XLI. évfolyam 17. szám

2009. május 1.

Áthelyezik a gyógyszertárat

A tervek szerint a Dr. Bugyi István Kórházhoz tartozó, jelenleg az intézmény főbejárata mellett, a portánál lévő gyógyszertár lakosságot ellátó részét áthelyezik a rendelőintézet földszintjére, és ott működtetik tovább. A beruházást támogatja a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat, amely 2009-es költségvetésében 10 millió forintot különített el rá.

A Dr. Bugyi István Kórház vezetősége kérésével megkereste a tulajdonos szentesi önkormányzatot is. A képviselő-testület áprilisi soros ülésén jóváhagyta az elképzelést.

2009. május 1.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart május 6-án, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a választókörzet rendezési terve, a jelenleg folyó munkák értékelése. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2009. május 1.

Menetrendváltozás

Mivel a helyi járatok támogatásából a Tesco Global Zrt. teljesen kilép, emiatt szükségszerű a helyi menetrend átalakítása. Az egyeztetés folyamatban van, ezért május 1. helyett várhatóan május 10-től lép életbe az új menetrend. A változás járatcsökkenést is okoz, illetve nem közlekednek majd autóbuszok a Tesco áruházig. Bővebb információ az autóbusz-pályaudvar forgalmi szolgálatán kérhető, illetve az autóbuszokon szórólappal tájékoztatják az utazóközönséget - mondta el lapunknak Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. helyi kirendeltségének vezetője.

2009. május 1.

Bővül a fizetős parkolóhelyek sora

Balogh Szabó Gábor munkahelyi elfoglaltsága miatt lemondott, helyére Gerendi Norbertet választották meg a városfejlesztési bizottság külsős tagjának. A testület elfogadta a zárszámadást, mint elhangzott, az önkormányzat 8,8 milliárdos költségvetés mellett közel egymillió forint forráshiánnyal zárta az elmúlt évet. A képviselők döntöttek arról is, hogy július 20-ától a városközpont nagyobb részén fizetős lesz a parkolás Szentesen.

2009. május 1.

Szenior úszás - sport és egészség

Az Európai Unió és a román kormány által finanszírozott Phare CBC 2006 program keretében a Szentesi Delfin ESC 15 úszója közös felkészülésen vett részt a temesvári, nagyváradi, kolozsvári, resitai, szatmárnémeti, valamint a gyulai, békéscsabai szenior úszókkal. A progamot a Román Szenior Úszó Szövetség indította, társként a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége.

2009. május 1.

Szerenáddal búcsúztak

Az idei évben is szerenádozás előzte meg a május eleji ballagásokat és érettségiket. A diákok talán még utoljára fesztelenül, vidám hangulatban töltöttek néhány órát a tudáspróba előtt. A Horváth Mihály Gimnázium végzős évfolyama a szerenádozás keretében együtt köszöntötte dallal, zenével az iskola vezetőit április 28-án. A tanulók nagy csoportba verődve, szekereken érkeztek az igazgató és a helyettes háza elé, ahonnan jutalmul a színes produkcióért süteménnyel indulhattak tovább tanáraikhoz.

2009. május 1.

Betiltott népgyűlés

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. április 26-án megalakult a Szentesi (Alsópárti) III. Függetlenségi és 48-as Népkör. Ideiglenes elnök Burián Lajos, ideiglenes jegyző Dóczi Ferenc.

130 éve, 1879. április 27-én megtartotta alakuló tisztújító közgyűlését a Szentesi Polgári, Iparos és Gazdasági Kör, amelynek elnökévé Stam-mer Sándor alispánt, alelnökévé Kristó Nagy István volt polgármestert, jegyzőjévé Szántó Lajost választották meg. Három szakosztálya alakult: közművelődési, iparos és gazdászati szakosztály. (1882-ben mintegy 30 kereskedő lépett be a körbe, akik megalakították a kereskedelmi szakosztályt.)

2009. május 1.

