XLI. évfolyam 49. szám

2009. december 11.

Báloztak a Boros végzősei

A tanév első szalagavató bálját szokásosan a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola rendezi. Ahogyan az ünnepségen is elhangzott, ezen az estén helye van múltnak, jelennek, komolyságnak, emelkedettségnek és vidámságnak. A felsorakozott három ballagó osztály nevében Rozgonyi Balázs köszönt el az iskolától. A 11-esek tűzték fel a szalagot idősebb iskolatársaiknak, azonban a legeredményesebb diákoknak a tagintéz-ményvezetőtől, így Szólik Mónikától most Deák Klaudiának, Hornyik Annának és Rakk Dávidnak járt a jelképes kitüntetés. Az ünnepélyes pillanatokat követően H. Szabó Réka igazgató, Szólik Mónika, és Szirbik Imre polgármester is szólt a végzősökhöz. A bécsi keringőt Molnár Zsolt koreográfiájára 45 páros lejtette, kétszer is lenyűgözve a hozzátartozókat az est folyamán. Utána nem kevésbé látványos, de merőben másfajta művészet, méghozzá a karate is a programba került, az iskola végzős diákja, Lantos Lehel vezetésével.

Következtek az osztálytáncok: a 12. C a Chicago musicalből adott elő részletet, a 13. bések A mi történetünk címmel modern stílusban táncoltak, majd a Volt egyszer egy 12. B című country-show után tapsolhattak a diákok szülei, ismerősei.

D. J.

2009. december 11.

A legrosszabb évet zárják

A válság a Hungerit Zrt.-t sem kímélte

Pénzügyi oldalról nézve 19 éves fennállása óta a Hungerit Zrt. a legrosszabb évet zárja idén. És ha hozzátesszük, hogy már a tavalyi év sem volt valami rózsás, akkor elmondhatjuk, e tekintetben nem sok örömben van része az Attila utcai üzem dolgozóinak és a tulajdonos Magyar Józsefnek. A vezérigazgató azért reménykedik. Abban például, hogy ezeken a nagy nehézségeken túl lesznek, és jövőre már csak a felfelé ívelő oldalról beszélhetünk. Mint mondja: az alagútban talán az igazi fényt is látjuk. És akkor el lehet felejteni ezt a két nagyon rossz évet.

2009. december 11.

Projektekről döntöttek

Rendkívüli ülést tartottak

A városközpont rehabilitációjához kapcsolódó és a Kossuth utca 8-10. szám alatti épület felújításáról szóló pályázat beadásáról, illetve egy játszótér kialakításáról döntött a képviselő-testület rendkívüli ülésén. Utóbbit a Lavotta utcára tervezik.

A belváros rehabilitációja leghamarabb csak 2011-ben kezdődhet meg, hangzott el a tanácskozáson, melyen a városatyák megfogalmazták aggályaikat az elkészült tervekkel kapcsolatban. Többen a parkolóhelyek miatt szólaltak fel, melyek száma az elképzelések szerint több útszakaszon is csökkenne. Ez pedig egyesek szerint kihatással lehet az érintett területen lévő üzletek és vendéglátóhelyek forgalmára, illetve a lakosok életére is.

2009. december 11.

Mikulás Kupa

Garai Sz. Imre felvételén a Deák Ferenc Általános Iskola csapata láthatóÁltalános iskolásoknak rendeztek kézilabda bajnokságot a Dr. Papp László sportcsarnokban. A tornára 4 fiú és 4 leány csapat nevezett. Szentesről a Koszta, a Klauzál és a Deák Ferenc iskola valamint két éve már csatlakoznak a mindszenti diákok is.

Vidovics Zoltán, a Deák iskola testnevelője elmondta: tagozatos iskolájuk továbbra is kiemelt feladatnak tartja a kézilabda oktatását és minden osztályban erre külön figyelmet fordítanak. A testnevelés órákon ez a fő sportág, valamint a tehetségeseknek délutánonként külön edzések is vannak.

A Mikulás kupán a kezdetektől részt vesznek és már a többi iskola is tiszteli őket, mert veretlenül nyerték a kistérségi tornát és eddig itt is jól szerepeltek. A mostani tornán a Mindszent fiú gárdája nagyon erős csapattal érkezett. Ezt a játéklehetőséget nagyon jónak tartják, mert a gyerekeknek van lehetőségük a saját korosztályukban komoly mérkőzéseket játszani. A tehetségesebbek egy része a Szentesi Kinizsi ifjúsági csapatában játszik, de többen tagjai a megfiatalított felnőtt keretnek is.

Orosz Tibor, a Szentesi Kinizsi SZITE utánpótlás edzője szerint a 12. Mikulás Kupa ismét sikeres volt. Mikulás sapkába öltözött játékvezetők vezetik a mérkőzést, szünetekben szaloncukrot osztottak. Ez a torna jól szolgálja azt a célt, hogy minél több gyerek sportoljon, játsszon, szurkoljon és, hogy megismerjék ezt a sportágat versenyszerű körülmények között. A tornán minden csapat - eredménytől függetlenül - kap ajándékot.

Eredmények, fiúk: 1. Mindszent, 2. Deák, 3. Koszta, 4. Klauzál. Lányok: 1. Koszta, 2. Deák, 3. Klauzál, 4. Mindszent.

G. I.

2009. december 11.

A rendszerváltás szele DVD-n

Újabb értékes filmdokumentumot sikerült megmenteni az utókornak: a Szentesi Video Újság 1989-es híradófelvételei most DVD-formátumban jelennek meg. Ha úgy veszszük, a kiadvánnyal a szentesi filmes história folytatódik, ugyanakkor egy sorozat első darabjának is számít.

A szentesi Amatőr Film Klub munkáiból három DVD látott már napvilágot, ezekhez a video újság anyagait tartalmazó lemez csak logikájában kapcsolódik, magyarázza a felújítást végző Karikó-Tóth Tibor. Elmeséli, hogy az amatőrfilmes kör megszűnése után pár évvel új csoport alakult, amelynek 4-5 fős magja az 1989-ben korszerűnek számító VHS-kamerával örökítette meg a városi eseményeket, Veres János vezetésével.

2009. december 11.

A szociáldemokraták deklarációja

80 éve történt: megyei és városi önkormányzati választások (III.)

