XLII. évfolyam 11. szám

2010. március 19.

A magyarság élő pillanata

Az ünnep előtti pénteken az óvodások is megemlékeztek 1848-ról a Kossuth térenA városi fúvószenekar ritmusos zenéjére gyülekeztek az ünneplők március 15-én délelőtt a Kossuth téren. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett városi ünnepségre elmondhatjuk, hogy megtelt a tér. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően a megyeháza előtt felállított színpadon a Rajkó Művészegyüttes tánckara, valamint a Fivérek, Seres Antal, Seres Róbert és Seres Krisztián adott műsort.

A 162 esztendővel ezelőtti történésekre Szirbik Imre polgármester emlékezett. Szólt arról, hogy 1848. március idusa több mint öt emberöltő távolságából köszönt ránk. Nemzeti ünnepünk valamennyi magyar szívét megdobogtatja, függetlenül attól, hogy határain belül vagy kívül él e hazának.

1848 március idusa a történelem során a magyarság élő pillanata volt, összeforrasztotta a népet. És nemcsak a magyarokat, hiszen tudjuk jól, a forradalom lángja Párizsban lobbant fel, végigsöpörve Európán jutott el Budapestre.

2010. március 19.

Kitüntetések

Az 1848-49 forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt elismerésében részesült Dévay Istvánné, a Kertvárosi Óvoda, Rákóczi Ferenc utcai Tagóvoda általános vezetőhelyettese. József Attila-díjat vehetett át a szentesi születésű prózaíró, novellista Cserna-Szabó András. Az igazságügyi és rendészeti miniszter Szent György Érdemjel kitüntető címet adományozott Zsombó Zoltán rendőr törzszászlósnak, a Szentesi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának, aki jelenleg Szegváron teljesít szolgálatot.

2010. március 19.

Szélesítik a Nagyhegyszéli utat

Régen várt beruházás kezdődik a nagyhegyi városrészben: kiszélesítik a Nagyhegy-széli utat, melynek során gyűjtőút minőségben épül ki. Ahhoz, hogy a beruházás sikeres legyen, a munkaterületre eső fákat el kell távolítani. Ezért a telekhatároktól 22 méter szélességig a területet szabaddá kell tenni. A fakitermelést az önkormányzat a jövő héten kezdi meg.

Többen, környezetük szépítése érdekében az út szélére cserjéket, évelőket telepítettek. Az érintett lakosokat arra kérik, hogy a tervezett nyomvonal határán belüli növényeket - melyeket szeretnének megmenteni - még a héten telepítsék át. A fák kitermelését, az ott élők és közlekedők legkisebb mértékű zavarása mellett tervezik elvégezni.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Polgármesteri Hivatal
Műszaki Osztály

2010. március 19.

A fénysorompóból loptak

Tankoltak, majd fizetés nélkül távoztak

Újabb falopás ügyében nyomoznak a szentesi rendőrkapitányság dolgozói, tudtuk meg a helyi kapitányság bűnügyi osztályán. A tolvajok ezúttal Nagymágocs határában több, mint két és fél köbméter kőrisfát vágtak ki, mintegy 35 ezer forint értékben.

Kerékpárt loptak a buszmegállóból, ráadásul az őrzött tárolóból, fényes nappal. Az elektromos kerékpárt nem vitték el, kilopták belőle az akkumulátort az Apponyi tér egyik épülete előtt. A kár 40 ezer forint.

Újabb internetes csaló ejtett áldozatot Szentesen. A helyi sértett mobiltelefont vásárolt volna a világhálón, ám az átutalt pénzéért cserébe hiába várta a készüléket, az a mai napig nem érkezett meg.

400 ezer forint értékű ún. "döngölőbékát" loptak el ismeretlenek egy családi ház udvarának garázsából. A tettest nagy erőkkel keresik a rendőrök, mint ahogy annak a személygépkocsinak az utasait is, akik 44 ezer forintért tankoltak 95-ös benzint az egyik helyi benzinkúton, majd fizetés nélkül elhajtottak a helyszínről.

Március 13-án, az éjszakai órákban két vasúti átjárót is megrongáltak ismeretlenek. Az elkövetők az Ipartelepi út-Téglagyári út kereszteződésében illetve a Szentes- Szegvár között található vasúti átjáróban loptak el közel hat méter rézkábelt a vasúti jelzőberendezésből. Ellenük a vasúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult eljárás.

Eltörte haragosa orrát, így rendezte le korábbi sérelmét egy férfi a Kertvárosi Söröző előtt március 13-án. A sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

H. V.

2010. március 19.

Hamarosan kijavítják a fahidat

Egy szakértői vizsgálat után azonnal le kellett zárni a városközpontot a Széchenyi-ligettel összekötő gyaloghidat, mert életveszélyessé vált. Az Eszperantó-fahíd kivitelezői árajánlatra vár jelenleg, de utána rövid idő alatt elkészülhet.

Közel három évtizede, 1981 augusztusában 24 cölöpre épült a 45 méter hoszszú Eszperantó-híd, mely az 1982-ben városunkban rendezett Országos Eszperantó Béketalálkozó emlékére kapta nevét, s a Kurca felett átívelve köti össze a várost a ligettel. Bizony látszik rajta az idő vasfoga. Bárki megtapasztalhatta az építmény ingatagságát, s szemmel is látható volt már, hogy felújításra szorul, hiszen gerendázatának egy része, és több tartóoszlop elkorhadt, egy közelmúltbeli vizsgálat után le is zárták a fahidat.