Álmot játszott a színészkirály

Tóth József Színházterem lett

A színházterem névadó ünnepsége előtti napon - 1909. április 19. - az Alföldi Ellenzék című helyi újságban két és fél oldalon keresztül Tóth Józsefre emlékeztek. Dr. Vajda Antal a címlapon elemezte a színész emberi és művészi nagyságát. Újházi Ede az egykori kollégát idézte és a vele kapcsolatos történetek felsorolásával szerepeit és színészi alakításait elevenítette fel. Később sokszor emlegették a nevezetes sorokat: "Ha élne, mi volna ő most? Színész király! Hiszen vele történt a példátlan eset, hogy egész jelenetet meg kellett ismételnie Rákosi Jenő Aesopusában, addig tombolt a közönség."

2009. május 1.

Civilek a város honlapján

Az önkormányzat többféle módon támogatja a helyi civil szervezetek megjelenését. Ennek egyik formája, hogy Szentes hivatalos honlapján a "Civil szervezetek" menüpont alatt - önkéntes alapon - szolgáltathatnak magukról információkat. Az internetes oldalon megtalálhatók a civil szervezetek legfontosabb adatai, többek között adószámuk, bankszámlaszámuk és a tevékenységükkel kapcsolatos jellemzők.

Mint ahogyan azt Virág Olga, az önkormányzat civil koordinátora elmondta: amellett, hogy a szervezetek ezeket az adataikat újságokban is megjelentetik a személyi jövedelemadók 1 százalékának gyűjtése kapcsán, így egy másik felületről is információt kaphatnak az állampolgárok az átutalás lehetőségéről.

A helyi civil szervezetek idén is várják a személyi-jövedelemadó 1 százalékának felajánlását működésük fenntartására, tevékenységeik további finanszírozására. Ez az évenként összegyűlő összeg segítséget jelent minden szervezet számára, hogy olyan feladatokat tudjanak ellátni, amely nélkülük nem lenne ugyanolyan színvonalon megoldható.

2009. május 1.

Születés Hete Fesztivál

Május 21-23. között a megyeházán rendezik meg a Születés Hete Fesztivált. A három napos programot a szervezők azzal a céllal indították, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve az elérhető választási lehetőségekről. Hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen kisbabájuk világra hozatala; lehetőség szerint olyan körülmények között, amely mamának és babának egyaránt megnyugtató, bensőséges környezetet teremt, amelyben háboríthatatlanul figyelhetnek egymásra, saját igényeikre. A rendezvénysorozat keretében Szentesen szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, védőnők, szülésfelkészítők, pszichológusok, homeopaták, gyógytornászok, mentálhigiénés szak-emberek, szoptatási tanácsadók beszélgetnek az érdeklődőkkel. Remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen.

2009. május 1.

Lefegyverző nyílt nap

Civileknek is nyitva volt múlt pénteken a szentesi laktanya kapuja, akik sereglettek is több ezren, ahogyan az elmúlt bő egy évtizedben, amikor a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj a műszakiak napját ünnepli.

Április 25-én elődeik hősiességére emlékeznek a műszaki katonák: 1849-ben a komáromi csatában a magyar honvédek a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból hidat építettek a Dunán.

2009. május 1.

Francia kapcsolat

Nem mindennapi tettet hajtott végre a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola. Az oktatási intézmény egy 9 millió 112 ezer forintos pályázaton külföldi tanulmányi utat nyert. Ami azt jelenti, hogy 16 gyerek 2 fő tanárkísérettel öt hétre szakmai gyakorlatra mehet Franciaországba. A tanulmányi úton több szakma képviselteti magát, így: fodrász, kőműves, szerkezetlakatos, élelmiszer eladó, szobafestő és központifűtés-szerelő.

Hogyan jutottak mindehhez? Interneten találtak rá a pályázatra, majd, mint Pintér Etelka igazgatónő (képünkön) mondja, Mészáros János gyakorlati oktatásvezető segítségével nyertek is. Magyarországon egyébként 15 iskola mondhatja magát hasonlóan szerencsésnek.

2009. május 1.

Autót dobáltak a főúton

Megkarcoltak egy parkoló személygépkocsit hétfőre virradóra a Köztársaság utcában, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. Az ismeretlen elkövető - aki ellen rongálás miatt indult eljárás - mintegy 250 ezer forintos kárt okozott az autó tulajdonosának.

