XLIII. évfolyam 32. szám

2011. augusztus 19.

Sydney-Szentes motorral

A speciális effektek után valódi kalandra vágyott

Járgányát hamarosan hajóra rakodják, András szeptemberben folytatja a túrát Indokínában17 ezer kilométert már megtett motorjával Ikládi András, aki arra vállalkozott, hogy 2012 augusztusáig több részletben teljesíti a Sydney-Szentes távot. A 33 éves fiatalember speciális effektekkel foglalkozó filmesként jutott el Ausztráliába, amit az elmúlt hónapokban keresztül-kasul bejárt. Szeptemberben az indokínai szakasz következik, majd jövőre Kambodzsa és Vietnám érintésével Nepál, s végezetül Mongólia, ahonnan már hazavezet az út.

2011. augusztus 19.

Tanévnyitók

Az idei központi tanévnyitó ünnepséget augusztus 29-én, hétfőn 17 órakor tartják a Koszta József Általános Iskolában. A másik két önkormányzati iskolában hasonló időpontban lesz az évnyitó. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában augusztus 28-án, vasárnap 10 órakor a Szent Anna Római Katolikus Templomban ünnepi misével kezdődik a tanév, míg a Kiss Bálint Református Általános Iskola augusztus 31-én, szerdán 17 órakor a Református Nagytemplomban tartja ünnepségét.

2011. augusztus 19.

A frankhitelesek tizede nem törleszt

A szentesi K&H-nál még nem kértek árfolyamrögzítést

A svájci frank árfolyama továbbra is borzolja a kedélyeket, ezért lapunk kíváncsi volt, helyi szinten milyen következményei voltak az elmúlt hetek eseményeinek. Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg Szentesen mennyien nem fizetik a törlesztést, a lapunknak nyilatkozó pénzintézettől nem kaptunk választ, de a hazai tapasztalatokról tájékoztattak.

2011. augusztus 19.

Elindulhat az egészségügyi szűrőprogram

Hét fővel csökkenti a Klauzál- és a Deák-iskola közalkalmazotti létszámát az önkormányzat – erről hétfői rendkívüli ülésén határozott a képviselő-testület. A döntést vita előzte meg, amely során elhangzott, hogy az iskolaösszevonásokat követően a Deákból összesen 53, a Klauzálból pedig 40 gyermeket írattak át más intézménybe. A legtöbben Fábián-sebestyénbe és a Horváth Mihály Gimnáziumba iratkoztak át, de sokan választották a Szent Erzsébet katolikus iskolát, illetve néhány család más településre költözött.

2011. augusztus 19.

Merjünk tanácsot kérni!

Önismereti csoport indul

Szeretne kiegyensúlyozottabbá válni? Könnyebben elviselni a munkahelyi konfliktusokat, a betegségeket, a stresszhelyzeteket? Változtatna párkapcsolatán? Gyermeknevelési gondjai vannak? Ha bármelyik kérdésre igennel felelt, itt a segítség! A szentesi pedagógiai szakszolgálat két munkatársa személyiségfejlesztő önismereti csoportot indít ősztől Hódmezővásárhelyen.

– Miért nem Szentesen indul a csoport? – kérdeztük Szél Erzsébet pedagógiai szakpszichológustól és Magyar Gabriella pszichológus, jógaoktatótól.

– Úgy gondolom, hogy szentesiként is jobb lehet egy valamelyest idegen környezetben. Hiszen itt olyan társak közé kerülhet az ember, akik nem jönnek szembe mindennap az utcán. Ebben az új közegben jobban és hamarabb megnyílhatnak, talán nem olyan erős a "mit is gondolnak rólam" érzés élménye. Azonban, ha megfelelő számú jelentkező és igény van Szentesről, akkor természetesen szívesen elindítunk itt is egy csoportot – mondta Magyar Gabriella.

Szél Erzsébet szerint azért fontos a kezdeményezés, mert a felnőtteknél hiányzik az ambuláns ellátás a városban, nincs pszichológiai tanácsadói rendszer. Tapasztalataik szerint pedig egyre több ember szorulna segítségre. A tréning célja ezen kívül az önismeret-fejlesztés, a figyelemfelhívás, hogy törődjünk a lelki gondjainkkal is, valamint a "misztikus köd" feloszlatása (nem ciki tanácsot kérni a pszichológustól).

– Havonta egy hétvégi (általában szombati) napon találkoznánk. Azokkal a konfliktushelyzetekkel foglalkoznánk, amelyek a csapat résztvevőit aktuálisan foglalkoztatják. Mivel ketten vezetjük a csoportot, biztosítani tudjuk a személyre szóló odafigyelést. A jelentkezők tíz összejövetelen vehetnek részt, amit egy személyes beszélgetés, ismerkedés, tájékoztatás előz meg – közölte Szél Erzsébet.

– A csoport nem terápiás jellegű, elsődleges célja az önismeret fejlesztése, éppen ezért elsősorban azoknak ajánlják, akik úgy érzik, elakadtak egy probléma megoldásában, önmagukkal kapcsolatban kérdéseik vannak, vagy környezetükben élő emberekkel gyakran kerülnek konfliktushelyzetbe, amit nem tudnak megoldani. A csoportforma ezekben a helyzetekben biztonságos közeget ad saját viselkedésünk megértésére, és tükröt tart nekünk, ami segít megérteni, hogy cselekedeteinkkel milyen reakciót váltunk ki környezetünkből, teszik hozzá a szakemberek.

Jelentkezni az alábbi telefonszámokon, e-mail címeken lehet:

20/370-9233,
szel.erzsi@citromail.hu.

30/480-2812,
tgfp@citromail.hu.

M. A.

2011. augusztus 19.

Matiné és foglalkozás

A gyermek klub szervezői délutáni matinéval várják a gyerekeket a Művelődési és Ifjúsági Házban augusztus 23-án, kedden 17 órakor. A kézműves foglalkozás következő időpontja augusztus 30-a, kedd 17 óra.