Két hónapja figyelték már a híd mozgását, mondta érdeklődésünkre Varga Sándor, a városellátó intézmény vezetője. Az utóbbi időben rohamos süllyedést tapasztaltak, így februárban hídász szakember véleményét kérték ki, aki azonnal lezáratta a hidat, hiszen az, szerinte további terhelést nem bírna ki. A városközpont felöli oldalon teljesen elkorhadtak a gerendák, és egy cölöp is hiányzik. Az építmény felújítása azért is vált időszerűvé, mert bár nagy forgalmat bonyolít le a liget és a strandfürdő felé, az elmúlt 29 év alatt a cölöpös tartószerkezethez nem nyúltak, csak a járófelületet és a korlátokat cserélték ki. Kevés dokumentumot találtak az 1981-ben az ATIVIZIG szentesi szakaszmérnökségének kivitelezésében és részben társadalmi munkával elkészült fahídról, mondta Varga Sándor. Az intézményvezető arról is tájékoztatott, hogy az elkészült terv aránylag alacsony költségű felújítást biztosít, egymillió forint alatti összegből megvalósulhat a gyaloghíd rekonstrukciója, mely aztán 5-6 évig biztosan gond nélkül használható lesz. A héten elküldték a tervet a kivitelezőnek, az árajánlat megérkezése után egy hét alatt elkészülhetnek a munkálatokkal, nem is kellene április végéig várni, mint azt korábban tervezték.

D. J.

2010. március 19.

Elkobozták a vezetők földbirtokát

Évfordulónaptár - 2010.

20 éve, 1990. márc. 13-án 51 éves korában elhunyt Dóczi Gábor (1938-1990) tanár, 1966-1969 között a városi tanács művelődési osztályának vezetője, 1969-től 1983-ig a városi pártbizottság politikai munkatársa, majd titkára, 1983-1987 között városi tanácselnök, 1987-től 1989-ig a városi pártbizottság első titkára, a Munka Érdemrend ezüst és arany fokozatának birtokosa.

100 éve, 1910. márc. 14-én dr. Molnár Jenő szentesi országgyűlési képviselő beszámoló népgyűlést tartott a Kossuth téren. Társaságában volt Justh Gyula országos pártelnök és Szappanos István országgyűlési képviselő, akik szorgalmazták Molnár Jenő újbóli jelölését. A népgyűlés határozatilag kimondta, hogy a Justh Gyula vezette Függetlenségi és 48-as Párt politikáját helyesli és támogatja; Molnár Jenő beszámolóját elfogadja, neki bizalmat szavaz. Ezek alapján Justh Gyula, Molnár Jenőt a párt hivatalos jelöltjének nyilvánította.

2010. március 19.

Búcsú Komáromi Lászlótól

Negyvenkét év a tanári katedrán

Személyében egy olyan tanáregyéniségtől búcsúzunk, aki egyik utolsó képviselője volt annak a nagy nemzedéknek, amelyik imponáló általános műveltséggel, fölényes szakmai ismeretekkel, hivatástudattal és remek pedagógiai érzékkel rendelkezett. A jó tanár arról ismertetik meg, hogy fel tudja kelteni az érdeklődést a tantárgya iránt, le tudja kötni diákjai figyelmét, s át tudja adni tudományát a kevésbé jófejű nebulóknak is. Komáromi László (képünkön) ilyen tanár volt! Érdemeit csak fokozza, hogy mindezeket olyan tantárgyaknál sikerült elérnie, mint a matematika és fizika.

2010. március 19.

Zene

Húsvét a zenében címmel hallhatnak előadást azok, akik március 23-án, kedden 18 órakor ellátogatnak a városi könyvtárba. A bibliotékában Nagy János ny. igazgató beszél a zenéről.

2010. március 19.

Egy százalék

A Szentes Városért Közalapítvány köszönetét fejezi ki mindazon magánszemélyeknek, akik 2008. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékával a közalapítványt támogatták. Az érintett összeget és a többi adományt a kuratórium - az alapítvány tevékenységének megfelelően - a városszépítés, oktatás és egészségügy, művészeti csoportok, sport- és kulturális programok, tanulói ösztöndíjak, helytörténeti kiadványok támogatására fordította. Kérjük a kedves támogatókat, hogy továbbra is segítsék a lokálpatriotizmus ápolását szolgáló célkitűzéseink megvalósítását. Adószám: 18450046-1-06.

2010. március 19.

Együtt a hozzátartozók közötti erőszak ellen

2009. október 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szól. Az Országgyűlés e törvényt az élethez, testi épséghez és méltósághoz minden embert megillető alapvető emberi jogok védelmében, a hozzátartozók közötti erőszak visszaszorítása érdekében alkotta - mondta el lapunknak Szombathelyiné Tóth Júlia, a helyi gyámhivatal vezetője, akivel a törvény legfontosabb rendelkezéseiről beszélgetünk.

2010. március 19.

Azonnali diagnózis, beavatkozások nélkül

Az egészség megőrzésével, a betegségek felismerésével kapcsolatban, már szinte divatszó az úgynevezett állapotfelmérés. Először ennek értelméről, tartalmáról kérdezzük, dr. Döncző Margit szakorvost Szentesen.

- Ez a kifejezés jócskán benne van a köztudatban, az értelme, szerepe az, hogy minél hamarabb felismerjük esetleges betegségeink mivoltát, hiszen ezeket a korai stádiumban sokkal könynyebb kezelni és gyógyítani.

- Milyen betegségekre, panaszokra vonatkozhat az állapotfelmérés?

- Többek között szív- és érrendszeri problémákra, olyan egészségkárosodásra, mint a különféle daganatos, gyulladásos betegség, illetve gyomor- és bélrendszeri elváltozás. Előfordulnak izületi, vagy pajzsmirigy panaszok. Továbbá a nőknél például hasznosak az emlővizsgálatok, a férfiaknál pedig a prosztata megbetegedések felderítése. Ezeket a szűrővizsgálatokat évente érdemes megejteni, már a tizennyolc éves, vagy ennél jóval idősebb korosztályoknál is. A vizsgálatok időtartama általában húsz perc és nem járnak kellemetlenséggel, vagy beavatkozással. Nagy előny, hogy azonnali diagnózist, valamint tanácsot tudunk adni a gyógyítás érdekében, ha erre szükség van.

- Milyen eszközökkel dolgozik a vizsgálatoknál?

- Egyebek között rendelkezésre áll a háromdimenziós vizsgálattal kiegészített térképes hőkamera, ezenkívül számítógép is segíti az érrendszeri felméréseket. Természetesen egyéb korszerű eljárásokról és eszközökről is szó van. Így olyan fogyókúrás program is elkezdhető, amelyikkel a páciens gyorsan és tartósan elérheti az ideális testsúlyát. Ez is az új és elfogadott lehetőségekhez tartozik.