Szőke FerencA városi képviselő-testület 1929. december 19-én tartotta ünnepélyes alakuló közgyűlését. A városháza dísztermében első ízben jelentek meg a földbirtokosok, gazdák, gyárosok, ügyvédek, orvosok és egyházi személyek között egyszerű munkásemberek. Erre a tényre utalt megnyitó beszédében dr. Csergő Károly alispán, midőn a következőket mondta: ". Meg vagyok győződve, hogy az új képviselő-testület, mely a választás eredménye szerint képviseli a város lakosainak és társadalmának minden osztályát, teljes odaadással teljesíti majd a feladatát. Hiszem és remélem, hogyha világnézeti és pártkülönbségek el is választják egymástól a képviselőtestület tagjait, egymásra fognak találni a város érdekeit szolgáló közös munkában."

2009. december 11.

Lezárult a Derzsi-emlékév

Tánccal, énekkel és visszaemlékezéssel zárult a Derzsi Kovács Jenő emlékév a Koszta József Múzeumban. A Zöldág MSE márciusban hirdette meg a Horváth Mihály Gimnáziummal és a múzeummal közösen szervezett programokat, illetve a Derzsi-életrajzírói pályázatot.

Derzsi Kovács Jenő egy igazi polihisztor volt. A gimnázium egykori kémia-biológia szakos tanárának, szentesi népdalgyűjtőnek két évfordulója is alkalmat adott az emlékezésre: 120 éve született, s 40 éve halt meg. Májusban emléktáblát helyeztek el tisztelői a Pólya utcai volt házánál, öt helyszínen Dúdoló-népdalműsorral idézték fel munkásságát, szeptemberben pedig népdaléneklési versenyt rendeztek a gimnáziumban. A november végi záróprogramon először egykori kollégája, Tóth János ny. gimnáziumi tanár emlékezett a sokoldalú tanáremberre, majd Kruzslicz Pál ny. művelődésszervező-újságíró beszélt Szentes kulturális életének arról az időszakáról, amikor Derzsi tevékenykedni kezdett. Az emlékprogramokkal párhuzamosan életrajzírói pályázat is futott, sajnos, egyedül a szervező, Hankó Györgyné készült el gyűjtésével, hanganyagot, filmanyagot és dokumentumokat is felkutatott. Az eseményen betekintést adott pályázatába, azaz bejátszotta rádiós interjúit, melyekben beszélgetett például Balázs Árpád zeneszerzővel Derzsihez való hármas kötődéséről, s a népdalgyűjtő mai megítéléséről, de mások visszaemlékezéseiből is közölt részleteket.

Nem hiányozhatott a dal és a tánc sem ezen a délutánon: a Zöldág Aprók Leánykérő játékokat adtak elő, Juhász Gábor, Juhász Dániel és Nagy Gyöngyi a Derzsi által gyűjtött dalokból énekelt, Balla Tibor citerán játszott.

D. J.

2009. december 11.

Biblia

Cserbik Attila bibliaoktató előadását hallgathatja meg a közönség december 17-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban. Az est témája Bírák kora és Sámson, a legerősebb.

2009. december 11.

Megtagadt tartozás

Évfordulónaptár - 2009.

450 éve, 1559. dec. 6-án I. Ferdinánd adománylevéllel jutalmazta híveit: Zay Ferenc naszádos kapitányt, Liszti János tanácsurat, Ho-monnai Drugeth Miklóst és Viczmándy Mátyást. Az adomány a hűtlenségbe esett Martonosi Pestyéni András és János birtokára szólt, benne Szentes és Bökény egy-egy részével.

35 éve, 1974. dec. 6-án Bessenyei Ferenc Kossuth-díjas színművész önálló estet adott a Tóth József Színházteremben. Közreműködtek Mikes Lilla előadóművész és Hajdú Júlia zeneszerző.

65 éve, 1944. dec. 8-20. Újjáalakultak a szentesi élelmezési, faipari, nyomdász és vasipari munkások szakszervezeti csoportjai.

100 éve, 1909. dec. 9-én a Rendezett Tanácsú Városok Polgármestereinek Országos Egyesülete közgyűlést tartott Újpesten. A szakbizottságokba beválasztották Bugyi Antal, Papp László és Sima László szentesi tisztviselőket.

25 éve, 1984. dec. 9-én "Üdvözlet az olvasónak" címmel irodalmi vetélkedőt rendeztek a Művelődési és Ifjúsági Házban, amelyet a Magyar Rádió egyesen adásban közvetített. Szerkesztő-rendező Dorogi Zsigmond. Közreműködtek: Avar István, Kállai Ferenc, Nagy Attila, Benkő Gyula, Szabó Gyula, Havasi Judit, Hámori Ildikó, Kohut Magda, Hajas Ilona.

160 éve, 1849. dec. 10-én Szentes városa megtagadta örökváltsági tartozásainak törlesztését, mondván: az úrbériség 1848-ban megszűnt.

60 éve, 1949. dec. 10-én az országgyűlés elfogadta az 1949: XXV. törvényt az első ötéves tervről. (1950. jan. 1-től 1954. dec. 31-ig.)

65 éve, 1944. dec. 11-én mintegy 300 nő részvételével megalakult a Női Dolgozók (Nőmunkások) Szakszervezete, a későbbi Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ) szentesi szervezetének közvetlen jogelőde. Elnöke Patai Szabó Sándorné.

65 éve, 1944. dec. 13-án Debrecenben megalakult az Ideiglenes Nemzetgyűlés Előkészítő Bizottsága. Felhívást intézett a felszabadult területek lakosságához, hogy válassza meg küldötteit az Ideiglenes Nemzetgyűlésbe.

60 éve, 1949. dec. 14-én közzétették a minisztertanács 4343/1949. sz. rendeletét a megyék székhelyének és területének megállapításáról. Az ország területét államigazgatási szempontból 19 megyére osztotta (az addigi 25 helyett), és kijelölte ezek székhelyét. Az átszervezés 1950. jan. 1-jén lépett életbe. Csongrád megye területe e rendelet nyomán egészült ki a volt Csanád, Arad, Torontál közigazgatásilag egyesített megyék településeivel, s helyezték át a megyeszékhelyet Szentesről Hódmezővásárhelyre.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. december 11.

A bankok szorításában

Ha másból nem, pénzintézetből Szentes el van látva rendesen. Nyolc bank működik kirendeltségi formában, illetve önállóan kisvárosunkban a gazdasági élet, a vállalkozások, cégek, a lakosság igényeinek kiszolgálására. Valószínűleg a megtelepedéssel jó "táptalajra" gondolt, vagy talált a hazai, külföldi, helyi, környékbeli menedzsment. Viszont a pénzforgalmi, üzleti számításokat és munkát felülírta a kirobbant globális válság, amelynek kiindulási pontja Amerikában volt éppen az ottani bankok "szíves segédletével" - a szakemberek szerint.