2011. augusztus 19.

Az evangélikusok régi iskolája

Az elemi népiskolák története Szentesen (X.)

Az evangélikus népiskolaAz első evangélikus családok betelepülése a XVIII. század közepére tehető. Az 1773. évi összeíráskor számuk Szentesen 49 fő, 1783-ban 85 fő. A kezdeti időkben vallásuk gyakorlása korlátozva volt. Az anyaeklézsiák lelkipásztorai nem járhattak ki hozzájuk, s nem vehették igénybe a református lelkészek szolgálatait sem. Keresztelés, temetés, házasságkötés végett a katolikus plébánoshoz kellett fordulniuk, a katolikus templomba kellett járniuk. II. József 1781-ben kiadott türelmi rendelete némi könnyebbséget jelentett; ettől kezdve legalább a református templomba mehettek istentiszteletre.

2011. augusztus 19.

Hadzsy János utca

Utcáink, tereink névadói (54.)

Szentes északi szélén található; az Ortodox (görögkeleti) temető és a Kálvária-temető között; a Temető utcát és az Ipartelepi utat köti össze. A temetők közötti közúti közlekedést lehetővé tevő utca 1981-ben vette fel a kiváló orvos és humanista, dr. Had-zsy János (képünkön) nevét, aki Szentesen született 1851. április 5-én. Ősei görög ke-reskedők voltak, akik Macedóniából menekültek Magyarország-ra a XVIII. század közepén. Apja, Hadzsy György ügyvéd, már Szentesen született, s jelentős szerepet játszott városunk közéletében: 1835-től városi tanácsnok, jegyző, főkapitány, majd ügyész, 1848-ban a szentesi nemzetőrség egyik kapitánya. Felesége a szerb nemzetiségű Jovanovics Mária, aki Jászberényben született, és öt gyermeket hozott a világra, köztük elsőként Jánost. A tehetséges fiú az elemi iskoláit Szentesen, az orvosi egyetemet Pesten végezte el 1874-ben. A Rókus Kórházban dr. Kovács S. Endre sebészprofesszor mellett ismerkedett meg az akkor újszerűnek számító sebészeti plasztikával, s a nagy felkészültséget igénylő szemműtétekkel. Az 1873. évi kolerajárvány idején ötödéves orvosnövendékként őt nevezték ki Szegvárra (Csongrád vármegye akkori székhelyére) járvány-biztosnak, s feladatát kitűnően ellátta. 1878-ban elnyerte a Topolyán meghirdetett orvosi állást, amelyet 25 éven át betöltött. Hadzsy János felkészültségével kiemelkedett korának községi orvosai közül. Egy személyben volt általános orvos, szülész, sebész és szemorvos. Különösen szemsebészi működésével vált messze földön ismertté. A szegény sorsú betegeket teljesen ingyen kezelte. 1899-ben a megyei orvosszövetség elnökévé, majd az Országos Orvosszövetség igazgatótanácsának tagjává választották. 1885-ben megszervezte Topolyán az Önkéntes Tűzoltó Egyletet, amelynek haláláig főparancsnoka volt. 1895-től az újverbászi kerület országgyűlési képviselője. Saját költségén ő fúratta az első ártézi közkutat Topolyán. Itt hunyt el 1903. június 13-án, 52 éves korában. Topolya népe 1908-ban közadakozásból szobrot emelt feledhetetlen orvosának, s róla nevezte el az egészségügyi központot. Szülőhelye, Szentes is ápolja emlékét: 1981-ben Topolyával közös emléktáblát helyeztek el Munkácsy utcai szülőháza falán, s utca is őrzi nevét.

Labádi Lajos

2011. augusztus 19.

GONDOLATOK

Tévedni emberi dolog. Joggal elvárható, hogy aki gépjárművet vezet, betű szerint is tartsa be a KRESZ minden szabályát. De aki a beszállásnál elfelejti bekötni magát (amivel "csak" saját magát veszélyezteti), annak az intézkedő rendőr ne vegye mindjárt a fejét. De legjobb és legolcsóbb, ha minden beszállásnál első dolgod bekötni magadat.

Pulit szeretne tenyészteni egy kutyabarát és szakkönyveket keres. Jól teszi, de adok neki egy baráti tanácsot: keressen egy gyakorlott juhászt, pásztorembert, aki egyetemi tanári alapossággal megtanítja mindenre, amit egy pulitenyész-tőnek tudnia érdemes.

Szereted a musicalt? Az újságíró kérdezi. Az én válaszom az, hogy a zeneszeretet hallás és egyéni ízlés dolga. Az én zenei ízlésem Erkelnél és Verdinél kielégült és azóta fogva van. De aki később született, mint én, és szívesen rezeg a mai lüktető zenére, az nyugodtan hallgassa azt. A lényeg a kulturált kikapcsolódás, no meg egymás kímélése és eltűrése.

Aki a kalocsai vagy szegedi fűszerpaprikát, világhírű hun-garikumunk hitelét hamisítással képes rontani, az minden egyéb rosszra is képes. Megérdemelné, hogy a képét kitegyék az újságba (ismerem a törvényt, de gyengének tartom).

Sokan tudják, még többen nem tudják, ki volt a 20. század világviszonylatban legnagyobb embere? Szerény véleményem szerint az elzászi születésű francia és német állampolgár teológus, filozófus, orvos, orgonaművész, Nobel- békedíjas Albert Schweitzer (1875-1965), aki személyes életét, minden vagyonát, egyetemi tanári és orgonaművészi pályáját arra áldozta, hogy 90 éves koráig Afrikában tengődő francia gyarmati sorsban elnyomott koldusszegény feketéket a maga által fenntartott kórházban Jézus példája szerint szavakkal és tettekkel segítse, gyógyítsa. Ezenkívül az egész emberiséget az emberi, állati és növényi életek tiszteletére tanította.

Dr. Imre Ernő

2011. augusztus 19.

