2011. augusztus 19.

Sydney-Szentes motorral

A speciális effektek után valódi kalandra vágyott

Járgányát hamarosan hajóra rakodják, András szeptemberben folytatja a túrát Indokínában17 ezer kilométert már megtett motorjával Ikládi András, aki arra vállalkozott, hogy 2012 augusztusáig több részletben teljesíti a Sydney-Szentes távot. A 33 éves fiatalember speciális effektekkel foglalkozó filmesként jutott el Ausztráliába, amit az elmúlt hónapokban keresztül-kasul bejárt. Szeptemberben az indokínai szakasz következik, majd jövőre Kambodzsa és Vietnám érintésével Nepál, s végezetül Mongólia, ahonnan már hazavezet az út.

"Ez jön. 1200 kilométer homokkal fedett mosódeszka a semmi közepén át. Kicsit tartok tőle. Remélem, minden kibírja." Ezt írta néhány napja a Facebookon vezetett naplójában Ikládi András, aki úgy döntött, motorral szeli át a fél világot. A 33 éves szentesi fiatalember különös kalandja önmagában is figyelemreméltó – a Hegy-lakok.hu oldalon is rendszeresen beszámolt élményeiről, – ám az is megér néhány mondatot, ahogy eljutott az ötödik kontinensre. - Érettségi után a BME Közlekedésmérnöki Karának francia nyelvű képzésén kötöttem ki, autógépész szakirányon. Ebben egyértelműen a motorozás iránti szerelem vezérelt. Harmadévben autodidakta módon a gépészeti tervezőrendszerekhez akkor még elég közel álló, de otthon még csak maroknyi felhasználó által ismert vizuális effekt szoftverekkel kezdtem kísérletezni – mesélte lapunknak András. Még az egyetemi kollégiumban megkapta első fizetős munkáit, dolgozott televíziós reklámokon, majd elvégezte a HSC filmes segédoperatőri tanfolyamát.

2004 októberében gondolt egyet, és egy bőröndnyi demo anyaggal meg némi tapasztalattal Angliában próbált munkát találni. Glasgowban sikerült elhelyezkednie, később fél évig a BBC kiváló természetfilmes csapatát erősítette, majd vezetőként került vissza Skóciába.

Mérnökből filmes lett

– Innen Torontóba vezetett az utam, ahol aláírtam egy rövidebb, öt hónapos szerződést a Halálfutam című filmre, ahol a digitális rombolás kapta a főszerepet. Már az utolsó simításokat végeztük az anyagon, mikor telefonhívást kaptam Sydneyből, a Táncoló talpakért Oscar-díjat nyert Animal Logic cégtől: a korábbi munkatárs producer felhívott, szeretnék-e egy maroknyi csapattagjaként előkészíteni egy kiemelkedően bonyolult kihívásokat tartalmazó egész estés animációs filmet. Ez volt az Őrzők legendája, amelynek egyes speciális effektjein másfél évig dolgoztam. Soha nem terveztem, hogy Ausztráliába költözöm, de aztán itt rekedtem három évre – magyarázza.

Ez nem speciális effekt. A szentesi fiatalember ilyen holdbéli tájakon motorozott az elmúlt hónapokbanA kenguruk földjén végre megint kétkerekűje nyergébe ülhetett. A motorozás iránti vágyódása szerinte akkortájt foganhatott, mikor 4-5 évesen édesapja Rometjének lábtartóján guggolva körözött a pályán. Ahogy nőtt be a feje lágya, úgy ült át egyre nagyobb járgányra. Felfedezte a Szentes környéki földutakat, aztán, mikor odáig fajult a dolog, hogy 15 évesen segédmotororral elindult az Eger melletti Sirokon szervezett motoros találkozóra, szülei gyorsan véget vetettek az álmodozásnak. – Itt egész évben megfelelő az időjárás a motorozásra, komoly kultúrája is van az e fajta utazásnak. Eleinte csak a Sydneyt övező hegyeket jártam túramotorral, aztán egyre inkább az itt igen népszerű "kalandmotorozás" felé fordult a figyelmem, ami  az útviszonyoktól független, lehetőleg minél könnyebb felszereléssel teljesített túrázást jelent. 2009-ben tettem egy próbát a kontinens körbemotorozására, ami sajnos baleset miatt félbeszakadt, de így eljuthattam Új-Zélandra, majd Tasmania és Victoria államokba is. Nem akartam Ausztráliában hagyni ezt az álmom, ezért elkezdtem tervezni a Sydney-Szentes túrát. Sajnos, édesapám elvesztése után nem volt a család olyan állapotban, hogy ezzel foglalkozhattam volna. Le is mondtam róla, de aztán megint kezdett összeállni a kirakós.

Újabb cél a Ho Si Minh-ösvény

András május 15-én motorra pattant, és azóta 17 ezer kilométert tett meg. Bejárta az ötödik kontinens sivatagait és holdbéli tájait. Lapunknak azt írta, mire megjelenik ez a cikk, épp befejezi a három földrészt érintő túra első, ausztráliai szakaszát, és – ha minden jól megy – az északi Darwinban hajóra rakodják a motorját. A nem mindennapi vállalkozás szeptemberben folytatódik: két társával Ázsia csendes-óceáni szigetvilágát és Kambodzsát fogják bejárni. A harmadik etap januárban indul, akkor a Ho Si Minh-ösvény, Laosz és Vietnám következik. Ezután már egyedül folytatja útját Nepálba. Jövő nyáron Kazahsztánban csatlakozna egy magyar csapathoz, akik Mongóliáig mennek, s onnan vissza Magyarországra. – A részleteket egyelőre homály fedi, de még mielőtt tisztázódik a pontos útvonalterv, hazamegyek. Kambodzsából egyenesen Szentesre utazom, hogy otthon tölthessem a karácsonyt.

Bíró Dániel

 

Műtűz a vásznon

A Halálfutam után a Képlet című Nicolas Cage-filmen is dolgozott András. Itt ugyancsak a pusztulásé volt a főszerep, Napkitörés pusztítja el a Földet, ahol a mindent felperzselő tűzfalért volt felelős a szentesi fiatalember, illetve néhány snittet kapott a metróbalesetet bemutató jelenetben is. Az Őrzők legendája előkészületeinél a legkomolyabb kihívást számára szintén a tűz jelentette, de mellette a többi természeti erővel is meg kellett küzdeniük, mielőtt a tényleges produkció elindulhatott.