- Úgy tudjuk, hogy nemcsak Szentesen rendel.

- Így van. Egyelőre csak hétfőként vagyok Szentesen, a többi napokon Cserke-szőlőn találnak meg az érdeklődők - fejezte be szavait dr. Döncző Margit szakorvos.

-bert

2010. március 19.

"Közkincs Nap" Szentesen

Utolsó helyszínére érkezik a "Közkincs Napok a Szentesi Kistérségben" elnevezésű kulturális programsorozat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium "Új tudás - műveltség mindenkinek" programjának támogatásával Szentes Kistérség Többcélú Társulása és a Szentesi Kistérségi Közkincs Kerekasztal szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat a kistérség településeit körbejárva március 20-án, szombaton a városban mutatkozik be.

A program a kistérség nyolc településén egy-egy napos kulturális rendezvényeket fog össze egységes kistérségi programmá. A fellépő szereplők mellett, kézműves foglalkozások, kistérségi fotókiállítás, illetve képző- és iparművészeti tárlat is látható lesz.

A Móricz Zsigmond Művelődési Házba várják az érdeklődőket a szervezők.

A tervezett program: 16 óra - kézműves foglalkozások; 17.30 óra kiállítás megnyitó "Egymás szemével" - A kistérség településeiről készült fotókiállítás és képzőművészeti kiállítás.

17.30: Fésűs Éva: Játék-ország legszebb kismackója - mesejáték a szegvári Dur-bincs Bábszínház előadásában, Szutyejev: Miau - mesejáték, béka-show.

Lúdas Matyi - a nagy-mágocsi Club 99 színjátszó csoport előadása, Desperado Majorette nagymágocsi tánccsoport és a szegvári Tűzköves Alapítvány színjátszó csoport bemutatója; Nóti Károly: A nyúl - komédia egy felvonásban. Szentesi Tekerősök műsora - Táncház.

2010. március 19.

Bringa, mászófal, túrakenu

Aktív szombat a St. Jupát-tal

Folytatódik a Gördülő generációk együtt a cél felé programsorozat, mely az elmúlt években több száz szentesit, köztük idősebbeket és fiatalabbakat egyaránt megmozgatott. Az egészséges, természet közeli kikapcsolódást ígérő rendezvény első idei túráját március 27-én, szombaton 10 órától szervezi meg a St. Jupát SE., nyílt nap keretében, ami a Dózsa-háztól (Csongrádi út 2.) indul.

A korhatár nélküli kerékpáros kirándulást a térség egy rövidebb túraútvonalára tervezik, a részvétel speciális kerékpárt, különleges felszerelést nem igényel. A programhoz túravezetőket a sportegyesület, gyorsszervizt a Kolozsvári Bicajszalon biztosít. Bővebb információk a rendezvény saját oldalán, a www.programok.jupat.hu oldalon érhetők el.

A nyílt nap folytatásaként 15-17 óráig falmászásra és túrakenuzásra is lehetőségük lesz az érdeklődőknek. A 6 méter magas műfal megmászásához elengedhetetlen technikai eszközöket, a kenuzáshoz tapasztalt kormányosokat és a két sportág kipróbálásához szükséges felszereléseket az egyesület biztosítja. A délutáni programról bővebb információk találhatók a www.programok.jupat.hu oldalon, valamint érdeklődni lehet a 20-321-1693-as telefonszámon.

2010. március 19.

Tegyünk környezetünk megóvásáért

Kézzel és géppel szedik rendszeresen a hulladékot Szentes közterületeiről az önkormányzat munkatársai, akikre sokkal kevesebb feladat hárulna, ha mindenki gondosabb lenne környezetével kapcsolatban. Az emberek saját lakásukkal szemben általában igényesek, ugyanennek a magatartásnak kellene megjelenni az utcákon, tereken és a játszótereken is, melyek sokszor a legszemetesebbek annak ellenére, hogy gyermekeink ott töltik idejüket.

A közcélú munkaprogram keretében változó létszámban, tavasztól őszig többen, a téli időszakban kevesebben dolgoznak a közterületen. Kézzel, gereblyével, lombgereblyével, nagyobb illegális lerakásoknál takarítják el a szemetet a kézi hulladékgyűjtés, illetve a parkfenntartó munkálatok mellett a munkások.

2010. március 19.

Létezési demokrácia a szentesi határban

A reálisan gondolkodó szakemberek véleménye szerint a rendszerváltozás óta eltelt húsz évben valamennyi kormány közös mulasztása, hogy nem sikerült megoldani a mezőgazdaság aktuális problémáit. Holott nemzetközi viszonylatban például a szántóterület aránya kimagaslik az EU-tag-államokhoz képest, kedvező a klíma, továbbá a magyar mezőgazdaság - a jószágok létszámát, a műtrágya felhasználást nézve - korántsem terheli annyira a területi környezetét, mint a nyugati országokban. Mégis a jó feltételek ellenére az egységnyi területen előállított hazai termék értéke jóval elmarad az európai átlagtól.

2010. március 19.

A jövő társadalma a tét

A kétszeres olimpiai bajnok vívó, az Európai Parlament alelnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Schmitt Pál (képünkön) március 12-én Szentesen járt. A "Jöjjön el, beszélgessünk" című rendezvényre hívták - többek között - a szentesi sportegyesületek vezetőit és a média képviselőit. A beszélgetés főbb témaköre volt a "Magyar sport jövőbeni lehetőségei". A program előtt Schmitt Pál meglátogatta az uszodát, ahol két korosztály is edzett. Beleon Zsolt, a Vízilabda Klub részéről tájékoztatta a vendéget az eredményekről, illetve azokról a nehézségekről, hogy milyen körülmények között edzenek a csapatoknak.

2010. március 19.

Kihelyezett ügyfélfogadás

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviselője, dr. Kiss Éva ügyvéd kihelyezett kistérségi ügyfélfogadást tart Szentesen a polgármesteri hivatalban, az emeleti konferenciateremben március 25-én, csütörtökön 12-16 óra között.