Iskolakezdésre gyűjtenek

Sok család él a városban, akiknek nagy teher a szeptemberi iskolakezdés, ezért a családsegítő központ gyűjtést szervez. A Csallány Gábor part 1. szám alatt várják a feleslegessé vált, használt, de jó állapotú iskolai felszereléseket (tolltartó, kimaradt füzet, iskolatáska, tornacipő, stb.). Az intézmény az összegyűjtött tárgyakat a rászoruló családok között osztja szét. Az adományt a fenti címen várják a központ munkatársai, de az 561-510-es számon is jelezhetik szándékukat a segíteni szándékozók.

2011. augusztus 19.

A kézművesség és a természet

A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény sikeresen szerepelt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Oktatási nevelési intézmények tanórai és tanórán kívüli programjai elnevezésű pályázaton. Az intézmény közel 46 millió forintot nyert arra, hogy kilenc együttműködő intézménynyel megvalósítson 54 hagyományőrző kézműves művészeti és természetismereti programot.

A program lényegében egy tanítási év alatt zajlott le: 2010. szeptember 20-án kezdődött, és ez évben augusztus 31-én zárul. Célja – mint Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónőtől megtudtuk – a kézműves hagyományőrző és természetismereti programokat összekötő közös gondolkodás, a természetes anyagokból készülő tárgyi alkotások által a természet megszerettetése.

A program meghatározta a pályázati projekt szerkezetét. Előző számunkban már írtunk a különböző, napközis keretek között tartott foglalkozásokról, ez alkalommal a nyári hagyományőrző kézműves táborokról szólunk. A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény négy tábort szervezett az uniós pályázati programok keretében a Művészetek Házában. Kettőt a Koszta József Általános Iskola, kettőt pedig a Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich tagiskolája tanulói részére. Utóbbi oktatási intézmények diákjai a fával, mint természetes anyaggal, annak művészi megmunkálásával ismerkedtek, Cseh Lajos és Földi András pedagógus táborvezetők segítségével. Ehhez sok kiegészítő program kapcsolódott, a gyerekek például kipróbálhatták a linómetszést. Mint hallottuk az igazgatónőtől, ezt rendkívüli módon élvezték is.

A Koszta iskola tanulóinak Tóth Péter művésztanár, tankönyvíró vezetésével szintén a hagyományőrzés és a képzőművészetek megismertetése volt a középponti téma. Ők is természetes anyaggal dolgoztak, a textillel. Mindkét iskola diákjai jártak a ligetben, ahol a temperafestést kapták feladatul. – Nagyon szép alkotások születtek, nagy élmény volt a gyerekeknek. A munkákból a táborok végén kiállítást rendeztünk. Az eseményre a táborlakók vendégeket hívhattak. A szülők közreműködésével finom magyaros bográcsos készült, ez is a hagyományőrzés fejében. Tartalmas program végén egy nagyon hangulatos táborzárót tartottunk. Ezzel búcsúzott a két iskola 210 diákja, zárta beszámolóját az igazgatónő.

(lovas)

2011. augusztus 19.

Augusztus 20-a Ópusztaszeren

Történelmi örökségünk, a magyar nemzeti összefogás jelképe Szent István király és az államalapítás ünnepe. A Szent István-napra idén is különleges programokkal készül Csongrád Megye Önkormányzata és az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark.

Augusztus 20-án az emlékparkban, a hagyományokhoz híven délután fél 3-kor kezdődik a Szent István-napi megemlékező ünnepség az Árpád-emlékmű előtt, ahol Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondja el gondolatait. A Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díjait Magyar Anna megyei elnök, országgyűlési képviselő adja át. Az új kenyeret dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldja meg. Közreműködik Reviczky Gábor, Jászai Mari-díjas színművész, a Jövőnkért Néptáncegyüttes, a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel szakiskola diákjai.

A parkban egész nap színes programokkal készülnek, fellép a Maszk Színház társulata, a Ghymes, a Szabó Balázs Band és az ExperiDance. Idén is bemutatkoznak Csongrád megye civil szervezetei a Civil utcában, lesz kézműves vásár és természetesen a Szent István Lovaskupát is megrendezik. Az emlékparkba a belépés ezen a napon ingyenes!

2011. augusztus 19.

Megkóstolhatjuk az Ország Tortáját

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mutatják be az Ország Tortáját, melyből Budapesten 20 ezer szeletet osztanak szét. Az évente e jeles eseményre sütött édesség idén nemcsak finom, hanem egészséges is – köles felhasználásával készül. Az már csak "hab a tortán", hogy a recept alapján elkészített finomságot Szentesen is megkóstolhatjuk.

Zila László mestercukrász álmodta meg a kitűnő élettani hatással rendelkező ősi magyar gabona, a köles és a kecskeméti barack házasításából az Ország Tortájának választott süteményt. Az édesség, amellett, hogy a magyar hagyományokat táplálja, az egészséges életmód híveinek körében is kedvező fogadtatásra lelhet.

A Kecskeméti barackos kölestorta tésztája tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve, köles alapból készül. A szeletet elvágva, kifolyik belőle a 100 százalék gyümölcs alapú öntet.

A Füsti Cukrászda, ahogyan tavaly, idén is elkészíti az Ország Tortáját. Az előkészületek már megtörténtek, náluk is augusztus 20-án kerül az üzletbe az édesség, mondta érdeklődésünkre Füsti-Molnár István cukrász. Édesapjával próbálták ki, s igazi csapatmunkában valósul meg. A tavalyi nemzeti édességet, a szilvagombóc tortát is elkészítették, s óriási sikert aratott, azóta is sütik a cukrászdában. A kölestortát a cukrász nem mondaná nehezebben elkészíthetőnek, egyszerűen csak más: a szabadalmaztatott forma miatt körülményesebb. Most nagy a várakozás a szentesi üzletben is: vajon a kölestorta fogadtatása felülmúlja-e a korábbit?

D. J.

2011. augusztus 19.