Az előállott veszteségeket a bankok is viselik az ügyfeleikkel együtt, ha - finoman szólva - nem is egyforma, vagy kölcsönösen közelítő arányban és mértékben. A legnagyobb vita és probléma, ugye abból adódik, hogy ki, miként fizesse a keletkezett károk összegét. Az áthárításban, a manőverezési pozícióban, tőkeerőben, a kötöttségekben és a lehetőségekben nagyon különböznek az esélyek. Természetszerűleg senki sem akar "erősen megkopasztva" kikászálódni a bajból.

Minderről sokat tudnának beszélni Szentesen is például a lakáshitelesek. Az euróval szemben hiába erősödik a forint, a valutákra alapozott kölcsönöknél a megemelt törlesztési tételek lassan, vagy kismértékben követik az árfolyam változásait. Magyarul: "padlót fognak" a korábbi hiteligénylők és romlik, rosszabbodik az általános anyagi helyzetük és ezen belül a lakhatási körülményük. Az nem vigasztalja az érdekelt szentesi ügyfeleket sem, hogy az úgynevezett adósságcsapda országos jelenség.

A közismert "illemkódex" - ami a kormányzati szervek és a bankok elvállalt egyetértésével született - még nem hozta meg a pénzintézetek és a hitelfelvevők viszonyában a kívánt korrekciós változásokat. A banki, üzleti világban - jellegénél fogva nem a "jó modor" nevet viselő dalárda énekel, hanem a pénzbevétel kórusa.

Ezért várják Szentesen és az ország számos más településén is az emberek, hogy a financiális reálfolyamatokhoz igazodva enyhüljön, úgymond a bankok szorítása. Azzal együtt, hogy azért részükről is tapasztalni kisebb jó irányú és szelektív elmozdulást.

- bert

2009. december 11.

Két adónemet érintenek a változások

A képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén egyes adónemek mértékéről is döntött. A változások a gépjárműadót és a helyi iparűzési adót érintik.

A gépjárműadó mértéke a 2010. évtől hatályos gépjárműadó törvény alapján átlagosan 15 százalékkal emelkedik. A teljesítmény alapján adózó személygépkocsik és motorkerékpárok esetében az alábbiak szerint alakul az adó mértéke:

Tehergépjárművek és autóbuszok esetén, ha az adott jármű légrugós, vagy útkímélő tengellyel ellátott, az adó mértéke az adóalap (önsúly + raksúly 50 százaléka) minden megkezdett 100 kg-ja után változatlanul 1200 Ft. Amennyiben a jármű nem légrugós, vagy nincs útkímélő tengellyel ellátva az adó mértéke 1380 Ft az adóalap minden megkezdett 100 kg-ja után.

A kedvezményes adómértékre való jogosultságot az adózónak kell igazolnia a nemzeti közlekedési hatóság által kiadott hatósági bizonyítvánnyal, vagy szakértői igazolással, vagy ha a forgalmi engedélyben szerepel az adat annak bemutatásával.

Változások a helyi iparűzési adóban.

2010. évtől a helyi iparűzési adóban mérték emelés nem lesz, azonban az adóztatás rendszere jelentősen változik. 2010. adóévtől az adónem kezelése átkerül az állami adóhatósághoz (APEH-hez). Ez a következő változásokat okozza.

A 2010. március 15-én esedékes első félévi helyi iparűzési adót, a korábban kiadott fizetési meghagyás alapján, még az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni, ugyancsak az önkormányzathoz kell benyújtani 2009. évi iparűzési adóbevallást és az adókülönbözet befizetése illetve visszaigénylése is az önkormányzati adóhatóságnál történik.

Megszűnik az előleg fizetési meghagyással történő megállapítása, helyette teljes egészében az önadózás lép életbe, vagyis az adózó állapítja meg, vallja be és fizeti meg adóját.

A 2010. szeptember 15-ei második félévi helyi iparűzési adó illetve a decemberi feltöltési kötelezettség teljesítése - külön bevallás alapján - az APEH-hez kell hogy megtörténjen. Fő szabály, hogy a 2009. adóévet érintő kötelezettségek teljesítése az önkormányzati adóhatósághoz.

2009. december 11.

Csúszások várhatók

Izotópdiagnosztikai laboratórium

Közel fél éve tart és várhatóan több mint fél évig továbbra is fennáll a világ valamennyi izotópdiagnosztikai centrumát érintő technécium hiány. Ez kihatással van a Dr. Bugyi István Kórházban lévő Izotópdiagnosztikai laboratórium működésére, és az intézmény ellátási körzetébe tartozó betegekre is.

Sugárzó (radioaktív) izotópokat az orvosi gyakorlatban széles körben alkalmaznak, a helyi izotópdiagnosztikai laboratóriumban a nukleáris medicinát: a szervezetbe juttatott radio-gyógyszer (radiofarmakon) nyomjelzőként bekapcsolódik az életfolyamatokba. Egy külső sugárzásmérő képalkotó rendszer segítségével térbeli képet kap az orvos az egyes szervek működéséről, és követni tudja az életfolyamatok időbeli lezajlását.

A világon 3 atomreaktorban állítanak elő az eljáráshoz szükséges vizsgálati anyagot, melyekből egy jelenleg nem működik, egy másikat pedig januártól fél évre leállítanak. Ennek tükrében a kórház vezetése és az izotópdiagnosztikai laboratórium dolgozói kérik a betegek türelmét az előjegyzett időpontok esetleges változásai miatt, hiszen a szakemberek is későn értesülnek a technécium szállításának csúszásáról. Ennek következménye, hogy az előjegyzett vizsgálat előtt csupán egy-két nappal tudják értesíteni a pácienseket a vizsgálat esetleges elmaradásáról. Ha nem áll fenn anyaghiány, akkor hétvégén is dolgozva próbálják kielégíteni a páciensek igényeit. Ennek érdekében az előjegyzésekkor elkérik a páciensek telefonszámát, és értesítik őket, ha anyaghiány miatt a vizsgálat elmarad, új időpontot adva.

2009. december 11.

