XXXV. évfolyam 10. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A márciusi forradalom
 

2004. március 12.


Kpünkön: Szentesi öreghonvédok 1903-ban

Pesten 156 évvel ezelőtt "Feltámadott a tenger..." Dicsőséges forradalmunk kezdő napján emlékezzünk!

Európa 1848 tavaszára olyanná lett, mint a lőporos hordó. Ebbe vet tüzet elsőnek Párizs február 23-án. Berlin, München, Bécs, Prága és Milánó után március 15-én Pesten is fellobban a láng.

Az ifjú radikálisok, élükön Petőfivel a cenzúra eltörlését, a 12 pont követeléseit kihirdetve forradalmi úton fogadtatták el programjukat. Ennek lényege: a nemzeti függetlenség és a polgári átalakulás feltételeinek biztosítása.


Bővebben


 

Eltűnt a festmény
 

2004. március 12.


Nagy értékű festményt tulajdonítottak el a Petőfi utcán nemrég megnyílt új "Nyugalom" Galériából. Feltételezhető, hogy a tettes a február 26-ai kiállítás megnyitón tulajdonította el az 1957-ben készült Katona Imre képet - tudtuk meg dr. Dobos Andrástól a galéria tulajdonosától.


Bővebben


 

Pontrendszerszerint osztanak
 

2004. március 12.


A város sportkoncepciója több olvasatban került az önkormányzat bizottságai elé. Szűcs Lajos alpolgármester, a téma előadója elöljáróban elmondta: minél szélesebb körben beszélnek róla, annál jobb koncepció alakulhat ki. Megvárták, míg a sporttörvény megjelenik. Hiszen előjöhetnek olyan dolgok, melyeket még beépíthetnek. Mint kiderült, sok értékes és jó javaslat érkezett a koncepció készítőihez. Beleértve a lakossági véleményeket is. Remélik, így olyan anyag kerül majd a döntéshozók elé, amely méltán szól a nemzeti sport városáról.


Bővebben


 

Új baleseti kocsi
 

2004. március 12.


Az elmúlt héten tartottak évértékelést a szentesi tűzoltóknál, amikor is Koszt György tűzoltóparancsnok ismertette az állománnyal és a város vezetésével, hogy milyen eredményeket értek el a 2003-as esztendőben.

Többéves jó gazdálkodás eredménye az, hogy egy kis pénz maradt fejlesztésre - mondotta lapunknak Koszt György tűzoltóparancsnok.


Bővebben


 

A mában van-e jövendő?
 

2004. március 12.


Ugye senki sem veszi tőlem rossz néven, hogy történelem-szemléletem erősen bibliai alapon nyugszik? Így hát tartom magam a Prédikátor-könyv következő téziséhez: Isten "mindent úgy alkotott, hogy helyes legyen a maga idejében. A jövőt is beléjük helyezte". (3,11) Hitem szerint tehát semmi kétség sincs abban, hogy Petőfi Sándor igen jó pillanatban tette fel a kérdést a magyaroknak: "Rabok legyünk vagy szabadok?..." Így nem csoda, ha messze világító fáklyává fényesedett a nép egységes válasza: "A magyarok Istenére / Esküszünk, / Esküszünk, hogy rabok tovább / Nem leszünk!" S ebbe a nagyon jókor elhangzó kérdésbe és annak esküvéses megválaszolásába tényleg belé helyeztetett a jövő. Mert való igaz, hogy még ma is - minden pártpolitikai zavarkeltés ellenére - sok magyar ükunoka "áldó imádság mellett" mondja ki 1848 nagyjainak "szent nevét".


Bővebben


 

Szépen olvasnak
 

2004. március 12.


Sok kis diáknak nehezen megy az olvasás, de azért vannak szépen olvasó gyerekek is. Nekik rendeztünk versenyt február végén. A 3. osztályosok a Kiss Bálint Református Általános Iskolában találkoztak.