Mozart a jótékonyság jegyében

A Szentes-Csongrád Rotary Club jótékonysági koncertet rendez augusztus 28-án. A megyeháza udvarán jövő vasárnap este 7 órakor kezdődő Mozart-esten csodálatos muzsika csendül fel: a zeneszerző Jupiter szimfóniája és a Figaro házassága című opera keresztmetszete. Közreműködik a 40 fős Szolnoki Szimfóni-kusok Zenekar. Vezényel: Bolyky Zoltán.

– Ez az első olyan rendezvényünk, ahol a jótékonyság jegyében egy nemes koncertet szervezünk. A klubnak vannak fontos prioritásai, céljai. Zászlónkra elsőnek a Szentesen, Csongrádon és környéken élő tehetséges fiatalok támogatását tűztük ki, ösztöndíj jelleggel. Elmondhatom, hogy ezt már hato-dik esztendeje szervezzük. Mindemellett nagyon fontos a másik projektünk is, a nemzetközi tábor. Erről olvashattak nemrég a Szentesi Élet hasábjain is. Ez esetben a határon túli fiatal, általános iskolás korú tehetségek támogatása a célunk – mondja Mészáros Zoltán, a Szentes-Csongrád Rotary Club elnöke.

2011. augusztus 19.

Látogatóközpontú fejlesztések

Dr. Béres Mária beszélt a készülő múzeumi látványtárrólA múzeumban mertek nagyot álmodni, s az álom még idén megvalósul, méghozzá 55 millió forintból. Városunkban mindeddig példa nélküli látványraktár készül a Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épületében, TIOP- pályázaton nyert uniós támogatásból.

Az újonnan létesített látványtár a már működő, szintén uniós programban megvalósult korszerű tanterem kialakításának programjával kapcsolódik össze, hangzott dr. Béres Mária múzeumigazgatótól a múlt heti projektnyitón. A program megálmodója, egyben a pályázat írója úgy fogalmazott: látogatóközpontú fejlesztések zajlanak az intézményben, aminek része a ligeti épület raktárának bővítése, mellyel egy új szemléletű, komplex múzeumi egység jöhet létre. S azért a ligetben, mert itt rendelkezésre állnak a megfelelő adottságok. A város központjában, helyi védelem alá eső területen, megfelelő klímával, a műtárgyvédelem szempontjából optimális környezetben történhet meg a látványtár kialakítása.

A kívül-belül megszépült a ligeti épületben több szempontból is előrelépést jelent a fejlesztés, tudtuk meg: elősegíti a tudományos munkát, amellett a látogatók élményszerűen juthatnak új ismeretekhez, testközelből szemlélhetik a muzeológusok (régészek, restaurátor) munkáját. A közönség irányában mérföldkő a látványtár, hiszen az eddig misztikusnak hitt "elefántcsonttoronyba" nyer-het betekintést az érdeklődő. A tervek szerint az év végére kialakítandó látványtárban mintegy ezer régészeti tárgyat helyeznek el. A látogatótér az eddigi duplájára, mintegy 600 négyzetméterre nő és az úgynevezett régészeti tömör raktárban szintén duplázódik a tárolókapacitás. A kutatói, tanulói igényeket számítástechnikai rendszer is segíti.

Az óvodától az egyetemig az oktatás vonzó színtere lehet a látványtár, de az új körülmények a múzeumpedagógiában is további távlatokat jelentenek, mondta Oroszné Rónyai Éva. A múzeumpedagógus arról beszélt, hogy a gyűjteményt a legszélesebb körben kívánják hasznosítani, sokszínűséget kínálva fenntartani a múzeum iránti érdeklődést. Folytatják az épületben már megkezdett biológia – és kémia szakköröket, a családi napokat, s ettől a tanévtől média szakkört is indítanak.

D. J.

2011. augusztus 19.

Szivárványos színpadi siker

A színjátszó csoport díjazott, Mindig tévé című előadásának részleteA művészetoktatásról beszélgetünk Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónővel. Találkozásunk apropója: az intézmény színjátszó tanszakos csoportja nagy sikerrel szerepelt az országos fesztiválon. A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője az oktatás egyik sajátosságának említi, hogy azok, akik részt vesznek benne, valahogyan késztetést éreznek megmutatni alkotásaikat, önmagukat, személyiségüket, akár a közönség elé kiállva a világot jelentő deszkákon. Ha ez nincs meg a gyermekben, akkor fontos feladatnak tartják, hogy jó értelemben erre neveljék őket. Mutassák meg értékeiket, hogy mit tudnak! – mondja az igazgatónő.

2011. augusztus 19.

Sport és kirándulás

Több programot is kínál az érdeklődőknek a Szabadidős Sportklub az elkövetkezendő egy hónapban. Szeptember 4-én, vasárnap szezonzáró kispályás labdarúgótornát rendeznek a Kinizsi-pályán, melyre augusztus 24-ig lehet jelentkezni. A Gágyor Jánosról elnevezett emléktornát szeptember 24-én, szombaton tartják a városi sportcsarnokban. Jelentkezni lehet szeptember 14-ig.

Szeptember végén (28-30.) Honismereti túrát szerveznek a Nyugat-Dunántúlra. A kirándulók megtekintik többek között Sopron, Nagycenk, Pannonhalma nevezetességeit. Jelentkezni lehet szeptember 7-ig.

A sportolni és kirándulni szeretők a megadott határidőkig a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatt helyiségében jelentkezhetnek szerdánként 15 és 17 óra között. Részletes felvilágosítás kérhető Léhi Gábortól a 30/468-87-69 és a 314-399-es számon.

2011. augusztus 19.

