2009. december 11.

Kis kukta

Csirkegombóc leves

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék máj nélkül, 2. ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 csokor kapor, fél citrom, 1 mk. gyömbér, szerecsendió, só.

Elkészítése: A megtisztított és feldarabolt csirkeaprólékot másfél liter sózott vízben, kuktafazékban puhára főzzük, leszűrjük és kicsontozzuk. A húst apróra vagdaljuk. Ha kihűlt, összekeverjük a felvert nyers tojással, a fűszerek felével és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk a lágy masszából. Az átszűrt csirkelébe belerakjuk a maradék fűszert és a finomra vagdalt kaprot, majd felforraljuk, és beletesszük a gombócokat. Kis lángon addig forraljuk, amíg a gombóc a leves tetejére nem jön.

Baconos csirkemáj

Hozzávalók: 15 db csirkemáj, 15 db hagymakarika, 15 db bacon.

Elkészítése: A hagymát karikára vágjuk, és ráteszünk egy csirkemájat, és egy szelet baconnal szorosan áttekerjük. Egy tepsit vékonyan kizsírozunk, és ebbe tesszük a májakat. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük. Sült burgonyával tálaljuk!

Almás ropogós

Hozzávalók: 50 dkg alma, 3 ek. édesítőpor, 1 ek. citrom leve, 4 dkg olvasztott vaj, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt szerecsendió, 5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 mk. őrölt fahéj, 5 dkg darált dió, 3 ek. édesítőpor, 10 dkg zabpehely.

Elkészítése: Az édesítőport összekeverjük a citromlével, az olvasztott vajjal, a fahéjjal és a szerecsendióval. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, beleforgatjuk a fahéjas masszába. Tűzálló tálba tesszük. A sütőt 180°C fokra előmelegítjük. Külön tálban összekeverjük az almás ropogós tetejére a lisztet a lágy vajjal, a fahéjjal, a dióval, a 3 evőkanál édesítőporral és a zabpehellyel. Az egészet az almákra halmozzuk, sütőben aranyszínűre sütjük.