Április 25-én, az éjszakai órákban történt, hogy a 45-ös számú főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán közlekedő gépkocsit dobált meg ismeretlen tettes kővel. A járműben 100 ezer forint értékű kár keletkezett. A tettes ellen a közlekedés biztonsága elleni bűntett alapos gyanúja miatt indult eljárás.

26-án, a déli órákban törtek fel egy parkoló személygépkocsit Szentes és Szegvár között az egyik telep bejárójánál. Az autóból okiratokat és mobiltelefonokat vittel el a tolvajok. A kár körülbelül 85 ezer forint.

A rendőrség is készül a hosszú hétvégére. Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani városunkban április 30-án és május elsején a városi rendezvényeken, csütörtöktől már a reggeli óráktól kezdődően.

H. V.

2009. május 1.

Lakás, helyzet. Lakáshelyzet

Városunkban megközelítőleg 13 ezer lakás van, és mivel már 30 ezernél is kevesebben élünk Szentesen azt gondolhatnánk, hogy problémamentes a lakáshelyzet. Átlagosan 2,3 ember lakik egy lakásban, ami ideális állapot lenne, a statisztika azonban szélsőséges élethelyzeteket takar.

A magántulajdonban lévő lakások állapota, komfortfokozata, nagysága nagyon eltérő. Sok közülük az öreg, korszerűtlen elhanyagolt épület. Ezeknél a karbantartás, felújítás nem elsősorban a tulajdonosok hanyagsága, nemtörődömsége miatt maradt el, hanem az anyagiak hiányában. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a lakások felújítását, korszerűsítését és több esetben az életveszély elhárítását is. Ez a segítség kamatmentes kölcsön vagy - kivételes esetben - vissza nem térítendő támogatás lehet, de az önkormányzat ez utóbbi esetben is elvárja, hogy a költségek egy részét a kérelmező fedezze.

2009. május 1.

Felsőfokon a Zsoldosban

Két óra közötti szünetben a ZsoldosbanIlyen még nem volt a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában! Az örömteli hír arról szól, hogy a Szolnoki Főiskola mezőtúri műszaki és mezőgazdasági fakultásával közösen felsőfokú szakképzést indítanak. A kétéves gépipari mérnökaszszisztens képzés szeptember 1-jével kezdődik az oktatási intézményben. A rendelet szerint ez úgy működtethető, ha egy felsőoktatási intézmény felügyeli a szakközépiskolában folyó képzést.

2009. május 1.

Kurca-parti esték

A Kurca-parti esték rendezvénysorozat következő előadása május 12-én, kedden 18 órakor kezdődik a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az est előadója dr. Kövér László, országgyűlési képviselő, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának Elnöke. A kora esti programra minden érdeklődőt várnak.

2009. május 1.

Humorest

Bödőcs Tibor humorestjére várják a közönséget május 14-én, csütörtökön 19 órakor a megyeházán. A Stand up showra jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban és a Babilon Könyvesboltban.

2009. május 1.

Civilek összefogásban

Ez volt a témája annak a háromnapos rendezvénynek, melyet április 24. és 26. között tartottak meg a Művészetek Házában. A programra a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány - mely egyben a Civilpont üzemeltetője is - nyert támogatást az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiumához benyújtott pályázatával.

A rendezvény elején Szűcs Lajos alpolgármester köszöntőjében felhívta a figyelmet a civil szervezetek előtt álló lehetőségekre, melynek elérését mindenkinek támogatni kell. A megnyitón a kulturális programot követően szakmai előadásokon tájékoztattak mindenkit a lehetőségekről. A Civil Napokon szerepet kapott a közösségépítés és fejlesztés is, illetve a fiatalok részvételi lehetőségeinek biztosítása a civil szférában.

A résztvevőknek már meg-valósított projekteket is bemutattak, mindenki megismerhette az Ifjúsági Foglalkoztató Kalandpark szolgáltatásait. A többi ügyességi játék és a kézműves foglalkozások mellett ki lehetett próbálni a falmászást, az íjászatot és a kerekes-székes pályát.