Bővebben


 

Változatlanul fogy a város
 

2004. március 12.


Magyarország lakosainak száma 2003. január 1-jén 10 millió 243 ezer 890 fő volt. Az elmúlt 13 év alatt 313 ezer fővel fogyott az ország lakossága, ami egy közepes méretű nagyvárosnak felel meg. A népesség számát tekintve országos viszonylatban Csongrád megye a hetedik helyen áll 420 ezer lakosával. Csökkenő tendencia jellemző Szentes népességének alakulására is, 2000 óta 500-600 fővel vagyunk kevesebben.


Bővebben


 

"Szellemi forradalom" Szentesen
 80 éve hunyt el Balogh János polgármester (II.)

2004. március 12.


Az 1878-ban megválasztott tisztikar nyomban munkához látott. Balogh János és csapata fáradhatatlan tevékenységével kimozdította a várost szunnyadó állapotából, s elindította a dinamikus fejlődés útján. A ciklus első felében nagyarányú ármentesítési munkák kezdődtek, amelynek részeként megvalósult a Kurca vizének zsilipek közé szorítása. A polgármesternek sikerült elérnie, hogy Szentest bekapcsolják a gőzhajózási forgalomba. Az ifjúság örömére 1882-ben jégpálya épült, 1883 végén pedig felavatták az új megyeháza reprezentatív épületét.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. március 12.


Március 15. napja Nemzeti ünnep. Nem egyeseké, nem népcsoportoké, nem egyik vagy másik párté, nem a többségé vagy valamelyik kisebbségé, hanem a magyar nemzeté: egészében, oszthatatlanul a Magyar Nemzet Ünnepe. Aki mást gondol, az akármi, de nem magyar. Ünnepelni együtt kell, egy szívvel, egy lélekkel, egy hagyománytisztelettel.

***********************************************

Szeretném, ha olyan világ alakulna népünk életében, amelyben legfőbb érték az ember. Kérdezhetnéd: most talán nem az ember a legfőbb érték? Gondolkozzál: az ember, vagy a haszon? Jelöld meg az egyiket...


Bővebben


 

Rendszeres ellátás
 Támogatások, segélyek (4.)

2004. március 12.


Nagy területét teszi ki a támogatásoknak a rendszeres ellátások köre. Ilyenek az aktív korúak rendszeres szociális segélye, az időskorúak járadéka, valamint a 67 százalékos rokkantak rendszeres szociális segélye. Sorozatunkban ezekről beszélgetünk Lencséné Szalontai Máriával, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével.
Kezdjük az elején, az aktív korúakkal.


Bővebben


 

Kényes örökzöldek
 Zöldrovat

2004. március 12.


Arról már múlt heti lapszámunkban olvashattak, hogy az örökzöldek helyének kijelölése a kertben nem egyszerű feladat. Miután az elképzelésünk megvan, lássunk hozzá az ültetéshez. Kezdjük a beszerzésnél. Csak egészséges, szép formájú növényeket vegyünk meg! Fontos, hogy a gyökérzet is ép legyen, ne legyen rajta betegségnek jele.


Bővebben


 

Gyógyító zsája
 Jó közérzet egyenlő ápoltság

2004. március 12.


(befejező rész)
A kéz sokféle hatásnak van kitéve. A kézápoló készítményekben a glicerin, ami ismert bőrápoló szer, és csökkenti a bőr kiszáradását. Itt is meg kell említenünk a körömvirág, kamilla, aloe vera jótékony hatását.

A fürdősók lehetnek frissítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásúak, de reumatikus problémákra is tudjunk ajánlani.


Bővebben


 

Egy ember tragédiája
 Lakos kapitány emlékének adóztak

2004. március 12.


Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Lakos József rendőrkapitány meggyilkolásának évfordulója alkalmából. Kovács János tábori lelkész, Imre Károly a mártír nevét viselő baráti társaság ügyvivője és Halmai László ellenzéki frakcióvezető adózott Lakos kapitány emlékének. Alábbiakban a képviselő beszédéből közlünk részletet.


