2010. március 19.

Kis kukta

Vitaminos sonkasaláta

Hozzávalók: 1 konzerv mexikói vegyes zöldség, 20 dkg sonka, 10 dkg füstölt sajt, fél üveg gyöngyhagyma, 2 kemény tojás, 1/2 citrom leve, 1 marék aprított petrezselyemzöld, 1 pohár joghurt, 3-4 ek. majonéz, 1 kk. mustár, só, őrölt bors, 1/2 kanál balzsamecetes saláta-dresszing.

Elkészítése: A joghurtot, a mustárt, a balzsamecetes öntetet, a majonézt és a fűszereket egy mély tálba simára keverjük. Beleöntjük a mexikói vegyes zöldséget, hozzáadjuk a leszűrt gyöngyhagymát, az apró kockára vágott sonkát, a füstölt sajtot és a kemény tojást. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Pikáns ízét szűrt citromlével adjuk meg. Végül az egészet jól összekeverjük, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Tetejét tojásszeletekkel díszíthetjük.

Zöldhagymás tojáskrémes sajttekercs

Hozzávalók: 25-30 dkg sajt (trappista, edami vagy chedar), 3 db főtt tojás, vékony szelet bacon/füstölt sonka, pici mustár, só, bors, 2 szál zöldhagyma, petrezselyemzöld, 2 kanál majonéz, 1-2 kanál tubusos sajtkrém.

Elkészítése: A sajtot két zacskóba tesszük (de tehetjük fóliába és kívül celofánba) a külső zacskón átszúrunk egy fakanalat, és lobogó vízbe lógatjuk, kb. 30-35 percig főzzük. Amíg a sajt a vízben van, addig a zöldhagymát és a petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. A tojásokat összetur-mixoljuk, hozzákavarjuk a majonézt, a sajtkrémet, a mustárt, a felaprított zöldeket, majd sózzuk és borsozzuk. A sajtot még melegen lisztezett deszkára tesszük, és téglalap alakúra sodorjuk. Azonnal beborítjuk a baconszeletekkel, majd rákenjük a zöldhagymás tojáskrémet és feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük, és pár óra múlva szeletelhető.