<<< Vissza

Új baleseti kocsi

2004. március 12.

 
Az elmúlt héten tartottak évértékelést a szentesi tűzoltóknál, amikor is Koszt György tűzoltóparancsnok ismertette az állománnyal és a város vezetésével, hogy milyen eredményeket értek el a 2003-as esztendőben.

Többéves jó gazdálkodás eredménye az, hogy egy kis pénz maradt fejlesztésre - mondotta lapunknak Koszt György tűzoltóparancsnok.

- A fejlesztésbe beletartozik a technikai fejlesztés, az elhelyezési körülmények javítása és a laktanya elektromos hálózatának felújítása. Megfelelő mennyiségű, minőségű védőruha, védőeszköz áll rendelkezésünkre és a személyi juttatásokat is az előírtaknak megfelelően kapják meg a dolgozók.

- Az események tekintetében azt kell mondanom, hogy komoly esztendőt zárt a szentesi tűzoltóság, mert ha visszaemlékezünk igen kemény téllel kezdődött a 2003. Ebben az időszakban szinte napi 24 órában dolgozott az állomány. A megpróbáltatásokat mind fizikálisan és pszichésen is jól bírták a dolgozók. A tél után jött a szárazság. Tűzoltási szempontból igen veszélyes forróság miatt tavaly nem volt helyben riasztásunk, de kisegítettünk a Kecskemét környéki erdőtüzek oltásánál.

A "fekete" statisztika: volt két halált követelő tűzeset, és két füstmérgezéses.

A mentési munkák tekintetében a tűzoltók tevékenysége eltolódott a műszaki mentés felé. Kevesebb a tűzeset, de a közlekedési balesetek száma igen csak megnőtt. 2003-ban 50 közúti balesetnél voltunk, amelyeknek a száma - többéves statisztikát visszanézve - 10-15 százalékkal nő évről-évre. A személyautók sebessége nő, de a reakcióidőnk csökken. A műszaki mentések száma megduplázódott. A szakhatósági munkák is növekedtek. Ez annak köszönhető, hogy megnövekedett az építések száma, az új üzletek nyitása és a jogszabályok változásának következtében új szakhatósági eljárások lefolytatását követeli meg.

2004-ben a legnagyobb technikai fejlesztésünk, hogy új baleseti kocsi (műszakimentő-szer) áll csatasorba, mert az előző meghibásodott, és sikerült kigazdálkodni egy újat. Lesz egy másik meglepetésünk a város lakosságának. Annyit elárulok, hogyha sikerül a tervünk, akkor "egymás kezébe adják" az iskolások a tűzoltóság ajtajának a kilincsét.

V. F.


<<< Vissza