2009. december 11.

Projektekről döntöttek

Rendkívüli ülést tartottak

A városközpont rehabilitációjához kapcsolódó és a Kossuth utca 8-10. szám alatti épület felújításáról szóló pályázat beadásáról, illetve egy játszótér kialakításáról döntött a képviselő-testület rendkívüli ülésén. Utóbbit a Lavotta utcára tervezik.

A belváros rehabilitációja leghamarabb csak 2011-ben kezdődhet meg, hangzott el a tanácskozáson, melyen a városatyák megfogalmazták aggályaikat az elkészült tervekkel kapcsolatban. Többen a parkolóhelyek miatt szólaltak fel, melyek száma az elképzelések szerint több útszakaszon is csökkenne. Ez pedig egyesek szerint kihatással lehet az érintett területen lévő üzletek és vendéglátóhelyek forgalmára, illetve a lakosok életére is.

A városi főépítész, Wittek Krisztina elmondta: a tervezéshez kapcsolódva felmérték az egyes területeken lévő parkolók kihasználtságát. Ennek tükrében készítették el a pályázathoz kapcsolódó terveket, megkérdezve az üzlethelységek tulajdonosait is. A városközpontban olyan szakaszok is vannak, ahova az átlagosnál szélesebb járdát terveztek, hogy a jelzett igények szerint teraszok kialakítására is legyen lehetőség.

Januárban kell benyújtani a képviselő-testület által jóváhagyott, a közel 1 milliárd forintot megcélzó projektlistát, melyben szerepel a ligeti Kurca híd felújítása és bővítése a kerékpáros és gyalogos forgalom számára, az Ady Endre utcán bevásárló utca kialakítása, illetve több épület felújítása, az autóbusz-pályaudvaron nem fedett kerékpártároló kialakítása. A pályázatban benne van a Szent Miklós és az evangélikus templom környezetének rendezése, a Civil központ, a Diákpince, a bíróság és a városi galéria felújítása, a Fehér ház előtt tér kialakítása, valamint az épület földszinti és első emeleti homlokzatának rekonstrukciója, illetve kertrendezések, díszkivilágítás létrehozása és járda átalakítás.

A városatyák jóváhagyták annak a pályázatnak a beadását is, amelyben a Kossuth utca 8. szám alatti ingatlan - melyben jelenleg a földhivatal és különböző társadalmi szerveztek székhelye van -, és a Kossuth utca 10. szám alatti épületnek a homlokzata újulna meg és nyílászárócserére is sor kerülne. A két ingatlanon elvégzendő munkálatok összköltsége közel 42,3 millió forint, a pályázható támogatás 52 millió forint, így nyertes projektek esetén lehetőség nyílna mindkét épületnél az udvar felüli rész kertészeti munkáinak kivitelezésére, és parkosításra, mintegy 6,7 millió forintos értékben.

A 3. napirendi pontként tárgyalt pályázatot a Szentesi Romák Kisebbségi Önkormányzat nyújtja be, az elképzelés szerint a Lavotta utcán játszóteret építenének, melynek teljes költsége 16,8 millió forint. A városatyák döntése: a szentesi önkormányzat 2010. évi költségvetésében a Szentesi Romák Kisebbségi Önkormányzata számára szükséges önrészt biztosítja, azaz nyertes projekt esetén 3,3 millió forintos önerőt rendelkezésre bocsát a 13,4 millió forintos igényelt támogatás mellett.

Cseh-Lakos