2009. május 1.

Bővül a fizetős parkolóhelyek sora

Balogh Szabó Gábor munkahelyi elfoglaltsága miatt lemondott, helyére Gerendi Norbertet választották meg a városfejlesztési bizottság külsős tagjának. A testület elfogadta a zárszámadást, mint elhangzott, az önkormányzat 8,8 milliárdos költségvetés mellett közel egymillió forint forráshiánnyal zárta az elmúlt évet. A képviselők döntöttek arról is, hogy július 20-ától a városközpont nagyobb részén fizetős lesz a parkolás Szentesen.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a 2008-as költségvetés tárgyalásakor dicsérettel szólt mindazokról, akik hozzájárultak a város büdzséjének ilyetén való alakulásához. Elmondta, a város egyensúlyi költségvetést valósított meg, nagyon sok település nem mondhatja el ezt magáról. Kozák János, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke kijelentette: a város mindezt azzal tudta elérni, hogy növekedtek a helyi szolgáltatási díjak, a lakosság nagyobb terhet vállalt, az intézmények felújítására pedig nem fordítottak pénzt. A képviselő úgy fogalmazott: ez az elszegényedés büdzséje volt, és ezt a rászorulók számának növekedése is jelzi. A polgármester erre megjegyezte: úgy gazdálkodott az önkormányzat, hogy a szegényeken is segíteni tudott, és számos fejlesztési beruházást indított el. A vitában elhangzott az, hogy a hulladékszállítás és a szennyvízkezelés is drágulhat majd Szentesen, a szeméttelep ugyanis hamarosan megtelik, a szennyvíztisztító pedig mihamarabb korszerűsítésre szorul.

A fizetős parkolók kiterjesztése egyrészt a Somogyi Béla - Kossuth u. tömböt érinti, ahol a Kossuth utcai parkolók helyett az említett területekre vitték be gépkocsijukat az emberek, ezáltal közutakat szűkítettek le, kapubejáratokat foglaltak el. Ezáltal lehetetlenné téve az ott lakók életét. Ugyanez igaz a Kossuth utca északi oldalán lakók helyzetére is. A kiterjesztés a területen élők számára az első gépkocsi ingyenes bérlettel, a második és a harmadik gépkocsi is kedvezményes bérlettel helyezhető el. A harmadik terület a Kiss Bálint utca és környékét jelenti. Történelmi hangulatába visszaállított utcát kár lenne térítésmentes gépkocsi-parkolóként használni, tájékoztatott Szirbik Imre.

A polgármester kijelentette: mindhárom területet a tervezett kiterjesztés védelemben részesíti, terhet az ott lakók számára nem jelent. A 2,5 millió forint forgalmi érték alatt teljesítő kis- és mikro-vállalkozások számára 2004 óta adómentességet biztosít az önkormányzat. Azon vállalkozásoknak, akiknek a forgalma az említett érték fölött van, a bérlet kiváltása a költségeket valóban növeli, ám a határozat a fizető övezetek területén a vállalkozások számára 30 perces várakozást biztosító előreváltott jegyek vásárlását teszi lehetővé, amit odaadhat a vásárlóknak. Egy élhető és közlekedhető város érdekében úgy gondolom, hogy a kiterjesztés nem terheket növelő. Sőt! Mind a vásárlások, mind a lakók parkolási körülményei nyugodtabbá válhatnak.

- Sok vagy kevés a város parkolási díja? - tette fel valamelyest önmagának is a kérdést a polgármester. - Ha megnézzük, hogy lassan a város főutcája egy ingyenes autópiaccá kezd válni, reggel kiteszik az autókat, azután egész nap otthagyják. Figyelmet felhívón arra, hogy eladók. Érdekes módon időnként a rendszámok változnak, a rajtuk elhelyezett telefonszámok nem. Tehát nem egy ember magánakciójáról van szó. És ez a tendencia az elmúlt napokban újrakezdődött.

Horváth István képviselő hozzászólásában kijelentette: a parkolási díjak kiterjesztését a Pálmások Szövetsége nem támogatja. Ám arra az esetre, ha a testület elfogadná az előterjesztést, módosító javaslattal élt. Mégpedig: az új zónákban 50 százalékkal alacsonyabb legyen a tarifa. A képviselő észrevételezte, hogy a fizetett parkolók kiterjesztéséből többletbevétele lesz az önkormányzatnak, ami pedig tehernövekedést jelent a lakosságnak. A másik, mondta a képviselő, abba az irányba is kellene gondolkodni az illetékeseknek, hogy hol lehetne további ingyenes parkolókat létesíteni a városban. Horváth István példaként a Mátyás király utca torkolati részét említette, ami véleménye szerint időnként életveszélyes, attól 25 méterre az önkormányzatnak van egy üres telke. Ott 20-30 gépkocsinak lehetne ingyenes parkolási lehetőséget biztosítani. A Somogyi Béla utcában is van szabad terület. Halmai István kijelentette: a jobboldali frakció már a parkolási díjak bevezetését sem támogatta, így annak a kibővítésével sem értenek egyet.

A polgármester Horváth István javaslatára megjegyezte: a Jövendő utcai parkoló ingyenes, mégsem ott parkolnak az emberek, hanem a Kossuth utcához közelebbi részen, a Brusznyai sétány garázsai előtt.

A kiterjesztést a képviselő-testület 13 igen, 1 tartózkodás és 10 ellenszavazat mellett elfogadta. Horváth István mindkét javaslatát elvetették, míg az elvet, miszerint a területen működő vállalkozásoknak legyen lehetősége bérletet vásárolni, és azt a vásárlóknak odaadni, támogatásáról biztosította a testület.

Lovas József