2010. november 19.

202 milliós kárt okoztak

Több, mint egyesztendős nyomozati- és felderítő munkát követően fejeződött be a büntetőeljárás egy kft. két szentesi dolgozója ellen, akik tőkebefektetési ígérettel különböző összegeket vettek fel magánszemélyektől. A szerződésekben foglaltaknak nem tettek eleget, a felvett összegeket nem fektették be. A rendőrség gyanúja szerint 40 befektető esetében 202 millió forintos kár állapítható meg, ezért vádemelési javaslattal élt a nyomozóhatóság a Szentesi Városi Ügyészség felé üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt.

Testi sértés miatt indult büntetőeljárás egy nagy-mágocsi személy ellen, aki kutyáját nem a rendelkezéseknek megfelelő módon tartotta. Az eb kiszökött az utcára, majd egy kerékpáron ülő személy bokáját megharapta. Az elsődleges adatok szerint a kutya nem volt beoltva, ami miatt egyéb hatósági eljárás is indulhat.

Keddre virradóra egy berekháti ház udvarán leszúrtak egy 80 kilogrammos sertést. Tették mindezt úgy, hogy a házigazdák otthon voltak és aludtak.

Ismeretlen elkövető ellen nyomoz a rendőrség, aki Szentes és Kunszentmárton között egy vízátemelő szivattyúház berendezését megrongálta, a DÉMÁSZ transzformátorát tönkretette, abból a motort elvitte, és ezzel összesen 3 millió forintos kárt okozott.

Egyre több esetben tapasztalja a rendőrség, hogy a büntetőeljárások során az állampolgárok a rendőrségi idézéseknek nem tesznek eleget. A jogszabály szerint, akit a hatóság beidéz, annak kötelessége megjelenni. Aki ennek nem tesz eleget vagy előzetesen nem menti ki magát, vagy elutasítják ezen kérelmét, az ellen rendbírságot szabhat ki a hatóság, melynek összege 500 ezer forint is lehet. Ha valaki ezt az összeget nem fizeti be, akkor börtönbüntetésre ítélhetik. Az elmúlt héten a városi ügyészség ilyen ügyben szabott ki rendbírságot, és ezzel a lehetőséggel a hatóság munkatársai a jövőben is élni fognak.

Hamis bankjegyekkel fizettek az elmúlt héten városunkban egyelőre ismeretlen csalók. A tettesek tízezer forintosokkal vágták át a gyanútlan boltosokat. Ér-demes fokozottan figyelni ezekre a bankjegyekre, nem csak a boltosoknak, hanem a házi vásárlásnál is. Fontos, hogy a rendőrség munkatársai hamis bankjegyeket nem ellenőriznek engedély nélkül, kizárólag hatósági határozattal tehetik ezt meg.

Gyalogosan ballagott hazafelé egy férfi a hétvégén, amikor azt vette észre, hogy a kabátja és a nadrágszíja is eltűnt róla. Hogy miként történhetett mindez, és miért nem vette észre, hogy kiveszik az övét a nadrágjából, az egyelőre rejtély, de a nyomozók már vizsgálják a szokatlan ügy körülményeit.

H. V.