2009. május 1.

Felsőfokon a Zsoldosban

Két óra közötti szünetben a ZsoldosbanIlyen még nem volt a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában! Az örömteli hír arról szól, hogy a Szolnoki Főiskola mezőtúri műszaki és mezőgazdasági fakultásával közösen felsőfokú szakképzést indítanak. A kétéves gépipari mérnökaszszisztens képzés szeptember 1-jével kezdődik az oktatási intézményben. A rendelet szerint ez úgy működtethető, ha egy felsőoktatási intézmény felügyeli a szakközépiskolában folyó képzést.

Az egész úgy történt, hogy egymásra találtak. Persze, nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen az iskola már korábban kereste a lehetőséget. A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskolában már régebb óta megy az akkreditált képzés, és mára bevált, ott sikeresen működik, jelenti ki Pintér Etelka igazgatónő, majd még hozzáteszi:

- Mindez a diákoknak egy jó lehetőség. Ha két év után a munkaerőpiacra akarnak kilépni, akkor egy középfokú végzettséggel máris előnyben vannak, állást is jobban találnak, illetve, ha ambíciójuk van, tovább is tanulhatnak. Ugyanúgy felvételiznek, mint az érettségizettek, ám a kétéves képzés után többletpontot kaphatnak, ennyi előnyt nyújt számukra a kétéves felsőfokú OKJ-s képzés.

- A képzés igazából gépésztechnikus jellegű, ahhoz hasonlít - veszi át a szót dr. Bíró István főiskolai tanár. - A tantárgyteljesítéseket kre-dit-rendszerben számoljuk, a diákok tanulójogviszonyban lesznek, ugyanúgy, mint a közoktatásban. A képzés államilag finanszírozott, mi egy jelképes összeget kapunk a felügyeletért, ezért cserébe adjuk a tantervet, tananyagot, bizonyos tekintetben a jegyzeteket is. Egyetemet végzett tanárok taníthatják őket, akik menet közben konzultálnak a főiskola tantárgyfelelősével. Kapcsolatban vannak egymással. A tananyagot, a vizsgafeladatot megbeszélik, egyes tantárgyaknál, vizsgáztatásnál részt vehetnek a mi tantárgyfelelőseink, a záróvizsgán mindenképpen. A képzés 120 kreditből áll, és ha a tanuló végez, és netán nálunk akar műszaki menedzser vagy mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapszakra menni, a tanult tananyagát beszámítjuk neki, mintha ott járt volna, és ott teljesített volna.

Mit tanulnak? Egyebek mellett matematika, műszaki, kémia, fizika, műszaki ábrázolás, munkavédelem, elektronika, közgazdaságtan, pénzügyi számvitel, méréstan, anyagismeret, gyártástechnológia, szakmai idegen nyelv szerepel a képzésben.

Kiknek ajánlják? - hangozhat el a kérdés.

- Elsősorban azoknak, akiket érdekel a szakma, és némi előképzettséggel rendelkeznek. Feltétel az érettségi. Intézményünkben meg-vannak hozzá a megfelelő képzettséggel rendelkező tanárok. Az iskola profiljában benne van a gépészet is, így a tárgyi feltételek is adottak. A szakmai gyakorlatok például a Legrand Zrt.-nél lesznek - mondja Mészáros János gyakorlati oktatásvezető.

Lovas József