2009. december 11.

A rendszerváltás szele DVD-n

Újabb értékes filmdokumentumot sikerült megmenteni az utókornak: a Szentesi Video Újság 1989-es híradófelvételei most DVD-formátumban jelennek meg. Ha úgy veszszük, a kiadvánnyal a szentesi filmes história folytatódik, ugyanakkor egy sorozat első darabjának is számít.

A szentesi Amatőr Film Klub munkáiból három DVD látott már napvilágot, ezekhez a video újság anyagait tartalmazó lemez csak logikájában kapcsolódik, magyarázza a felújítást végző Karikó-Tóth Tibor. Elmeséli, hogy az amatőrfilmes kör megszűnése után pár évvel új csoport alakult, amelynek 4-5 fős magja az 1989-ben korszerűnek számító VHS-kamerával örökítette meg a városi eseményeket, Veres János vezetésével. Az általuk fontosnak tartott eseményeket havonta mutatták be az akkori városi kábeltévé hálózaton, mely csak a szűk belvárosban volt fogható. A video újság mindössze néhány hónapot ért meg, s a tagok is másképp emlékeznek, hány híradót forgattak le 20 évvel ezelőtt. Hármat biztosan, ám egyesek ötről tudnak. Az első kettő, a '89. márciusi és áprilisi szám kerül most a nagyközönség elé az Életjel Közhasznú Kulturális Egyesület és támogatóik jóvoltából. A borítón korabeli képeslapokat látni a szovjet hősi emlékművekkel, melyek fel-felbukkannak a filmkockákon is. Izgalmas a rendszerváltás szentesi indulását szemlélni: az ellenzéki pártok megjelenését, az első független március 15-ét, az MSZMP reformkommunis-táinak útkeresését, a KISZ-es nemzedéki vetélkedőt.

Azonban a fókuszban lévő politika mellett egyéb helyi események is láthatók, jól felismerhető városi személyiségekkel, de biztosan sokan felfedezik magukat. Az amatőrfilmesek feszes ritmusú híradóival szemben a videósok már jóval részletesebben mutatták be az eseményeket. A szalagok minősége véges, még ha a levéltárban megfelelő körülmények között is tárolták, ezért kellett átmenteni DVD-re az anyagot. Tordai Ferenc segítségével végezte a kép-és hangminőség felújítását Ka-rikó-Tóth. Mindebből a december 15-én, kedden 17 órától a városi könyvtárban tartandó bemutatón ízelítőt kaphatnak az érdeklődők. A szervező szándéka szerint jelen lesznek páran az alkotók közül is, Labádi Lajos levél-tárigazgató pedig szóban eleveníti fel a '89-es szentesi eseményeket.

A maradék anyag, és más, a városi tanács által akkoriban rendelt filmek bemutatására persze, vannak tervek, de ez mindig anyagi kérdés is. Karikó-Tóth Tibor szeretné könyvben is megírni a helyi mozgókép történetét. A korábbi archív anyagok fogadtatásáról pozitív visszajelzéseket kapott a szerkesztő. A siker egyik jele, hogy másolt példánnyal is találkozott már, de erre azért senkit sem biztat.

Darók József