Cseh-Lakos

2009. május 1.

Kádár Barbara és Virág

Hogy van mostanában.?

Barbara és a 2-3 perccel idősebb VirágA Kádár-ikrek életében a fazekasság, akármilyen hihetetlen, csak érettségi után jelent meg. Édesapjuk jóbarátja volt Bese László, innen az ismeretség a fazekasmesterrel, aki szépen, óvatosan rájuk, a lelkes tanoncokra hagyta a tanítást. Mondván, úgy tanulnak legjobban, ha ők is tanítanak.

Közben tanítóképzőbe jártak. A főiskolát elvégezve, Barbara a Kiss Bálint, majd a Szent Erzsébet általános iskolák után 2006-ban a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézményben kezdett tanítani, ahol Janó Tibor csoportját vette át. Mostanában hétköznaponként öt gyerekcsoporttal foglalkozik a Jövőnkért három telephelyén: a Deák és a Koszta iskolákban, s az intézmény Tóth József utcai központjában, ahová a környező iskolákból is jönnek diákok.

2009. május 1.

Életjáték-játékélet

A Szentesi Családsegítő Központ által üzemeltetett Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, pályázati forrás felhasználásával és a művelődési központ támogatásával interaktív kiállítást rendeznek május 4. és 13. között.

A Köztes Átmenetek Kht. Életjáték-játékélet című tárlatának témája a dohányzás megelőzése. A projekt egy napra vetíti ki azokat a dohányzással kapcsolatos problémákat, melyekkel már a fiatal populáció is küzdhet. Ugyanakkor a mindennapokat átszövi az egészségre ártalmas tevékenység hosszú távú következménye is. Az alap installáció gondolata - mely egy labirintus - is ezt szimbolizálja. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház biztosítja a megfelelő hátteret a munkanapokon reggel 8 órától 16 óráig megtekinthető kiállításnak, hiszen a helyszín kiválasztásánál az installáció méretei is irányadók voltak, mert a 100 négyzetméteres kiállítás felállításához mindenképpen szükség volt egy minimum 10-szer 10 méteres teremre. A tárlat időpontját is időzítették a szervezők, hiszen a rendezvény összeköti, és komplex programmá formálja az áprilisi Városi Egészség Napokat, és a május végi, már hagyományos Városi Közbiztonsági Napot.

A tárlatvezetést szentesi szociális és egészségügyi szakemberek végzik. Az eseményre elsősorban a 7-12. évfolyamos diákokat várja szeretettel a Szentesi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, szervezett 15-20 fős csoportokban, előzetes bejelentkezés alapján. A kiállításról további információ kérhető a 63/561-516-os telefonszámon.

Cseh-Lakos

2009. május 1.

Film: Himalája

A városi könyvtárban mű-ködő filmklub következő előadásán a Himalája színes, feliratos francia-angol-ne-páli filmet vetítik május 6-án, szerdán 18 órakor.
A zord hegyvidék színes sorsokat és fantasztikus történeteket tár fel előttünk egy dokumentum értékű és a hegyhez mérten monumentális játékfilmben.

A kis tibeti falukban élő egyszerű, csöndes emberek minden évben a túlélés hőseivé válnak. Az ott élő emberek egyetlen bevételi forrása a só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára. Míg a szép felvételekben gyönyörködünk, sokat tanulunk Sorsról, s Emberségről.

2009. május 1.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő öszszejövetelét május 5-én, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban. A találkozó témája lesz a hadtörténeti múzeumban a hadifogoly szobor koszorúzása, illetve a szentesi Hősök-napi megemlékezés.

2009. május 1.

Három napig tart a majális

Motoros találkozó és Zorall koncert

Április 30-május 2. között rendezik meg a Szentesi Majálist. 30-án, 18 órakor a díszkútnál "Népzenei Sokadalom" címmel szerb néptáncegyütte-sek műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Térzenével szórakoztatják a közönséget a kunszentmártoni, a csanád-palotai és a szentesi fúvószenekarok. A Kolo Együttes előadása este 7 órától hallható. Negyed 9-kor a Luther térről indul a lampionos séta az ifjúsági parkba.

Este fél 9-kor a Gödör-ben Boban & Marko Markovic Orkestar (Szerbia) élő koncertjén szórakozhat a nagyérdemű, majd a Chevrolet Band koncertjére éjjel fél 11-kor kerül sor.

Május 1-jén sem unatkoznak majd a rendezvényekre ellátogatók, hiszen a programok tovább folytatódnak a Pusztai László Sporttelepen. 9 órakor a Szabadidős Sportklub bemutatóival kezdődik a nap, majd fél 12-kor a nótasátornál énekel Koltai Zoltán nótaénekes. Délután 2 órakor technikai bemutatók, gyermekprogramok, vetélkedők színesítik a palettát. Este 7 órakor a Norna koncert, 8 órakor Nótás Jana fellépésére várják az érdeklődőket, majd 9 órakor a Májusi mulatós a Két Zsivánnyal szórakoztató műsor zárja a napot.

Május 2-án folytatódik a majális, ahol 10 órakor kerül sor a IV. Izirájder motoros találkozóra, ahol több ügyességi versenykategóriában vehetnek részt a vállalkozó kedvű motorosok. Délután 2 órakor Amatőr rock zenekarok koncertje lesz, 5 órakor motoros felvonulás a város utcáin, majd este 8 órakor Zorall élő koncertjével ér véget a majális.

Az egészségesek és segítséggel élők sporttalálkozója keretében egész napos sportprogram várja az érdeklődőket. Érdekes és játékos ügyességi- és sportversenyekkel, bemutatókkal, koncertekkel, kézműves programokkal, ugráló-várral és sok más lehetőséggel várják a családokat a Wellness Colosseumban és környékén (Ady E. u. 27.).

2009. május 1.

Bakaruhás múzeum

Rejtett értékek?

Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján címmel adták át a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeumát. Alcíme szerint a város 1848-2009 közötti katonatörténetébe nyerhetünk bepillantást, azonban az igényesen kialakított tárlat bőven szolgál helytörténeti adalékokkal is.

Ferenc József bakái, huszárok, nehézbúvárok és hídépítők történetébe vezet a kiállítás, mely folytatása a laktanya korábban egy másik épületében működő múzeumának. Az még főleg a huszáremlékek bemutatására koncentrált, a műszakiak napjára időzített csapatmúzeum három terme már többet nyújt.

2009. május 1.

Zászlók a sportcsarnok falán

Dunás Varga Zoltán gyűjteménye

Dunás Varga Zoltán április 10-én töltötte volna be a 60. életévét. Tavaly szeptemberben temettük. Lapunk, a Szentesi Élet külsősként tudta maga mögött, Zoli a sportrovatba küldte hétről hétre interjúit, tudósításait.

Nagyon szerette a sportot. Azt is mondhatnánk: a mindene volt. Benne élt. Főszurkoló, kézilabdázók, futsálosok hallhatták a hangját, a biztatást a mérkőzéseken. De más sportágakkal is jó barátságban élt. Ismert ember, kedves alakja volt a szentesi sportnak. Derekasan részt vett az eseményeken. Még a hobbija is a sporthoz kötődött. Különböző sportegyesületek ereklyéit gyűjtötte: zászlókat, sálakat, sapkákat.

2009. május 1.

Sportbörze

Bemutatkoznak az egyesületek

A helyi sportegyesületek népszerűsítésének, az utánpótlás toborzásának, a sport és a mozgás népszerűsítésének, a sportolási lehetőségek és a sportszolgáltatások népszerűsítése érdekében sportbörzét rendeznek május 8-9-én a Pusztai László Sporttelepen.

A rendezvény célja, hogy egy helyszínen lehetőséget biztosítsanak több mint 15 sportág kipróbálására, hiszen más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformákba. A rendezők célja, hogy a résztvevők gyakorlati sportélményeket szerezzenek.

2009. május 1.