Bővebben


 

Egyenrangú partnerek
 A DAMO-ban

2004. március 12.


Az utóbbi években érzékelhetően változott az egyes iskolákban a pedagógusok és a szülők kapcsolata. Ennek egyik oka, hogy a közoktatási törvény egyre több jogot biztosít a szülők számára, másik pedig az, hogy az intézmények is egyre jobban igénylik a szülők véleményét, támogatását, tevékenységét.


Bővebben


 

Új stúdió
Előrelépés a Borosban 

2004. március 12.


A Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola a környék legtöbbet, és legeredményesebben pályázó iskolája. Ennek ellenére nem sok korszerűsítésre és bővítésre van lehetőség a jelenlegi körülmények között. Többek között erről és a szeptembertől induló képzésekről beszélt az intézmény igazgatónője, Pádár Zoltánné.


Bővebben


 

Jajj, úgy élvezem én a strandot...
 Közeledik a szezonnyitó

2004. március 12.


Történetünk előzménye, hogy Szentes Város Önkormányzata sikeresen pályázott anno, a Széchenyi-terv pályázatán. A közel 400 milliós strandberuházás ötven százalék önerős részéhez, az Orbán-kabinet biztosította a költségek másik felét.


Bővebben


 

Zsille sművészete
 

2004. március 12.


Azt hiszem, sokat elmond a művészről, rólunk dr. Tóth Attila kijelentése: nem ismerte Zsille Győzőt. A művészeti író pedig sok mindenkit köszönthet ismerősként a megyében. A művészeket különösen. Ki volt Zsille Győző? - teszi fel a kérdést hallgatósága előtt a főtéri galériában, majd így válaszol: - Döbbenet: nem ismertük egymást.


Bővebben


 

Bíró-, Katona-képek pesti aukción
 Kortárs alkotók klasszikus művészek társaságában

2004. március 12.


Nemcsak kortársfestők, hanem kortárs képzőművészeknek is helyet ad dr. Dobos András állatorvos. A Nyugalom Galéria tulajdonosa a karácsonyi bevásárlás idején találkozott az igénnyel: a klasszikus és nagy értékű képek mellett sokan keresnek olyan képeket, ajándékokat, amelyek megfizethetők a fiatalabb, kevesebb pénzű műgyűjtők számára is.


Bővebben


 

Franciául verseltek
 

2004. március 12.


Még többen tanuljanak franciát! Ezt Eric Blin zsűrielnök, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanára mondta, a megyei francia versmondó versenyen, március elején, amit Hódmezővásárhelyen a Fekete Sas Kávézóban tartottak.

Almási István alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, melyen a megye iskoláiból 11 alsó tagozatos, 16 felső tagozatos és 14 középiskolás képviselte az tanintézményeket. A versenyt a Francia-Magyar Baráti Társaság és Hódmezővásárhely önkormányzata szervezte. Az alsósok közül a négy első helyezett között volt Kivált Sándor (szentesi Szent Erzsébet Általános Iskola).

A felsősök közül harmadik Spitzer Ernő, Szentes (Szent Erzsébetből Általános Iskola), második lett Vojtor Boglárka, Szentes (Horváth Mihály Gimnázium). A középiskolások közül második lett Forrai Zita, Szentes (Horváth Mihály Gimnázium).


 

Újra nyílik az orgona
 

2004. március 12.


A Bocskai utca 8. számú tízemeletes ház déli oldalán kb. 18 éve él egy orgonabokor. A sivár homokban semmi növény nem maradt meg, de ő szívós élőlénynek bizonyult. Minden év májusában virágba borul és illatával ajándékoz meg. Ha kitekintek az ablakomból gyönyörködtet. Én ültettem, és locsolom a forró nyári hónapokban. Vannak azonban ellenségei!


Bővebben


 

Bemutatkozik a Santál
 

2004. március 12.