Szárnyas napok és ünnepi kenyér

A hétvégén folytatódnak a csütörtökön kezdődött I. Szentesi Szárnyas Napok rendezvényei. Az Ifjúsági Parkban kialakított Hungerit gasztronómiai udvarban és sörkertben zenei- és sportprogramokon is szórakozhat a közönség, de lehetőség lesz hungarikumok és sörkülönlegességek kóstolására is. Augusztus 20-án a művelődési központ ünnepi műsorral várja a lakosságot a park színpadán. A részletes program:

Augusztus 19., péntek – Ifjúsági Park
14 óra: Heimattöne Ka-pelle Bajor Harmonikaze-nekar, 18.10 Sörkorcsolya citerán – Sándor Mátyás előadásában, fél 7-től Szárnyas Rap-ok Mc Dave-vel, 18.50: Ki lesz Szentes sörkirálya? Sörivó verseny és sörhas szépségverseny, 20 óra: Country Road Country "Magyar Cowboynak Magyar Countryt, 22 óra: Jerry Lee's Rock & Roll Survive Rock And Roll lángoló zongora-show!

Augusztus 20., szombat – Ifjúsági Park
8–14 óra: Horgászverseny a Kurcán, Év horgásza választás, 10 óra: Hungariku-mok és különleges élelmiszerek bemutatása, kóstoltatása, Szárnyas gyermekmesék és gyerekdalok a Tücsök Zenekar előadásában, 14 óra:
Sör Kalandtúra regisztráció, 15.30 Csirkeszárnyevő-ver-seny, 16.40 Sarusi Kis Flóra (ének), 17: Az Év horgásza – eredményhirdetés, 17.30: Sör Kalandtúra – eredményhirdetés, 18 órától: Micheller Myrtill és Pintér Tibor duójának önálló műsora, 19 órakor: Réthy Zsazsa és Nagy Szilárd musical műsora, este 8 órakor: Ünnepi kenyérszegés, Szirbik Imre polgármester köszöntője, 20.30: Duna Művészegyüttes Örökkön örökké című műsora, 22 óra: Tűzijáték, 22.15: Szeged Linedance Klub country- és westerntánc bemutató, 22.30: Colorado Country Band.

Sportpálya
9 óra: amatőr fogathajtó verseny, 10 óra: Kutyás programok, délután 2-től: Kakas szépségverseny, 3 órától Lovagi torna –vetélkedő.

Augusztus 21., vasárnap – Ifjúsági Park
10 óra: Gasztronómiai és sörkert nyitása, 15 óra: Vasárnapi Kakaskodás (amatőr és profi kick-boksz és ökölvívó mérkőzések), este 6-kor: Tombolasorsolás.
Sportpálya: 10 órától Western lovasbemutató, I. Szentesi Szárnyas Napok felnőtt amatőr focitorna.

2011. augusztus 19.

Tizenöt évesen lett Ázsiában modell

Szentesen él, dolgozni azonban Ázsiába jár Siha Edina. Sokan nem is tudtak erről, pedig a 20 éves lány már öt éve építi modellkarrierjét a Távol-Keleten. A hazai, így a helyi köztudatba viszont csak a júliusi Miss Hungary kapcsán került a szentesi szépség.

Azt, hogy a Szépségkirálynő című nagyszabású műsorban láthattuk "földinket" a hőn áhított koronákért versenyezni, már jelentős nemzetközi modellmunkák előzték meg. Siha Edina a Horváth Mihály Gimnáziumba járt, két éve érettségizett. Annak pedig már öt éve, hogy modellkedni kezdett, s időközben bejárta Ázsia nagy részét: Japánban, Szingapúrban, Kínában is kifutóra lépett, illetve fényképezőgép elé állt, s dolgozott Párizsban is. Anyukája vette fel a kapcsolatot az egyik nagyobb magyar modellügynökséggel, Edina rajtuk keresztül jutott munkához a távoli földrészen, ottani ügynökségeknél. A leghosszabb idő, amit Ázsiában töltött, fél év volt, 3-3 hónap Pekingben és Hongkongban.

2011. augusztus 19.

Alapoznak a fiatalok

Felső sor: Kókai T., Werner R., Szécsi L., Papp D., Vass Sándor edző, Rébeli Sz. M., Pellei K., Gáspár M., Valkai R., Csiszár A., Tóth A., Miskolczi M., Harangozó D., Márton R., Makai L., Szabó L., Mácsai D., Szabics B., Bozó M.Vass Sándor csapata a több mint 20 főt számláló 1997-98-as korosztály. Az edző büszke fiaira, mert amióta átvette őket, az előző országos bajnokság utolsó mérkőzései közül 7-szer is győztesen hagyták el a vizet, és ezzel az igen erős mezőny nyolcadik helyén végeztek. Az őszszel induló, idei bajnokságra már teljes erővel elkezdték az alapozást. Napi két – vizes és erőnléti – edzés a rendszeres. Igaz, egy kicsit zavaró, hogy az itt edzőtáborozó külföldi csapatokkal edzőmeccseket is játszanak, de a kínálkozó lehetőséggel mindenképpen élniük kell, így hát nem csak a monoton erőfejlesztés, a kondíció megszerzése a napi tevékenység, hanem lehetőség van egy kis játékra is. A mostani időszakban még a vízfelületre sem lehet panaszuk, hiszen amióta átadták a 33-ast, mindig van hol gyakorolni. Ebben egy kicsit a rossz időjárás is besegített, hiszen akkor lényegesen kevesebb volt a fürdővendég.

A csapatban több válogatott játékos is található – Pellei Frank ebből a korosztályból kiöregedett –, mint például Werner Richárd, Kókai Tibor és van még egy kiszemelt jelölt, de az ő nevét nem árulta el az edző. A tehetség az adott, most jön a szorgalmi időszak, ahol bizonyítania kell. A tehetség önmagában már ezen a szinten sem elég – magyarázza. A játékosok hozzáállásával, az edzéseken való megjelenéssel, és a végzett munkával elégedett. Ebben fejlődtek talán a legtöbbet a gyerekek, de azért van még mit csiszolgatni – tudjuk meg Vass Sándortól.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. augusztus 19.