Gyűjtenek

Tavaly települt ki először a Szentes-Csongrád Rotary Club karácsony előtti hétvégén a szentesi sétálóutcára, illetve a csongrádi Fő utcára. A rászoruló gyerekek támogatására adományokat gyűjtő akciójukat folytatják: december 18-20-án (pénteken 12- 17, szombat-vasárnap 9-12 óra között) várják az embereket forralt borral, teával, mézeskaláccsal. A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Deák iskola tanulóinak munkái díszítik a Rotary standját, a termékek megvásárolhatók a helyszínen. Újdonság: bekapcsolódik a szervezésbe a karitatív szervezet alakuló, fiatal csoportja, a Rotaract, ők meglepetéssel is készülnek.

2009. december 11.

Nem takarítanak előttük

A Horváth Mihály utca 5. szám alól kereste fel szerkesztőségünket Máhler Margit, hogy megossza panaszát a nyilvánossággal. A nyugdíjas asszony az egyik első lakó a házban, 1982-ben költözött oda, s büszkén mondja, olyan gyönyörű kertje volt a ház előtt, mintegy 30 rózsával, amit előszeretettel fényképezett, aki arra járt. Mindez már a múlté, a főleg az utóbbi tíz évben tapasztalható állapotot pedig már nem tudják elviselni lakótársaival. Ugyanis amíg a Horváth Mihály utca 1-3. előtt, szemben, és a ház körül mindenhol takarítanak a közmunkások, előttük még soha senki nem tette ezt, egy falevelet sem vesznek fel. Kérésük ellenére sem. Így vastagon áll a fákról lehullott levéltenger, ami tényleg elüt a többi lépcsőház előtti zöldövezet látványától. A bejárót és a biciklitárolót a lakók maguk takarítják. Ott is volt rá példa, hogy az ónabónával terített betonon csúszkáltak, de a lakók emlékeznek arra is: a korábbi padok összetörve, összeroncsolva rontották az összképet, s levelet kellett írniuk, hogy végre kicseréljék azokat az illetékesek. Máhler Margit most is szót emelt a városellátó intézménynél, de az elmúlt hetekben nem történt semmi. Megkérdeztük Balogh Györgyit, tud-e erről a problémáról. A városellátó intézmény illetékesétől azt a választ kaptuk, minden általuk gondozott területet rendben tartanak, gereblyéznek, elszállítják a hulladékot, nem hagynak ki semmilyen felületet. Kivéve olyan területeken, ahol a lakók kiskerteket gondoznak, ott a lakók maguk kérik, hogy a közmunkások ne takarítsanak. Balogh Györgyi azt mondja, ezt már többször közölte az érintett lépcsőház közös képviselőjével is. Mindesetre ígéri, körbenéz a környéken.

2009. december 11.

Óantifónák adventben

Advent harmadik vasárnapját ünnepeljük a hétvégén. A szentírási olvasmányok az első vasárnapon az éberségről Krisztus várásában, a másodikon a megtérésre való felszólításról Keresztelő Szent János prédikációja által szóltak a misén. A harmadik vasárnap témája az előfutár tanúságtétele, míg a karácsonyt közvetlenül megelőző vasárnapon Jézus születésének hírüladása történik meg.

A harmadik vasárnapnak külön neve is van, ez a Gaudete vasárnap, azaz Örvendjetek, hiszen az előkészületi időben a megfáradtakat arra bíztatja az egyház, hogy: Örvendjetek mindig az Úrban! Ismét mondom: Örvendjetek! Mert az Úr immár közel van hozzánk! (Introitus, Fil 4,4). Az öröm a miseruha és az adventi koszorút ékesítő gyertya színében is megnyilvánul, az eddigi lila vagy viola rózsaszínre változik. Az oltárt ilyenkor virággal, a szentmisét pedig általában orgonajátékkal díszítik.

Advent kettős jelleggel bír. Egyrészt ilyenkor megemlékezünk Urunk első eljöveteléről, de ugyanakkor Krisztus történelem-végi, második eljövetelét is várjuk. Éppen ezért az advent két részre osztható, amit jól kifejez a két adventi prefáció is. Az első rész (december 16-ig) a második eljövetelre való várakozásról és a készenlétről szól: "Ő első eljövetelekor magát megalázva testet öltött, teljesítette a kezdettől fogva neki rendelt küldetést, és megnyitotta számunkra az örök üdvösség útját". A második rész (dec. 17-től) már közvetlenül a karácsonyi készületre hívja fel figyelmet: "Őt előre hirdette a próféták szózata, és kimondhatatlan szeretettel hordozta a Szűzanya, az ő közeledtét jelezte Keresztelő János, majd bizonyságot tett arról, hogy már hozzánk érkezett". A következő hét advent utolsó hete, melyen a vesperában, az esti áhitaton december 17-től énekelni szokták a Magnificat-antifónákat. Ezek a Megváltó utáni vágyakozást fejezik ki, és a gregorián énekek legszebb darabjai közé tartoznak. Az antifónák mind a latinban, mint pedig a magyarban "Ó" indulatszóval kezdődnek: O Sapientia (Ó Bölcsesség), O Adonai (Ó Adonáj), O Radix Iesse (Ó Jessze gyökere), O Clavis David (Ó Dávid kulcsa), O Oriens (Ó Napkelet), O Rex Gentium (Ó Nemzetek Királya), O Emmanuel. A megszólítások az Ószövetségből valók, és mindegyik a Messiást jelöli. Az Üdvözítő érkezését ilyenkor énekelve várjuk, melynek a helye a vespera Magnificat-antifónája, de a misén is énekelhetik őket. Advent alatt csak énekkíséretre szól az orgona. Nincs Dicsőség a szentmisékben, Alleluja azonban van.

2009. december 11.

Az Év Kórháza

A HáziPatika.com idén is meghirdette Az Év Kórháza versenyt, melyet 2005-ben indítottak útjára. Az internetes szavazással mindenkinek lehetősége van arra, hogy elmondja véleményét Magyarország különböző egészségügyi intézményeiről, köztük a Dr. Bugyi István Kórházról is, amely jelenleg 78. a rangsorban 4,1 értékeléssel, s ezzel Csongrád megyében a 9. helyen áll (december 9-i adatok alapján). A december 31-ig tartó szavazáson az összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórház és klinika várja a támogató szavazatokat.