Helyt álltak a Fradi ellen

A tisztes helytállás lehetett a célja az elmúlt szombaton a Ferencváros ellen a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda csapatának a ligeti uszodában az alapszakasz záró-mérkőzésén. A zöld-fehérek a legjobb négy között vannak, és éremért küzdenek majd a továbbiakban, míg a mieinkre a 9-12. hely valamelyike vár, melyért az OSC, a Szolnok és a Fehérvár együtteseivel kell megküzdeni. Ennek tükrében akár laza lubickolás is lehetett volna a medencében, ám a mieink szerették volna kissé megráncigálni az oroszlán bajszát, és nyugodtan mondhatjuk, hogy két negyeden keresztül ezt sikerült is véghezvinni. Az első félidőben többször is megpróbált három, vagy több góllal ellépni ellenfelétől a Fradi, ám Tordaynak, és a jó lövőformát mutató Araczki-Jaksa kettősnek köszönhetően mindig látótávolságon belül tudott maradni a Szentes. 6-8-as állásnál fordultak a csapatok a második félidőre, ekkor azonban már kijött a két együttes közötti tudás- és erőbeli különbség, és a végére hét gólos győzelmet aratott Somossy József csapata (8-15). Vass Sándor, a Szentes vezetőedzője elégedett volt a látottakkal, különösen annak tükrében, hogy három játékosa is kénytelen volt kihagyni a bajnokit. Csente betegség, Horváth Tamás ujjsérülés, Szőke Szabolcs pedig szemöldökrepedés miatt csak a lelátóról figyelhette a történéseket. Ez utóbbi sérülés azért is fájó, mert az egyik klubtársa okozta neki, még a csütörtöki kétkapus játék közben. Vass szerint végre sokkal türelmesebben játszották végig a támadóidőket, fegyelmezettebben vízilabdáztak, mint korábban, és olyan játékosok is hozzá tudtak tenni a játékhoz, akik korábban halványabban teljesítettek. A rájátszás küzdelmei már szombaton elkezdődnek, ekkor Szolnokon vendégeskednek a mieink. A következő mérkőzésre május 6-án kerül sor, legalább is a Magyar Vízilabda Szövetség honlapja szerint, ekkor egy székesfehérvári túra vár majd a fiúkra.

H. V.

2009. május 1.

A korai gólok döntöttek

Két hete, a Nagymágocs ellen megszerezte első tavaszi győzelmét a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata, így a szur-kolók joggal reménykedtek a hasonlóan jó folytatásban a Kiskundorozsma együttese ellen is. A Kinizsi ráadásul ismét hazai környezetben növelhette volna pontjai számát, ám a siker ezúttal elmaradt. Korán, már a találkozó 5. percében vezetéshez jutott a Kiskundorozsma, a hazai büntetőterületen belül szabálytalankodtak az egyik vendégjátékossal szemben, Galambosi játékvezető pedig azonnal a tizenegyes-pontra mutatott. A kapott gól érezhetően megfogta a Szentest, egészen a 20. percig nem sikerült gólhelyzetet kialakítani a látogatók kapuja előtt. Igazán nagy helyzete a vendégeknek sem volt, így csendben "lefutott" az első 45 perc. Amilyen hamar megszerezte a vezetést, olyan gyorsan növelte előnyét a Dorozsma a második félidő elején. Szentesi szögletrúgást követően (!) indult a vendégek ellenakciója, melyet sajnos góllal fejeztek be Gábor Antal tanítványai. Kétgólos hátrányból kellett volna talpra állnia a Kinizsinek, amihez a lehetőségek adottak voltak, hiszen több nagy helyzete is volt Mihályéknak, ám a kapufánál többre nem tellett ezen a délutánon. Bozóki Zoltán vezetőedző véleménye szerint egyenrangú partnere volt csapata a Dorozs-mának, a félidők elején kapott gólok azonban eldöntötték a mérkőzést. Vasárnap Balástyára utazik a csapat, annak a gárdának az otthonába, amely szintén a kiesés elkerüléséért küzd, és amely jelenleg nyolc ponttal kevesebbet gyűjtött a Szentesnél.

H. V.

2009. május 1.