Görögországból Madridba

Célegyeneséhez érkezett a női junior vízilabda válogatott felkészülése a kontinensviadalra. Nemzeti csapatunk, melynek három szentesi játékos is tagja, az elmúlt héten Görögországban, Iteában járt, ahol a hat csapat részvételével megrendezett viadalon a második helyen végzett. A magyar válogatott ma utazik Madridba, az Európa-bajnokságra.

Oltyán Gyula, aki Mihók Attilával nyolc héten keresztül közösen készítette fel a fiatalokat az Eb-re, elmondta, a mieink az ausztrálokat 12-2-re, a hollandokat 11-4-re, majd az elődöntőben a spanyolokat 12-10-re verték, így a házigazda görögökkel mérkőzhettek a torna első helyéért. Sajnos a finálét végül a hazaiak nyerték 10-6 arányban, ennek ellenére a látottak biztatóak voltak az augusztus 21-én rajtoló Európa-bajnokság előtt. Külön öröm, hogy a külföldi szakvezetők a torna legjobb játékosának Miskolczi Kittit (képünkön) választották.

– Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni a lehetséges Európa-bajnoki helyezést illetően, ugyanis a spanyoloknak, a hollandoknak, a görögöknek, az olaszoknak egyaránt remek csapatuk van, nem beszélve az oroszokról- mondta Oltyán Gyula.

– A csoportból mindenképpen tovább kell jutni, aztán majd elválik, mire lesz elegendő a tudásunk. A lányok felkészültek, együtt van a társaság, bizakodva várjuk az Európa-bajnokság rajtját.

A válogatott vasárnap a szerbekkel, hétfőn az ukránokkal, kedden pedig a hollandokkal mérkőzik, majd következik az Eb kieséses szakasza. Hazánkat 13 játékos képviseli, az utazók között három szentesi vízilabdázó található, Balázs Adrienn, Miskolczi Kitti és Gémes Alexa. A csapat ma utazik Madridba, a kontinensviadal helyszínére, ahol a hódmezővásárhelyi uszodához kísértetiesen hasonlító létesítményben játszanak majd a fiatalok. A helyosztókat és a döntőt augusztus 28-án rendezik.

H.V.

2011. augusztus 19.

Gyógyterápiás lovaglás

Nemzetközi pályázat segítségével még több lehetőséghez jutott a gyógyterápiás lovastornával foglalkozó Jó Úton-Lóháton Alapítvány. Az elmúlt héten megtartott projektzárón Erdélyből érkezett vendégek is kipróbálhatták Szentes határában a lovaglásnak ezt a formáját. Kézsmárkiné Piti Irén gyógypedagógusnak "jogosítványa" van ennek a sportnak, mozgásformának az oktatására, melyet egy ausztriai képzésen szerzett.

A külföldön már több országban népszerű foglalkozásokon ezt a fizikailag vagy más szinten korlátozott embereknek biztosítanak lovaglási lehetőséget. A résztvevők és az állat között egyfajta harmonikus kapcsolat, koordinált mozgás jön létre. Egyik cél: a sérült emberi agy folyamatos ingert kapjon, és ezzel az idegrendszer tevékenységet befolyásoló részt, a folyamatos stimulálással, a megfelelő reakcióra késztesse. A másik: a szoros kapcsolat a két test között. Amennyiben a sérült személy "szőrén" üli meg a lovat, akkor ez még intenzívebben jelentkezik. Az egészséges ló egyenletes mozgásával, a lovas pedig törzsizmainak az átmozga-tásával, mintegy biológiai "erőmezőt" képez. Az egész folyamat a testre vonatkozó átmozgatást, ellazulást és a görcsös állapot oldását is jelentheti, magyarázza a gyógypedadógus.

Nemcsak felnőttek, hanem a – esetleg kezelhetetlennek tűnő – gyermekek is észrevehető változáson mennek át a nyugalmat, békét árasztó, náluk sokkal nehezebb ló mellett. A kezdeti tartózkodás, esetleg félelem tiszteletet ébreszt a ló iránt, majd kialakul egy bensőséges kapcsolat, melynek hatása egyre hosszabb. Ezáltal a negatív tulajdonságok visszaszorulnak, a pozitívak pedig előtérbe kerülnek. Egy állattal való kommunikálás, törődés, a kötelességek, szabályok betartásának fontossága később az élet egyéb területére is kihat. A terápia elengedhetetlen része egy olyan ló, amelyik tökéletesen egészséges, nyugodt idegrendszerű, barátságos, jó szándékú.

G. Sz. I.

2011. augusztus 19.

Úszóérmek Adáról

Hamarosan: Óvodától az olimpiáig

A medence felújítása miatt őszre, egészen pontosan szeptember 10-11-re tolódott a nagy népszerűségnek örvendő, immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő Óvodától az olimpiáig elnevezésű verseny. A Szentesi Hitelszövetkezet karolta fel az eseményt, így a csapatok ezúttal a névadó szponzor vándorserlegéért küzdenek majd. Mint a szervező Paulovics Tamástól megtudtuk: a nemrég véget ért sanghaji úszó-világbajnokság kétszeres bronzérmesét, a korábbi Európa-bajnok, olimpiai 6. helyezett Kiss Gergőt kérték fel az esemény fővédnökének. A kiváló vegyes- és gyorsúszó lesz az egyik éremátadó, de az sem kizárt, hogy versenyezni is láthatjuk.

Addig is, amíg remélhetőleg majd az érmeket átveszik a szentesi versenyen, kiválóan szerepelnek utánpótlás korú úszóink a határon túl is. A szerbiai Adán rendezett nemzetközi versenyen, a 10. Delfin Kupán 38 egyesület 424 úszója vett részt, Kenyából, Kanadából is érkeztek. Hazánkat is képviselte számos csapat, így a Szentes Városi Úszó Club versenyzői is rajtkőre álltak. Többen is kiemelkedően szerepeltek Rébeliné Vincze Edit és Paulovics Tamás tanítványai közül: Horváth Árnika (97-98-as születésűek) és Héja Ágnes (99-2000) 50 méter pillangón, Sántha Bence (97-98) 50 méter mellen lett első, míg Héja Gabriella (2001-2002) 50 méter gyorson a 3. helyen végzett.