A helyi, illetve a kistérség településein élők ingyenes jogi segítségre számíthatnak, ha valószínűsítik, hogy valamely védett tulajdonságuk (pl. életkoruk, egészségi állapotuk, anyaságuk, bőrszínük, fogyatékosságuk, stb.) miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részültek, mint más összehasonlítható helyzetben lévő személy vagy csoport részesült.

Az egyenlő bánásmód követelménye legtöbbször a foglalkoztatás, a szolgáltatások és a lakhatás területén sérül. A hátrányos megkülönböztetést pedig leggyakrabban a nők, a fogyatékkal élők és a romák kénytelenek elszenvedni.

A panaszosok az ügyfélfogadáson való részvételhez előzetes időpontegyeztetést is kérhetnek a 06/30/275-2520-as telefonon.

2010. március 19.

Grafológia

Párkapcsolati grafológia címmel tart előadást K. Horváthné Szabó Edit grafológus március 22-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban.

2010. március 19.

Diabetes

A cukorbetegek egyesülete március 26-án, pénteken fél 3-kor tartja összejövetelét a kórház igazgatósági épületében. Az egyesület új tagokat is vár a találkozóra.

2010. március 19.

Ki lesz a Mestervevő?

A "7 mesterlövész" a sajtótájékoztatónÖsszefognak a szentesi vállalkozók. Már heten vannak, a "7 mesterlövész". Az Alföldi Betyár Lakomázó, a Bajnokok boltja, a Bodrogi Bau Bauhaus, a Civil TV, az Irodafelelős, a Piramis Áruházak és a Termoker Kft. rendhagyó akciót hirdetett a vevőkért. Hathetes programjuk lényege, hogy a szövetkező vállalkozások egymást ajánlják a hozzájuk betérő vásárlóknak. Az aktuális héten az adott termékcsoportban kedvezményt adnak. Céljuk: fellendíteni a helyi gazdaságot. A Civil TV például minden héten egy-egy partnert mutat be a vevőknek, akiknek a hét közül 3 "mesterlövészt" fel kell keresniük, és legalább ezer forint értékű vásárlással kifejezni abbéli szándékukat, hogy részt vesznek a játékban. Közülük sorsolják ki a 100 ezer forintos főnyereményt április 30-án. A játék időtartama március 16-tól április 24-ig tart.

2010. március 19.

Tudnak helyesen írni az iskolások

A Damjanich János Tagiskolában rendezték meg a hagyományos Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny területi fordulóját, melyen térségünkből közel 70 kisdiák vett részt.

Kárpáti Lajos tagintéz-ményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a versenyszabályokat. Most is tollbamondással kezdtek a tanulók, majd feladatlapot töltöttek ki. Míg a gyerekek dolgoztak, a javítást végző pedagógusok a tanári szobában szakmai megbeszélés keretében ismerkedtek a versenyfeladatokkal.

A megyei fordulót Szegeden rendezik meg áprilisban, ahova a legmagasabb pontszámot elért versenyzőket hívják meg. A helyi versenyen az alábbi tanulók kaptak oklevelet és könyvjutalmat:

5. osztály: 1. Elefánti Emma (Koszta, felk. nev.: Sántháné Deim Alíz), 2. Zsótér Zita (Petőfi, Fári Andrea), 3. Nagy Odett (Koszta, Sántháné Deim Alíz), 4. Mashaei Lili (Szent Erzsébet, Ráfiné Gáspár Annamária), 5. Dovics Ádám (Nagymágocs, Szabóné Márfi Ildikó).

6. osztály: 1. Négyesi Zoltán (Koszta, Sántháné Deim Alíz), 2. Szabics Bence (Koszta, Takács Lászlóné), 3. Juhász Dániel (Damjanich, Dö-méné Kardos Ágnes), 4. László Kíra, 5. Bakai Bianka (mindkét diák Petőfi, Fári Andrea).

7. osztály: 1. Halasy Eszter (Petőfi, Fári Andrea), 2. Czanik Szilvia (Szent Erzsébet, Ráfiné Gáspár Annamária), 3. Kálmán Réka (Szent Erzsébet, Krizsán Ildikó), 4. Ternai Mariann (Koszta, Dévayné Szabó Éva), 5. Mészáros László Csanád (Petőfi, Fári Andrea).

8. osztály: 1. Sebesi Viktória, 2. Tóth Fruzsina (mindkét diák Koszta, Tóthné Hlavács Mária), 3. Traj Péter (Petőfi, Fári Andrea), 4. István Zsanett (Fábiánsebestyén, Rapiné Nagy Andrea), 5. Tóth Édua (Szent Erzsébet, Dudás-Szabó Márta).

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó

2010. március 19.

Boros-díjjal a tarsolyban

Mátyás Mariann, Hornyik Anna Viola és Lantos Lehel az idei díjazottakKommunikátor, katonai vezető, idegenforgalmi szak-ember is lehet az idei Boros Sámuel-díj nyerteseiből, ha minden a terveik szerint alakul. A szakközépiskola elismerését hagyományos rendezvényük, a Boros-hét utolsó napján adta át a három legjobb diáknak a tantestület.

A múlt héten lezajlott program a hétfőn és kedden rendezett német és angol civilizációs versenyekkel indult, szerdán szavalóversennyel, csütörtökön az egészségügyi szakmacsoport bemutatkozásával folytatódott. Ez utóbbin az emberi testről, az egészséges életmódról szóló projektoros előadásokat nagyon élvezték a diákok, számolt be Szólik Mónika. A tagintézmény vezető a pénteki ünnepi eseményt is megemlítette, amikor koszorúztak az iskola névadójának házánál, majd a Pénz, piac, gazdaság, megtudhatod, mi vár rád című vetélkedő eredményét hirdették ki, s ekkor adták át a Boros Sámuel-díjakat is.

Az 1991-ben alapított díjat példamutató szorgalommal, legalább 4,5-ös tanulmányi átlaggal és a közjóért végzett munkával érdemelhetik ki a diákok, akik pályázatot adhatnak be.

