2009. május 1.

Betiltott népgyűlés

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. április 26-án megalakult a Szentesi (Alsópárti) III. Függetlenségi és 48-as Népkör. Ideiglenes elnök Burián Lajos, ideiglenes jegyző Dóczi Ferenc.

130 éve, 1879. április 27-én megtartotta alakuló tisztújító közgyűlését a Szentesi Polgári, Iparos és Gazdasági Kör, amelynek elnökévé Stammer Sándor alispánt, alelnökévé Kristó Nagy István volt polgármestert, jegyzőjévé Szántó Lajost választották meg. Három szakosztálya alakult: közművelődési, iparos és gazdászati szakosztály. (1882-ben mintegy 30 kereskedő lépett be a körbe, akik megalakították a kereskedelmi szakosztályt.)

115 éve, 1894. április 27-én a szentesi munkások nyílt levélben tiltakoztak Szántó Kovács János és társai letartóztatása ellen. A vérontásért a vásárhelyi főkapitányt tették felelőssé. Figyelmeztették a hatóságokat, hogy a munkáskérdést törvényhozási úton lehet megoldani, nem pedig golyóval.

90 éve, 1919. április 27-én a Szegeden állomásozó francia csapatok megszállták Makót és Nagylakot. A román hadsereg elfoglalta Kabát, Balmazújvárost, Hajdúnánást és Nyíregyházát. A Vörös Hadsereg védelemre rendezkedett be a Tisza vonalánál. A 6. hadosztályhoz tartozó alakulatok zömét Szolnokra, a Makó - Hódmezővásárhely - Orosháza körzetében levő vörös alakulatokat (mintegy 5-6000 főt) Szentesre irányították. - Mol-nár István parancsnoksága alatt Szentesre érkezett egy budapesti vörös különítmény, azzal a feladattal, hogy hajtsa végre a város anyagi és katonai kiürítését. Utasítására lefogtak 43 vagyonos polgárt, akiket túszként vagonokba tettek. Közöttük volt dr. Kiss Béla volt városi főjegyző és dr. Né-gyesi Imre is, aki eddig a polgármesteri teendőket ellátta.

25 éve, 1984. április 27-én Dr. Ancsel Éva filozófus, tanszékvezető egyetemi tanár előadást tartott a Művelődési és Ifjúsági Házban korunk legfontosabb társadalmi és emberi problémáiról.

115 éve, 1894. április 28. A várható május elsejei munkástüntetésre tekintettel 100 főnyi katonaság érkezett Szentesre.

90 éve, 1919. április 28-án este 10 órakor a vörös különítmény vonata elhagyta Szentest, megrakva terménynyel, élőállattal, takarmánynyal, élelmiszercikkekkel, egyéb árukészletekkel, hadfelszerelési cikkekkel, magánosoktól elvett értékekkel. E napon távozott a városból az itt levő vöröskatonaság, távoztak a vármegyei és városi direktórium tagjai, a pártszervezet és a szakszervezetek vezetői.

90 éve, 1919. április 29.-én a vörös különítményesek a kiskunfélegyházi vasútállomáson dr. Kiss Béla volt szentesi főjegyzőt, valamint az Óföldeákról túszként elhurcolt Návay Lajost és Ná-vay Ivánt agyonlőtték.

90 éve, 1919. április 29-30. Az előrenyomuló román csapatok az éjszaka folyamán megszállták Szentest. Piscu-reanu őrnagy, a megszálló csapatok parancsnoka ápr. 30-án hajnalban közölte első parancsait a város régi, polgári tanácsának helyben levő tagjaival. Ennek alapján még aznap megjelent az első plakát, amely elrendelte a fegyverek, katonai ruházati anyagok azonnali beszolgáltatását, a házak kapuira az ott lakók neveinek kiírását, és megtiltotta a csoportosulást. - A városban állomásozó román egységek nagymennyiségű élelmiszert, ruhát és takarmányt foglaltak le, minden ellenszolgáltatás nélkül.

20 éve, 1989. április 29.-én hagyományosan Szentesen, a Klauzál Utcai Ált. Iskola tornatermében rendezték meg a "C" osztályos országos társastánc bajnokságot.

110 éve, 1899. április 30-án Lakos Imre polgármester nem engedélyezte a szentesi munkásnők által bejelentett népgyűlést. Elutasító határozatát többek között azzal indokolta, hogy a "nőknek főzőkanál és orsó való, nem pedig a politika".

80 éve, 1929. április 30-án megalakult a Szentesi Kultúr Egyesület. Elnöke dr. Csergő Károly alispán.

Összeállította:
Labádi Lajos