2010. március 19.

Együtt a hozzátartozók közötti erőszak ellen

2009. október 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szól. Az Országgyűlés e törvényt az élethez, testi épséghez és méltósághoz minden embert megillető alapvető emberi jogok védelmében, a hozzátartozók közötti erőszak visszaszorítása érdekében alkotta - mondta el lapunknak Szombathelyiné Tóth Júlia, a helyi gyámhivatal vezetője, akivel a törvény legfontosabb rendelkezéseiről beszélgetünk.

- A törvény kimondja, hogy a jelzőrendszer tagjai (a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, családsegítő központ, gyermekjóléti szolgálat, gyermekek vagy családok átmeneti otthona, a nevelési-oktatási intézmény, a nevelési tanácsadó, a gyámhatóság, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a pártfogó felügyelői szolgálat, stb.) kötelesek jelezni a családvédelmi koordinációért felelős szervnek, ha hozzátartozók közötti erőszak veszélyét észlelik. A jogszabály a kistérségben a gyámhivatalt jelölte ki családvédelmi koordinációi felelős szervnek.

- A jelzést követően mit csinál a gyámhivatal?

- A gyámhivatal ebben az ügyben nem hatóság, amit tehet, kérelmére személyesen meghallgatja a bántalmazottat, tájékoztatja az alkalmazható intézkedésekről, az őt megillető jogosultságokról, illetve arról, hogy a hozzátartozók közötti erőszak miatt büntető- vagy szabálysértési eljárás indítható. A gyámhivatal a bántalmazót is meghallgatja, arra figyelmezteti, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a hozzátartozók közötti erőszakot folytatja. A meghallgatáson elhangzottakat jegyzőkönyvbe foglaljuk, és az eljárásáról, illetve a feltárt tényekről haladéktalanul értesítjük a rendőrséget.

- És mit tesz a rendőrség?

- Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség hivatalból, kérelemre, illetve bejelentés alapján a helyszínen elrendelheti, ha az eset összes körülményeiből, így különösen a bántalmazott és a bántalmazó által előadott tényekből, a hozzátartozók közötti erőszak helyszínéből, az arra utaló jelekből, illetve magatartásból a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére megalapozottan lehet következtetni.

- Országos szinten is nagy vita volt arról, hogy mennyire lehet az embereket korlátozni a szabadságukban.

- Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség 72 órára rendeli el, és hivatalból kezdeményezi a megelőző távoltartás elrendelésére irányuló bírósági (nem peres) eljárást. A távoltartás korlátozza a bántalmazó tartózkodási szabadságát, a tartózkodási hely szabad megválasztásának jogát, szülői felügyeleti jogát, a gyermekkel való kapcsolattartás lehetőségét. A megelőző távoltartást a bíróság kérelemre is elrendelheti, feltételei ugyanazok, mint az ideiglenes megelőző távoltartásnak, de hatálya legfeljebb 30 napig tarthat. A bíróság a határozatot megküldi a gyermekjóléti szolgálatnak, ha a bántalmazott háztartásában kiskorú él, illetve a gyámhivatalnak, ha a bántalmazott gyámság vagy gondnokság alá tartozó személy.

- Bizonyos törvénymódosításról is beszélnek.

- A jogszabály szerint szabálysértést követ el az, aki a távoltartó határozatban meghatározott szabályokat megszegi, illetve az is, aki valótlan tények állításával a hozzátartozók közötti erőszak miatt megelőző távoltartás elrendelését kezdeményezi, ha azt a valótlan tények alapján elrendelik.

- A törvény hatályba lépése óta jegyeztek-e már fel szabálysértést és milyet?

- A kistérségben a rendőrség kilenc esetben alkalmazott ideiglenes megelőző távoltartást a törvény hatályba lépése óta, ezeket a Szentes Városi Bíróság minden esetben indokoltnak is tartotta és további megelőző távoltartást rendelt el. A bíróságon egy olyan ügy is keletkezett, amelyben közvetlenül maga a bántalmazott kérte a bíróság távoltartó intézkedését. A közösen tartott megbeszélésen, melyen jelen voltak a rendőrség, a bíróság, az ügyészség, a gyámhatóságok, gyermekjóléti szolgálatok munkatársai, a résztvevők leszögezték, hogy ezután is minden rendelkezésre álló segítséget megadnak azoknak a bántalmazottaknak, akik a méltóságot, az életet, a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető erőszakot nem tűrik el, és saját, illetve gyermekeik, hozzátartozóik érdekében változtatni akarnak helyzetükön - mondta befejezésül a gyámhivatal vezetője.

L. J.