Kerékpárverseny és túra

Már második alkalommal rendezi meg a St. Jupát SE. a JOKER amatőr kerékpáros versenyt és teljesítménytúrát, a mezőny idén is a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok mellől startol, május 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor.

Az idei év első St. Jupát kerékpárversenyről az egyesület vezetője, Valkai Zsolt elmondta: A teljesítménytúra végig aszfalton zajlik, a kerékpárosok a repülőtér érintésével haladnak ki a városból. A 19 kilométeres rövidtávot vállalók számára Za-lota irányában a 4516 számú út 7-es kilométertáblájánál, az 53 kilométeres hosszútáv kerékpárosai számára pedig a 45121 számú úton a Körös gátnál tervezik a fordítót. A városi szakaszon rendőrségi autó vezeti fel a csapatot egy kerékpárossal együtt, a Rákóczi utcáig. Csak a problémás kereszteződések elhagyása után indul el a küzdelem.

2009. május 1.

Pótfűtés

Két barát beszélget:
- Képzeld, milyen szerencsétlen vagyok! Tegnap jövök haza a Balatonról, és egy szexis lány stoppolt az úton. Felvettem, és behoztam Budapestre. Itt elvittem egy előkelő étterembe, virágot vettem neki, és megkérdeztem, hogy feljön-e a lakásomra. És tudod mit válaszolt?
- Nem.
- Hogy találtad ki?

2009. május 1.

Kis kukta

  • Zöldborsós csirkeragu
  • Könnyű túrótorta
2009. május 1.

Műhely

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek klubban anyák-napi foglalkozást tartanak a gyerekeknek május 8-án, pénteken 17 órakor. A szervezők azt kérik, hogy a gyerekek vigyenek magukkal díszdobozt, durva sörtéjű ecsetet, szivacsot, díszítésként: kagylót, csigát, gyöngyöt. Bővebb információ kérhető a helyszínen, illetve a 313-244-es számon. A foglalkozásra a belépés díjtalan!

2009. május 1.

Tárogató hangverseny

Vesztergán Miklós tárogatóművész hangversenyére várják az érdeklődőket május 6-án, szerdán 19 órára a Szent Anna-templomba. A rendezvényre a belépés díjtalan, de a szervező Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság adományokat szívesen fogad. A bevételt a Wass Albert szobrához kapcsolódó őszi rendezvény javára fordítják.

2009. május 1.

Tehetséges gyermek

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját május 8-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Tomcsányiné Lucz Szilvia pedagógus tart előadást Tehetséges gyermek a családban, testvérek szerepe címmel.

2009. május 1.

Játékos tudomány

Elmés játékokat állítanak ki a Művelődési és Ifjúsági Házban május 11-16-a között. A kiállításon közel 50 játékeszköz lesz látható, többek között rajzoló inga, szöges ágy, lebegő mágnes, villámgömb és fénycső, soklyukú labirintus, stb. Az érdeklődők 8-18 óra között látogathatják a különleges játékokat, belépődíj ellenében.

2009. május 1.

Közös hangverseny

Szentes finn testvérvárosának a Kaarinai Veitenmäen iskola kórusának és kamarazenekarának valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola nagykórusának hangversenyére kerül sor május 5-én, kedden fél 7-kor. Vezényel: Ary Hynynen és Nagy János. Az érdeklődőket a Lajtha László zeneiskolába várják.

2009. május 1.

Családi események

Született: Török Istvánnak és Balázs Mária Magdolnának Levente István, Bihari Bálintnak és Szabó Arankának Bálint, Bánfi Jánosnak és Füzesi Szilviának Kinga, Szabó Józsefnek és Justin Erikának Rebeka, Trungel Lászlónak és Csatlós Elvira Veronikának Ádám, Nagyistók Mihálynak és Sárga Ilonkának Hunor Mihály nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kormányos Artúr Levente és Kacziba Anita.

Elhunyt: Péli Pálné Novák Klára, Piti Ferenc Miklós, Kanfi-Horváth Jánosné Fábián-Tóth Magdolna, Megyeri Jánosné Tülkös Viktória, Székely Gyula, Pataki Andrásné Puskás Margit.