A voksolók ötfokú skálán osztályozhatják az egészségügyi intézményeket összesen öt kategóriában: orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság. Az abszolút győztes egy évig viselheti a "HáziPatika.com - Az év kórháza 2009" címet, valamint egymillió forint értékben számítástechnikai eszközöket kap. A várhatóan 2010. januárban tartandó eredményhirdetésen és ünnepélyes díjkiosztón mind az öt kategóriában jutalmazzák a legjobbakat. A verseny állása folyamatosan nyomon követhető a www.azevkorhaza.hu internetes oldalon összesítve, kategóriánként, valamint megyei bontásban is.

2009. december 11.

A fúvósok élén

Szentes Városért Emlékérem Mihály Bélának

Zeneiskolát vezet, klarinétot oktat, fúvószenekari fellépéseket és találkozókat szervez - mindez egy-egy része annak a munkának, amelynek elismeréseként Szentes Városért Emlékérmet vehetett át a képviselő-testület döntése értelmében Szirbik Imre polgármestertől Mihály Béla.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont igazgatója Hódmezővásárhelyen született, Mindszenten töltötte gyermekéveit, ahol édesapja kántor-tanítóként dolgozott. Apja billentyűs hangszereken - orgonán és zongorán - játszott, önszorgalomból megtanult hegedülni, így Mihály Béla korán bepillantást nyert a zenébe.

2009. december 11.

Közművelődési intézmények a felnőttoktatás megújításáért

Új felnőttképzési programok Szentesen

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program "Építő közösségek", közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért témában sikeresen nyújtott be közös pályázatot Szentes három közművelődési intézménye. A konzorcium tagjai a Szentes Városi Könyvtár Nkht., a Szentesi Művelődési Központ és a  Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A projekt eredményeképp az intézmények felnőttképzési intézményi akkreditációt szereznek, így bővítve a Szentesen és a kistérségben élők képzési lehetőségeit.

A pályázat célja segítséget nyújtani a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok képzéséhez, továbbképzéséhez, munkaerő-piaci esélyeinek növeléséhez. A célcsoport tagjai számára térítésmentesen biztosítják a képzést, a tankönyveket, a vizsgadíjakat, továbbá támogatják helyközi utazási költségeiket.

E pályázat keretében új, a helyi igényekre alapozott képzéseket kínálnak. A könyvtár 250 órás, 7 modulos ECDL számítástechnikai képzést, a művelődési központ 250 órás alapfokú angol nyelvtanfolyamot, a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 400 órás fazekas képzést indít 2010 januárjában.

A nyitórendezvényre december 10-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor várják az érdeklődőket a könyvtárban (Szentes, Kossuth L. u. 33-35.). A rendezvényen az érdeklődők személyesen tájékozódhatnak az induló képzésekről az Intézmények munkatársaitól és leendő tanáraiktól.

G. Szabó Lenke
projektmenedzser, ügyvezető

2009. december 11.

Reformáció

Negyedjére várják karácsonyi koncertre az érdeklődőket december 13-án, vasárnap 15 órára a Felsőpárti Református Egyház gyülekezeti termébe. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola blockflőte együttese, a Kálvin év rendezvényeihez csatlakozva reformáció korának muzsikáját szólaltatja meg. Szintén ez a kor és Genf elevenedik meg Simon Ida bevezető előadásában is, amelyben Kálvin születésének 400. évfordulójára rendezett genfi emlékünnepségekről számol be.

2009. december 11.

Táncverseny

Az elmúlt hétvégén latin és standard nemzetközi táncversenyt rendeztek Varazdiban, ahol a László Csaba és Mikes Anna, valamint a Szepesi József és Szepesi Judit versenytáncos páros ismét kiváló eredményt értek el. Latinban a László-Mikes páros a 11., standard kategóriában a 4. helyezett lett, a Szepesi testvérpár a 12. helyen végzett.

2009. december 11.

Koalíciót kötöttek

Az egészségre nevelés érdekében

A polgármesteri hivatal konferencia termébe várta dr. Tóth Gábor kistérségi tisztifőorvos és munkatársai mindazokat, akik az egészségre nevelés és szemléletformáló életmód programok megvalósítása érdekében munkát végeznek. A tanácskozás célja Kistérségi Egészség Koalíció létrehozása, együttműködés ösztönzése az ökormányzatok, kistérségi társulások, szociális szférában, az oktatásban, az egészségügyben dolgozók, valamint a civil szervezetek között.

A legkülönbözőbb területekről érkező szakemberek osztották meg egymással eddigi tapasztalataikat. A tanácskozáson képviseltette magát többek között a vöröskereszt szentesi területi szervezte, a gondozási központ, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, a Védőnői Szolgálat, a gimnázium és a Boros szakközépiskola, a Szent Erzsébet, a Kiss Bálint, a Petőfi iskola, a Kertvárosi Óvoda, a Zöldág MSE és a Hunor Coop Zrt. is. Összesen 18 szervezet jelezte együttműködési szándékát.

2009. december 11.

Szentes kincsei

Kötet a város értékeiről és történetéről

Bemutatták a város megmentett és még megmentésre váró épített és természetes kincseit albumszerűen, színes fotókkal illusztrált könyvet, amely Balázsi Irén újságírónak és Vidovics Ferenc fotósnak a közös munkája. A kötet megörökíti Szentes történetét a kezdetektől napjainkig, illetve életének elmúlt éveit, melyben nagyléptékű rekonstrukción ment át a belváros az ősöktől ránk maradt hagyaték megóvása érdekében.

Az épület felújítások sorát a bemutatónak is helyt adó városi könyvtár létrehozása nyitotta meg - emlékezett köszöntő szavaiban Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az egykori zsinagóga megmentése érdekében végezett munkáról. Az istentisztelet helyéül szolgáló épület eredeti funkciójáról sem feledkeztek meg a rekonstrukciókor, hiszen a zsidó vallási élet kegytárgyai is helyet kaptak a helyszínen kialakított emlékszobában, ezzel is megmentve és megörökítve az elődök értékeit.

2009. december 11.

Filmklub - Aranyoskám

A városi könyvtárban működő filmklubban az Aranyoskám című amerikai filmvígjátékot vetítik december 15-én, kedden 18 órától.

A filmet rendezte: Sydney Pollack (1982.)

