2009. december 11.

A fúvósok élén

Szentes Városért Emlékérem Mihály Bélának

Zeneiskolát vezet, klarinétot oktat, fúvószenekari fellépéseket és találkozókat szervez - mindez egy-egy része annak a munkának, amelynek elismeréseként Szentes Városért Emlékérmet vehetett át a képviselő-testület döntése értelmében Szirbik Imre polgármestertől Mihály Béla.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont igazgatója Hódmezővásárhelyen született, Mindszenten töltötte gyermekéveit, ahol édesapja kántor-tanítóként dolgozott. Apja billentyűs hangszereken - orgonán és zongorán - játszott, önszorgalomból megtanult hegedülni, így Mihály Béla korán bepillantást nyert a zenébe. Először öccse kezdett klarinétozni, ez kedvenc hobbijának gyakorlásához kitételt jelentett. Később, 8. osztályos korától a leendő zenetanár is bejárt a szentesi zeneiskolába, hogy klarinétozni tanuljon. A hangszert édesapja talán a magyar nóta és népzene iránti szeretetéből adódóan választotta. Nem készült tudatosan a zenei pályára, vallotta be Mihály Béla, azonban későbbi tanárának, Deák József szakfelügyelőnek a bíztatására ezen a területen tanult tovább először középiskolában, majd a főiskolán, Szegeden.

- Deák Józsefnek köszöntem, hogy a pályán maradtam. Nagy hatással volt zenei gondolkodásom, ízlésem kialakulására zeneelmélet tanárom, dr. Nagy István is. Sokat tanultam a csongrádi Galli Jánostól, illetve Veréb Imrétől és Nagy Jánostól, a zeneiskola egykori igazgatóitól is - emlékezett Mi-hály Béla, akinek egyik lánya és több tanítványa is a zenei pályát választotta hivatásnak. Van, aki diplomázása után ma már kollégája az intézményben. Van, aki Németországban tanít, s olyan is, aki a hódmezővásárhelyi katonazenekar tagja. Mások bár nem lettek zenészek, de munkájuk mellett muzsikálnak.

Lányai is tanultak hangszeren játszani, olyan közegben nőttek fel, ahol ez természetes volt. Családi körben közösen is megszólaltatták hangszereiket. Egyikük he-gedült, tanító diplomát szerzett, de tavaly az ének szakot is elvégezte a szegedi főiskolán. Másikuk klarinétot tanít a Lajthában. - Rá akartam beszélni, hogy inkább oboázzon, mert nem akartam, hogy gyermekem hozzám járjon. Nem sikerült, ugyanazt a hangszert választotta, mint én - mondta az igazgató, aki fafúvósként az elmúlt évtizedekben oboát, szaxofont, sőt fuvolát is oktatott. Nem meglepő ez, hiszen korábban a fúvósoknak főhangszerük mellett ezeknek a hangszereknek a megszólaltatását is el kellett sajátítaniuk.

Mihály Béla a tanítás mellett klarinét együttest szervezett, illetve a városi fúvószenekart is dirigálja. Ehhez képesítést Budapesten szerzett. - Végzős főiskolásként Veréb Imre megkeresett, hogy dolgozzak a zeneiskolában, s mellette a város egyesített fúvószenekarának tagja lettem. Diploma után kineveztek tanárnak, de hamar elvittek katonának, a hódmezővásárhelyi katonazenekarba kerültem. Leszerelés után folytattam munkámat Szentesen, majd a '90-es évek elején átvettem a zenekar irányítását. Körülbelül 10 éve kezdett igazán beindulni az együttes működése, melynek létrehozása elengedhetetlen volt az utánpótlás nevelésének érdekében is - hangsúlyozta a Szentes Városért Emlékéremmel díjazott zenetanár.

A Szentes Városi Fúvószenekar a legkülönbözőbb zenei stílusokban szólal meg városi ünnepségeken, de korábban játszottak miséken, búcsúkon és körmeneteken is. A repertoárban a fúvószene speciális helyzetéből adódóan komolyzene, operettek, operák, musical-ek, dixie-land-ek, indulók, népzenei feldolgozások csendülnek fel rendszeresen. A darabok kiválasztásában a zenekari tagok, a tanárok is részt vesznek.

A tanítás, a zenekar vezénylése mellett a szervezés is Mihály Bélára hárul sok esetben. - Külföldön az öntevékeny csoport megszervezi saját programját. Ez Magyarországon nem így működik. Sokszor én szervezem a koncertet, intézem a csoport fogadását, a vacsorát, előkészítem az utazást és a hangszerek szállítását. Ez abból is adódik, hogy az együttes felkérésekor általában a karnagyot keresik fel a meghívással - mesélte a karnagy.

Az karnagyi munkában nagy segítséget jelent felesége, aki több sikeres pályázatot írt már. Az egyik ilyen, hogy ismét támogatást nyertek az óévbúcsúztató koncertre, illetve a jövő évi fúvószenekari találkozó megszervezésére, melyen várhatóan külföldi fellépők is részt vesznek.

Cseh-Lakos