2011. augusztus 19.

Szivárványos színpadi siker

A színjátszó csoport díjazott, Mindig tévé című előadásának részleteA művészetoktatásról beszélgetünk Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónővel. Találkozásunk apropója: az intézmény színjátszó tanszakos csoportja nagy sikerrel szerepelt az országos fesztiválon. A Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője az oktatás egyik sajátosságának említi, hogy azok, akik részt vesznek benne, valahogyan késztetést éreznek megmutatni alkotásaikat, önmagukat, személyiségüket, akár a közönség elé kiállva a világot jelentő deszkákon. Ha ez nincs meg a gyermekben, akkor fontos feladatnak tartják, hogy jó értelemben erre neveljék őket. Mutassák meg értékeiket, hogy mit tudnak! – mondja az igazgatónő.

– Ezzel a tulajdonsággal legjobban talán azok a tanulók vannak felvértezve, akik a színjátszó tanszakot választották. Kiváló pedagógus foglalkozik velük. Sze-beni Zoltán drámapedagógus szeptemberben került az iskolába, azzal a céllal, hogy összefogjuk azokat a tehetséges gyerekeket, akik szeretik a színpad világát. Előre-bocsájtom, nem feladatunk, hogy színészeket neveljünk, nem erről szól az egész, hanem elsődlegesen a személyiségfejlesztésről. Azok a gyerekek, akik részt vesznek a drámaoktatáson, észrevétlenül olyan helyzetekbe kerülnek, olyan szituációkat élnek át, oldanak meg, amelyeket az életben másképp nem biztos, hogy meg tudnának oldani. Azáltal, hogy észrevétlen módon oldanak meg élethelyzeteket, tanulnak meg a társak előtt beszélni, sokkal magabiztosabbá válik személyiségük – meséli az igazgatónő.

Mindezekre a színpadi bemutatkozás ad lehetőséget. A színjátszó csoport először 2010. október 20-án mutatkozott be közönség előtt. Elmondhatjuk: szép sikerrel. Azt követte a némelyek által botrányosnak ítélt Magyar Kultúra-napi műsor. Hogy miért is? Az előadás lényegében azt próbálja értelmezni, hogy kinek mit jelent a magyar kultúra fogalma. A Himnusz. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy például ballagáskor a Himnusz elhangzása alatt adják át a virágot. Vagy éppen rágóznak, vagy beszélgetnek. A műsor azt mutatta be, hogyan, milyen illetlenül viselkednek alatta az emberek.

De folytassuk a sikerekkel. Ilyen volt a március 15-i műsor, majd következett az országos színjátszó fesztivál, amelyre hasonló felfogásban készítették el műsorukat. A színdarab megírása, ötlete az együttgondolkodás óriási kohéziót biztosított. Túljutva az "Aranyminősítésen", a dél-alföldi területi döntőn, bekerülve a regionális debreceni döntőbe, ahol a legjobb tíz műsort bemutató csoport közé jutottak. A 15 fős színjátszó gárdát díjazták, s a kapott dicséreteken felül a Mindig tévé című műsorukat a Magyar Drámapedagógiai Társaság honlapján mintaprodukcióként jelentették meg.

– Az előadás lényegében a vezető tanár és a gyerekek közös munkája. Ajánlom mindenki figyelmébe, annál is inkább, mert a darab nem egy szokványos karikatúra, nem mondanám társadalomkritikának sem, de a kritikai szemlélet természetesen érezhető benne, a magyar társadalom televízió-nézését, szokásait mutatja be. Akiket érdekel a díjnyertes előadás, a Mindig tévé című színdarabot a fentebb említett társaság honlapján megnézhetik – mondja Kálmánné Szabó Erzsébet.

Lovas József