Michael Dorsey színpadi színész New Yorkban, akinek nehezére esik megkeresni a lakbérre valót. Ám egy nap nagyszerű lehetőségre bukkan: meghallgatásra mehet egy menő folytatásos sorozat egyik szerepére. Egy a bökkenő: középkorú nőt keresnek. De Michael nem ismer lehetetlent: csak egy kis smink, egy paróka, kitömött melltartó, és Dorothy máris tarolhat a meghallgatáson. És hamarosan megindul a siker útján, miközben kétségbeesetten próbálja hárítani a férfi főszereplő egyre egyértelműbb közeledését. Egyvalamire azonban nem számít: hogy ő maga beleszeret egyik kolléganőjébe, a csodaszép Julie-ba, aki viszont nagyszerű, bizalmas barátnőt lát benne, amilyenre mindig is vágyott. És ahogy ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz, úgy sűrűsödnek a mulatságosnál mulatságosabb kalandok.

2009. december 11.

Kodály Zoltánról

December 16-án, kedden 18 órakor az Évfordulók nyomában III. című előadásra várják a közönséget. A városi könyvtárban Nagy János ny. igazgató Kodály Zoltán (1882-1967) zeneszerzőről tart előadást.

Kodály Zoltán 1882-ben született Kecskeméten. Édesapja Kodály Frigyes teherleadási pénztárnokként, Szob, Galánta, majd Nagyszombat állomásfőnökeként tevékenykedett. Édesanyja Jalo-vetzky Paulina lengyel származású vendéglős lánya volt.

A galántai népiskolában és a nagyszombati érseki főgimnáziumban végezte alsóbb tanulmányait. 1900 szeptemberében került Budapestre, a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar - német szakára, valamint az Eötvös Kollégiumba. Az egyetem mellett beiratkozott az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia zeneszerző tanszakára is. Zeneszerzéstanára Hans Koessler volt. 1904 júniusában megkapta a zeneszerzői diplomát. Szeptemberben újból beiratkozott a zeneakadémiára, önkéntes ismétlőként.

2009. december 11.

A birkózás helyzete Szentesen

A Klauzál Gábor Általános Iskola DSE Birkózó Szakosztályának a vendége volt a magyar birkózás vezérkara a múlt hétvégén. Dr. Hegedűs Csaba, a MGSZ elnöke, olimpiai-, világ- és Európa bajnok, Gáspár Tamás a MBSZ Igazgatója, világ- és Európa bajnok, valamint Bacsa Péter MBSZ bíróbizottságának elnöke baráti beszélgetésen vettek részt a Délterületi Régió Birkózó vezetőinek összejövetelén.

A rendezvény előtt a delegációt fogadta Szűcs Lajos alpolgármester, akit évtizedes ismeretség, sportbarátság köt dr. Hegedűs Csabához, és akinek sok köszönhető, hogy a szentesi birkózás újra felállt. Újra vannak gyerekek, akik így kívánják a mozgásigényüket kielégíteni, és nemcsak a számítógép mellett töltik el szabadidejüket. Egy vidéki kisvárosnak nincs más lehetősége, mint alulról építkezni, és a Nemzet Sportvárosa nem engedheti meg magának, hogy ebben az ősi sportágban ne legyen lehetőség a sportolásra.

2009. december 11.

Vass szép búcsúja

Véget ért az idei esztendő a Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabdázói számára. A mieink előbb az elmúlt pénteken a Ferencvárossal, két nappal később a BVSC-vel mérkőztek, mindkét alkalommal a fővárosban. Az elmúlt héten történtek ellenére- az OSC-től elszenvedett "történelmi" vereséget követően Vass Sándor felajánlotta lemondását, amit az elnökség később elfogadott- az utolsó két mérkőzésre összekapta magát a társaság, és bár a listavezető Ferencvárossal szemben pont nélkül maradtak, a BVSC ellen viszont pontot szereztek Éles Vilmosék. Vass Sándor lapunknak elmondta, hogy elvárta játékosaitól, hogy bizonyítsanak önmaguknak, edzőjüknek és szurkolóiknak egyaránt. A Fradi ellen a vereség ellenére egységes, jó játékot nyújtott a csapat, szép gólokat szereztek, a 15-7 ellenére nem volt miért szégyenkezniük vízilabdázóinknak. A BVSC ellen az első negyedben nagyszerű játékkal vezetett a Szentes, majd a második nyolc percben Éles kiállítása valamelyest visszavett a csapat lendületéből, ennek ellenére döntetlen volt az állás az első félidőben. A harmadik negyed ismét a mieinké volt, összesen tíz gól eset ebben a nyolc percben, és két góllal "ment" a Bodrogi Bau. A záró negyedben a Jaksát, Döbrőssyt, Tordayt és Szabó Leventét is elvesztő Szentes remek csapatmunkával 11- 11-es döntetlenre hozta a mérkőzést. A heti levezető foglakozások után két hetes szabadságra mennek a játékosok, majd december 28-án már az új edző, dr. Tóth Gyula irányításával folytatják a felkészülést a január közepén. A Szentes jelenleg kilencedik a bajnokságban.

H. V.

2009. december 11.

Vízilabda OB I Nők

A bajnokság egyik rangadóját nyerte meg kissé nehezen indulva a Hungerit-MetalCom Szentes női csapata a BVSC ellen. A második negyedet megnyerve magabiztosan győzött a Szentes, így két vereséggel a tabella harmadik helyére estek vissza. A mérkőzésen Győri és Hevesi vállalta a legtöbbet, ami talán elgondolkodtató. A hazaiak 6 emberfórból csak egyszer voltak sikeresek, míg a vendégek szintén 6 előnyt kaptak, de ők hármat is értékesítettek.

Zaintlentner Krisztina edző szerint nagyon nehéz mérkőzésen vannak túl, hiszen a bajnokság egyik esélyesével játszottak, és most már elvárás tőlük a hazai pályán a győzelem. Ezek a kötelező mérkőzések a legnehezebb csaták közé tartoznak, főleg ha az ellenfél jó játékosokból áll, hiszen a nagy akarat hatására könnyen göcsössé válhatnak a lányok. Talán, az billentette Szentes oldalára a mérkőzést, hogy itt többet edzenek, fizikailag és kondícióban talán erősebbek voltak, mint a BVSC-lányok. A védekezési taktikát elég jól megvalósították, sikerült igen távoli lövésekre kiszorítani a vendégeket. Az edzésmunkában nagyon sok javulás tapasztalható az előző évihez képest, a lányok képesek egymásért hajtani. A bajnokságban van még egy forduló az Újpest ellen, utána erre az évre a tétmérkőzéseknek vége. Jó lenne őszi elsőként zárni ezt a szakaszt.