2010. március 19.

Fabula Rasa, plusz

Az aktuális, március 26-i dátumhoz képest egy nap híján kereken egy évvel ezelőtt szerepelt utoljára a Fabula Rasa a Zene-Világ-Zene koncertsorozat hagyományos helyszínén, a zeneiskolában (ahol a világzene kedvelői most láthatják-hallhatják első ízben az európai nívót képviselő új hang- és fénytechnikát). Azóta annyi minden történt a zenekarral, ami másokkal jó, ha három év alatt megesik.

Kihoztak egy dupla CD-t magánkiadásban (aminek igazság szerint már egy évvel azelőtt meg kellett volna jelennie). Megnyerték a 2009-es budapesti Fringe Fesztivált is, aminek díjaként újabb lemez készítésére kaptak lehetőséget, a Sonynál. Tesséklássék - ez a címe (amit az idén Fonogram-díjjal jutalmazott egy szakmai zsűri a világzene-kategóriában, természetesen)! Továbbá: sikerrel abszolváltak egy rövid őszi turnét Nagy-Britanniában. Emellett számos egyéb koncertmeghívásnak is eleget tettek, ami nem újdonság.

A szentesi koncerten viszont olyan újdonságot várhatunk, amire nagy valószínűséggel kizárólag itt és most kerül sor. Olyan vendégművészt hívott meg a Fabula Rasa, aki becsavarogta a környéket az aktuális zenekaraival, de tudomásom szerint a városunkba még nem jutott el. (Itt nagy levegőt veszek és benntartom. Nem tüdőszűrésre vagy búvárkodásra készülök: próbálom minősítés nélkül megállni az esetet.)

Ferenczi György az illető úr neve! Szájharmonika-virtuóz, kiváló hegedűs, gitáros, másodállásban pedig mókamester. Komolyan mondom: remek humora van! Számos lemezt készített Németországban, itthon persze még többet. Ő avatta Petőfi Sándort a legnagyobb magyar rock and roll költővé a Hangzó Helikon sorozatban. Külföldön inkább a bluesban és a világzenében való jártasságát csillogtatta. Mindez a Csík zenekar legutóbbi (dupla platina) lemezén is megvillant: Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen - mondták együtt, a lemez címével. A Fabula Rasa szintén világzenét játszik: ismerős terepre várják tehát Ferenczi Gyurit Kertész Ákosék.

És hogy érdemes-e a közönségnek is várnia őket? A válasz aligha kérdéses! A pontos dátum tehát: március 26. péntek, 19 óra.

Olasz Sándor

2010. március 19.

Filmvetítés

A fegyvertelen hős című dokumentumfilmet vetítik március 25-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban. A vetítés az Életünk a Biblia című előadássorozat része.

2010. március 19.

Szilver

Hatvan adott otthont a Junior Tíztánc Ranglista és a standardtáncok ranglistaversenyének, amelyet a Szepesi József-Szepesi Judit kettős nyert meg. László Csaba és Mikes Anna a Saxonian Dance Classics 2010 elne-vezésű versenyen léptek parkettre, a németországi Coswigban, ahol megnyerték a nemzetközi tíztánc versenyt. Eredmények, standard: 3. Szalkai Szabó Gábor - Markó Ágnes, 7. Budai Attila - Barna Lilla; junior tíztánc ranglista: 3. Borda Ádám - Korom Eszter.

Nőnap alkalmából Eger-szalókon rendezték meg a klubközi táncversenyt, ahol párosaink újabb sikereket hoztak. Eredmények, junior I. D latin: 7-8. Ujj Ákos - Váradi Lilla; junior I-II. C standard: 1. Tisza Dániel - Zónai Zsanett, 3. Balázs Gergő - Forgó Éva; junior II. C latin: 3. Tisza Dániel - Zónai Zsanett, 6-7. Balázs Gergő - Forgó Éva; ifjúsági D standard: 3. Szilvássy Ádám - Kalla Gyöngyi; felnőtt C standard: 2. Styecz Márk György - Budai Ibolya.

2010. március 19.

A Damjanich iskoláról - egy szülő szemével

Több dolog késztetett arra, hogy tollat, illetve billentyűzetet ragadjak és nyílt levelet írjak a Damjanich iskoláról. Egyrészt hamarosan itt az iskolai beiratkozások ideje, másrészt a március 15-i fáklyás felvonulás alatt, a gyerekek hosszú során végignézve volt időm elgondolkozni azon, mit jelenthet a környékbeli gyerekeknek idejárni.

Sok esetben volt már részem meglepetésben, amikor ezt az iskolát említve akár a született szentesi is kérdőn nézett rám; "hát az hol van"? A Damó tényleg kívül esik a városközponttól, de itt éppen olyan munka folyik, mint a többi intézményben. A kisebbik gyermekemnek van olyan osztálytársa, akinek már a nagymamája is idejárt és ugyanolyan jószívvel emlékszik az itt töltött éveire, mint amilyen jól érzi magát most az unokája.

2010. március 19.

Diákolimpia birkózókkal

Ismét rangos sporteseménynek ad helyet a város: Szentesen rendezik meg a birkózó diákolimpia országos döntőit. A helyi önkormányzat, a Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a Klauzál DSE birkózó szakosztálya közös szervezésében március 26-án, pénteken és 27-én, szombaton szabadfogású korcsoportos birkózóversenyre várják az érdeklődőket a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokba.

Dr. Kis-Tóth Tihamér, a birkózó szakosztály elnöke lapunknak elmondta: a sportesemény célja a birkózósport népszerűsítése, a korosztályos diákolimpiai cím elnyerése. Alkalom arra is, hogy tisztelegjünk dr. Papp László emléke előtt. Gondolatban elidőzzünk Lőrincz Márton olimpiai bajnok emléke előtt, aki 1937-ben a mai Petőfi Sándor Általános Iskola előtt elültette az olimpiai tölgyet, ami azóta is hirdeti az olimpia eszméjét, az egyetemes emberi értékeket.

