2009. december 11.

A legrosszabb évet zárják

A válság a Hungerit Zrt.-t sem kímélte

Pénzügyi oldalról nézve 19 éves fennállása óta a Hungerit Zrt. a legrosszabb évet zárja idén. És ha hozzátesszük, hogy már a tavalyi év sem volt valami rózsás, akkor elmondhatjuk, e tekintetben nem sok örömben van része az Attila utcai üzem dolgozóinak és a tulajdonos Magyar Józsefnek. A vezérigazgató azért reménykedik. Abban például, hogy ezeken a nagy nehézségeken túl lesznek, és jövőre már csak a felfelé ívelő oldalról beszélhetünk. Mint mondja: az alagútban talán az igazi fényt is látjuk. És akkor el lehet felejteni ezt a két nagyon rossz évet.

- Mindez a válságra is, annak következményeire is kivetíthető - mondja, majd hozzáfűzi: - Arra is, hogy libából Magyarországon és Lengyelországban túltermelés lett, és emiatt lezuhantak az árak. Szerencsére nemcsak libát vágunk, hanem mást is, így az egyik kisegítette a másikat. A liba nálunk húzó ágazat, az elszenvedett veszteségeket tudomásul kell venni, tanulni belőle, nemcsak nekünk, az ágazatoknak, a termelőknek is. Ezután kevesebbet termelnek majd belőle. De nemcsak nálunk, Lengyelországban is, a kettő ugyanis összefügg. Hiába csökkentünk mi, ha a lengyelek nem teszik meg azt.

Közbe vetem:

- A franciák?

- A franciák nagyon kevés libát tartanak már, ők májat esznek, meg libamellet. A franciák elsősorban kacsát tartanak sokat, több mint 30 millió kacsát tömnek és hizlalnak. Elsősorban a lengyelek a nagy fehérliba tartók, illetve mi, magyarok, valamennyit tartanak a németek, Ausztriában minimális mennyiséggel számolnak. Ukrajnában viszont hatalmas mennyiségű húslibát nevelnek föl, ami belső fogyasztásra el is fogy.

- A kiút az új piacok jelenléte lehetne. Sikerült-e ez ügyben előre lépni a cégnek?

- Igen, állandóan próbálkozunk. Ma még nem nagyon beszélhetünk nagy volumenű árukról, de már lehetőségként jelentkeznek. Egy-egy új piac bevezetése hoszszadalmas, egyrészt azért, mert ha nincs az országok között állatkereskedelmi egyezség, akkor nem biztos, hogy az egyik országból a másikba szállítható a baromfi. Az állategészségügyi hatóságoknak kell egy-egy országban megegyezni egymással. Ha ezek adottak, akkor lehet szállítani. Vietnámba, vagy Koreába például már szállíthatnánk, de ezek az egyezségek még nem jöttek létre. Japánnal megvan, oda már szállítunk. A másik: sajnos a drágább termékek iránt visszaesett a kereslet a világpiacon. Főleg a német piacon lehet érezni, eddig sose volt téma, hogy drága a termék, és most elsősorban az olcsóbb termékek iránt van kereslet. Ez azt mutatja, hogy a válság jeleit egy gazdaságilag nagyon erős országban is észre lehet venni.

- Létezik egy bizonyos állatvédő szervezet, Ön kért meg arra, hogy ki se ejtsük a nevét, ne csináljunk nekik reklámot, mert továbbra sem nyugszik, és amelyet most Magyarországon perelnek.

- Az a bizonyos állatvédő szervezet nem is értem, hogy Magyarországon hogyan működhet. Mert csak akkor működhetne, ha külön van egy telepe, ahol az állatok effektív védelmét végzik. Ilyen nincs. Honi képviselője talán újra van, de telepe nincs. Nos, újra olyan állításokat közölt, hogy Magyarországról beteg állatok húsa került forgalomba Ausztriában és Németországban. Ami azt sugallja, hogy nemcsak baromfi, hanem más állati, élel-miszeripari termék is kikerülhetett Magyarországról, ami rossz, rom-lott, antibiotikummal kezelt. A nyilatkozatuk rágalom, az egyértelműen a magyar hatósági állatorvosok lejáratása. Ez ellen lépni kell. Ezért Magyarországon fogják perelni a szervezetet.

- Önök pedig úgy tűnik, spórolnak.

- Minden költséget próbálunk lecsökkenteni ott, ahol lehet. Idén elmarad a cég díszkivilágítása, az évek óta megrendezett közös vacsora a meghívott 3-400 dolgozóval. Sajnálom, mert a kollégák ebben az évben is nagyon sokat dolgoztak, hogy eredményesek legyünk. Idén a szakemberek által a "csomagolás Oscar-díjaként" számon tartott WorldStar for Packaging díjat vehette át Tóthné Kecskés Mária, belkereskedelmi és marketing igazgatónk Mexico City-ben. Az immár világszínvonalú Darfresh csomagolású friss baromfitermékekkel nyertük a rangos díjat, amellyel idehaza még egyetlen élelmiszeripari termék sem büszkélkedhet. Ezzel a csomagolással duplájára nőt a termék eltarthatósága. Jövőre több új termékkel szeretnénk kijönni, például az allergiamentes párizsival. A termék 16 fajta olyan anyagtól mentes garantáltan, ami allergiát okozhat az embereknek.

Lovas József