Győri Eszter (képünkön) nagyon nehéznek érezte a mérkőzést belülről. Ezen a mérkőzésen az őszi elsőség kérdése dőlhetett el, hiszen a BVSC-nek csak egy veresége volt és győzelme esetén ők lettek volna a tabella vezetői. A vendégek nagyon jó erőben voltak. Az edzésmunkáról csak jókat tud mondani, sokat edzenek délelőtt. A közös gyakorlásnak megvan az eredménye, jelenleg 2 ponttal vezetik a tabellát az OB I-ben. A bajnokság végére még nagyon sok mindennek kell bekövetkeznie. Elég bonyolult lesz a végén, de az biztos, hogy a lányokkal egymás között beszélgetve is úgy értékelik: ebben a csapatban benne lehet az ezüst, de akár az aranyérem is. Egyszerű a helyzet, minden meccset nyerni kell!

Hungerit-MetalCom Szentes VK - BVSC - Zugló - Diapolo 7-5, Szentes gólszerzők: Győri (3), Hevesi (2), Miskolczi és Kotova (1-1).

2009. december 11.

Rövidpályás bajnokság

December első hétvégéjén, Vásárhelyen rendezték az úszók 13. országos rövidpályás vidékbajnokságát. A vidéki egyesületek öszszesen 223 versenyzője között ott voltak a Szentes Városi Úszó Club kiválóságai is, és az alábbi eredményeket érték el:

Az ifjúsági és felnőtt kategóriában induló Csák Anikó 50 m mellúszásban 3., 200 m mellen 2. lett, Juhász Nóra (serdülők,'94-95) 100 m mellen 3. helyezést szerzett, a 4x100-as leány gyorsváltó (tagjai: Csatlós Vanda, Horváth Árnika, Lantos Xénia, Sarusi-Kis Adél), a '97-98-as korosztályban a 3. helyen ért célba, a 4x100-as leány vegyesváltó (Ormos Petra, Lantos X., Horváth Á., Sarusi-Kis A.) szintén a bronzérmek számát gyarapította.

2009. december 11.

Pontszerzés a Fraditól

Három gólos hátrányból talpra állva, 4-4-es döntetlent harcolt ki a Ferencváros-Goldball ellen a Le-grand-MetalCom-Szentes futsal csapata. A hétfő esti bajnoki előtt kiderült, hogy meglepően nagy létszámban érkeztek szurkolók a fővárosból, ez már garancia volt a remek hangulatra, a szentesi csapatot pedig egy igaz dobos brigád űzte-hajtotta az egész találkozó folyamán.

Némethy László, a Szentes vezetőedzője nem titkoltan győzelmet várt a korábbi két bajnokiját megnyerő együttesétől, annál is inkább, mert ismét szentesi színekben lépett parkettre Koncz Zsolt, akivel kétség kívül erősödött csapata. Brinszky kapufáját követően majd hét percig nem volt feljegyzésre érdemes szentesi próbálkozás, ekkor azonban Koncz és Varga Róbert lőtték körbe gyors egymás utánban a vendégek kapuját. Gólt - ahogyan az ilyenkor lenni szokott - azonban a fővárosiak értek el, előbb Biczi lőtt védhetetlenül a léc alá, majd Schrancz átadását Simonyi értékesítette. 0-2 után a Szentesnek kellett többet kezdeményeznie, a Fradi pedig gyors kontratámadásokra rendezkedett be. Kihagyott büntető, és elmaradt szépítés helyett ismét a zöld tábor örülhetett, 0-3 után pedig elúszni látszott az a bizonyos hajó. A 17. percben Kerepecky gólja a szünet előtt a lehető legjobbkor jött, újra "meccsben volt" a Szentes. Fordulás után sorra dolgozta ki, és ki is hagyta helyzeteit a Legrand, ezt követően majd' tíz percnyi támadássorozatot követően kiszabadult a szorításból a Ferencváros, és egy szerencsés góllal ismét hárommal ment a Goldball. A mieink azonban nem adták fel, előbb Keller lőtt a kapuba egy lécről kipattanó labdát, majd Kerepecky vágta a rövidbe a lasztit, az utolsó percben pedig Koncz megszerezte az egy pontot érő találatot. Némethy László vezetőedző nehéz összecsapásról beszélt, nem tagadta, könynyebb mérkőzésre számított. Meglepte játékosait a Fradi letámadásos, nagyon jó játéka, és tíz perc kellett mire erre igazából a saját játékukat tudták nyújtani. Nem játszottak jól, de az utolsó pillanatig hajtottak, mentek előre, és ezzel a mérkőzéssel feltették a koronát az őszi teljesítményükre. A hatodik helyen álló Legrand-MetalCom-Szentes számára hosszú pihenő következik, a hazai rendezésű futsal Eb miatt a bajnokság csak februárban folytatódik.

H. V.

2009. december 11.

Pótfűtés

Egy magyar rendőrtábornok - hivatalos küldöttség élén - beszédet tart Törökországban. Senki sem tapsol. A következő szónok - egy török tiszt - óriási tetszést arat, a tábornok is kénytelen tapsolni. Az egyik kísérő odasúgja neki:
- Tábornok úr, önnek nem kell tapsolnia! Ez az ön beszédének a török fordítása.

2009. december 11.

Kis kukta

  • Csirkegombóc leves
  • Baconos csirkemáj
  • Almás ropogós
2009. december 11.

Benzinkúton balhéztak a fradisták

A hétfői Szentes-Ferencváros NB I-es futsal mérkőzés közel másfél órával a meghirdetett 20 órai időpont előtt kezdetét vette, kizárólag rendőrségi szempontból. Ekkor érkezett ugyanis meg a fővárosi szurkolókat szállító busz a Tesco parkolóba, ahol leszállásukat követően mintegy 15-20 fő a benzinkút felé vette az irányt. A shop-ba betóduló társaság magához vett minden olyan dolgot, amire úgy érezték, szükségük lehet, leginkább alkoholt, majd fizetés nélkül távoztak az üzletből. Bár üveg is tört, személyi sérülés nem történt. A kiérkező rendőrök ettől kezdve a drukkerek minden lépését nyomon követték, és biztosították a rendet a találkozón, majd azt követően is. A mérkőzés lefújása után a zöld-fehér szimpatizánsokat szállító járműveket a városhatárig kisérték a rendőrség munkatársai. A benzinkúti ügyben érintett személyek személyazonosságának megállapítása folyamatban van, ellenük minden bizonnyal lopás vétsége miatt indul eljárás. A meccs amúgy 4-4-es döntetlennel ért véget.

