2011. augusztus 19.

Mozart a jótékonyság jegyében

A Szentes-Csongrád Rotary Club jótékonysági koncertet rendez augusztus 28-án. A megyeháza udvarán jövő vasárnap este 7 órakor kezdődő Mozart-esten csodálatos muzsika csendül fel: a zeneszerző Jupiter szimfóniája és a Figaro házassága című opera keresztmetszete. Közreműködik a 40 fős Szolnoki Szimfóni-kusok Zenekar. Vezényel: Bolyky Zoltán.

– Ez az első olyan rendezvényünk, ahol a jótékonyság jegyében egy nemes koncertet szervezünk. A klubnak vannak fontos prioritásai, céljai. Zászlónkra elsőnek a Szentesen, Csongrádon és környéken élő tehetséges fiatalok támogatását tűztük ki, ösztöndíj jelleggel. Elmondhatom, hogy ezt már hato-dik esztendeje szervezzük. Mindemellett nagyon fontos a másik projektünk is, a nemzetközi tábor. Erről olvashattak nemrég a Szentesi Élet hasábjain is. Ez esetben a határon túli fiatal, általános iskolás korú tehetségek támogatása a célunk – mondja Mészáros Zoltán, a Szentes-Csongrád Rotary Club elnöke.

– Most egy harmadik célt is kitűztek maguknak...

– A nemzetközi, de a magyarországi Rotarynak is nagyon fontos célja, hogy támogassa, segítse a vakok és gyengén látó állampolgárokat, a város lakóit. Elgondolkoztunk azon, hogy Szentesen, de akár Csongrádon is a városközpontban felállítanánk egy tapintható, láthatatlan térképet, egy bronz- térplasztikát, amely mindkét város belvárosát ábrázolná. Egy olyan "láthatatlan" térképet szeretnénk felállítani, amelyen az emberek ki tudják tapogatni, mekkora is az a templomtorony, hogy néz ki a megyeháza, a városháza, hogy néz ki a tér. Mindkét település polgármestere az ügy mellé állt, ígérték, helyet fognak biztosítani. De mivel ennek talapzata kell legyen, jelentős kiadásai vannak. Ennek jegyében szerveződik a koncert, és invitálunk minden érdeklődőket, támogatót, barátunkat. Sokan mellénk álltak már, szponzorok jelentkeztek, jószívű, önzetlen támogatásokat kaptunk. Mi is úgy gondoljuk, hogy ez a két város kapcsolatát erősítő összekötődés is lehetne, a klub ezt a célját is meg szeretné valósítani.

– Korábban, amikor átvette az elnöki teendőket, egy másik szándékról is beszélt.

– Szeretnénk megismertetni a Rotaryt. Szeretnénk a köztudatban elmélyíteni, hogy mi egy jótékonysági szervezet vagyunk. Olyan emberek társasága, összejövetele, baráti köre, akiket a segítő szándék vezérel. A mostani rendezvény mellett egy templomi koncertben is gondolkodunk, amelyet Csongrádra tervezünk. Szeretnénk a jó szándékunkat megmutatni és ehhez megnyerni az embereket. Van egy kedvenc, nagyon kifejező idézetem Albert Schweit-zertől: "Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok, csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet másokat szolgálni." Gyönyörű gondolat, és valahogy ennek szellemében szervezzük a koncertet. Szentesen nagyon régen volt ilyen nagyzenekar.

– Úgy hallottuk, a zene mellett meglepetéssel is szolgálnak...

– Aki belép ebbe a csodálatos miliőbe, azt megkínáljuk finom, jófajta csongrádi fehér vagy vörösborral Ungerbauer György és a Csongrádbor Kft. finom nedűjével szeretnénk ráhangolni a közönséget a csodálatos koncertre.

Lovas József