gyerekek szülői felügyelet mellett ügyesen használják az injekciót vagy az úgynevezett "pen"-t, de hazánkban is terjedőben van az inzulinpumpa. A kezelés másik fő pillére a diéta. Ez nem egyszerűen a cukor megvonását jelenti: a cél, hogy jó anyagcsere-egyensúly mellett megfelelő energiát biztosítsunk, egészséges táplálkozási szokásokat alakítsunk ki, megakadályozzuk a szövődmények kialakulását.

Králik Emese