2009. december 11.

Ínycsiklandó ünnepi menü az Aranykalászból

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan minden bizonnyal idén is több száz család ünnepi asztalára kerülhet étel az idén 103 esztendős Aranykalász Étterem konyhájából. A hagyományos karácsonyi ételnek számító halászléből ponty, harcsa és szegedi (vegyes) változat is fő majd a háromszáz literes kondérban. A korábbi tapasztalatok szerint a szegedi halászlé a legnépszerűbb a vásárlók körében, ebből fogyott el a legtöbb adag a házi statisztika szerint. Azoknak, akik a halat inkább rántva szeretik, a rántott pontyot és a rántott harcsát ajánlja figyelmébe az étterem főszakácsa, de gondolván az igazán ínyencekre, roston sült pisztráng is rendelhető az Aranykalászban. A Szenteste napján, december 24-én már kora hajnalban alágyújtanak annak a három hatalmas bográcsnak, melyben pacal, marha és - idén először - birkapörkölt rotyog majd hosszú órákon keresztül, hogy aztán délelőtt 11 és 14 óra között valamennyi megrendelésüknek eleget tudjanak tenni az Aranykalász dolgozói. Természetesen nem hiányozhat a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke, a tradicionálisan magyaros ízesítéssel készült töltöttkáposzta sem az étterem ünnepi kínálatából. A különböző jellegű ételekhez köretek széles választéka áll a kedves vendégek rendelkezésére. A háziasszonyok válláról hatalmas terhet vesz le az étterem, hiszen az ünnepi készülődés legfontosabb óráiban is együtt lehet a család, nem kell hosszú órákat eltölteni fazekak és lábasok társaságában se az anyunak, se a nagyinak, mégis pompás falatok kerülhetnek az asztalra adagonként mindössze 900 és 1500 forintos áron. Azok, akik az Aranykalász Étteremből rendelik karácsonyi menüjüket, december 22-ig, keddig adhatják le megrendeléseiket személyesen az Apponyi tér 18. szám alatt vagy telefonon, a 63/312- 046-os számon. Tavaly decemberben sokan éltek az üdülési vagy étkezési csekkes fizetési lehetőséggel, természetesen erre idén is mód nyílik a város egyik legpatinásabb vendéglátóhelyén.

(X)

2009. december 11.

Sakk

Az erősen meggyengült Szentesi Spartacus NB II-es sakkcsapata a szezon harmadik mérkőzésén is vereséget szenvedett. Ez alkalommal a Karcag sakkozóitól kaptak ki hazai pályán 9-3 arányban. A szentesiek egyetlen győzelmet dr. Makay Andor szerezte. Döntetlent játszott: Balatoni György, Lantos István, Saakic Simon és Saakic Lóránt. A csapat legközelebb december 20-án Röszkén játszik a bajnoki fordulóban.

2009. december 11.

Karácsonyi kórushangverseny

A Szent Anna Római Katolikus Egyházközség és a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetősége 21. alkalommal rendezi meg a Karácsonyi jótékony célú kórushangversenyt a Szent-Anna templomban. A december 13-án, vasárnap 15 órakor kezdődő műsorban fellép a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Petőfi Sándor Általános Iskola Kiskórusa és Nagykórusa, a Szentesi Óvónők Kamarakórusa, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kamarakórusa, a Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolájának Énekkara, a Kiss Bálint Református Általános Iskola Tanári kórusa, a Szent Anna-templom szkólája, a Városi Fúvószenekar. Műsoron Kodály, Brahms, Arcadelt, Prae-torius, Bárdos Lajos, Händel, Gárdonyi, Mozart, Berkesi Sándor, Mohay Miklós, Farkas Ferenc, Engel-hart, Halmos László, Willi-ams, Beethoven, Mendelssohn és Bach művei szerepelnek.

2009. december 11.

Egy százalék

A Rigó-Fészek Alapítvány ezúton mond köszönetet a felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összegért, melyet az alapítvány működési költségeire, rendezvények támogatására fordítottunk. Rigó-Fészek Alapítvány Szentes, Deák F. u. 52-54.

2009. december 11.

Küzdősport

A Koszta József Általános Iskola tornatermében rendezik meg a IX. Nemzetközi Küzdősport Fesztivált december 12-én, szombaton 9 és 20 óra között. A fesztivál szervezője a Szentesi Kinizsi SZITE ökölvívó és kick-boksz szakosztálya.

2009. december 11.

Ünnepvárás

Karácsony-váró foglalkozásra várják a gyerekeket december 15-én, kedden 17 órától a Művelődési és Ifjúsági Házba. Az ünnephez kapcsolódóan kézműves-kedéssel töltik el a gyermek klubban a délutánt az apróságok. A szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A foglalkozásra a belépés díjtalan!

2009. december 11.

Gondolkodók

Kinek van igaza? Széchenyi és Kossuth címmel tart összejövetelt a gondolkodók klubja december 14-én, hétfőn 18 órakor. Az érdeklődőket a városi könyvtárba várják, a klubot vezeti Papp Erzsébet ny. pedagógus.

2009. december 11.

Szívügy

Karácsonyi összejövetelt tartanak a szívügy klubban december 16-án, szerdán 4 órakor. A klub tagjai a Tóth József utcai Művelődési és Ifjúsági Házban találkoznak, ahová mindenkit várunk.

2009. december 11.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart december 16-án, szerdán 17 órakor. A fogadóóra témája a választókörzet 2010. évi fejlesztési terve, valamint a költségvetési koncepció. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2009. december 11.

Családi események

Született: Bakai László és Sipos Ivettnek Zente, dr. Kegyes Mihály és Marton Margaréta Ildikónak Dóra, Molnár Attila és Torma Krisztinának Balázs nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Marozsán Gusztáv és Mihály Edit, Mácsai Gellért és Miskolczi Adrienn Ibolya, Naeim El-Saywd Tamer és Bartucz Tünde, Balogh Árpád és Balogh Lenke.

Elhunyt: László Sándorné Csepregi Mária, Dudás-Szabó Ferenc, Debreczeni Mihályné Labádi Erzsébet, dr. Ternai Antal László, Juhász Lajosné Czibulya Terézia, Szeberényi Gyula Dezső, Sági Istvánné Dragon Mária Terézia, Kacziba Andrásné Ornyik Erzsébet, Kopasz Lajos.