<<< Vissza

Eltűnt a festmény

2004. március 12.

 
Nagy értékű festményt tulajdonítottak el a Petőfi utcán nemrég megnyílt új "Nyugalom" Galériából. Feltételezhető, hogy a tettes a február 26-ai kiállítás megnyitón tulajdonította el az 1957-ben készült Katona Imre képet - tudtuk meg dr. Dobos Andrástól a galéria tulajdonosától.

Az eltűnt festmény témavilága tekinthető meg a fenti képen.
Sajnos nem maradt fent fotó a festményről, így szerkesztőségünk próbált egy gyenge reprodukciót készíteni az eltűnt képről.
A keret nélkül kiállított olajvászon 30cm x 40cm méretű kép feszítettvásznas festmény volt. Témáját tekintve egy asztali csendéletet ábrázolt (asztalon kés, félbevágott kenyér és egy cserépedény). Színtónusát tekintve barnás árnyalatú volt, ami igencsak kiemelte az asztalon fekvő tárgyakat.

Az eltűnés valójában akkor derült ki, amikor elkezdték összeszedni azt a 13 festményt, amit a Nagyházi Galéria és Aukciósház tulajdonosa kiválasztott a tízéves jubileumi aukciójára, hogy a fővárosba szállítsák.

Dobos András igen babonás, és eddig a 13-as szám sohasem hozott neki szerencsét, ami abból is kiderül, hogy 13-án (ráadásul pénteken) volt autóbalesete, 13-as szobában feküdt, és a Katona Imre kép lett volna a 13-dik, amit aukcióra vitt volna.

Az eltűnt festmény eszmei értéke közel 150 ezer forint, de a rendőrségi feljelentés után a gyűjtők és a kereskedők számára értéktelen, mert aki megvásárolja azt, nemcsak képpel gazdagodik, hanem orgazdaság gyanújával is. Dr. Dobos 30 ezer forintot ajánlott fel a becsületes megtalálónak.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza