2010. március 19.

Boros-díjjal a tarsolyban

Mátyás Mariann, Hornyik Anna Viola és Lantos Lehel az idei díjazottakKommunikátor, katonai vezető, idegenforgalmi szakember is lehet az idei Boros Sámuel-díj nyerteseiből, ha minden a terveik szerint alakul. A szakközépiskola elismerését hagyományos rendezvényük, a Boros-hét utolsó napján adta át a három legjobb diáknak a tantestület.

A múlt héten lezajlott program a hétfőn és kedden rendezett német és angol civilizációs versenyekkel indult, szerdán szavalóversennyel, csütörtökön az egészségügyi szakmacsoport bemutatkozásával folytatódott. Ez utóbbin az emberi testről, az egészséges életmódról szóló projektoros előadásokat nagyon élvezték a diákok, számolt be Szólik Mónika. A tagintézmény vezető a pénteki ünnepi eseményt is megemlítette, amikor koszorúztak az iskola névadójának házánál, majd a Pénz, piac, gazdaság, megtudhatod, mi vár rád című vetélkedő eredményét hirdették ki, s ekkor adták át a Boros Sámuel-díjakat is.

Az 1991-ben alapított díjat példamutató szorgalommal, legalább 4,5-ös tanulmányi átlaggal és a közjóért végzett munkával érdemelhetik ki a diákok, akik pályázatot adhatnak be.

Idén öt pályázó közül Mátyás Mariann, Hornyik Anna Viola és Lantos Lehel vehették át a Lantos Gyöngyi-Máté István művészházaspár által alkotott emlékplakettet és a pénzdíjat. Anna nem konkrét tervekkel érkezett, hanem az oktatás színvonala csábította a Borosba, meg az is, hogy az iskola falai között tanult és ért el eredményeket két testvére is korábban. A gyerekkora óta a katonai pálya iránt érdeklődő Lehel a sokszínűség miatt kóstolt bele a gazdasági képzésbe, a közismereti szakmacsoportot választotta. Mariann anyukája és nővére is itt végzett, ő közgazdaságot akart tanulni. A turizmus irányába csak pár hónapja fordult az érdeklődése, ahol nyelvtudását is hasznosíthatja majd.

Annát motiválta leginkább, hogy megkaphassa az iskola elismerését, hiszen annak idején, 9-esként az első Boros-gáláján már elképzelte, milyen jó lenne majd egyszer átvenni ezt a díjat. De nemcsak ezért, hanem a tanárai biztatására is indult sok versenyen az évek során, hangsúlyozza a sokoldalú diáklány, aki Édes Anyanyelvünk-éremmel is büszkélkedhet, s a Lajtha művészeti iskola növendéke hegedű szakon. Mariann soha nem gondolta, hogy megkaphatja a legjobbaknak járó elismerést, szerényen azt mondja, magáért tanult, idén a Károly Róbert Főiskola tanulmányi versenyén első lett angolból és közgazdaságtanból. A fiú is úgy emlékszik, benne sem volt ilyen vágy, tanult, mindent megpróbált, majd megpályázta a díjat, mondván, nem veszthet semmit. A pályázatukban egyébként a rövid önéletrajz, s az eredményeik felsorolása mellett céljaikat is meg kellett fogalmazniuk a jelölteknek, s hogy miért tartják magukat érdemesnek a díjra.

Egybehangzóan állítják, tanulótársaiknál többet kellett vállalniuk az eredményességhez. Azt mondják, nem kellett ehhez strébernek lenniük, viselkedésük sem ilyen, ezért aztán nem is tapasztalnak irigységet, bántást a többiek részéről.

Továbbtanulás előtt állnak a fiatalok, akik biztosak benne, iskolájuk megfelelő alapot, felkészültséget ad a későbbi tanulmányaikhoz. Anna kommunikáció-médiatudomány vagy kereskedelmi marketing, gazdálkodás irányban menne tovább. Bár a Borosba kerülésekor ez utóbbi vonal még nem igazán érdekelte, ma már az egyik legfontosabbnak tartja, amihez az iskola sokat hozzátett. A versenyekre a kommunikációs készségeit is fejlesztenie kellett, ami jól jöhet még, ha, mondjuk kommunikátor lesz egy cégnél. Mariann szerint is meg fogja hozni eredményét a jó közgazdasági alapképzés a turizmus-vendéglátás főiskolai tanulmányai alatt. Lehel pedig abban bízik, hogy az emelt szinten tanult magyar-történelem és két idegen nyelv (angol, francia) több pontot hozhat neki. A 13 éve karatézó fiúnak meg kellett tanulnia jól beosztani az idejét a sportolás mellett, de azt mondja, mindent meg lehet oldani. A magyar bajnoki címmel és japán bajnoki 3. helyezéssel is büszkélkedő diák az érettségi előtt még Európa-bajnokságra is készül, melyen egy hónap múlva junior kategóriában indul. Mivel jó szervezőnek ismerik, az érettségi bankettet is rábízták.

Mariann és Anna a héten a Boros Expó-ra készülnek, ahol csapattársaikkal bemutathatják, mit értek el az országos megmérettetéseken gyakorló kft-jükkel.

Darók József