Lélektől lélekig címmel a Santál együttes bemutatkozó hangversenyét rendezik meg a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában. Szórólapjukon a következő szöveg olvasható: "Ahogyan a santál füstölő finom illata áthatja a teret, úgy hatol át a Santál zenéje egészen a lélekig".


Bővebben


 

A terhes nő bőrápolása
 

2004. március 12.


"Eldönteni, hogy gyermeket akarunk, egy pillanat műve csupán. A döntés, hogy szívünk a testünkön kívül ölt testet, örökre szól. (Elizabeth Stone)

A terhesség a nő életének egyik legszebb szakasza. Néhány kellemetlen melléktünet azonban megnehezítheti ezt.


Bővebben


 

Gátrongáló motorosok
 

2004. március 12.


Lebontották a falat, így hatoltak be ismeretlen tettesek az egyik szentesi ital nagykereskedésbe az elmúlt héten. A betörők 2 millió 300 ezer forint értékben vittek magukkal dohány- és italárut.

Kerékpártolvaj bandákat csíptek nyakon a szentesi rendőrök. Az egyik csapat három tagból állt és 12 biciklit loptak el, a másik társaság ennél népesebb volt, ők az eddigi vizsgálatok alapján nyolc kerékpárt "fújtak meg", majd teljesen szétszedték a járműveket.


Bővebben


 

Becsapott nyugdíjasok
 

2004. március 12.


Nyugdíjasok, idős emberek hiszékenységét használták ki a bűnözők a hét közepén városunkban. A szélhámosok azzal az indokkal csengettek be lakásokba, hogy az önkormányzattól érkeztek és a nyugdíjszelvényt szeretnék ellenőrizni a segélyjogosultsághoz. Olyan eset is előfordult, hogy különböző szeretetszolgálatokra hivatkozva ajándékokat ígértek a felmutatott szelvényért cserébe. Az elkövetők egyike a szelvényt kéri, míg a társa néhány perccel később csenget be a lakásba, és amíg a nyugdíjas az új jövevénnyel van elfoglalva, addig a szobában egyedül hagyott "vendég" átkutatja a lakást és magához veszi az értékeket.


Bővebben


 

A röplabda-játék felújítója
 

2004. március 12.


Közel fél éve egy új sportág jelent meg a szentesi sportpalettán, a röplabda. Aki a sportágat próbálja meghonosítani a Kurca-parti városban az Seres Antal. Azt hiszem a neve ismerősen cseng mindazok között, akik szeretik a kultúrát, s azon belül a zenét. Antal a Seres-Formáció vezéregyénisége. A vele készült beszélgetés előtt egy rövid történelmi áttekintés a röplabdáról.


Bővebben


 

Nyertek a lilák
 

2004. március 12.


A hétközi, Egertől elszenvedett vereség után az elmúlt szombaton az Újpesttől is kikapott a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. A Hajós-uszodában megrendezett találkozón az első két negyedben még jól tartotta magát a Szentes. Egy-egy gólos lila-fehér sikerrel zárult mindkét hét perc, a harmadik felvonás viszont három góllal "elment", végül 12-6-ra nyertek a hazaiak. A találkozón Somogyi három, Szabó, Vígh és Pellei egy-egy találatot szerzett.

Viszonylag hosszabb szünet után két hazai találkozó következik, előbb március 20-án, szombaton az OSC, majd a hónap utolsó napján a BVSC látogat a ligeti uszodába. A Legrand-Szentesi VK jelenleg a táblázat kilencedik helyén áll, nyolc ponttal.

H. V.


 

Szremkó olimpiája
 

2004. március 12.


