2010. március 19.

Tegyünk környezetünk megóvásáért

Kézzel és géppel szedik rendszeresen a hulladékot Szentes közterületeiről az önkormányzat munkatársai, akikre sokkal kevesebb feladat hárulna, ha mindenki gondosabb lenne környezetével kapcsolatban. Az emberek saját lakásukkal szemben általában igényesek, ugyanennek a magatartásnak kellene megjelenni az utcákon, tereken és a játszótereken is, melyek sokszor a legszemetesebbek annak ellenére, hogy gyermekeink ott töltik idejüket.

A közcélú munkaprogram keretében változó létszámban, tavasztól őszig többen, a téli időszakban kevesebben dolgoznak a közterületen. Kézzel, gereblyével, lombgereblyével, nagyobb illegális lerakásoknál takarítják el a szemetet a kézi hulladékgyűjtés, illetve a parkfenntartó munkálatok mellett a munkások.

- Az, hogy hányan szednek szemetet, minden esetben a közterületek szeméttel való telítettségétől is függ. A hétvégi rendezvények után, a hét elejére szinte mindig felszaporodik a szemét a város központjában. Az emberek eldobálják az üres üvegeket, a PET-palackokat, műanyagzacskókat, cigaretta csikkeket, a papírzsebkendőt és más egyéb szemetet. A játszótereken is rengeteg a szemét, például a csikk, annak ellenére, hogy ott tilos, büntethető a dohányzás - mondta el Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész.

A téli apátiából való kilábalás után, kora tavaszra felszaporodik a hulladék, mely nagyobb mennyiségben főként a városba vezető utak mentén található meg. Eltakarítását, összegyűjtését a polgármesteri hivatal munkatársai a városellátó dolgozóival közösen végzik. Most lehetőség van arra, hogy bárki bekapcsolódjon a közterületek rendbetételébe a március 19-20-i közös nagytakarítás keretében. A csoportosan dolgozóknak szemeteszsákot, a gyermekeknek műanyagkesztyűt is biztosítanak. A városellátó járművei folyamatosan szállítják el a szemetet március 19-től. A programmal kapcsolatban érdeklődni az intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetőjétől, Kiss Ferenctől lehet munkanapokon 7-14 óráig a polgármesteri hivatal udvarában, illetve a 63/313-343-as telefonszámon.