A rendezvény díszvendégeként Szentesre várják dr. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnokot, a Magyar Birkózó Szövetség elnökét és dr. Papp László egyetemi tanárt.

A program 26-án 11.45-kor koszorúzással kezdődik a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok falán lévő emléktáblánál. Ezt követően Szűcs Lajos alpolgármester mond megnyitó beszédet, majd a versenyzők veszik át a terepet, ezen a napon a leányok szabadfogású küzdelmét láthatjuk, szőnyegre lépnek az 1998-'99-2000-ben, valamint az 1995-'96-'97-ben született birkózók.

Másnap, 27-én 9.30-kor Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő megnyitójával kezdődik a program. Azt követően az 1999-2000-ben született fiúk szabadfogású versenyét izgulhatják végig a nézők. Eredményhirdetés mindkét napon 17 órakor várható. A szervezők közel 300 versenyzőt várnak Szentesre.

(lovas)

2010. március 19.

Még mindig gödörben

Tovább folytatódik a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapatának vesszőfutása. A mieink az első tavaszi fordulóban, hazai pályán elszenvedett ötgólos vereséget követően ezúttal Mórahalmon kaptak ki 4-0-ra. A csapat az előző fordulóban kiállított kapusa, Vadász Béla nélkül, egy eredetileg mezőnyjátékosként számításba vett labdarúgóval, Debreceni Ferenccel a kapuban vágott neki az összecsapásnak. A megyei labdarúgó szövetség mellesleg három találkozóra "meszelte el" Vadászt, ami érthetetlenül súlyos ítélet egy büntetőterületen kívüli kezezésért.

A mórahalmi meccsen az első félidőben kifejezetten jól tartotta magát a Kinizsi, a felhúzott védőfalat a játékrész hajrájáig nem tudta feltörni a hazai együttes, ekkor azonban egy beívelést követően megszerezte a vezetést a Mórahalom. Sajnos néhány perccel később Páger megkapta második sárga lapját, így egy teljes félidőt emberhátrányban játszott a Kinizsi. Gól csak a második félidő közepén esett, gyors egymásutánban kétszer is eredményesek voltak a hazaiak, majd a hajrában megszületett a negyedik mórahalmi találat is. Érdekesség, hogy a négy kapott gólból hármat pontrúgás előzött meg, a hazaiak maximálisan kihasználták magassági fölényüket.

Bozóki Zoltán vezetőedző szerint jól küzdött csapata, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok és nagy helyzeteket nem sikerült kidolgozniuk. A Kinizsi legközelebb március 20-án, szombaton délután 15.30 órakor lép pályára, ekkor a Röszke vendégeskedik a Pusztai László Sporttelepen. A mérkőzésen eltiltás miatt Páger és Vadász biztosan nem játszhat, Halmos játéka pedig sérülés miatt kérdéses.

H. V.

2010. március 19.

Csapatzászló az összetartozásért

Bocskay István, a Vízilabda Klub elnökségi tagja gondolt egy merészet, és arra az elhatározásra jutott, hogy a csapatépítés egyik formájaként - kezdetben - két korosztálynak, az 1997 és 1998-ban született fiú vízilabda csapatoknak egy szimbólumot talált ki. Olyat, ami segít a fiúknak érzelmileg is kifejezni, hogy hova tartoznak. Ez a szimbólum egy csapatzászló, amit bárhová magukkal vihetnek.

A csapatzászlót ünnepélyes keretek között - a múlt héten - a Piramis Üzletházak képviseletében, Szabolicsné Sándor Ildikó adta át a két korosztály edzőjének, Csendes Tamásnak és Bíró Dánielnek.

Szabolicsné Sándor Ildikó köszöntőjében emlékezett a gyerekek eredményeire. Mint mondta, ők is büszkék a tizenévesek teljesítményére, hiszen fiatal koruk ellenére, már sok szép eredményt hoztak a városnak és az egyesületnek. A további sikeres szerepléshez sok erőt, kitartást kívánt mindenkinek, még akkor is, ha egy-egy nagyobb feladat következik, vagy az edzések már fárasztóak, ha a munka pillanatnyilag elhalványítja a játék örömét. De a kitartó munkának meglesz az eredménye, hiszen a dobogó tetején minden fáradtság elmúlik.

Kép és szöveg:
(garai)

2010. március 19.

Pedagógus úszóverseny

A Szentesi Delfin ESC és a ligeti uszoda 10. alkalommal rendezte meg a pedagógusok úszóversenyét. Tizenöt hazai városból érkeztek versenyzők, de képviseltette magát Arad, Temesvár és Szabadka is. Közel 100 versenyző mérte össze erejét a medencében. A legnagyobb küzdelmeket a váltók vívták, gyakran csak néhány tizeden múltak a helyezések.

A szentesi versenyzők dobogós helyezései: Petz János: 50 gyors, 50 hát, 50 pille 1. 100 vegyes 2, 50 mell 3.; Berezvainé Virágos Éva: 50 gyors, 50 hát, 100 vegyes 1.; Pólyáné Téli Éva.50 mell, 50 pille 1.; Gálfi László: 50 mell 1. 50 hát 2.; Dudás Szabóné Deák Judit: 50 mell 1. 50 gyors 2.; Karikó-Tóth Tibor: 50 mell, 50 pille, 100 vegyes 2. Takács László: 50 mell 3.; Orosz Imréné: 50 mell 3.; Lantosné Deák Tünde: 50 gyors 3.; Pászti Edit: 50 hát, 50 pille, 100 vegyes 1. 50 gyors 3.; Felvégi Zsuzsanna: 50 hát, 50 pille, 100 vegyes 1.

4x25 m férfi gyorsváltó, II. kcs.: 2. Szentesi Zöld Nyilak (Lóricz Gábor, Petz János, Takács László, Faragó Attila, 3. Szentes, Kiss Bálint Ref. Ált. Isk. (Hódi József, Pólya Sándor, Szegedi Zoltán, Karikó-Tóth Tibor).

4x25 m női gyors, I. kcs.: 1. Szentes, Boros S. (Csetfalvi Pálma, Dudás Szabóné Deák Judit, Lantosné DeákTünde, Bartuczné Józsa Anikó).

III. kcs.: 1. Szentesi Örökifjak (Virágos Éva, Téli Éva, Pászti Edit, Orosz Imréné).

4x25 m MIX gyors, I. kcs.: 1. Megyei MIX (Molnár Péter, Makra Zsolt, Felvégi Zsuzsa, Pászti Edit), 3. Szentes, Kiss Bálint (Bacsa Éva, Galbács Éva, Karikó-Tóth Tibor, Szegedi Zoltán), III. kcs.: 1. Szegvár, Forray Máté Ált Isk. (Virágos Éva, Téli Éva, Vass Tibor, Pajkó Zsolt).

Pólyáné Téli Éva

2010. március 19.

A helyzetekért nem jár pont

Döntetlent érdemelt volna, mégis pont nélkül maradt a Legrand-MetalCom-Szentes NB I-es futsalcsapata a hétfői, hazai vereséget követően. A mieink az Üllő FC-Cső Montage ellen szenvedtek 2-1 arányú vereséget, és továbbra is a tabella alsó régiójában tanyáznak. Az első kilenc percben az üllőiek irányították a játékot, de csak a kapufáig jutottak, vagy Béry védett remekül. A Szentes ellenakciói erőtlenek és pontatlanok voltak, ennek ellenére Brinszky mégis a Le-grandnak szerezhetett volna vezetést, ám jól blokkolt a Cső védelme. Kilenc perc múlva a lábak között elgurult a labda, és a kapuban kikötő szerencsés góllal szerzett vezetést az Üllő, ám fél perccel később Varga egyenlített. A gól után sorra alakította ki helyzeteit az egyre bátrabban futsalozó Szentes, ám négy percnyi folyamatos rohamokat követően egy ellenakcióból Szente révén ismét a vendégeknél volt az előny. Kevesen gondolták volna ekkor, hogy ez a találat lesz a mérkőzést eldöntő gól is egyben.

Pedig a félidő igazi izgalmai még csak ezután következtek: Keller buktatásáért második sárga lapját begyűjtő üllői játékost kiállították, a két perces emberelőnyt viszont nem sikerült gólra váltani. Egy-egy kapufát követően az utolsó három percben mindent egy lapra feltéve rohamozott a Szentes. Ám Kerepecki, Brinszky és Kazán sem tudta bevenni a vendégkaput, így a vendégek örülhettek a győzelemnek.

Némethy László a frissességet hiányolta csapata játékából. A helyzetek kihasználásához, illetve a győzelemhez vezető út lehetett volna, ha topon vannak a fiúk. Hozzátette ugyanakkor, hogy ellenfelük nagyon jól védekezett, átlövésekkel lehetett volna ellenük operálni, de ezek nem sikerültek.

Legközelebb idegenben, március 22-én, hétfőn este a Csömör otthonában kell megkísérelni a pontszerzést. Annál is inkább, mert a házigazdák mindössze egy ponttal vannak lemaradva a nyolcadik helyen álló Le-grand mögött, így minden bizonnyal hatalmas csatára van kilátás. Kérdés, hogy a Szentes milyen játékoskeret-tel vág neki a hétfői összecsapásnak? Ez, no meg a jobb helyzetkihasználás lehet a győzelem záloga.

(hering)

2010. március 19.

Pótfűtés

Osama Bin Laden elmegy a jósnőhöz.
- Látom a jövőt! - mondja átszellemülten a jósnő. - Egy amerikai nemzeti ünnepen fogsz meghalni!
- Melyiken? - kérdezi a terroristavezér döbbenten.
- Teljesen mindegy mikor halsz meg, az a nap amerikai nemzeti ünnep lesz!

2010. március 19.

Kis kukta

  • Vitaminos sonkasaláta
  • Zöldhagymás tojáskrémes sajttekercs
2010. március 19.

Újrajátsszák a Szentes-OSC meccset

Játékvezetői műhibára hivatkozva az OSC vízilabda csapata megóvta a március 6-i, 9-7-es szentesi győzelemmel zárult OB I-es férfi vízilabda mérkőzést. A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján (www.mvlsz.hu) a következőket lehetett olvasni:

"Az OSC szerint a Szentesen játszott mérkőzés negyedik negyedében 6-6-os állásnál kipontozódott az 1-es számú sapkában játszó kapusuk, Áts Bertalan. Miután lejött a pályáról, az OSC a hat mezőnyjátékosa közül lehívott egyet, és helyére beküldte a 14-es (piros) sapkában Tory Zoltánt, aki a szabályok szerint csak kapus lehet. 

A játékvezetők szabályértelmezése szerint kiállításra a "kapus poszt" került (nemcsak egyszerűen az 1-es számú játékos), ezért a 14-es játékos beállása jogosulatlan (illegális) játéknak számít, hiszen szerintük, ha a kapus van kiállítva, nem jöhet be helyére kapus.

A jogosulatlannak nyilvánított játékos bejöveteléért a beküldött 14-es játékost cserével kiállították, és még egy büntetőt is lövettek az OSC ellen, ahogy a szabály egyébként - jogosulatlan játékos esetében - előírja. Az ítélet azt is jelentette, hogy az OSC mindkét kapusát elvesztette.

Ezután a játékvezetők az OSC-ból nem engedtek senkit kapusként szerepelni, piros sapkát felvenni, 7 mezőnyjátékossal folyatták a mérkőzést.

Az OSC szerint a játékvezetők műhibát követtek el, ugyanis a szabály egyértelmű és félre nem értelmezhető, a vízilabda csapat (a vízben) 7 játékosból áll, melyek közül az egyiknek kötelezően kapusnak kell lenni. Kapus nélkül egyébként csak akkor játszhat egy csapat, ha már csak 6 játékra fogható játékossal rendelkezik."

A szövetség hivatalos álláspontja szerint "a játékvezetői műhiba vitathatatlan volt, a döntés jogerős". A mérkőzés új időpontjáról később döntenek.