A magyar női vízilabda-válogatott. Nemcsak megnyerte az itáliai tornát, de már olimpiai résztvevőnek tudhatja magát, remek teljesítményének köszönhetően. A válogatott tagjaként Szremkó Krisztina, a Hungerit-Szentes gárdájának kiválósága is részese lehet a görögországi ötkarikás játékoknak. A szentesi pólós lapunknak elmondta, hogy a létfontosságú spanyolok elleni találkozójukat megnyerték a legelején, de csak akkor nyugodott meg a továbbjutást illetően, amikor véget értek a csoportküzdelmek. Az olaszok ellen két meccset is játszott a válogatott, előbb a csoportrangadón szenvedte vereséget, de az igazán fontos derbin a magyarok nyertek. Így tornagyőztesként utazhatott haza Faragó Tamás együttese.


Bővebben


 

Kinizsi: folytatás győzelemmel
 

2004. március 12.


A Szentesi Kinizsi a megye III. osztályú labdarúgócsapata, a 2003-2004-es pontvadászat tavaszi folytatásában Eperjes gárdáját fogadta. Tóth György tanítványai a második negyvenöt percre elfáradtak, de így is biztos győzelmet (3-0) arattak, az olykor keményen és durván játszó vendégek ellen. A Kinizsi góljait Töröcsik és Rajos szerezték.


 

A csabai csípős
 

2004. március 12.


A szentesi Kinizsi NB II-es férfi kézilabdacsapata, a 2003-2004-es bajnoki pontvadászat tavaszi folytatásában Békéscsaba együttesét fogadta a városi sportcsarnokban. Az NB I/B-be való feljutásra is esélyes Békés megyei gárda rossz vendégnek bizonyult, hiszen 29-21-re legyőzte a Kinizsit. A játékosok: Kajtár, Herold, Kajla, Dömsödi, Lovász, Szaszkó, Házverő, Bakó, Kristó, Szécsi, Ördög, Pólya, Perbíró, Farsang. Edző: Szécsi László és Gedai Antal.


Bővebben


 

Mozogjon a víz!
 

2004. március 12.


A Szentesi Horgászegyesület sikeresen zárta az elmúlt évet. A fogási naplók tanúsága szerint tavaly 295 mázsa halat fogtak a helybéli horgászok. Panaszra nem lehet okunk, jegyezte meg Füsti M. Lajos, a város legnagyobb, 1200 tagot számláló civilszervezetének elnöke az egyesület közgyűlését követően.


Bővebben


 

Táncoló lakkcipő
 

2004. március 12.


A Szilver TSE táncosai március 6-án, a Pro-Art Táncstúdió által rendezett gyerek I. standard magyar bajnokságon léptek parkettre Kisteleken.


Bővebben


 

Még egy pici karnevált...
 

2004. március 12.


Az idei év első nagy tömegeket megmozgató városi eseménye február utolsó napjaiban zajlott. Most március elején, amikor ezeket a sorokat írom és kitekintek a havas ablakon be kell látnom, hogy nem sikerült tökéletesen "eltemetni a telet". Természetesen már elküldtük Szlovéniába a busóknak a garanciára vonatkozó igénybejelentésünket és reméljük, hogy az ígéretüknek megfelelően 2 héten belül kijavítják a hibát, és végre tavasz lesz.


Bővebben


 

Itthon lehet javítani
 Szentesi TE

2004. március 12.


Orosházára látogatott és 3-1-es vereséget szenvedett a labdarúgó NB II tavaszi nyitányán a Szentesi TE csapata. A mieink az első negyvenöt perc alatt kétgólos hátrányba kerültek, és bár a második játékrészben sikerült a szépítés Márics révén, a hazaiak újabb találata bebiztosította az orosházi sikert. A Szentes vezetőedzőjének, Török Lászlónak a hangja egyértelműen csalódottságról árulkodott, amikor a vereség másnapján a találkozóról faggattam. Bevallotta, nem ilyen bemutatkozásra számított, többet várt csapatától.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. március 12.


Született: Berkes Imrének és Szilágyi Ilonának (Kossuth L. u. 20.) Richárd, Dezső Csaba Sándornak és Kovács Editnek (Új u. 11.) Márk Bence...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz