2009. december 11.

Koalíciót kötöttek

Az egészségre nevelés érdekében

A polgármesteri hivatal konferencia termébe várta dr. Tóth Gábor kistérségi tisztifőorvos és munkatársai mindazokat, akik az egészségre nevelés és szemléletformáló életmód programok megvalósítása érdekében munkát végeznek. A tanácskozás célja Kistérségi Egészség Koalíció létrehozása, együttműködés ösztönzése az ökormányzatok, kistérségi társulások, szociális szférában, az oktatásban, az egészségügyben dolgozók, valamint a civil szervezetek között.

A legkülönbözőbb területekről érkező szakemberek osztották meg egymással eddigi tapasztalataikat. A tanácskozáson képviseltette magát többek között a vöröskereszt szentesi területi szervezte, a gondozási központ, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, a Védőnői Szolgálat, a gimnázium és a Boros szakközépiskola, a Szent Erzsébet, a Kiss Bálint, a Petőfi iskola, a Kertvárosi Óvoda, a Zöldág MSE és a Hunor Coop Zrt. is. Összesen 18 szervezet jelezte együttműködési szándékát.

A tanácskozáson Görög Zoltánné az ÁNTSZ kompetenciát ismertette a Kistérségi Egészség Koalíció létrehozásában. Elmondta: a kormány 10 évre szóló Nemzeti Népegészségügyi Programot fogalmazott meg a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében, hiszen több területen nem áll jól a magyar lakosság. Például a túlsúly, a dohányzás és az alkohol, illetve a lelki egészségi problémák tekintetében. Ebben az ÁNTSZ szerepe a folyamatok megfigyelése és a tájékoztatás a kistérség lakosságának egészségi állapotáról. A népegészségügyi feladatok egyre hangsúlyosabbak, melynek érdekében a Dél-alföldi Regionális Intézet Egészségvédelmi Osztályán 6 egészségre nevelési szakember dolgozik, közülük egy sem a kistérségben. Itt az ÁNTSZ Szentesi-, Csongrádi-, Kisteleki Kistérségi Intézeténél 2 fő tevékenykedik a szakterületen. A parlagfű-mentesítési programban, közösségi Egészségnapokon vesznek részt. A Védőnői Szolgálat szervez tájékoztató jellegű előadásokat is az Anyatejes, az AIDS, a Nem dohányzó Világnapokhoz és a Születés Hetéhez kapcsolódva.

A koalíció létrehívásának az a célja, hogy a saját szakterületükön egyéni, közösségi egészségfejlesztési tevékenységet végzőknek lehetőségük legyen a feladatvállalás közös átgondolására és összehangolására, illetve közös cselekvési terv létrehozására az egészségi állapot javítása, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a munkaképesség javítása érdekében. Ehhez egészségtudatos nevelésre van szükség minden korosztályban, növelni kell az ingyenes szűrési lehetőségek és a prevenciós alkalmak számát.

A találkozó résztvevői beszámoltak saját intézményük, szervezetük működéséről, és megállapodtak abban, hogy a közös feladatvállalás érdekében rendszeresen egyeztetnek kollégáikkal.

Cs. I.