Március 15-én Pécsen játszott, és szenvedett 7-5 arányú vereséget a Kurca-parti gárda. Március 17-én, Szolnokon játszott bajnokit a Bodrogi Bau. A hazaiak magabiztosan játszottak a mieink ellen és 12-7-es sikert arattak.

Legközelebb március 20-án, szombaton fél 7-kor szállnak medencébe, az ellenfél a BVSC csapata lesz a ligeti uszodában.

2010. március 19.

Döntetlen

A dobogó tetejére törekvő Szentes és a hasonló célokat kitűző Eger, fordulatos mérkőzésen csapott össze a ligeti sportuszodában. A hazai gárdát nyomta az esélyesség terhe, illetve bizonyos mértékig a dunaújvárosi fiaskó.

"Menny és pokol", talán így lehetne jellemezni a mérkőzést, hiszen magabiztos győzelemben reménykedtünk és így is kezdtünk, majd elbizonytalanodott a csapat, és amikor már minden veszni látszott, akkor Tóth Andinak a helyén volt a szíve és a keze, és legalább döntetlenre sikerült menteni a rangadót.

Zaintleitner Krisztina a szentesiek trénere rendkívül nehéz meccset tud maga mögött. Vezetés után két gólos hátrányból felállni mindenképpen dicsérendő teljesítmény. "Katasztrófa" volt az emberelőnyös védekezésünk és a támadásunk, pedig egész héten ezt gyakoroltuk. Egyszerűen érthetetlen, hogy mit történt, a lányok meg voltak zavarodva, nem voltak a helyén a blokkok, átlövésekből kaptunk hárítható gólokat. A céljaink nem változtak, bár még messze a vége, dolgozunk tovább - mondta lapunknak az edző.

Hungerit-MetalCom-Szen-tesi VK-ZF-Eger 9-9. Gól: Tóth Andrea 3, Kövér-Kiss Réka, Kotova 2-2, Hevesi Anita, Pengő Nikolett 1-1.

(g. i.)

2010. március 19.

Dzsúdó

A szentesi Pollák DSE sportolói az elmúlt időszakban több cselgáncsversenyen is részt vettek, ahol az alábbi eredményeket érték el.

Az ifjúsági országos rangsor versenyen 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 3. Gila Nóra (+70 kg). A juniorok országos rangsor megmérettetésén 5. Őri József (-73 kg).

Az ifjúsági Magyar Bajnokság Eb-válogató judoversenyen 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 3. Gila Nóra (+70 kg).

A Magyar Köztársaság Kupa Diák B versenyén 5. Aradi Fanni (-40 kg).

Zágrábban az Európai Judo Szövetség A kategóriás Eb-válogató és rangsoroló versenyén 548 induló között a magyar válogatottak közül öten végeztek az első öt helyezett között. A Pollák DSE mindkét cselgáncsosa Kalydy Patrícia (-70 kg) és Gila Nóra (+70 kg) 5. lett.

Solton rendeztek régiós diákolimpiát, ahol a 2000-es születésűek között 3. Kozák Máté (-36 kg), 99-sek 1. Aradi Fanni (-40 kg), 98-sok 2. Sipos Sára (-36 kg), 5. Fekete Ádám -38 kg).

Siklóson a junior országos egyéni bajnokságon 7. Őri József (-73 kg), 3. Kalydy Patrícia (-70 kg), 2. Gila Nóra (-78 kg).

2010. március 19.

Rendezett és virágos város

Lapunk 3. oldalán a Tegyünk környezetünk megóvásáért című cikkben foglalkozunk a közterületek tisztán tartásával, illetve a tavaszi nagytakarítással is. A témához azonban még kapcsolódik az alábbi néhány sor. A rendezett városképhez hozzátartozik a fák, cserjék és a virágok ültetése is, melyet a városellátó munkatársai végeznek el.

- A közparkjaink, illetve az útvonalak melletti zöldfelületek karbantartása a parkokban dolgozók feladata. Öt nő ülteti és ápolja a virágokat, hárman köztisztasági feladatot látnak el, illetve egy ember tartja rendben - naponta - a városközponti területeket. Férfi dolgozóink - mintegy 8-10 fő - végzik a fa- és cserjeültetést, valamint a fűnyírást - beszélt munkájukról Balogh Györgyi, a városellátó intézmény munkatársa.

Rendszerint májusban ültetik az egynyári virágokat. Ebből tavaly 25 ezer palánta díszítette a városközpontot, a kertváros parkjait, a közterületeket, illetve a frekventáltabb helyeket. A két nyári növényeket, a tulipánhagymákat már második éve mindig októberben dugványozzák. A parkok, közterületek virágosítását előre tervezetten végzik úgy, hogy a szakemberek figyelembe veszik a virágok tulajdonságait, köztük a fény- és árnyéktűrőséget, illetve a vízigényességet. Az sem mellékes, hogy az adott növényfajnak egyáltalán kedvez-e a város klímája.

2010. március 19.

Sakkoznak

A Szentesi Spartacus sakkozói a Makó gárdájával ülnek asztalhoz március 21-én, vasárnap 10 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2010. március 19.

Családi események

Született: Béni István és Csarmaz Kittinek Tamara Hanna, Kis-Hajdu Sándor és Rudics Zitának Janka, Sebesi István és Dósa Margitnak Lotti, Dékány Pál és Debreceni Andreának Dávid, Fábián Zoltán Péter és Czibulya Ágnes Editnek Patrik Zoltán, Mikula Zoltán és Mezei Ágnesnek Emese, Pardi József és Juhász Mariannának Johanna Zoé, Török József és Török Ildikónak Boglárka, László Zoltán és Ökrös Zsuzsannának Eszter, Juhász László és Rácz Katalinnak Alex nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Czibola Lajos és Paróczai Éva, Oláh Miklós és Ács Edina Magdolna.

Elhunyt: Szabó László, Búsi Sándorné Balogh Mária, Kosztolányi András, Négyesi András, Tisza János, Hanyecz László Zoltán, Barna Lászlóné Csató Erzsébet, Bánfi Józsefné Bánfi Rozália, Berkes Mihályné Seres Valéria, Deák Mihályné Tari Katalin, Marik Józsefné Kovács Erzsébet.