D. J.

2011. augusztus 19.

Rajtra kész a Kinizsi

Szombaton kezdődik a megyei másodosztályú labdarúgó-bajnokság 2011/12-es pontvadászata. A Szentesi Kinizsi csapata Szegeden, az FK 1899 ellen lép pályára augusztus 20-án, 17 órakor az Etelka sori labdarúgó-pályán. Bozóki Zoltán (a képen) vezetőedző három játékosára nem számíthat a bajnoki rajton.

Július közepén kezdte a felkészülést az idei szezonra a Kinizsi, mostantól viszont már élesben, bajnoki pontokért kell pályára lépniük a szentesi labdarúgóknak. A mieink számos edzőmérkőzést játszottak az elmúlt hónapban, legutóbb a Hódmezővásárhely II. csapat ellen 7-1-re, a Csanytelekkel szemben pedig 3-1-re nyertek Págerék. Hasonlóan jó felkészülési időszakot tudhat a háta mögött az FK 1899 Szeged együttese is. Dóráék alaposan kitömték gólokkal edzőpartnereiket, nem lesz tehát könnyű dolga Bozóki Zoltán csapatának a megyeszékhelyen.

– A tavalyihoz hasonló mérkőzésre számítok, a szegedi pontrúgások életveszélyesek, magas játékosaik révén több gólt is szereztek ilyen szituációból ellenünk az előző szezonban – mondta Bozóki. – A pontszerzéshez a fegyelmezett, stabil, zárt védekezés elengedhetetlen lesz. Sajnos lesznek hiányzóink, hiszen Debrecze-ni eltiltása, amit még az előző idényben szedett össze, nem telt le, Gránicz sérült, és Kánvási sem játszhat. A védelmünkben és a középpályán még sok a kérdőjel, majd csak a pénteki edzést követően jelölöm ki a kez-dőcsapatot.

A tavalyi együttesből nem távozott senki, érkezett Bagi Endre Szegvárról, Szabó Dániel és Herczeg Szabolcs Hódmezővásárhelyről, újra edzésbe állt Polyák Csaba – aki csak névrokona a korábban a Kinizsiben futballozó Polyáknak – és Hidas József, míg a kapusposzton Szabó László lehet Poszler András vetélytársa.

Ezen a napon lépne pályára a Kinizsi ifjúsági együttese is, a találkozó megrendezése azonban egyelőre kérdőjeles. Az FK 1899 Szeged vezetősége a mérkőzést későbbi időpontra tenné, ez viszont a Szentesnek nem megfelelő. A felek lapzártakor még tárgyaltak.

H.V.

2011. augusztus 19.

Hőguta

Miután megalkotta Isten Ádámot és Évát, azt mondta nekik:
– Még két adományom maradt. Az egyik, az állva pisilés művészete és...
– Én!!! Én!!! Én!!!! Én akarom Istenem, kérlek, kérlek, kérlek!!!!! –
szakította félbe azonnal Ádám – ez annyira leegyszerűsítené az életemet...
Éva beleegyezett, neki ez nem volt fontos. Isten Ádámnak adta az elsőt.
Ádám kiáltozott örömében, szaladgált az édenkertben, minden fa mellett megállt pisilni, kiszaladt a tengerpartra, pisilve rajzolt a homokba...
Isten és Éva nézték egy darabig a boldog férfit, aztán Éva a Teremtő felé fordult és megkérdezte:
– Melyik a másik ?
– Az ész, Éva, az ész.

2011. augusztus 19.

Kis kukta

  • Májas-zöldséges rizs
  • Hamis vagdalt párizsiból
  • Tepsis virsli
  • Amerikai almás
2011. augusztus 19.

Szentmise a templomromnál

Szentmisét szerveztek az ecseri templomromnál augusztus 14-én, Nagyboldog-asszony ünnepének előestéjén. Penc Gyula szervező régi álma vált valóra: istentiszteletet tartottak a korabeli falu templomának maradványainál.

A mise előtt dr. Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója tartott ismertetőt Ecser faluról, annak elhelyezkedéséről és az ásatások során előkerült tárgyakból következtetett faluéletről. Ez után szavalatot hallhattak a jelenlévők, majd katolikus szentmisével ért véget a megemlékezés.

2011. augusztus 19.

Megfojtotta a kutyáját

Vandálok rongáltak a művelődési központ Kurca-parti épületénél az elmúlt héten. A Szentesi Rendőrkapitányság keresi azokat az elkövetőket, akik a Tóth József utcai intézmény teraszáról a mészkőburkolatot leverték, lefeszítették és lebontották.

Eljárást indítottak a nyomozók egy vidéki férfi ellen, aki az Alsóréten ajtóbefeszítés módszerével hatolt be egy tanya épületébe, majd rézkábeleket tulajdonított el onnan. Szerencsére az ott lakók felfigyeltek az illetéktelen személyre és értesítették a sértettet, aki a helyszínre érve, a rendőrök kiérkezéséig feltartóztatta az elkövetőt. A férfi ellen lopás miatt indult vizsgálat.

Állatkínzás miatt indult büntetőeljárás egy szentesi fiatalember ellen, aki – eddig tisztázatlan okok miatt – összeveszett a szüleivel, majd nem sokkal később megfojtotta a család palotapincsijét.

Kábítószerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás az elmúlt hétvégi vízilabda SAS-torna egyik nézője ellen. A férfi az uszodában lett rosszul, majd a kiérkező mentők kórházba szállították. Az elvégzett gyorsteszt végül kábítószernek minősülő szert mutatott ki a férfi szervezetében, illetve nála is találtak ilyen jellegű anyagot a rendőrök. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálódik az ügyben.

