2011. augusztus 19.

15 évesen lett Ázsiában modell

Szentesen él, dolgozni azonban Ázsiába jár Siha Edina. Sokan nem is tudtak erről, pedig a 20 éves lány már öt éve építi modellkarrierjét a Távol-Keleten. A hazai, így a helyi köztudatba viszont csak a júliusi Miss Hungary kapcsán került a szentesi szépség.

Azt, hogy a Szépségkirálynő című nagyszabású műsorban láthattuk "földinket" a hőn áhított koronákért versenyezni, már jelentős nemzetközi modellmunkák előzték meg. Siha Edina a Horváth Mihály Gimnáziumba járt, két éve érettségizett. Annak pedig már öt éve, hogy modellkedni kezdett, s időközben bejárta Ázsia nagy részét: Japánban, Szingapúrban, Kínában is kifutóra lépett, illetve fényképezőgép elé állt, s dolgozott Párizsban is. Anyukája vette fel a kapcsolatot az egyik nagyobb magyar modellügynökséggel, Edina rajtuk keresztül jutott munkához a távoli földrészen, ottani ügynökségeknél. A leghosszabb idő, amit Ázsiában töltött, fél év volt, 3-3 hónap Pekingben és Hongkongban.

Tizenöt évesen, a világ túlsó végén munkát vállalni? Hogy volt a lánynak és a szülőknek mersze ehhez? – merül fel a jogos kérdés. Amikor Bangkokban debütált, szülei kiutaztak vele, s amint felmérték, hogy minden rendben, visszajöttek. A 20 éves Edinából már a profi beszél, ahogy visszaemlékezik: – Nem féltem, még örültem is annak, hogy független lehetek. Az ügynökségnél is rendkívül segítőkészek voltak, de az utca embere is kedvesen útba igazított, ha kértem.

Miss Moldova

Kellemetlen tapasztalatokat nem tud említeni, pozitív élményeket annál inkább.

A fotózások alkalmával általában egy nap 8 órát dolgozik, de a divatbemutatók és a forgatások reggeltől estig tartanak, árulta el Edina. Bangkokban és Puket szigetén állt kamera elé reklámfilmekben: az egyikben férfi arcszeszt, a másikban mobiltelefont remélnek eladni a megrendelők a bájos szentesi lánnyal. Edina, bár angolul folyékonyan, franciául alapfokon beszél, s fél éve intenzíven olaszul is tanul, bevallja, a partnere reklámszlogenjéből egy szót sem értett, mivel az thai nyelven szólt. (A kisfilmeket természetesen ázsiai közönségnek szánták, ám Edina Facebook-oldalán megtekinthetőek.)

Kínában egy szépségversenyre is eljutott, mint Miss Moldova – ugyanis az ügynökség közvetített ki lányokat a Miss Leisure World versenyre, a nemzetiségeket is sorsolták, s Edina magának a moldáv színeket húzta, meséli a mulatságos esetet.

Siha Edina (Fotó: TV2)A júliusi hazai szépségkirálynő-választásra azért jelentkezett, mert itthon is meg akarta méretni magát. Mint mondja, minden lány arra számított, hogy benne lesz az első háromban, Edina végül bejutott a tíz legszebb közé. Bár felkérést a verseny után nem kapott, barátságokat, jó kapcsolatokat sikerült kialakítania.

Erős mezőnyben állt helyt, mindenkinek ez volt a véleménye. Rubint Réka hírhedtté vált felkészítését is jól viselte: a napi 90 perces edzés a sokat sportoló lánynak nem esett nehezére, éheztetésről, szomjaztatásról pedig szó sem volt, de ezt a lányok úgysem tartották be.

Edina szerencsés alkat, ehet bármit, tartja a "versenysúlyát". Most éppen munkára vár, a tanulmányait is úgy tervezte, hogy el tudjon repülni, ha hívják. Ezért jelentkezett Szegeden az SZTE politológia szakán levelező tagozatra, ahová fel is vették.

Fiatalon kell belevágni

Korábban nem hogy Szentesen, de Magyarországon sem dolgozott modellként, messze külföldön mégis karriert épít. Az ellentmondást így magyarázza: – Idehaza annak könnyebb, aki Pesten él, az ismeretségeken keresztül lehet munkához jutni. Ázsiában sok orosz, lengyel, dél-amerikai lány van, de ügynökségenként csak 2-3 magyarral lehet találkozni. A magyar lányok nagyon szépek, de a legtöbben nem mernek kimenni, talán mert túl fiatalok. Pedig fiatalon kell elkezdeni, hogy tapasztalatokat lehessen gyűjteni. Én jókor voltam jó helyen - fejti ki Edina. A modellek Ázsiában nem luxus körülmények között, hanem teljesen átlagos apartmanokban élnek, de a többszörösét keresik az itthoni kolléganőik fizetésének. Azt is hozzáteszi: bárkiből, akár belőle is lehet topmodell – a legtöbben szerény körülmények közül indulnak.

Darók József