Betöréses lopás miatt folytat vizsgálatot a rendőrség ismeretlen elkövető ellen, aki augusztus 12-én a Balogh János utca egyik házába hatolt be és vitt el onnan értékeket. A tulajdonosokat több mint ötvenezer forint kár érte.

H.V.

2011. augusztus 19.

A cápa sem ér utol

Családi- és Életmód Sportnapra várják az érdeklődőket 21-én, vasárnap a ligeti uszodában. 10–13 óráig A cápa sem ér utol – több kategóriában úszóversenyt rendeznek. Nevezni reggel lehet a helyszínen. 13–14 óráig Kapkodjuk az evezőlapátokat! – kenuverseny a Kurcán. Ki tud több teniszlabdát öszszegyűjteni a vízről? 14–15 óra – Röpködjön a labda! Strandröplabda meccsek.

A Felhőcsikó Egyesület programjában többek között vérnyomás-, vércukorszint-mérés, testi-lelki egészség szűrés lesz. Az Egészségkuckó méregtelenítő masszázst kínál, de a szervezet antioxidáns szintjének a mérését is elvégzik. A lélek egészségéért sport- és relaxálómasszázs is igénybe vehető.

A Szentesi Vízilabda Napja alkalmából az I. Keresztbedobó Világbajnokságot (5 m-es dobóverseny) láthatják a jelenlévők. (Legendás pólósok – legendás sztorik).

Részt vehetünk még Snell sakkversenyen, de a CIB Bank szentesi fiókjának (50 méteres medence mellett) Nézzük meg a családok egészséges életéről alkotott képét - vetélkedő formájában, melyen gyermek és szülő együtt játszhat.

2011. augusztus 19.

Mantovánál jár

Baranyinak Csendes lett az útitársa

A Szentes Kistérségi Mentőalapítvány céljaira gyűjtő Baranyi Antalnak egyedül kellett kerekeznie eddig, miután Vukovich Sándornak egészségügyi okok miatt fel kellett adnia a küzdelmet. A héten azonban csatlakoznak hozzá, útitársa lesz a fennmaradó szakaszon Csendes Zoltán. Toncsi az elmúlt napokban azt üzente, hogy augusztus 15-én 109 kilométert tekert, elhagyta a tengert. Bertonella mellett táborozott a Taro pataknál. Hétfőn megmászott egy kisebb, 1055 méteres dombot, előtte Bag-liasco-t és Imperia-t érintette. Bagliasco-ig 153 kilométeres napi teljesítménnyel érkezett, útitársa egy német férfi volt, akivel másnap is együtt folytatták a túrát. Kedden 156 kilométert tekert 6 és fél óra alatt, majd Mantovában táborozott. Egyre inkább úgy érzi, most kezd csak igazán utazni.

2011. augusztus 19.

Tótkomlósi úszás

A szenior verseny díszvendége Szabó József, azaz Szabó Joe olimpiai és világbajnok úszó, fővédnöke pedig Czene Attila sportért felelős államtitkár volt. Ezen a versenyen vett részt utoljára Becsák Jánosné a Szentesi Delfin ESC többszörös országos bajnoka. Néhány nappal később egy tragikus balesetben hunyt el, halálával nagy veszteség érte a szenior úszókat.

Virágos Éva: 33 pille, 33 mell, 33 gyors, 33 hát, 133 vegyes 1.; Kovács Attila: 33 gyors, 33 hát, 133 vegyes 1. 33 pille 2.; Becsák Jánosné: 33 mell, 33 gyors, 133 vegyes 1. 33 hát 3.; Debreczeni Beáta: 33 mell, 33 hát, 133 vegyes 1.; Bakacsi Gyula: 33 mell, 33 gyors, 33 hát 1.; Pászti Edit: 33 gyors, 33 hát 1. 133 vegyes 2.; Pengő Erzsébet: 33 pille, 133 vegyes 1. 33 gyors 2.; Bodnár Istvánné: 33 mell 1. 33 gyors, 33 hát 2.; Cseuz László: 33 pille, 33 gyors, 133 vegyes 2.; Bocskay Zsófia: 33 gyors, 133 vegyes 2. 33 pille 3.; Ferke Gáborné: 33 pille, 33 hát 2. 33 mell 3.; Keller Zoltán: 33 mell 2. 33 pille, 33 hát, 33 gyors 3.

4x33 m női gyors és vegyes váltó: III. kcs. 1. Szentes "Négy kicsi legó" (Virágos É., Debreczeni B., Pászti E., Pengő E.), VI. kcs. 1. Szentes "Liget szépei" (Becsákné, Bocskay Zs., Bodnárné, Ferkéné).

4x33 m férfi gyors és vegyes váltó: IV. kcs. 2. Szentes "Vízi lovak (Keller Z., Kovács A., Lucz I., Cseuz L.), III. kcs. 2. "Tocsó és a Sellők" (Pászti, Debreczeni, Kovács, Keller), IV. kcs. 1. "Szentesi szivat-tyúk" (Virágos, Pengő, Cseuz, Lucz).

Pólyáné Téli Éva

2011. augusztus 19.

Családi események

Született: Piti Attila és Szabó Erzsébetnek Péter, Kollár Gábor és Bajnóczi Ildikónak Dominik, Balogh János Csaba és Csorba Andreának Vivien Csenge, Szűrszabó József és Fülöp Csillának Amália Virág, Molnár Norbert Lajos és Terbe Erikának Richárd Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csatári György és Nagy Enikő, Kis Balázs és Nagygyörgy Anita, Puskás Krisztián László és Bárány Zsuzsanna, Gavrán Géza és Meszes Éva, Kosztolányi Miklós és Őze Éva, Hlbocsányi Péter és Olsák Orsolya, Trenka Sándor és Páhi Krisztina, Soós Csaba és Vincze Hella, Molnár Pál és Király Patrícia.

Elhunyt: Antal Józsefné Botos Eszter, Molnár Ernő Józsefné Hegedűs Katalin, Gergely Kálmán.